REPORTAJ/Vrancea: Boteitul oilor, tradiţie ancestrală din Negrileşti care marchează plecarea oilor la munte

Cu o istorie care se pierde în negura timpurilor, Boteitul oilor de la Negrileşti reuşeşte să încânte an de an localnicii, dar şi sute de vizitatori din împrejurimi sau din ţară care vin să asiste la spectacolul alcătuirii stânelor şi plecarea oilor în munte.
Dincolo de reinterpretarea simbolică a tocmelii în faţa în faţa sătenilor şi a autorităţilor, scena se repetă cu rigurozitate în gospodăria fiecărui proprietar de oi din Negrileşti. Iar negrileştenii iau foarte în serios aceste negocieri, pentru că de ele depinde bunăstarea ciobanilor, dar şi a proprietarilor de oi.
"Bine te-am găsit sănătos, Lucică, şi pe tine, băciţă. Tot cu masa încărcată vă găsim. Am venit, ca-n fiecare an, să ne tocmim. A venit timpul. Sunt bătrân, da nu mă pot lăsa de meserie, nu mă pot lăsa de oi. Iar tu mi-ai dat oile mereu. Ai fost mulţumit de fiecare dată? Am promis că îţi dau atâta şi de multe ori ţi-am dat cu jumătate mai mult. Am ciobani buni, harnici, i-am tocmit bine. Hai să ne învoim şi anul ăsta", spune baciul.
Iar ciobanii care îl însoţesc, îl sfătuiesc de pe margine să fie atent la oile pe care le ia, ca să nu aibă probleme cu ele în munte.
"Să nu iei oi şchioape, ca să nu avem probleme, să ne târâm noi, ciobanii, cu ele în munte. Că voi faceţi treabă pe spinarea ciobanilor, că ei păzesc oile în munte", spun ciobanii..
Proprietarul, la rândul său, îşi laudă oile şi încearcă să obţină o plată cât mai bună.
"Zece vorbe un ban nu face. Uite câţi ciobani au venit să-mi ia oile. Se vede că am oi bune, care dau lapte mult. Anul ăsta un cioban mi-a promis mai mult. Ţi le dau ţie dacă îmi dai opt kilograme de caş. Şi unul de urdă. Şi vreau să îmi aduci caşul acasă. Dacă nu, i le dau lui", încearcă se se tocmească stăpânul oilor.
Uneori negocierile durează ore în şir, presărate cu snoave şi poveşti de ciobănie, părţile încercând să se convingă reciproc că ei sunt cei care oferă cel mai bun târg. În final, se ajunge la o înţelegere care este musai udată cu un pahar de vin sau ţuică, pentru a consfinţi târgul astfel încheiat.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Chiar dacă a fost întreruptă în anii comunismului, această tradiţie a transhumanţei moştenită din moşi strămoşi a fost reluată ulterior şi este dusă mai departe de negrileşteni. Tocmeala se întâmplă de Sfinţii Constantin şi Elena, atunci când ciobanii pleacă cu oile în munte, iar fiecare înţelegere încheiată reprezintă o demonstraţie a priceperii ciobanilor, dar şi o recunoaştere a muncii acestora de peste an. Boteiul de oi astfel alcătuit, este sfinţit de preotul satului, pentru ca animalele să fie ferite de fenomenele naturii sau de animalele sălbatice din munţi, primesc binecuvântarea satului, după care oile, mânate de ciobani, încep să urce la munte.
"Boteitul oilor reprezintă scoaterea animalelor de pe păşune şi urcarea lor în munte. Turmele de oi se slujesc de către preot, pentru a fi ferite de stihii, de vreme rea, de animalele sălbatice, în aşa fel încât toamna, când se întorc cu ele, ciobanii să vină cu acelaşi număr cu care au plecat. Obiceiul începe cu tocmeala, pentru că ciobanii şi proprietarii oilor trebuie să se înţeleagă asupra cantităţii de brânză, caş, urdă care urmează să fie primite, dar şi asupra modului în care se plătesc oile, pentru că nimeni nu le păzeşte fără plată. Şi atunci, merg şi se înţeleg între ei. Pentru că la urma urmei este şi o afacere încheiată între cel care organizează stâna şi proprietarul oilor, care primeşte produsele lactate. Sunt lucruri care sunt îndelung discutate între cei doi. Pentru că ambii trebuie să beneficieze de pe urma oilor. Şi chiar dacă este un contract verbal, acesta este respectat cu sfinţenie de ambele părţi. Interpretarea simbolică pe care o prezintă publicului de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, în vatra satului, are loc şi în realitate. Această sărbătoare pastorală, Boteitul oilor, se moşteneşte din moşi strămoşi. Perioada comunismului a întrerupt-o, dar după revoluţie s-a revenit din nou la a se ţine acest obicei, care sărbătoreşte modul în care păstorii din Negrileşti au avut grijă să ducă mai departe această tradiţie", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Negrileşti, Ion Văsuianu.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Obiceiul transhumanţei este presărat de simboluri, dar şi de înţelegeri care sunt respectate cu sfinţenie de ciobani.
"Mai există un obicei. Atunci când oile sunt atacate de un animal sălbatic, ciobanul trebuie să îi aducă partalul, o bucată din pielea oii respective care a fost mâncată de animalul sălbatic, pentru a se vedea că nu a fost vina ciobanului, ci a animalului sălbatic care are o putere mai mare decât ciobanul. Iar brânza pe care proprietarul oilor o primeşte trebuie să fie neapărat bună, pentru că altfel proprietarul nu va plăti oile", spune primarul.
Negrileştenii sunt crescători de animale şi îşi practică meseria astăzi până şi în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, ceea ce a făcut ca efectivele de oi din comună să se diminueze în timp. Dar banii câştigaţi sunt reinvestiţi tot în localitate.
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
"În Negrileşti, majoritatea localnicilor sunt crescători de animale şi, chiar şi în perioada comunismului, negrileştenii au plecat către IAS şi colectivuri, pentru că aceasta era meseria lor, aceea de a creşte şi întreţine animalele. Aşa cum fac astăzi cei care sunt plecaţi în ţări străine, în Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Norvegia, oriunde te duci, întâlneşti negrileşteni crescători de animale. Asta a fost meseria lor şi se păstrează din moşi strămoşi. La Negrileşti mai sunt în prezent circa 8.000 de ovine, iar în localitate mai sunt vreo patru stâni. Dar în vremurile bune ale comunei, Negrileştenii aveau circa 15.000 de oi. Asta se întâmpla în jurul anului 1923. După revoluţie, efectivele de oi erau în jur de 10.000 - 12.000. După anul 2.000, oamenii au început să lase ciobănitul aici şi să plece în străinătate, pentru că acolo primeau mai mulţi bani. Acolo muncesc, dar tot acasă vin să investească banii", a fost de părere Ion Văsuianu.
Boteitul oilor are corespondent "sâmbra oilor" din Ţara Oaşului şi Ţara Maramureşului, plecând de la cuvântul sâmbră sau simbrie, plata în natură pentru paza şi îngrijirea oilor din primăvară până în toamnă. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Temperaturi scăzute înregistrate în tot județul; au fost depășite recordurile zilnice la trei stații meteo
Temperaturile au scăzut, în noaptea de duminică spre luni, în tot județul Harghita, la trei stații meteo fiind depășite recordurile zilnice care datau chiar și de 50 ani. Potrivit datelor furnizate AGERPRES de meteorologul-previzionist Narcisa Milian, de la Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din cadrul Centrului Meteorologic R
Maramureș: 10 centimetri - stratul de zăpadă căzut la stația meteo Iezer din Munții Rodnei
Stratul de zăpadă căzut în Munții Rodnei în ultimele ore a ajuns la 10 cm, iar pe drumurile montane care traversează Munții Gutâi și Munții Rodnei n-a fost nevoie de intervenția drumarilor, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă. 'Stratul de zăpadă măsura până la 10 cm, la st
Harghita: Au fost reluate căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița
Pompierii militari și civili au reluat, luni dimineața, căutările persoanei posibil dispărute în râul Mureș, în municipiul Toplița, după ce aceasta au fost sistate în cursul nopții. Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita a informat că la căutări participă un echipaj de pompieri din
BRGV Buzău: Colecție de iriși de peste 50 de soiuri - România nu are o strategie în floricultură; sectorul, aproape desființat
Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău deține o colecție de iriși compusă din peste 50 de soiuri distincte prin culoare, miros și dimensiuni, de la irisul negru, la cel bicolor sau sălbatic, potrivit specialiștilor România având resursele necesare pentru dezvoltarea unei industrii în floricultură, dar nu și o strategie, sectorul fiind aproa
Sălaj: Eveniment dedicat marcării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste la Muzeul Holocaustului
'Glasul Libertății' s-a făcut auzit, duminică seara, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, fosta sinagogă din Șimleu Silvaniei, prin vocea actriței Maia Morgenstern, ce a susținut, alături de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, un spectacol dedicat aniversării a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste
Brașov: Incendiu cu degajări mari de fum pe un șantier din municipiu
Un incendiu, care se manifestă cu degajări mari de fum, a izbucnit, luni dimineața, pe un șantier din municipiul Brașov, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov, recomandând locuitorilor din zonă să își țină închise ferestrele pentru a evita pătrunderea fumului în interior. Conform pompierilor, f
IGSU: Cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade în Vrancea; nu au fost semnalate pagube sau victime
Un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,6 grade s-a produs, duminică seara, în zona seismică Vrancea, nefiind semnalate pagube materiale sau victime, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri. 'Până la acest moment, nu au fost primi
Prahova: Urși ajunși pe străzi din Sinaia și Cornu; au fost emise alerte
Doi urși au apărut, duminică seară, pe străzi din stațiunea Sinaia, respectiv comuna Cornu, sat Cornu de Jos, populația din aceste localități fiind avertizată prin mesaje RO-ALERT. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, la Sinaia, animalul a fost văzut pe strada Horia Cloșca și Crișan. Cetățenii din cele do
Harghita: Misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș
Pompierii militari și civili desfășoară, duminică seara, o misiune de căutare-salvare a unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș, în municipiul Toplița, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Misiune de căutare - salvare a unei persoane, în râul Mureș, munic
Alba: Turist accidentat la un picior, într-o drumeție pe Piatra Secuiului
Un turist de 31 de ani s-a accidentat, duminică, în timpul unei drumeții pe Piatra Secuiului, la Rimetea, suferind un traumatism la piciorul drept. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Alba, echipajul de serviciu a intervenit duminică pe un traseu de pe Piatra Secuiului în sprijinul unui turist
Alba: Proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana
Șurile cu acoperiș de paie de pe Transapuseana, drum care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale județului Alba, prin Munții Metaliferi, vor fi inventariate, cercetate și promovate prin proiectul 'Alba vernaculară', inițiat de Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia și sprijinit financiar de Consiliul Județean (CJ) Alba.
Giurgiu: Un motociclist de 42 de ani a murit în urma unui accident produs pe DN 61, la Dealu
Un motociclist în vârstă de 42 de ani a murit, duminică, în urma unui accident rutier produs pe DN 61, în localitatea Dealu din județul Giurgiu. 'ISU Giurgiu a fost solicitat în această după-amiază să intervină pe DN 61, în localitatea Dealu, în urma unui accident rutier în care a fost implic
Maramureș: Depozit de apartură casnică uzată, distrus de incendiu
Un depozit de aparatură casnică uzată din municipiul Baia Mare a fost distrus de un incendiu puternic, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Adriana Șanta. Incendiul a izbucnit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. 'Au ars o anexă &ici
UPDATE Maramureş: Ucrainenii blocaţi într-o ravenă, extraşi de salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră
Cei trei cetățeni ucraineni blocați într-o ravenă din Munții Maramureșului, după ce au trecut granița în România, au fost extrași de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După o operațiune de căutare - salvare car
MAE/Atenționare de călătorie: Regatul Suediei reintroduce controlului la frontierele interne de stat
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Regatul Suediei că autoritățile suedeze au luat decizia de a reintroduce controlul la frontierele interne de stat, în perioada 12 mai - 11 noiembrie 2025. 'Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor rom