REPORTAJ/Harghita: 45 de pui de barză, inelaţi la Borzont şi Joseni, în cadrul unui proiect al Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş

Un număr de 45 de pui de barză din localităţile Borzont şi Joseni au fost inelaţi, în această săptămână, în cadrul unui proiect al Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul Hegyi Barna.
Potrivit sursei citate, iniţiativa acestei activităţi aparţine specialiştilor de la Parcul Naţional Duna-Ipoly, din Ungaria, înfrăţit cu parcul din Harghita, care, venind în România să participe ca voluntari la taberele de inelare a păsărilor de la Lacu Roşu sau însoţind laboratorul de biologie a apelor de care dispune această structură şi care a fost prezentat copiilor din zonă, au remarcat densitatea cuiburilor de berze din Borzont şi Joseni şi au propus iniţierea unui proiect de inelare a puilor.
Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş derulează din 2018 un proiect ce vizează inelarea păsărilor din aria protejată, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea-Ciuc, la care participă sute de copii, având ca scop educaţia ecologică, iar în acest an a fost inclusă şi activitatea de inelare a puilor de berze din cele două localităţi, a arătat Hegyi Barna
Acesta spune că Borzont şi Joseni se numără printre localităţile din România care au cea mai mare acumulare de cuiburi de berze, lucru remarcat şi de specialiştii din Ungaria.
Inelarea puilor de barză a durat două zile şi a fost organizată de Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, fiind coordonată de personalul de inelare a păsărilor din cadrul Direcţiei Parcului Naţional Duna-Ipoly (Ungaria), sub supravegherea reprezentanţilor distribuitorului de energie electrică din zonă, ţinând cont că majoritatea cuiburilor se află pe stâlpii de electricitate.
Inelarea propriu-zisă a unui exemplar se face în cuib, accesul făcându-se cu o macara, şi durează foarte puţin, puii neavând de suferit.
"Activitatea a fost pe durata a două zile, au fost inelaţi 45 de pui de barză, în 14 cuiburi. Sunt mult mai multe cuiburi, dar acestea au fost accesibile, având în vedere că toate sunt pe stâlpi de electricitate, unde sunt o mulţime de cabluri. (...) Mulţumim şi Electrica, filiala Harghita, fără ajutorul căreia nu am fi putut organiza această activitate", a precizat Hegyi Barna, pentru AGERPRES.
Specialiştii celor două parcuri naţionale, din România şi Ungaria, au aşteptat perioada propice pentru inelare, astfel încât puii să nu fie prea mici, iar inelele să le cadă de pe picior, dar nici să nu fie prea mari şi să plece din cuib la vederea oamenilor.
Hegyi Barna a spus că inelele sunt ca nişte "buletine" pentru păsări, fiecare ţară având inele specifice, iar codurile sunt introduse într-un sistem naţional, informaţiile obţinute putând oferi date preţioase despre mişcările sezoniere de migraţie, dispersia populaţiilor de berze albe cuibăritoare sau evaluarea factorilor de supravieţuire şi mortalitate a păsărilor.
Inele au fost puse la dispoziţie de Societatea Ornitologică Română.
"Sunt puse două inele pe picior, un inel din aluminiu care are un cod specific, şi un inel mai mare, de plastic, galben, cu un cod cu litere şi cifre mari, care poate fi citit şi cu binoclul. De fapt, cu aceste inele, berzele pot fi identificate ori pe perioada migraţiei în alte ţări, ori când se întorc şi deja sătenii care au ieşit din casă, cu mic cu mare, ca să vadă la inelarea aşteaptă să vadă în anii următori dacă se vor întoarce aceşti pui care au fost inelaţi acum", a explicat directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.
Activitatea de inelare a fost primită cu bucurie de localnici, care sunt mândri că în localitatea lor poposesc atâtea berze, dar şi de copii din alte localităţi harghitene, care au venit să vadă de aproape puii şi au primit de la specialişti informaţii despre aceste păsări.
Specialiştii au coborât din cuib doar trei exemplare, pe care le-au arătat celor mici, după care acestea au fost repuse în siguranţă la loc.
"Au venit copii din Sândominic, cu un autobuz, dar şi săteni şi copii din sat, cu bicicletele, cu părinţii, chiar şi din Gheorgheni. Şi sătenii au fost foarte bucuroşi, ne-au ajutat foarte mult, ne-au lăsat în curte, dacă accesul la cuib se putea face doar din curtea lor, ne-au lăsat să intrăm cu maşina, cu copii. (...) Toţi s-au bucurat că ne ocupăm de treaba asta, toţi povestesc că le sunt cunoscute berzele, că vin în fiecare an, se uită cum îşi fac cuibul, monitorizează câţi pui au, a fost foarte bine", a menţionat Hegy Barna.
Acesta a mai spus că au fost găsite cuiburi şi cu câte cinci pui, chiar dacă în majoritatea cuiburilor se aflau doi sau trei pui, dar a fost observat şi efectul negativ al gunoaielor aruncate în natură, un pui de barză fiind salvat în ultimul moment, după ce o sfoară i se înfăşurase pe un picior.
"Am văzut şi efectul negativ al gunoaielor împrăştiate în natură, erau nişte sfori de legat baloţi de fân, care erau înfăşurate pe piciorul unui pui, picior care era aproape cangrenat. Colegii l-au găsit în ultimul moment, au tăiat sfoara, pentru că altfel murea în cuib, nu avea nicio şansă să supravieţuiască. Sfoara a fost adusă de părinţi în cuib, probabil atunci când au adus fânul pentru construirea cuibului", a explicat directorul parcului.
În luna septembrie urmează să aibă loc şi tabăra tradiţională de inelare a păsărilor din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, ajunsă la a cincea ediţie, la care participă, în fiecare an, câteva sute de copii.
"Copiii sunt încântaţi să ţină în mână tot felul de păsări foarte frumoase, care nu au crezut că există în aceste zone, să le asculte bătăile inimii şi să le elibereze, apoi. Activitatea se face în condiţii de siguranţă, nicio pasăre nu are de suferit", a mai arătat Hegyi Barna.
În cei patru ani în care s-a organizat tabăra de la Lacu Roşu au fost inelate peste 1.200 de păsări, din aproximativ 60 de specii, care îi ajută pe specialişti în inventarierea speciilor, în aflarea datelor despre cursul migraţiei, dar şi a altor informaţii foarte importante pentru ştiinţă şi pentru protecţia naturii. AGERPRES/ (A, AS- autor: Gina Ştefan, editor: Anamaria Constantin, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa fotografiilor: Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor
Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto
Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte
Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor
Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți. Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai
Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot
Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre
Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune
Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza
Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș
Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'
Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din
Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați
Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni
Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n
IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024
Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '