REPORTAJ/Tulcea: Iubitorii cailor sălbăticiţi din Deltă reiau cererea pentru un statut special, ca să poată fi protejaţi

Medicul veterinar şi cercetătorul Ştefan Răileanu, preocupat de aproape 20 de ani de problema cailor aflaţi în libertate în Deltă, cere autorităţilor reluarea demersurilor pentru ca animalele sălbăticite din Deltă să primească un statut special, astfel încât acestea să poată fi monitorizate şi gestionate în concordanţă cu statutul de patrimoniu cultural, primit acum zece ani din partea Asociaţiei Europene a Crescătorilor de Cai (AECC).
În replică, directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă, susţine că animalele sălbăticite din rezervaţie nu intră în administrarea instituţiei.
Ştefan Răileanu a amintit că în urmă cu aproape 10 ani, după scandalul cailor de la Letea, autorităţile române au început demersurile pentru legiferarea statutului animalelor crescute în libertate, însă schimbările politice la nivel naţional au oprit demersul.
"Statutul acestor animale a început să se construiască acum vreo zece ani, atunci când pe vremea guvernului Ponta s-a dat primul ordin de ministru pentru a nu se mai scoate caii sălbăticiţi din Deltă. Urma o legislaţie care-l definea. Tot ce nu aparţinea populaţiei băştinaşe intra în patrimoniul statutului, iar atunci decizia privind aceşti cai era a Administraţiei Deltei. Nu s-a mai ajuns însă până la o lege, pentru că Guvernul s-a schimbat", a declarat Ştefan Răilean, pentru AGERPRES.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Reprezentanta ARBDD, Viorica Bîscă, a afirmat că acea propunere nu s-a materializat.
"Aceşti cai sălbăticiţi nu au cum să facă parte din speciile protejate. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost creată pentru speciile periclitate. Noi monitorizăm speciile pe cale de dispariţie, iar caii nu intră în administrarea ARBDD", a precizat directoarea executivă a instituţiei statului, Viorica Bîscă.
Referindu-se la cele şase transporturi de cai din zona Dranov dovedite în ultima lună de autorităţi a fi fără documente legale, medicul veterinar Ştefan Răileanu a opinat că aceste animale provin din efectivele de cai sălbăticiţi şi a subliniat că în urmă cu zece ani Asociaţia Europeană a Crescătorilor de Cai (AECC) a recunoscut ecvinele din Deltă drept patrimoniu cultural.
"Calul de Deltă a fost recunoscut de AECC ca fiind un fenotip nu numai complex, bogat genetic, rezistent, uniform şi a dobândit recunoaştere ca urmare a unor remarci ale noastre care au dovedit şi un bagaj genetic extraordinar împreună cu sura de stepă şi roşia dobrogeană, vite aflate în semi-sălbăticie în Deltă", a mai spus Răileanu.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
În opinia lui, lipsa cailor semi-sălbatici din Deltă afectează echilibrul eco-sistemelor.
"Am avut pestă porcină, iar mulţi mistreţi au murit. Şacalii s-au înfruptat, atunci când au murit porcii. Au fătat chiar de două ori pe an, iar populaţia de şacali s-a dublat. Calul din anumite teritorii reprezintă o pradă bună pentru şacali. Un cadavru de cal hrăneşte până la zece şacali pe o perioadă lungă, iar şacalii nu mai mănâncă păsările care cuibăresc la sol, păsări pe cale de dispariţie", a afirmat Ştefan Răileanu.
Mai mult, păşunatul cailor în rezervaţie are efecte şi asupra unor boli infecţioase.
"Caii asigurau ecologizarea naturală, menţinerea păşunilor, ceea ce e bine şi pentru animalele ierbivore sălbatice. Altfel, păşunile se transformă în desişuri, arbuşti unde sunt hectoparaziţi, 30 (specii n.red.) de ţânţari, şapte specii de tabanide şi 16 specii de căpuşe. Cât timp se păşunează permanent, nu apar aceste cuiburi de hectoparaziţi şi de vectori pentru anumite boli", a subliniat cercetătorul Ştefan Răileanu.
El a precizat că în momentul de faţă nu există niciun studiu dedicat special cailor aflaţi în libertate în Deltă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Potrivit cercetătorului, scandalul cailor aflaţi în libertate în Deltă nu ar fi apărut dacă în urmă cu aproape o lună filiala tulceană a Colegiului medicilor-veterinari nu ar fi fost desfiinţată.
"Ieşirile de cai din Deltă erau mai bine gestionate pe vremea Colegiului medicilor veterinari, dar lipsa acestui sprijin a creat aceste situaţii. (...) Colegiul medicilor-veterinari venea la consultaţii cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi nimeni nu îndrăznea să facă un pas greşit. Acum, e mai uşor", a mai spus Răileanu. El a adăugat că a contestat la nivel naţional decizia de desfiinţare a filialei teritoriale a Colegiului medicilor-veterinari.
Ştefan Răileanu a afirmat că, pe piaţa din România, preţul unui kilogram de carne de cal crescut în Deltă este de circa 3,5 euro şi că acesta se dublează cel puţin în momentul procesării pentru salam.
"Dacă e prelucrată, carnea ajunge la 10 euro pe kilogram. Am studiat acest lanţ pentru a-mi linişti curiozitatea, dar şi pentru a mă ajuta să înţeleg de unde dragostea nebună a măcelarilor pentru cai. Am înţeles că de fapt la mijloc sunt bani, şi nu sunt puţini. (...) Unele ţări cu tradiţie în consumul acestei cărni apreciază foarte mult caii crescuţi în sălbăticie, pentru că nu au gust de medicamente sau de substanţe chimice, iar carnea practic nu are nicio remanenţă, este sănătate curată", a precizat Răileanu.
Potrivit acestuia, un cal semi-sălbatic din Deltă poate ajunge, în baza normativului actual, în proprietatea unei persoane în minimum şapte zile.
"Drumul e măturat, dar durează minim şapte zile, pentru că la Galaţi sau la Bucureşti există imprimantă de timbre speciale pentru fişele de identitate ale animalelor. Dar ca să prinzi cai sălbatici îţi trebuie meseriaşi desăvârşiţi care să ştie cum să-i hăituiască, cum să-i obosească, cum să-i bage în ţarcuri, să-i călăuzească pe gabare. Deci, nu e greu de făcut o anchetă, dacă e să se facă", a menţionat Răileanu.
Ştefan Răileanu este şeful Departamentului zoonoze din cadrul Institutului Naţional Delta Dunării, are un club de echitaţie la marginea oraşului Tulcea, a fost vicepreşedinte al filialei teritoriale a Colegiului medicilor-veterinari şi a fost unul dintre cei care au apărat drepturile cailor din Letea transportaţi ilegal la un abator în urmă cu 11 ani.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Organizaţia neguvernamentală SOS Caii Deltei a publicat luni, 12 decembrie, pe reţelele sociale o scrisoare deschisă în care semnala transporturile ilegale de animale fără stăpân din Deltă. Ulterior, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Tulcea a anunţat că 61 de animale se află la un crescător de animale din satul Mihail Kogălniceanu care a fost sancţionat cu amendă de 6.000 de lei. Potrivit comunicatului, 31 de animale aparţineau unui crescător din satul Dunavăţu de Jos, iar 17 erau microcipate.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea, de la începutul lunii noiembrie până luni, 12 decembrie,în judeţ s-au aplicat cinci amenzi în valoare de 21.000 de lei, pentru transporturi de animale fără documente. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Pompierii intervin și pe timpul nopții la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor
Pompierii harghiteni continuă și pe timpul nopții intervenția la Salina Praid, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor abundente, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pompierii Detașamentului Gheorgheni vor acționa și pe parcursul nopții pentru evacuarea apei, cu ajutorul moto
Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte
Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor
Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți. Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai
Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot
Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre
Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune
Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza
Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș
Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'
Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din
Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați
Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni
Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n
IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024
Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '