REPORTAJ Sălaj: Pomana porcului - un festival ce vrea să ducă mai departe tradiţiile tăierii porcului în gospodărie

Peste 250 de participanţi, din 18 comune ale judeţului Sălaj, dar şi din Ungaria au fost prezenţi vineri, la Sărmăşag, la prima ediţie a festivalului-concurs "Pomana porcului", un eveniment prin care organizatorii vor să ducă mai departe, pentru generaţiile viitoare, tradiţiile tăierii porcului în gospodărie.
În ciuda vremii capricioase, cu rafale de ploaie şi temperaturi aproape de zero grade Celsius, încă de la primele ore ale dimineţii un fost teren de fotbal din Sărmăşag a devenit un adevărat furnicar pentru cele 20 de echipe participante la prima ediţie a festivalului-concurs "Pomana porcului". Cei 10 porci puşi la dispoziţie de administraţia locală au fost sacrificaţi şi tranşaţi rapid, pentru ca, mai apoi, să înceapă prepararea produselor tradiţionale din carne de porc. Cu reţete mai mult sau mai puţin originale, cu condimente secrete şi multă voie bună, susţinută de câte un pahar de vin şi de pălincă, cei peste 250 de participanţi s-au pus la treabă.
Aşa cum se ştie, "Pomana porcului" este un vechi obicei care constă în oferirea unei mese de mulţumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la rude, vecini şi prieteni, după terminarea treburilor de către gazdă.
Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES
"Astăzi organizăm primul festival-concurs 'Pomana porcului'. Încercăm să păstrăm tradiţiile pe care le-am moştenit de la bunicii şi străbunicii noştri, să le putem da mai departe copiilor noştri şi nepoţilor noştri, deoarece pe zi ce trece devine mai greu să creşti un porc la casă. Avem în jur de 250 de participanţi, pentru că fiecare echipă a venit cu aproximativ 15-20 de oameni şi fiind 20 de echipe, cred că sunt chiar şi mai mulţi. Sunt 18 echipe de la primăriile din judeţul Sălaj, o echipă este din Ungaria, dintr-un oraş înfrăţit cu noi şi mai avem o echipă a Consiliului Tinerilor din Sărmăşag. Am avut oameni foarte de treabă, care ne-au sponsorizat cu 10 porci şi pe această cale le mulţumesc şi lor şi colegilor din primărie care sunt alături de noi astăzi şi ne ajută la organizarea acestui eveniment şi totodată trebuie să mulţumesc şi organizaţiei UDMR Sălaj. Evenimentul de astăzi sper să aibă continuitate şi anii viitori dacă, bineînţeles, Guvernul României aprobă să mai avem în continuare porci pe lângă casă. O să oferim câte o cupă şi câte o diplomă pentru fiecare participant", a declarat vineri, pentru AGERPRES, iniţiatorul festivalului, primarul comunei Sărmăşag, Dombi Attila.
Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES
Invitatul special al evenimentului a fost Daragus Attila, doctor docent în gastronomie, profesor la Universitatea Agronomică din Bucureşti şi primar al comunei Turia, din judeţul Covasna. Acesta a organizat, în comuna menţionată, 15 astfel de evenimente.
"Am fost invitat de primăria comunei Sărmăşag să facem prima ediţie a festivalului 'Pomana porcului'. Spre surprinderea mea, au participat 20 de echipe, adică foarte multe. E foarte interesant că vin echipe din comunele judeţului, cu primar, viceprimar. Adică fiecare vrea să reprezintă localitatea lui şi obiceiurile, vrea să dea tot ce este mai bun. (...) Mi se pare că prima ediţie va fi o reuşită, văd că oamenii se cunosc unii cu alţii şi e o atmosferă de prietenie. E un festival cu bune voie, păstrăm tradiţiile, arătăm ce am adus, care e cel mai bun. Pe lângă ce avem, discutăm despre cel mai bun vin, cea mai bună pălincă şi cum au reuşit să o facă. Socializarea e foarte importantă. Aşa putem să mergem în faţă şi acest festival poate deveni un simbol al Sălajului. Am văzut că vin şi oficialităţile, deja am văzut prefectul, am văzut nişte deputaţi, toţi cred că evenimentul e foarte bun pentru promovarea judeţului Sălaj. Aşa ar trebui să facă toată lumea", susţine Daragus Attila.
Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES
La orele amiezii, când ploaia s-a mai potolit, au început să apară şi primele rezultate ale muncii echipelor participante la festival: un cârnaţ de circa 50 de metri lungime, friptură de porc la grătar sau la tigaie, caltaboş, sângerete şi specialitatea zonei Ardealului - supa de varză cu carne de porc "lucskos". Nu au lipsit nici murăturile, garniturile de cartofi sau orez sau specialităţile de brânză. Bineînţeles, fiecare comună prezentă la festival a ţinut să-şi promoveze vinul şi pălinca din zonă.
Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES
"Încercăm, în fiecare an, să revigorăm obiceiurile noastre locale de toate genurile. De fiecare dată, încercăm ca prin comunităţi noastre să dăm viaţă acestor obiceiuri şi, în ziua de astăzi, încercăm să revigorăm un obicei foarte important al oamenilor de la ţară, şi anume, tăiatul porcului. Suntem noi o comunitate sălăjeană nu foarte mare, dar în fiecare sat obiceiurile sunt altele. Aici, la Sărmăşag, fiecare comunitate locală a venit şi a pregătit exact ceea ce se obişnuia din tipurile vechi la ei în sat. Este o diversitate foarte frumoasă, desigur însoţită şi cu obiceiul de a bea o pălincă la tăiatul porcului, de a avea parte de un pahar de vin şi, sigur, la urmă cu tradiţia de a ne distra puţin şi de a ne revigora cu cântecele noastre vechi", declară preşedintele UDMR Sălaj, Seres Denes, prezent la evenimentul de vineri.
Foto: (c) Sebastian Olaru/AGERPRES
Aşa cum era de aşteptat, după muncă a venit şi răsplata. Toţi participanţii au fost invitaţi la Căminul cultural, la "pomana porcului", pentru a testa preparatele gătite în cursul zilei, iar cele 10 echipaje au fost recompensate de administraţia locală din Sărmăşag cu diplome şi cupe, pentru efortul depus. AGERPRES / (A - autor: Sebastian Olaru, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor
Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto
Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte
Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor
Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți. Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai
Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot
Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre
Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune
Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza
Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș
Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'
Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din
Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați
Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni
Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n
IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024
Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '