logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Irina Schrotter: RCW aduce un vibe pe care toată lumea îl remarcă şi simte că Iaşiul s-a schimbat

Imagine din galeria Agerpres

Designerul Irina Schrotter, preşedinta Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că festivalul Romanian Creative Week este o manifestare unică în România, la care iau parte artişti din domenii diferite, cu totul alte viziuni decât suntem obişnuiţi.

Irina Schrotter a vorbit despre importanţa evenimentului, anvergura lui, despre cât de mult a 'crescut' festivalul de la un an la altul, dar şi despre problemele întâmpinate.

 


 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: De aproape 10 zile în Iaşi se află 800 de artişti, sunt organizate zeci de concerte, filme, expoziţii, show-uri de modă şi de arte vizuale, conferinţe şi workshopuri. Toate acestea în cadrul Romanian Creative Week. Este greu să organizezi un eveniment care include un concept nou: creativitatea şi inovarea?

Irina Schrotter: Este greu, dar, după cum se vede, nu este imposibil. Cred că pentru un asemenea eveniment contează destul de mult experienţa pe care ai dovedit-o în viaţă, experienţa în organizarea evenimentelor de o asemenea anvergură. Desigur, evenimentul acesta este aparte, aş putea spune unic în România, pentru că are mai multe festivaluri în el. Adică am început cu un festival de muzică, Catedral, am continuat cu un festival de film - Moldova Film Festival şi terminăm cu Romania Fashion Week, un eveniment dedicat designerilor din modă. Sunt domenii diferite, sunt cu totul alte viziuni, obiective şi necesităţi, dar, după cum se vede, atunci când lucrezi cu profesionişti, oameni care îşi fac bine treaba, lucrurile se întâmplă. E mare nevoie însă de un suport, adică partenerii logistici, Primăria, echipele partenere de infrastructură.

AGERPRES: Cum este primit un astfel de festival atipic, aş spune eu, al unor altfel de inovaţii şi creativitate decât am fost obişnuiţi până acum?

Irina Schrotter: Ieşenii şi cei care vin în Iaşi sunt foarte bucuroşi de existenţa unui asemenea eveniment. După cum am observat eu există un vibe pe care toată lumea îl remarcă şi simte că oraşul s-a schimbat.

AGERPRES: În organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură este nevoie de multă muncă, dar şi de susţinere. Primiţi susţinere din partea comunităţii şi administraţiei locale?

Irina Schrotter: Din păcate, din punct de vedere al implicării corporaţiilor din oraşul nostru, pot spune că e o lipsă care începe să ne deranjeze foarte tare, pe care o comunicăm deja şi pe care o vom spune din ce în ce mai apăsat. Iaşiul este un oraş care creşte foarte mult pe zona de IT. La noi vin corporaţii foarte mari din toată lumea care angajează sute, poate mii de colaboratori. Din păcate, din ceea ce li s-a transmis echipelor noastre, nu au bugete pentru proiectele comunitare. Nu spun doar de Romanian Creative Week. Am vorbit şi cu alte organizaţii, cu alţi organizatori de evenimente, companiile acestea mari nu fac nimic altceva decât să vină, să absoarbă forţă de lucru tânără, să-şi îndeplinească obiectivele, dar nu consideră că are vreo obligaţie faţă de comunitatea locală.

Din punctul nostru de vedere este inacceptabil. Înclin să cred că se va crea o opinie la nivel comunitar care va defavoriza proiectele lor de HR. Nu au bugete pentru investiţii în proiectele culturale ale comunităţii din care îşi extrag mâna de lucru. Iaşiul este un oraş universitar cu foarte mulţi tineri pentru care e nevoie de multe alte componente, în primul rând pentru a reuşi să îi convingi să rămână aici şi să nu plece în altă parte. Dincolo de a le face masaj, care este foarte bun, dincolo de a le oferi tot felul de spa-uri, care şi astea sunt minunate, cultura este o componentă esenţială în care ei trebuie să se implice şi să aloce bugete.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


 

AGERPRES: Care au fost provocările cele mai mari în organizarea unui astfel de eveniment?

Irina Schrotter: Provocările cele mai mari sunt în general legate de infrastructură. Iaşiul nu este un oraş foarte bogat în spaţii culturale. În niciun caz în spaţii culturale care să acomodeze arta contemporană. Dar curatorii noştri au fost destul de inspiraţi. Unii dintre ei sunt din oraşul nostru, alţii au venit de multe ori la evenimente şi s-au orientat bine între locaţiile pe care oraşul le propune. Au fost şi îndrăzneţi şi au propus şi locaţii aflate în curs de restaurare, aşa cum a fost anul trecut Palatul Braunstein, iar anul acesta este Baia Turcească. Desigur, ne dorim foarte mult ca Iaşiul să aibă una sau mai multe săli în care să poată fi acomodat unul sau mai multe evenimente în acelaşi timp, să poţi să faci artă contemporană în săli simple, albe, cu lumină perfectă, în care poţi să te duci să lipeşti ceva pe perete. Din păcate, suntem mai mult în muzee abia restaurate, în care nu ai voie să te atingi de nimic. Soluţiile în astfel de situaţii sunt foarte costisitoare şi complicate, pentru că atunci când beneficiezi de fonduri europene ţi se permit foarte puţine intervenţii, ceea ce pentru un muzeu sau sală de expoziţie e cel puţin ciudat. Eu cred că găsim soluţii. Nu ne plângem de nimic, în afară de indiferenţa corporaţiilor care sunt în municipiul Iaşi. În rest, suntem optimişti că putem creşte. Avem norocul că suntem susţinuţi de primarul Mihai Chirica, de Consiliul Local, ceea ce este foarte important pentru că fiecare ieşean, prin bugetul alocat de Primărie, contribuie cu 2 lei la acest eveniment.

AGERPRES: Romanian Creative Week e doar un festival care atrage atenţia comunităţii locale şi naţionale, începe să aibă şi reverberaţii internaţionale?

Irina Schrotter: Cred că demonstrăm împreună că artiştii din toată ţara, din diaspora, dar şi cei internaţionali - toţi demonstrăm că astfel de evenimente sunt producătoare de o imagine diferită faţă de cea cu care suntem obişnuiţi să se vorbească de obicei. Acest eveniment a atras atenţia şi la nivel internaţional. Un grup de colecţionari din Elveţia a venit aici pentru că vor să viziteze toate expoziţiile şi sunt curioşi să afle ce înseamnă arta şi cultura românească. Asta e ceea ce trebuie să facem.

AGERPRES: În cadrul RCW este inclus şi proiectul dumneavoastră de suflet, Romanian Fashion Week. În câteva cuvinte, peste 100 de designeri mai mult sau mai puţin cunoscuţi, 40 de show-uri de modă, un catwalk impresionant amplasat în Grădinile Palas, şi multe concerte. Toate acestea pot fi urmărite şi live.

Irina Schrotter: Avem două sesiuni în fiecare zi, Romanian Designers şi IF Platform, dedicate prezentării colecţiilor a zeci de designeri consacraţi, dar şi tineri, precum şi RE:CUT, o expoziţie inedită de fashion. Prima sesiune de deschidere, IF Platform, a fost dedicată tinerelor talente, dar şi creaţiilor de echipă provenite de la universităţile participante, urmată de o pauză în care un artist muzical a urcat pe scenă. Secţiunea Romanian Designers este o secţiune dedicată celor care şi-au transformat pasiunea într-un brand de succes atât pe plan naţional, cât şi la nivel internaţional.

AGERPRES: Anul acesta a fost o organizate impresionantă. Ce va fi la anul?

Irina Schrotter: Bună întrebare! Avem idei, discutăm în echipele noastre, dar am ajuns la o asemenea dimensiune încât totul depinde de bugetele pe care le avem. Deja am crescut de la cinci zile, câte au fost în prima ediţie, la zece zile, acum, la a doua ediţie, am crescut de la patru la douăsprezece expoziţii şi instalaţii, am adăugat un festival de muzică, care într-adevăr nu e finanţat de noi, ci de un întreprinzător privat, dar toate lucrurile astea presupun un efort mare atât din partea organizatorilor, cât şi din partea antreprenorilor din industriile creative. Cred însă că e o demonstraţie că împreună public-privat pot face lucruri extraordinare pe care sunt convinsă că generaţia noastră trebuie să le lase copiilor noştri.

***
Aflat la cea de-a doua ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 64

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 04-04-2025 13:28

Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american

Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c

Administratie 04-04-2025 13:28

Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'

Social 04-04-2025 13:22

Lazăr (UCCG Moldova), despre avionul ce ar putea stimula ploaia: Avem soluția, dar ea trebuie folosită

Directorul Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova II Vrancea, Ionuț Lucian Lazăr, spune că în România există un avion special destinat însămânțării norilor pentru stimularea precipitațiilor, însă acesta nu este folosit, pentru că serviciile ar trebui solicitate oficial de Ministerul Agriculturii. Aeronava, ac

Social 04-04-2025 13:16

Bihor: Colecta de Paști a Băncii pentru Alimente Oradea, în 91 de magazine din patru județe

Banca pentru Alimente Oradea desfășoară, în perioada 4 - 6 aprilie, în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, sub mesajul 'Împreună hrănim speranța', în 91 de magazine ale partenerilor săi, un număr record în cei cinci ani de la înființare. 'Aceste colecte

Social 04-04-2025 12:22

Harghita: Sesizare penală făcută de Garda de Mediu, după un incendiu produs într-o arie protejată

Garda de Mediu Harghita a sesizat organele de cercetare penală după ce s-a constatat că a fost incendiată o suprafață cu vegetație uscată aflată într-o arie naturală protejată. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de comisarul șef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, incendiul s-a produs într-un sit Natura 2000, în zona Ciceu, și

Administratie 04-04-2025 11:56

ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025

Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so

Administratie 04-04-2025 11:09

Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo

Administratie 04-04-2025 11:05

Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86

Administratie 04-04-2025 10:53

Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani

Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi

Administratie 04-04-2025 10:43

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e

Administratie 04-04-2025 10:32

ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași

Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș

Social 04-04-2025 10:19

Vreme deosebit de rece la București; duminică, temperatura maximă nu trece de 7 grade

Valorile termice vor scădea semnificativ în Capitală începând de duminică, astfel că vremea va deveni deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie. Potrivit prognozei speciale pentru București emise vineri de Administrația Națională de Meteorologie, după ce sâmbătă vremea va fi caldă, cu temperaturi maxime de 20 de grade și v&ac

Social 04-04-2025 10:13

Vremea se răcește accentuat în cea mai mare parte a țării, de sâmbătă; temperaturi preponderent negative noaptea și dimineața

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, o atenționare Cod galben de vânt, valabilă de sâmbătă după-amiaza în peste jumătate de țară. Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 aprilie, ora 15:00 - 6 aprilie, ora 3:00, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, precum și la munte vor fi

Social 04-04-2025 10:05

Satu Mare: Magazin din Berveni, închis de Protecția Consumatorilor; au fost găsite produse expirate și de 6 luni

Un magazin alimentar din localitatea Berveni a fost închis temporar de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, în urma unui control fiind găsite produse expirate și de șase luni, informează instituția vineri, printr-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, ca urmare a dispoziției presedintelui Autorității

Administratie 04-04-2025 10:03

Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu