logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO INTERVIU/Vera Jourova: Nu pot face promisiuni, dar mi-ar plăcea cu adevărat să punem capăt MCV

Imagine din galeria Agerpres

Vicepreşedinta Comisiei Europene (CE) pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat marţi, la Bucureşti, într-un interviu pentru AGERPRES, că nu poate face promisiuni, dar că i-ar plăcea cu adevărat ca executivul comunitar să pună capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria, care ocupă capacităţi ale Comisiei, şi să transfere evaluarea ţării noastre în raportul anual privind statul de drept pentru toate statele UE. Înaltul oficial european a spus că există un elan la nivel politic în România pentru adoptarea legilor care să răspundă problemelor incluse în rapoartele MCV şi că a văzut "declaraţii puternice" inclusiv din partea preşedintelui şi prim-ministrului.

 

 

În context ea a atras atenţia că noua structură care înlocuieşte Secţia specială pentru investigarea magistraţilor va fi monitorizată de Comisie, care vrea să vadă noua structură "făcându-şi treaba cum trebuie, fiind independentă, imparţială şi îndeplinindu-şi scopul". De asemenea, a afirmat Vera Jourova, tentativele unor instituţii din România de a contesta primatul legii UE nu au reprezentat "o surpriză plăcută" şi a transmis că unul dintre obiectivele vizitei sale a fost să se asigure că există o recunoaştere clară a legii UE în legislaţia românească şi că judecătorii români, care sunt şi judecători europeni, trebuie să poată aplica legea UE fără teama că vor fi penalizaţi pentru asta.
Nu în ultimul rând, Vera Jourova a vorbit în interviul acordat AGERPRES despre problemele cu care se confruntă mass-media şi ce s-ar putea face pentru depăşirea lor şi a exprimat totala disponibilitate a Comisiei Europene de a continua sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova în efectuarea reformelor necesare după ce ambele state au primit statutul de ţari candidate la aderare.

AGERPRES: Doamnă vicepreşedinte a Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, cum aţi rezuma aceste două zile în România, în care justiţia, refugiaţii ucraineni şi libertatea media au fost priorităţi pe agendă?
Vera Jourova: Am avut două zile foarte pline, fructuoase în România. Misiunea a început într-un centru de refugiaţi şi sunt profund impresionată de ceea ce românii şi poporul român fac pentru refugiaţi. De asemenea fac alte lucruri în legătură cu agresiunea rusă din Ucraina, creează culoare pentru transportul hranei şi toate măsurile legate de o apărare mai puternică. Sunt profund impresionată şi vreau să mulţumesc poporului român pentru că a adoptat o poziţie atât de puternică.
De asemenea, am întâlnit reprezentanţi cheie ai ţării, trebuie să menţionez mai întâi preşedintele ţării, prim-ministrul, ministrul justiţiei, ministrul afacerilor interne, am discutat cu figuri cheie reprezentând sistemul judiciar românesc şi parchetul, cu magistraţi şi alţi actori, am discutat cu reprezentanţii media pentru a înţelege şi situaţia de pe scena media. Zile fructuoase, a trebuit să "înghit" totul, să compar notiţele cu ceea ce aveam în materialele mele şi ce aveam de la oameni reali care aveau multe de spus despre situaţia din România şi voi continua cooperarea cu România în multe chestiuni diferite.

AGERPRES: Ce părere aveţi despre tentativele unor instituţii din România, cum ar fi Curtea Constituţională, de a contesta primatul legii UE?
Vera Jourova: Trebuie să spun că nu a fost o surpriză plăcută, a fost ceva ce nu ne aşteptam (să se întâmple) şi de aceea mă aflu aici să văd că există o recunoaştere clară a legii UE în legislaţia românească. Credem că judecătorii români, care sunt şi judecători europeni, trebuie să poată aplica legea UE fără teama că vor fi penalizaţi pentru asta. Şi am avut o oportunitatea de a avea o discuţie foarte bună cu preşedintele Curţii Constituţionale şi am discutat şi despre principiile de bază, despre primatul legii UE, am încercat să explic, ceea ce preşedintele bineînţeles se ştia deja, că primatul legii UE este unul dintre pilonii pe care este bazat statul de drept european. Deci am vrea să vedem că primatul legii UE este deplin recunoscut în România.

 



AGERPRES: Aţi vorbit într-un interviu recent despre posibilitatea unui ultim raport MCV pentru România. După întâlnirile avute în România credeţi că această perspectivă există cu adevărat? Ce ar implica ea?
Vera Jourova: Cred că există un elan politic acum. Pentru că am avut declaraţii puternice şi determinare din partea preşedintelui, prim-ministrului, ministrului justiţiei, altor figuri importante, că acum există elanul de a adopta legile care vor aborda chestiunile prezentate în raportul MCV care ne vor permite să încheiem mecanismul şi să transferăm evaluarea României în noua măsură sau instrument pe care îl avem, care este raportul privind statul de drept, o evaluare standard care acoperă toate statele membre UE. Cred că elanul există, există lucruri care trebuie făcute, nu pot face promisiuni, dar pot să fiu sinceră cu dumneavoastră: mi-ar plăcea cu adevărat să punem capăt mecanismului de raportare pentru că, printre altele, ocupă capacităţile Comisiei şi, pentru că avem acest nou instrument, am putea face acest pas de la MCV la raportul de evaluare privind statul de drept. Va depinde de România.

AGERPRES: Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, una dintre solicitările Comisiei, a fost desfiinţată. Credeţi că structura care o va înlocui respectă exigenţele Comisiei?
Vera Jourova: Noua structura pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor va fi deplin monitorizată din partea noastră. Pentru că într-adevăr am spus că secţia specială trebuie să fie desfiinţată dar acum vrem să vedem noua structură făcându-şi treaba cum trebuie, fiind independentă, imparţială şi îndeplinindu-şi scopul. Aşa că acest lucru va fi monitorizat de Comisie.

AGERPRES: Există alte lucruri în afară de desfiinţarea secţiei speciale care sunt esenţiale pentru încheierea MCV?
Vera Jourova: Ceea este foarte important este recunoaşterea primatului legii UE şi a faptului că ultimul cuvânt privind interpretarea legii UE este stabilită în Luxemburg, de Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), iar deciziile Curţii Europene de Justiţie sunt obligatorii din punct de vedere legal, aşa că acest lucru este esenţial. De asemenea, vrem să vedem stabilizarea statutului magistraţilor, toate măsurile de siguranţă care le protejează independenţa, şi ce este relativ nou pentru mine după discuţiile mele de aici sunt multe chestiuni legate de lucruri practice, precum condiţii pentru activitatea judecătorilor şi procurorilor, stabilitatea, finanţarea, buna planificare a resurselor umane pentru sectorul judiciar. Am avut multe idei pe care le-am primit de la practicieni şi asta este foarte valoros.

 



AGERPRES: Există multe critici în media din România în privinţa unui pachet de propuneri de lege privind siguranţa naţională şi unele dintre aceste preocupări au ajuns probabil la Comisia Europeană. Sunteţi la curent cu această chestiune şi, dacă da, este ceva ce urmăriţi îndeaproape?
Vera Jourova: Eu personal nu mă ocup de legile privind siguranţa şi, ca un comentariu general, depinde de etapa în care se află legile. Comisia poate reacţiona la legile care au fost adoptate. Întotdeauna evaluăm dacă legea este în contradicţie cu legislaţia UE şi, în cazul în care este aşa, atunci putem lansa anumite proceduri.

AGERPRES: O altă chestiune importantă pe agenda vizitei dvs în România a fost libertatea media şi combaterea dezinformării. Aţi spune că România se confruntă cu regrese în materie de libertatea presei sau că mai degrabă există probleme care nu au fost abordate corespunzător până acum?
Vera Jourova: Văd probleme similare cu cele din alte state membre, în special în ceea ce priveşte slăbiciunea economică a mass-media. Şi cu cât mergem mai jos, la nivel regional şi local, cu atât mai mult observăm o adevărată luptă pentru supravieţuire din cauza dificultăţilor economice, aşa că văd probleme similare, vedem, de asemenea, probleme legate de posibila presiune politică asupra mass-media prin alocarea fondurilor publice.
Aşa că am primit o mulţime de sesizări aici, un lucru specific pentru România plecând de la scuze bazate pe GDPR, faptul că jurnaliştii nu ar trebui să aibă acces la anumite informaţii din cauza GDPR, este o chestiune specifică pentru România.
De aceea am decis să colectez aceste plângeri şi să cer Autorităţii pentru protecţia datelor din România să verifice situaţia şi să ia unele măsuri dacă sunt necesare. Aşa că i-am informat pe colegii dumneavoastră din mass-media că lucrăm la Legea privind libertatea presei, care ar trebui să fie un set de norme cu caracter juridic pentru toate statele membre. Aceasta ar trebui să protejeze mai bine sectorul media împotriva politizării, împotriva presiunilor financiare, împotriva finanţării netransparente şi a altor lucruri conexe, aşa că vom adopta această lege în septembrie şi cred că ar putea îmbunătăţi situaţia mass-media româneşti.

 



AGERPRES: Aş avea o ultimă întrebare în legătură cu Ucraina şi Republica Moldova, care au primit statutul de ţări candidate la ultimul Consiliu European. Vor trebui să efectueze multe reforme în zone cu care sunteţi familiarizată. Luaţi în considerare un mod de a lucra mai strâns cu cele două ţări pentru a le încuraja şi le ajuta pentru a face reformele necesare în justiţie şi aşa mai departe?
Vera Jourova: Într-adevăr, este ceva care era în desfăşurare încă dinainte de războiul din Ucraina. Am investit, de asemenea, unele fonduri în eforturile de reformă din Ucraina, eu însămi am fost implicată în discuţii cu organisme ucrainene şi vom continua sprijinul tehnic şi dialogul deschis pentru a ajuta Ucraina şi Moldova să îşi îndeplinească angajamentele care sunt acum enumerate în propunerea de candidatură la aderare.
Nu este uşor să ne imaginăm că Ucraina se va confrunta cu războiul, cu agresiunea şi, în acelaşi timp, va trebui să ia şi alte măsuri pentru a reforma sistemul judiciar, a combate corupţia înrădăcinată, spălarea banilor şi toate aceste lucruri, dar avem angajamente foarte puternice exprimate verbal de către colegii ucraineni că au început să lucreze, aşa că vom ajuta cât de mult putem. AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editori online: Ada Vîlceanu, Alexandru Cojocaru)  

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 04-04-2025 18:47

Bistrița-Năsăud: Eleva acuzată că ar fi bătut o profesoară, cercetată sub control judiciar

Eleva în vârstă de 16 ani care a fost reținută pentru 24 de ore după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean a fost plasată sub control judiciar, informează, vineri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud. 'Față de tânăra de 16 ani din Beclean, cercetată pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe, a

Justitie si interne 04-04-2025 15:18

IGPR: 345 de acțiuni în domeniul verificării armelor, în primele trei luni ale anului

Structurile arme, explozivi și substanțe periculoase ale Poliției Române au efectuat, în primele trei luni ale anului, 345 de acțiuni privind controlul armelor și braconaj cinegetic și 91 de acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase. Au fost efectuate 2.224 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice ș

Justitie si interne 04-04-2025 15:06

Bistrița-Năsăud: Elevă de 16 ani, reținută după ce ar fi bătut o profesoară; femeia are traumatism cranio-cerebral

O elevă în vârstă de 16 ani a fost reținută pentru lovire sau alte violențe după ce ar fi bătut o profesoară din Beclean, femeia ajungând la spital cu traumatism cranio-cerebral. Potrivit datelor comunicate, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud, agresiunea s-ar fi petrecut fără un motiv aparent.

Justitie si interne 04-04-2025 13:55

DGPMB: Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru tâlhărie calificată de Serviciul de Investigații Criminale - Sector 5

Doi bărbați și o femeie bănuiți de tâlhărie calificată au fost duși la sediul Serviciului de Investigații Criminale - Sector 5, după ce ar fi amenințat cu cuțitul un bărbat să le dea verigheta, în locul bijuteriei obligându-l să scoată de la bancomat 1.000 de lei. 'Astăzi, 4 aprilie, polițiști din cadrul Direcției General

Justitie si interne 04-04-2025 13:35

Ialomița: Doi bărbați, reținuți după ce au furat cablul ce deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar

Doi bărbați au fost reținuți de polițiștii ialomițeni după ce au furat zeci de metri de cablu care deservea la semnalizarea și dirijarea traficului feroviar în stația CFR Fetești, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ialomița. 'Ieri, 3 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Postul

Justitie si interne 04-04-2025 09:03

Bercea Mondialu și trei membri ai familiei sale au fost arestați preventiv pentru cămătărie și șantaj

Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a interlopului Bercea Mondialu alături de trei membri ai familiei sale într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Potrivit deciziei instanței, au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, Constantin Anghel zis 

Justitie si interne 03-04-2025 18:51

Sibiu: Șofer depistat cu 220 de kilometri la oră, pe autostrada A1

Un șofer din județul Vâlcea a fost prins de către polițiști cu viteza de 220 de kilometri pe oră, în timp ce circula pe autostrada A1, în zona orașului Tălmaciu, a anunțat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, pe pagina de

Justitie si interne 03-04-2025 18:19

MApN: Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre UE pentru Ucraina - pe agenda discuțiilor de la Varșovia

Îmbunătățirea sprijinului militar acordat de statele membre ale Uniunii Europene pentru Ucraina s-a aflat pe agenda discuțiilor la Reuniunea de la Varșovia, a informat, joi, MApN. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat, miercuri și joi, la Reuniunea informală a mini

Justitie si interne 03-04-2025 17:22

Mureș: Creștere cu aproape 60% a incendiilor de vegetație uscată și a arderilor necontrolate de la începutul anului

Prim adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș, colonel Cristian Buhăianu, a declarat, joi, că de la începutul acestui an s-au înregistrat 188 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate, cu 57,98% mai multe decât în primele trei luni ale anului trecut.

Justitie si interne 03-04-2025 17:05

Iași: Tânărul marocan care a ucis doi studenți în vila din Moara de Vânt, condamnat pe viață

Magistrații Tribunalului Iași au decis, joi, condamnarea pe viață a studentului marocan cu cetățenie canadiană, Ahmed Sami El Bourkadi, care este acuzat că în decembrie 2021 a ucis alți doi studenți într-o vilă din cartierul Moara de Vânt. Ahmed Sami El Bourkadi, acum în vârstă de 24 de ani, este condamnat pe viaț

Justitie si interne 03-04-2025 16:03

Despescu spune că opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Congo

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, joi, că în urma verificărilor efectuate până la acest moment un număr de opt jandarmi și trei polițiști ar fi semnat contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo. 'La nivelul structurilor din cadrul Ministeru

Justitie si interne 03-04-2025 15:54

Profesorul orădean, acuzat de agresiune sexuală, sub control judiciar; Avocat: Vom coopera cu organele de urmărire

Profesorul de sport de la Colegiul Național 'Iosif Vulcan' din Oradea, acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor, a fost plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, a anunțat avocatul cadrului didactic. Avocatul a informat, într-un drept la replică transmis AGERPRES, că se va coopera cu organele de urmărire penal

Justitie si interne 03-04-2025 15:52

Vâlcea: Exercițiu de testare a intervenției la accidentele chimice, pentru a ajuta Muntenegru în procesul de aderare la UE

Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) au organizat joi un amplu exercițiu de testare a capacității de reacție și intervenție în cazul unui accident chimic, scopul principal al acestuia fiind acela de a prezenta practic unei delegații din Muntenegru, țară aflată în proces de aderare la U

Justitie si interne 03-04-2025 15:42

Sechestru pe averea lui Bercea Mondialu: 40 de imobile, 41 de conturi bancare și șapte mașini

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe averea deținută de interlopul Bercea Mondialu și familia acestuia, respectiv pe șapte autoturisme, 41 de conturi bancare și peste 40 de imobile - terenuri și construcții. Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialu, a fost reținut de DIICOT alături de nouă membri ai familiei sale (cinci bărbați și patru feme

Justitie si interne 03-04-2025 15:27

Arafat: Anul trecut au fost date amenzi de peste 390.000 de lei privind adăposturile de protecție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a aplicat, în 2024, amenzi în valoare de peste 390.000 de lei, în urma controalelor efectuate la adăposturile de protecție civilă, a informat, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. 'Acest audit (al Curții de Conturi) a ieșit datorită soli