Evoluţia situaţiei din Ucraina în perioada 5-11 martie 2022

Războiul ruso-ucrainean, început la 24 februarie 2022, când Federaţia Rusă a lansat o invazie terestră, aeriană şi navală împotriva Ucrainei, este considerat cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Criza din Ucraina a debutat în martie 2021, când Rusia a concentrat trupe în apropierea graniţelor Ucrainei, şi a escaladat la sfârşitul anului 2021 şi începutul lui 2022, când NATO nu a fost de acord cu cererea Kremlinului de a da garanţii privind neaderarea viitoare a Ucrainei la alianţa nord-atlantică şi că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina. Criza s-a accentuat odată cu recunoaşterea de către Rusia, la 22 februarie 2022, a republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din Ucraina.
La 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în zorii zilei, o "operaţiune militară" în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. În perioada 24 februarie - 4 martie, armata rusă a invadat mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, a cucerit oraşul Herson şi a preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, Centrala de la Zaporojie.
Tot în intervalul 24 februarie- 4 martie 2022, organizaţiile internaţionale (UE, ONU, Consiliul Europei etc) au condamnat agresiunea Rusiei şi au impus sancţiuni la adresa acestui stat. La 25 februarie, NATO a decis desfăşurarea de elemente ale forţei sale de reacţie rapidă pentru prima dată în contextul apărării colective. În aceeaşi zi, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a anunţat suspendarea dreptului de reprezentare a Rusiei din Comitetul de Miniştri şi din Adunarea Parlamentară a Consiliului, Rusia rămânând totuşi ţară membră a organismului internaţional. La 28 februarie, Curtea Penală Internaţională a anunţat deschiderea unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii".
În intervalul 5-11 martie 2022, au avut loc noi runde de negocieri ruso-ucrainiene, precum şi o întâlnire, în Turcia, între miniştrii de externe ai celor două ţări. De asemenea, în intervalul menţionat, preşedintele Ucrainei a afirmat că "şi-a temperat poziţia în privinţa NATO", în timp ce preşedintele Putin i-a spus preşedintelui francez că îşi "va atinge obiectivele" în Ucraina, "fie prin negocieri, fie prin război".
Trupele ucrainene, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski, au opus rezistenţă Rusiei de la începutul invaziei.
A 10-a zi de război, 5 martie
* Ofensiva Moscovei a continuat în cea de-a zecea zi a invaziei cu sprijin aerian şi folosirea armamentului de înaltă precizie.
* Evacuarea locuitorilor din Mariupol, port strategic ucrainean încercuit de forţele ruse şi aliaţii lor, a fost amânată din cauza multiplelor încălcări ale armistiţiului de către Rusia, a acuzat primăria oraşului (AFP).
* Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că preşedintele ucrainean nu este interesat de negocieri şi vrea să provoace un conflict între Rusia şi NATO (EFE).
* Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte ''dificilă''. Vladimir Putin a mai spus că totul decurge conform planului în Ucraina şi că armata rusă îşi va îndeplini obiectivele în cadrul ''operaţiunii militare speciale'' (EFE, Reuters).
''Vom considera orice astfel de evoluţie ca fiind o participare la conflictul armat a oricărei ţări de pe teritoriul căreia este creată o ameninţare la adresa armatei noastre", a mai spus Putin despre o posibilă "zonă de interdicţie aeriană deasupra teritoriului Ucrainei" (AFP).
A 11-a zi de război, 6 martie
* Primarul oraşului-port Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că oraşul se confruntă cu o "blocadă umanitară", fiind lipsit de toate utilităţile, militari ruşi distrugând liniile de înaltă tensiune din oraş (dpa).
* Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi "va atinge obiectivele" în Ucraina, "fie prin negocieri, fie prin război", a anunţat, Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice (AFP).
A 12-a zi de război, 7 martie
* Armata rusă a anunţat că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî. (AFP, Reuters, Interfax).
* Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat un ''ajutor umanitar imediat'' de 100 de milioane de euro pentru Ucraina şi Republica Moldova, ajutor ce va consta în alimente, apă, materiale sanitare şi materiale pentru realizarea de adăposturi pentru refugiaţii care fug de războiul din Ucraina (EFE).
* A treia rundă de negocieri ruso-ucrainiene, desfăşurată la Belovejskaia Puşcea, o localitate în apropiere de frontiera cu Polonia, s-a încheiat cu mici progrese privind logistica şi evacuarea civililor. Negociatorul rus Vladimir Medinski a estimat că este prea devreme pentru a vorbi despre ceva pozitiv după această nouă rundă de negocieri (Reuters).
A 13-a zi de război, 8 martie
* Rusia şi-a continuat ofensiva în nordul, sudul şi estul Ucrainei, a informat Statul Major General al armatei ucrainene (EFE).
* Ministerul ucrainean al Apărării a acuzat partea rusă că nu respectă culoarul umanitar la Mariupol. "Inamicul a lansat un atac exact în direcţia culoarului umanitar", a denunţat ministerul pe pagina sa de Facebook, declarând că armata rusă "nu a lăsat copiii, femeile şi persoanele vârstnice să părăsească oraşul" (AFP). Tentative de evacuare a circa 300.000 de civili din Mariupol au eşuat în repetate rânduri în ultimele zile, Kievul şi Moscova acuzându-se reciproc de aceasta.
* Într-un interviu transmis de postul american de televiziune ABC, la 7 martie, preşedintele ucrainean şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre statutul regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi despre peninsula Crimeea anexată de Rusia. "Sunt pregătit de dialog, dar nu suntem pregătiţi de capitulare" (...). "Putem discuta şi găsi un compromis despre cum ar putea merge mai departe aceste teritorii", a declarat el (dpa).
"În ceea ce priveşte NATO, mi-am temperat poziţia asupra acestei probleme deja de ceva timp, atunci când am înţeles că "NATO nu este gata să accepte Ucraina (...) Alianţei îi este teamă de tot ce este controversat, (îi este teamă) şi de o confruntare cu Rusia", a adăugat Zelenski. Preşedintele ucrainean a adăugat că nu vrea să fie preşedintele unei "ţări care imploră în genunchi" pentru o astfel de aderare.
* Autorităţile ucrainene au anunţat că din oraşul Irpin, unde au loc lupte, au fost evacuaţi până acum circa 3.000 de oameni (dpa).
A 14-a zi de război, 9 martie
* În a 14-a zi a invaziei în Ucraina, trupele ruse au menţinut sub încercuire oraşe precum Harkov, Sumî, Cernikov şi capitala Kiev (AFP).
* Şaptesprezece adulţi au fost răniţi într-un bombardament al armatei ruse asupra unui spital pediatric în oraşul-port Mariupol, a anunţat un responsabil regional, Pavlo Kirilenko, precizând că nu s-au înregistrat copii răniţi şi nici persoane ucise.
A 15-a zi de război, 10 martie
* Bombardarea de către Rusia, la 9 martie, a unui spital de copii din portul strategic Mariupol în Ucraina este o "crimă de război", a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video (AFP).
* Cel puţin 35.000 de civili au fost evacuaţi din mai multe oraşe ucrainene asediate, a anunţat preşedintele ucrainean (France Presse).
* Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au avut, în Turcia, o primă întâlnire la acest nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia. "Am venit aici în primul rând din raţiuni umanitare, pentru evacuarea civililor. Dar Lavrov nu a vrut să promită nimic în această privinţă", a spus ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba. La rândul său, Serghei Lavrov a spus că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulţi ani, şi că Rusia nu va mai depinde niciodată de el.
Ministrul de externe ucrainean a mai spus, în context, că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un ''sistem de garanţii similar celui al NATO''. ''Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (...)", a mai spus Kuleba (EFE).
Rusia este pregătită să discute despre garanţiile pentru securitatea sa, împreună cu garanţiile de securitate pentru Ucraina şi statele europene, a mai declarat ministrul de externe rus.
* Peste 80.000 de persoane au fost evacuate în ultimele două zile din Sumy, oraş din nord-estul Ucrainei, şi din împrejurimile Kievului, a anunţat guvernul ucrainean (AFP).
* Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că ţara sa îşi menţine exporturile energetice în pofida conflictului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale, afirmând totodată că nu Rusia se face vinovată de actualele scumpiri (AFP şi TASS).
A 16-a zi de război, 11 martie
* Trei atacuri aeriene au lovit, în cursul dimineţii, zone rezidenţiale din oraşul Dnipro (centrul Ucrainei), care până în prezent fusese ocolit de astfel de evenimente (dpa).
* Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă, la orele 16.00 GMT, cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei, a cărei credibilitate în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington şi Londra în cadrul unei sesiuni asupra Siriei (AFP).
* Ucraina a denunţat faptul că în regiuni ucrainene cum ar fi Herson (sud), capturată de armata rusă, ocupanţii încearcă să creeze "birouri de comandă", un fel de reţea administrativă, pentru a menţine sub control populaţia (EFE). AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan)
*** Cronologia a fost realizată în baza ştirilor AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)