REPORTAJ Biserica Valahă din centrul Liovului, ctitorită de Lăpuşneanu - loc de rugăciune pentru refugiaţii creştin-ortodocşi (GALERIE FOTO)

Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Singura biserică românească din regiunea Liov, în vestul Ucrainei, a devenit un important loc de rugăciune pentru refugiaţii creştin-ortodocşi care au fugit din calea războiului.
Biserica Valahă din centrul Liovului poartă hramul Adormirea Maicii Domnului şi a fost ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu în anul 1559. Este biserica în care Petru Movilă a fost hirotonit ca mitropolit al Haliciului şi Kievului.
În aceste zile, lăcaşul de cult atrage la slujbe numeroşi credincioşi care au plecat din Harkov, Kiev sau Zaporojie.
Olena Lihtar are 47 de ani şi a locuit, până la începutul războiului, în Harkov. Duminică dimineaţa, ea a mers la Biserica Valahă pentru a se ruga atât pentru ea, cât şi pentru milioanele de refugiaţi, pentru soldaţii ucraineni şi pentru întreaga Ucraină.
"Ne rugăm cu toţii, indiferent unde ne aflăm. Mergem să ne rugăm. Ne rugăm cu toţii pentru ca Ucraina să existe ca patrie a noastră. Nu ne dorim să plecăm nici în Polonia, nici în Cehia şi mulţumim tuturor ţărilor care sunt solidare cu noi. Cu toate acestea, noi dorim să trăim în Ucraina, în patria noastră. Vrem să locuim aici", a declarat femeia.
Olena nu înţelege motivul care a declanşat războiul, mai ales că ucrainenii tradiţionali şi cei care vorbesc rusă păreau să convieţuiască bine. Ea are vii în minte imaginea războiului şi a dezastrelor produse de acesta, dar mai ales suferă că soţul său a rămas să lupte acasă, în Harkov.
"Sunt născută în Ucraina şi vin din Harkov. Este un oraş în care se vorbeşte atât în ucraineană, cât şi în rusă. Ştim să comunicăm atât în ucraineană, cât şi în rusă şi de aceea când ne spun că vin să ne elibereze... Nu avem nevoie să fim eliberaţi. Suntem cetăţeni ai Ucrainei, iubim ţara şi de aceea vom fi ucraineni indiferent de ce limbă vorbim. Evenimentele care au loc sunt puternice. Lumea a intrat în secolul XXI şi, atunci când asupra capului cad bombe, deasupra noastră zboară avioane militare, când auzi că lansează rachete, aşa ceva nu îţi puteai imagina. Suntem în Liov de zece zile. Eu şi cu mama mea în vârstă de 70 de ani. Bărbaţii noştri au rămas în Harkov, în unităţile de apărare teritoriale. Acum nu avem case, acestea au fost distruse. Afacerea noastră a fost oprită. Este distrusă. Cum să supravieţuim mai departe? Nu ştiu ce să zic. Ştiu doar că am fost atacaţi nemernic. Suntem bombardaţi, ne distrug ca naţiune. Asta nu este normal. Ucraina a existat, Ucraina va exista", a mărturisit, plină de tristeţe, Olena Lihtar.
Preoţii de la Biserica Valahă se roagă la fiecare slujbă pentru militarii ucraineni, dar şi pentru fiecare cetăţean al Ucrainei. Ei îi pomenesc şi pe militarii morţi în luptele contra armatei ruse, care a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Un copil a venit la unul dintre preoţi şi l-a rugat să se roage pentru bunicul lui, care a murit în urma unui bombardament.
"Sunt foarte mulţi oameni care vin din Kiev, din Harkov, zonele grav afectate de bombardamente. Mai vin şi din Zaporojie în ultima vreme. Aceştia vin sincer la biserică. Aflându-ne în biserică neîntrerupt, ne dăm seama cu ce probleme vin cei care ajung să se roage. De exemplu, am avut ieri (sâmbătă - n.r.) un caz, un băieţel, un vorbitor de limbă rusă. Acesta a venit cu un pomelnic şi cu două bomboane să ne rugăm pentru bunicul lui care a murit în bombardamente. Cel mic mi-a cerut să mă rog pentru bunicul lui Serghei. Foarte mulţi vorbitori de limbă rusă vin aici în biserică. Liov-ul este astăzi un centru important pentru primirea refugiaţilor din întreaga Ucraină", povesteşte diaconul Iuri Fediv de la Biserica Valahă.
Renumita Biserică Valahă se află în centrul istoric al Liovului, fiind inclusă în perimetrul sutelor de clădiri monumente istorice, care fac parte din patrimoniul UNESCO.
Preoţii, autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale care apără patrimoniul istoric au acoperit vitraliile pentru a nu fi distruse de suflul unei eventuale explozii.
"Biserica are valoare pentru Liov şi pentru UNESCO prin faptul că prezintă trei stiluri arhitecturale - renascentism, baroc şi clasicism. Este un patrimoniu care trebuie protejat şi promovat. Construirea aceste biserici este strâns legată de câteva ţări: Ţara Moldovei, Grecia, Patriarhia Constantinopolului. Din 1594, a fost subordonată Patriarhiei de la Constantinopol. (...) Biserica are valoare mare prin icoanele care se păstrează aici şi prin formele arhitecturale. Are importanţă strategică pentru creştinism. Aceasta este unul dintre obiectivele de bază ale patrimoniului UNESCO. Odată cu începerea războiului, în 24 februarie, care este fără îndoială o agresiune rusească împotriva naţiunii ucrainene, noi cu arhitecţii oraşului şi cu oamenii de bună-credinţă, care nu sunt indiferenţi de valoarea patrimoniului naţional, am acoperit vitraliile bisericii să nu fie distruse de suflul exploziei. Acestea sunt locuri unice", a precizat diaconul Iuri Fediv.
Profesorul de limbă şi literatură română Nicolae Costaş din Cernăuţi, care este şi ghid turistic, ne spune că Biserica Adormirea Maicii Domnului sau Biserica Valahă din Liov îi are drept ctitori pe Alexandru Lăpuşneanu, domnitorii Movilă, Ieremia Movilă, Simion Movilă. "Tot aici, la Liov, face şcoala Petru Movilă, iar la 1633 este hirotonit mitropolit al Haliciului şi Kievului", menţionează Costaş.
Regiunea Liov a fost atacată cu rachete ruseşti de mai multe ori de la începutul războiului.
Ultimul atac a avut loc vineri dimineaţă, el soldându-se cu moartea a 30 de persoane.
În această regiune locuiesc peste 2,5 milioane de persoane. Capitala regiunii, oraşul Liov, are o populaţie de peste 720.000 de locuitori, fiind considerat cel mai important oraş din vestul Ucrainei. AGERPRES/(A - editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea
Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni