Agricultorii români participă pe 23 mai, la Bruxelles, la manifestul organizat de fermieri şi cooperative din şase ţări

Agricultorii români vor participa în data de 23 mai, la Bruxelles, la manifestul fermierilor şi cooperativelor organizat de Grupul de la Vişegrad extins, nemulţumiţi de problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar în contextul conflictului din Ucraina.
Potrivit unui comunicat al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), remis vineri AGERPRES, manifestaţia se va desfăşura marţi, între orele 11:00 şi 13:00, în zona Schuman, urmând să fie prezenţi 200 de participanţi din 6 ţări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria şi Slovacia), iar 50 vor fi doar din partea României.
"Manifestul este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor şi cooperativelor din ţările vecine Ucrainei în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de acest conflict armat. Comerţul internaţional cu mărfuri agroalimentare cu Ucraina a fost liberalizat pentru încă un an. Compensaţia plătită unor ţări este cu mult sub nivelul necesar. Nu toate ţările din Europa Centrală şi de Est afectate de liberalizarea comerţului cu Ucraina sunt compensate. Subliniem sprijinul nostru pentru Ucraina, poporul ucrainean şi fermierii ucraineni. Sperăm să se încheie rapid conflictul militar neprovocat de Ucraina şi susţinem acordarea de ajutor Ucrainei, dar un astfel de ajutor nu trebuie să pericliteze viabilitatea şi competitivitatea fermierilor din Uniunea Europeană sau să conducă la lichidarea acestora", se arată în comunicatul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
Reprezentanţii organizaţiei agricole susţin că situaţia actuală este gravă, fermierii din ţările menţionate confruntându-se în prezent cu o scădere rapidă a preţurilor şi cu o lipsă a cererii de cereale şi seminţe oleaginoase din cauza unui exces al ofertei faţă de cerere. Stocurile sunt la 150% din nivelul tipic pentru această perioadă a anului, iar următoarea recoltă începe în două luni şi există o posibilitate reală să nu aibă cui să vândă şi să nu fie loc de depozitare pentru cerealele şi seminţele oleaginoase din recolta viitoare, atrag atenţia reprezentanţii fermierilor.
Potrivit acestora, culoarele de solidaritate nu funcţionează, situaţia fiind cauzată, în principal, de importul fără taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intră în Uniunea Europeană, unde au fost importate grâu, porumb şi soia, chiar dacă acestea erau destinate ţărilor terţe sau cumpărătorilor tradiţionali de produse ucrainene.
"Europa Centrală şi de Est este inundată de producţia ucraineană. Prin urmare, aceştia vor căuta alternative de depozitare sau alte opţiuni de comercializare, cu preţul unor condiţii comerciale mai proaste. Într-un termen atât de scurt, nu există nicio posibilitate reală de a creşte capacitatea de depozitare, cel puţin nu fără a compromite parametrii de calitate ai producţiei şi, în principal, capacitatea acesteia de a rezista la mucegai şi dăunători. Această situaţie poate avea cel mai mare impact, în special asupra fermierilor mai mici", avertizează reprezentanţii AAC.
De asemenea, ei menţionează că nu fermierii au provocat şi nici nu au exploatat în mod intenţionat situaţia pieţei anul trecut, deoarece ei nu pot influenţa preţul final la destinaţia finală a produsului lor şi în acest moment nu pot influenţa nici situaţia pieţei.
"Nici fermierii ucraineni nu beneficiază. O mare parte din grâul ucrainean şi alte produse agricole nu au ajuns în ţările cu o dependenţă ridicată de importurile de alimente, ci pe piaţa europeană, fără a îndeplini parametrii de calitate stricţi şi fără a fi cultivate cu acelaşi respect pentru mediu pe care Uniunea Europeană îl cere agricultorilor. Având în vedere că produsele agricole de bază sunt importate în Uniunea Europeană nu de către fermieri, ci de către comercianţi, această preluare parţială a pieţelor noastre nu este nici măcar în beneficiul fermierilor ucraineni (cei pe care ar trebui să-i ajute culoarele de solidaritate), care primesc doar o fracţiune din preţul real", atrage atenţia organizaţia menţionată.
O altă problemă majoră este legată de faptul că, odată ce mărfurile trec graniţa în Ucraina, acestea trec pe piaţa unică liberă a UE, fiind foarte dificil de a distinge destinaţia lor finală. Nici măcar statisticile oficiale nu pot să reflecte realitatea, deoarece există speculaţii cu privire la reambalarea mărfurilor sau amestecarea deliberată a grâului ucrainean şi a altor cereale cu producţia locală, pentru a respecta parametrii de calitate şi a reduce riscul de a depista alimente nesănătoase în lanţul alimentar, arată AAC în comunicat.
De asemenea, o altă situaţie semnalată de agricultorii români vizează creşterea numărului de camioane încărcate cu produse primare procesate (ulei, făină, mălai, zahăr), fiind nevoie în acest context de contingente în toate statele membre pentru a ţine situaţia sub control şi pentru a nu duce la distrugerea industriilor din ţările din Europa de Est.
"Dacă nu se iau măsuri, va exista un blocaj total în următoarea campanie. Astfel, o mulţime de cantităţi recoltate vor fi lăsate şi puse direct pe câmp sau nu vor fi recoltate deloc, deoarece nu există transport şi nici spaţiu de depozitare disponibil", spun reprezentanţii AAC.
În acest context, fermierii şi cooperativele din Europa Centrală şi de Est care participăm la protestul din 23 mai 2023 la Bruxelles solicită restabilirea taxelor vamale şi contingentelor la produsele agricole şi alimentare ucrainene şi extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele şi legumele, precum şi prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
"Este favorabil faptul că importurile au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate. În acest fel, nu putem avea o situaţie clară cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adăugate cantităţi suplimentare şi antedatate. În cazul în care, după 5 iunie, interdicţia de import în cele 5 ţări este ridicată, solicităm cu insistenţă extinderea împărţirii riscurilor între toate statele membre ale UE, astfel încât fiecare stat să primească şi să utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina, direct proporţional cu mărimea ţării şi a populaţiei sale, astfel încât să putem continua să ajutăm Ucraina şi să nu aducem ţările din Europa de Est în blocaj logistic, fermierii în faliment şi colaps", subliniază reprezentanţii organizaţiei agricole din România.
Alte cerinţe ale AAC vizează: extinderea listei ţărilor care pot decide să interzică introducerea anumitor mărfuri agroalimentare din Ucraina pe pieţele proprii cu Cehia, extinderea listei ţărilor eligibile pentru pachete de compensare, inclusiv Rezerva de criză cu Cehia, crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală şi de Est, deosebit de afectaţi de consecinţele invaziei ruseşti în Ucraina, finanţat în afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune, permiterea statelor membre din Europa Centrală şi de Est să aplice ajutor naţional în conformitate cu deciziile guvernelor lor.
Fermierii mai vor creşterea finanţării pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport şi a porturilor care să permită tranzitul eficient al produselor agricole şi alimentare din Ucraina către porturile din Marea Baltică şi Marea Neagră, sprijin financiar şi de personal pentru serviciile fitosanitare naţionale care examinează produsele agricole importate, consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate şi calităţii produselor transportate.
Nu în ultimul rând, organizaţia agricolă cere răspunsuri mai rapide din partea autorităţilor Uniunii Europene la situaţia economică actuală din sectorul agricol şi atingerea obiectivelor PAC fără reducerea competitivităţii producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale asupra produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE - Reciprocitate.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din patru organizaţii, Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF).AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dadârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Jandarmeria Capitalei precizează că nu a fost notificată cu privire la un protest în Piața Constituției, după îndemnurile de pe TikTok
Jandarmeria Capitalei precizează, sâmbătă, că nu a fost notificată cu privire la desfășurarea unei adunări publice în Piața Constituției, așa cum prevede legea, după ce, pe rețeaua TikTok, au apărut mai multe clipuri video de mobilizare pentru un protest pe 26 mai, cu ocazia învestirii lui Nicușor Dan în funcția de președinte.
Vâlcea: Cseke Attila a inaugurat a doua creșă construită în Râmnicu Vâlcea prin programul 'Sfânta Ana'
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a inaugurat, sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, cea de-a nouăsprezecea creșă construită în țară în cadrul programului guvernamental 'Sfânta Ana', prin care Guvernul și-a propus să rezolve problema demografică din țară. Obiectivul a f
Neamț: Minor transportat la spital, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni de un șofer beat care a fugit
Un minor în vârstă de 16 ani a fost accidentat pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț, de un autoturism condus de un șofer beat, care apoi a fugit de la fața locului, a informat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'S-a stabilit faptul că un minor în vârstă de 16 ani, în timp ce era
INHGA: Cod portocaliu de viituri pe râuri din opt județe, până duminică după-amiaza
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenționare Cod portocaliu de viituri, valabilă până duminică la ora 16:00, pe râuri din opt județe. Conform hidrologilor, în intervalul 24 mai 2025, ora 16:00 - 25 mai 2025, ora 16:00, se vor înregistra scurgeri importante pe ver
Informare de vreme rece și ploi torențiale în sudul, centrul și estul țării, până luni seara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o informare meteo de ploi torențiale și răcire accentuată a vremii în sudul, centrul și estul țării, valabilă până luni, la ora 20:00. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se vor înregistra cantități de apă însemnate, în zonele menț
IGSU: Resurse suplimentare mobilizate pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice severe
Ministerul Afacerilor Interne a dispus, sâmbătă, măsuri suplimentare pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice severe anunțate de Administrația Națională de Meteorologie, în vederea protejării populației și gestionării eficiente a posibilelor efecte. La nivel central se are în vedere monitorizarea și coordonarea
Caraș-Severin: Doi bărbați loviți de fulger; unul a decedat
Doi bărbați aflați la plimbare au fost loviți de fulger, vineri seară, în localitatea Turnu Ruieni, la Piatra Turnului, unul dintre ei decedând. 'În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat în vârstă de 25 de ani împreună cu prietenul său în vârstă de 26 de ani
Avertizări Cod galben și Cod portocaliu de ploi torențiale și vânt în aproape jumătate de țară, până duminică la prânz
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, noi avertizări Cod galben și Cod portocaliu de precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, valabile în aproape jumătate de țară, până duminică la prânz. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 24 mai, ora 12:00 -
Maramureș: Podul peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură al municipiului Baia Mare, s-a surpat
O porțiune a podului peste râul Săsar, aflat pe drumul de centură al municipiului Baia Mare, s-a surpat, traficul rutier fiind închis, a informat, sâmbătă, primarul Doru Dăncuș. 'Am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență după ce podul de peste râul Săsar, de pe centura municipiului Baia Mare, s-a surpat
Prahova: Gospodării inundate și copaci doborâți de vijelie
Pompierii prahoveni au fost solicitați să intervină pentru evacuarea apei din gospodării inundate și să îndepărteze copaci doborâți de vijelie, în contextul unor avertizări succesive de vreme rea. Conform datelor comunicate, sâmbătă, de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, pompierii au intervenit pentru înde
Tulcea: A început Maratonul de vâslit Ivan Patzaichin
Maratonul internațional de vâslit Ivan Patzaichin a început, sâmbătă dimineața, din fața complexului memorial de pe faleza Dunării din Tulcea, la start prezentându-se atât iubitori ai mișcării în aer liber, cât și sportivi de performanță, competitorii urmând să parcurgă în două zile 46 de kilometri pe Dunăre.
Spectacole, demonstrații de skateboarding și dansuri grecești, în weekend, în cadrul evenimentului 'Străzi Deschise - București'
Spectacole pentru copii, demonstrații de skateboarding, dansuri grecești, pictură live, caricaturi și vehicule de epocă se vor afla în programul artistic de pe Calea Victoriei, pe 24 și 25 mai, în cadrul evenimentului 'Străzi Deschise - București', informează un comunicat ARCUB transmis, vineri, AGERPRES. Unul dintre cele m
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz' - pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc
Prima ediție 'Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz', un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz, va avea loc pe 24 și 25 mai, în Cartierul Armenesc din Capitală.
Cluj: Patru răniți într-un accident rutier în care a fost implicată o ambulanță
Patru persoane au fost rănite și transportate la spital în urma unui accident rutier care a avut loc, vineri, și în care a fost implicată o ambulanță. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Pădureni. În accident a fost implicat
Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași, s-a stins din viață
Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași, a murit vineri, la vârsta de 98 de ani. Leonard Zăicescu, născut la 27 martie 1927, a activat până la finalul vieții pentru pentru combaterea celor care neagă sau minimizează ororile Holocaustului. De altfel, Zăicescu, supraviețuitor al Pogromului de la Iași și al