REPORTAJ/Vrancea: Boteitul oilor, tradiţie ancestrală din Negrileşti care marchează plecarea oilor la munte

Cu o istorie care se pierde în negura timpurilor, Boteitul oilor de la Negrileşti reuşeşte să încânte an de an localnicii, dar şi sute de vizitatori din împrejurimi sau din ţară care vin să asiste la spectacolul alcătuirii stânelor şi plecarea oilor în munte.
Dincolo de reinterpretarea simbolică a tocmelii în faţa în faţa sătenilor şi a autorităţilor, scena se repetă cu rigurozitate în gospodăria fiecărui proprietar de oi din Negrileşti. Iar negrileştenii iau foarte în serios aceste negocieri, pentru că de ele depinde bunăstarea ciobanilor, dar şi a proprietarilor de oi.
"Bine te-am găsit sănătos, Lucică, şi pe tine, băciţă. Tot cu masa încărcată vă găsim. Am venit, ca-n fiecare an, să ne tocmim. A venit timpul. Sunt bătrân, da nu mă pot lăsa de meserie, nu mă pot lăsa de oi. Iar tu mi-ai dat oile mereu. Ai fost mulţumit de fiecare dată? Am promis că îţi dau atâta şi de multe ori ţi-am dat cu jumătate mai mult. Am ciobani buni, harnici, i-am tocmit bine. Hai să ne învoim şi anul ăsta", spune baciul.
Iar ciobanii care îl însoţesc, îl sfătuiesc de pe margine să fie atent la oile pe care le ia, ca să nu aibă probleme cu ele în munte.
"Să nu iei oi şchioape, ca să nu avem probleme, să ne târâm noi, ciobanii, cu ele în munte. Că voi faceţi treabă pe spinarea ciobanilor, că ei păzesc oile în munte", spun ciobanii..
Proprietarul, la rândul său, îşi laudă oile şi încearcă să obţină o plată cât mai bună.
"Zece vorbe un ban nu face. Uite câţi ciobani au venit să-mi ia oile. Se vede că am oi bune, care dau lapte mult. Anul ăsta un cioban mi-a promis mai mult. Ţi le dau ţie dacă îmi dai opt kilograme de caş. Şi unul de urdă. Şi vreau să îmi aduci caşul acasă. Dacă nu, i le dau lui", încearcă se se tocmească stăpânul oilor.
Uneori negocierile durează ore în şir, presărate cu snoave şi poveşti de ciobănie, părţile încercând să se convingă reciproc că ei sunt cei care oferă cel mai bun târg. În final, se ajunge la o înţelegere care este musai udată cu un pahar de vin sau ţuică, pentru a consfinţi târgul astfel încheiat.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Chiar dacă a fost întreruptă în anii comunismului, această tradiţie a transhumanţei moştenită din moşi strămoşi a fost reluată ulterior şi este dusă mai departe de negrileşteni. Tocmeala se întâmplă de Sfinţii Constantin şi Elena, atunci când ciobanii pleacă cu oile în munte, iar fiecare înţelegere încheiată reprezintă o demonstraţie a priceperii ciobanilor, dar şi o recunoaştere a muncii acestora de peste an. Boteiul de oi astfel alcătuit, este sfinţit de preotul satului, pentru ca animalele să fie ferite de fenomenele naturii sau de animalele sălbatice din munţi, primesc binecuvântarea satului, după care oile, mânate de ciobani, încep să urce la munte.
"Boteitul oilor reprezintă scoaterea animalelor de pe păşune şi urcarea lor în munte. Turmele de oi se slujesc de către preot, pentru a fi ferite de stihii, de vreme rea, de animalele sălbatice, în aşa fel încât toamna, când se întorc cu ele, ciobanii să vină cu acelaşi număr cu care au plecat. Obiceiul începe cu tocmeala, pentru că ciobanii şi proprietarii oilor trebuie să se înţeleagă asupra cantităţii de brânză, caş, urdă care urmează să fie primite, dar şi asupra modului în care se plătesc oile, pentru că nimeni nu le păzeşte fără plată. Şi atunci, merg şi se înţeleg între ei. Pentru că la urma urmei este şi o afacere încheiată între cel care organizează stâna şi proprietarul oilor, care primeşte produsele lactate. Sunt lucruri care sunt îndelung discutate între cei doi. Pentru că ambii trebuie să beneficieze de pe urma oilor. Şi chiar dacă este un contract verbal, acesta este respectat cu sfinţenie de ambele părţi. Interpretarea simbolică pe care o prezintă publicului de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, în vatra satului, are loc şi în realitate. Această sărbătoare pastorală, Boteitul oilor, se moşteneşte din moşi strămoşi. Perioada comunismului a întrerupt-o, dar după revoluţie s-a revenit din nou la a se ţine acest obicei, care sărbătoreşte modul în care păstorii din Negrileşti au avut grijă să ducă mai departe această tradiţie", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Negrileşti, Ion Văsuianu.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Obiceiul transhumanţei este presărat de simboluri, dar şi de înţelegeri care sunt respectate cu sfinţenie de ciobani.
"Mai există un obicei. Atunci când oile sunt atacate de un animal sălbatic, ciobanul trebuie să îi aducă partalul, o bucată din pielea oii respective care a fost mâncată de animalul sălbatic, pentru a se vedea că nu a fost vina ciobanului, ci a animalului sălbatic care are o putere mai mare decât ciobanul. Iar brânza pe care proprietarul oilor o primeşte trebuie să fie neapărat bună, pentru că altfel proprietarul nu va plăti oile", spune primarul.
Negrileştenii sunt crescători de animale şi îşi practică meseria astăzi până şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, ceea ce a făcut ca efectivele de oi din comună să se diminueze în timp. Dar banii câştigaţi sunt reinvestiţi tot în localitate.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"În Negrileşti, majoritatea localnicilor sunt crescători de animale şi, chiar şi în perioada comunismului, negrileştenii au plecat către IAS şi colectivuri, pentru că aceasta era meseria lor, aceea de a creşte şi întreţine animalele. Aşa cum fac astăzi cei care sunt plecaţi în ţări străine, în Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Norvegia, oriunde te duci, întâlneşti negrileşteni crescători de animale. Asta a fost meseria lor şi se păstrează din moşi strămoşi. La Negrileşti mai sunt în prezent circa 8.000 de ovine, iar în localitate mai sunt vreo patru stâni. Dar în vremurile bune ale comunei, Negrileştenii aveau circa 15.000 de oi. Asta se întâmpla în jurul anului 1923. După revoluţie, efectivele de oi erau în jur de 10.000 - 12.000. După anul 2.000, oamenii au început să lase ciobănitul aici şi să plece în străinătate, pentru că acolo primeau mai mulţi bani. Acolo muncesc, dar tot acasă vin să investească banii", a fost de părere Ion Văsuianu.
Boteitul oilor are corespondent "sâmbra oilor" din Ţara Oaşului şi Ţara Maramureşului, plecând de la cuvântul sâmbră sau simbrie, plata în natură pentru paza şi îngrijirea oilor din primăvară până în toamnă. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon