Coronavirus: De ce cazurile de COVID-19 din Shanghai sunt în mare parte asimptomatice?

Epidemiologii care analizează cel mai mare focar de COVID-19 din ultimii doi ani din China încearcă să afle motivul pentru care proporţia cazurilor asimptomatice este atât de mare şi ce ar putea însemna acest lucru pentru viitoarea strategie de izolare din această ţară, relatează marţi Reuters.
Numărul de noi cazuri confirmate de infectare cu transmisie comunitară din principalul centru financiar chinez, Shanghai, a ajuns marţi la 4.477, un record, însă doar 2,1% au prezentat simptome. Procentul cazurilor simptomatice din ultimele şapte zile a fost de aproximativ 1,6%.
Deşi focarele din alte ţări au demonstrat că varianta Omicron a coronavirusului prezintă o mortalitate mai scăzută comparativ cu predecesoarele sale, cu niveluri mai scăzute de spitalizare, rata cazurilor simptomatice a fost relativ mare faţă de cifrele din China.
În Marea Britanie, estimările privind ponderea infecţiilor cazurilor asimptomatice de infectare cu Omicron au variat între 25% şi 54%, potrivit datelor guvernamentale, deşi testarea nu a fost sistematică.
Marea Britanie a fost, de asemenea, cu un pas înainte în ceea ce priveşte ridicarea tuturor restricţiilor, pe măsură ce atât această ţară, cât şi alte state se adaptează la o politică de convieţuire cu COVID-19. Între timp, guvernul chinez a menţinut prudenţa, iar călătoriile internaţionale sunt în continuare restricţionate.
Numărul redus al infecţiilor simptomatice în China şi rata foarte scăzută de decese - doar două asociate COVID-19 în acest an - a alimentat speranţele că ţara va reuşi o "aterizare uşoară" după relaxarea restricţiilor de "eliminare dinamică", bazându-se pe o politică de izolare şi testare obligatorie.
Iată câteva explicaţii referitoare la motivul pentru care rata de cazuri asimptomatice este atât de mare, potrivit Reuters:
Testare de supraveghere
China este singura ţară mare care realizează testare de supraveghere, în masă, nedirecţionate, cu scopul de a descoperi mai multe cazuri asimptomatice şi care ar putea, de asemenea, să dezvăluie mai multe cazuri simptomatice.
"Cu siguranţă, nivelurile ridicate de testare vor detecta mai degrabă cazurile asimptomatice", a declarat Adrian Esterman, expert în biostatistică la Universitatea din South Australia.
În alte ţări, multe persoane care se testează pozitiv acasă cu ajutorul kit-urilor nu raportează acest lucru, iar datele oficiale arată, de asemenea, că o scădere a numărului de cazuri de infectare din afara Chinei a coincis cu o scădere a numărului de teste efectuate.
Numai luni, Shanghai a condus peste 8 milioane de teste la peste 60.000 de staţii din districtele în care a fost instituit lockdown. Alte ţări, chiar dacă încă impun programe de testare obligatorie, adoptă în prezent o abordare mai direcţionată.
Virulenţă mai redusă, rată mai mare de vaccinare
Răspunsul fără compromisuri al Chinei la noua variantă a fost parţial rezultatul incertitudinii cu privire la nivelurile de imunitate şi rezistenţă în rândul populaţiei după aproape doi ani de izolare.
Însă, săptămâna trecută, expertul din Shanghai în COVID-19 Zhang Wenhong a scris pe platforma Weibo, asemănătoare Twitter, că în timp ce varianta nouă Omicron este mai greu de eliminat, s-a dovedit clar mai puţin "înfricoşătoare" comparativ cu predecesoarele sale.
Experţii chinezi, inclusiv Zhang Boli, care consiliază Guvernul asupra abordării anti-COVID-19, au spus o patogenitate inerent mai scăzută a Omicron, combinată cu ratele de vaccinare relativ ridicate din ţară, ar putea reduce numărul cazurilor de infectare simptomatice.
Însă, nivelurile de vaccinare din Coreea de Sud şi Singapore sunt mai mari decât în China şi aceste ţări au mai multe cazuri simptomatice.
Intervenţie precoce
Zhang a declarat marţi într-un interviu pentru Science and Tehnology Daily din China că proporţia ridicată de infecţii asimptomatice nu reprezintă neapărat o caracteristică a virusului.
Această rată ridicată ar putea fi rezultatul detectării precoce în China, ceea ce le permite autorităţilor să depisteze şi să izoleze cazurile înainte de a deveni simptomatice şi ca un număr mai mare de persoane să se îmbolnăvească.
Wu Zunyou, epidemiolog-şef la Centrul pentru Controlul Bolilor din China, a declarat într-o conferinţă de presă sâmbătă că starea "asimptomatică" nu este fixă. Persoanele respective pot începe să manifeste simptome în câteva zile, a spus el, adăugând că trebuie acordată atenţie ratei de infectare.
Co-infecţii
Este posibil, de asemenea, ca multe dintre simptomele care observate în cazurile din afara ţarii să fie cauzate de "co-infecţii", cu tulpini deosebit de virulente ale răcelii comune adesea manifestându-se în moduri similare cu COVID-19.
Cercetătorii au notat că măsurile de lockdown impuse în alte ţări au condus la o reducere vizibilă a cazurilor de alte boli infecţioase, inclusiv de gripă. Noua abordare, în care mare parte din lume învaţă să "coexiste" cu COVID-19, aduce de asemenea riscul revenirii virusurilor vechi.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cel puțin 27 de persoane au murit în statele americane Kentucky și Missouri din cauza furtunilor puternice
Furtunile puternice au provocat moartea a cel puțin 27 de persoane în statele americane Missouri și Kentucky, au anunțat sâmbătă autoritățile, informează DPA. În Kentucky s-au înregistrat cel puțin 18 decese, a anunțat pe rețeaua X guvernatorul Andy Beshear. Devastarea este cutremurătoare, a scris Beshear
Ninsoare rară în Letonia la sfârșit de primăvară
Ninsoarea care s-a abătut în noaptea de joi spre vineri asupra regiunii Vidzeme din nord-estul Letoniei este una dintre cele mai târzii ninsori de primăvară înregistrate vreodată în această țară, au anunțat meteorologii, informează Xinhua. Potrivit acestora, a fost raportată ninsoare vineri dimineață și în regiune
Spațiu: Echipamente de la legendarul cosmodrom Baikonur vor fi vândute la licitație
Kazahstanul și Rusia vor scoate la licitație echipamente provenite de la legendarul, dar învechitul cosmodrom Baikonur, al cărui rol crucial pentru industria aerospațială sovietică și apoi rusă este contestat de alte proiecte, informează AFP. Situat în stepele Kazahstanului, o țară imensă din Asia Centrală, cosmodromul Baikonur este închiriat
Cercetătorii de la CERN au transformat plumbul în aur, îndeplinind astfel visul alchimiștilor medievali
Oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au realizat o adevărată performanță științifică: transformarea plumbului în aur. Transformarea a fost realizată în cadrul experimentelor desfășurate cu ajutorul Marelui Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider - LHC), unul dintre cele mai puternice instrumente științifice din lum
Un rover al NASA a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul vizibil
Roverul Perseverance, construit de NASA, a observat pentru prima dată o auroră pe Marte în spectrul luminos vizibil, care a făcut ca cerul marțian să strălucească ușor în verde, în timpul primei vizionări a unei aurore de pe o altă suprafață planetară decât cea a Pământului, informează Reuters. Oamenii de știință americani au prec
Premieră medicală: Un bebeluș american a fost tratat printr-o terapie genică personalizată
Un bebeluș american care suferea de o boală rară și incurabilă a devenit primul pacient din lume care a beneficiat de o terapie genică personalizată, a anunțat joi o echipă medicală din Statele Unite, marcând astfel o performanță care a revitalizat speranțele legate de crearea unor tratamente și pentru alte patologii, informează AFP. Bebelușul KJ Muldoon
Pisicile portocalii sunt unice din punct de vedere genetic, potrivit oamenilor de știință
Oamenii de știință au obținut confirmarea că portocalii roșcate au ceva unic. Conform unui studiu recent, o echipă de cercetători de la Stanford Medicine a descoperit o mutație genetică ce determină culoarea roșcată a unora dintre pisici, care se pare că nu este întâlnită la niciun alt mamifer, relatează joi Phys.org și agenția EFE.
Încălzirea apei Atlanticului de Nord semnalează că am putea avea o vară fierbinte în Europa (studiu)
Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepțional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA. Valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în preala
Lansarea primei rachete australiene, amânată din cauza unei probleme tehnice
Prima lansare orbitală a unei rachete construite în Australia, prevăzută pentru joi, a fost amânată cu o zi din cauza unei probleme tehnice externe, a anunțat compania Gilmour Space Technologies, care coordonează acest proiect spațial, informează AFP. Racheta cu trei trepte, denumită Eris, trebuia să fie lansată de la o bază situat
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Sfârșitul Universului va veni mai devreme decât se prevedea, potrivit unui studiu
Sfârșitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de știință olandezi, informează AFP. Nu există motive de panică, întrucât vor mai trece până atunci încă 10 la puterea 78 de ani până când acest lucru se va întâm