logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Măsuri de sancţionare a Rusiei privind sistemul internaţional de plăţi SWIFT (scurtă prezentare)

Image

La 1 martie 2022, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au dat undă verde excluderii anumitor bănci ruse din sistemul internaţional de plăci SWIFT, potrivit preşedinţiei franceze a UE, conform AFP. Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii au aprobat, la Bruxelles, şi interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanţate de fondul suveran rus RDIF. Măsurile din această serie de sancţiuni împotriva Rusiei intră în vigoare după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE.

***
La 24 februarie 2022, liderii celor 27 de state membre ale UE au decis înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, în sectoarele energetic, financiar şi transporturi. În aceeaşi zi, preşedintele ceh Milos Zeman a menţionat că atacul Rusiei contra Ucrainei reprezintă "o infracţiune împotriva păcii" şi a cerut impunerea de sancţiuni suplimentare, inclusiv restricţionarea accesului la SWIFT.

În ziua de 25 februarie 2022, liderii UE au convenit asupra unui nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, fiind luată în discuţie excluderea din sistemul de plăţi SWIFT. Prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa, a declarat că decizia de excludere a Federaţiei Ruse din SWIFT este una pe care "trebuie să o luăm". Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a subliniat că Marea Britanie ar susţine ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT.

În context, cancelarul federal german Olaf Scholz a menţionat că aceasta ar trebui să rămână o opţiune de rezervă. "Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia", a explicat purtătorul de cuvânt al executivului federal de la Berlin, Steffen Hebestreit. La Paris, ministrul de finanţe francez Bruno Le Maire a indicat că opţiunea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT rămâne deschisă, dar că aceasta trebuie să fie una de ultim resort.

La 27 februarie 2022, state occidentale au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei după intervenţia militară rusă pe teritoriul naţional al Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană. "Ne angajăm să ne asigurăm că băncile ruseşti selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaţional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global", potrivit documentului.

În aceeaşi zi, sistemul global de plăţi interbancare SWIFT a anunţat că se pregăteşte să implementeze în următoarele zile noile măsuri ale statelor occidentale care vizează anumite bănci ruseşti.

***

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este o cooperativă globală, înfiinţată la 3 mai 1973. Îşi are sediul în localitatea La Hulpe din Belgia, aflată lângă Bruxelles.

SWIFT este unul dintre cele mai importante sisteme de mesagerie financiară pe plan mondial, care interconectează bănci din întreaga lume, permiţându-le să primească în siguranţă informaţii financiare. Prin intermediul reţelei SWIFT, sunt transferate ordinele de plată de către bănci, în numele clienţilor care, ulterior, sunt decontate între băncile corespondente.

Codurile SWIFT sunt formate din opt până la unsprezece cifre care identifică o bancă, precum şi ţara în care aceasta se află. Fiecare bancă membră are un cod unic. Primele patru cifre indică numele băncii, următoarele după reprezintă codul internaţional al ţării iar ultimele, codul localităţii. Dacă este cazul, alte trei caractere pot fi adăugate pentru a indica informaţii despre sucursala unei bănci. Aceste coduri permit atât companiilor, cât şi persoanelor fizice să efectueze tranzacţii internaţionale mai precis şi sigur atunci când sunt mutaţi bani dintr-o bancă în alta.

Codul SWIFT este, de cele mai multe ori, necesar aplicaţiilor de web banking pentru transferurile între două bănci membre ale reţelei SWIFT. Fără codurile SWIFT, procesul de transfer al banilor pentru persoane fizice şi juridice ar fi unul foarte încet şi ineficient, arată termene.ro.

Deconectarera unei ţări de la reţeaua SWIFT înseamnă scoaterea băncilor sale în afara sistemului financiar global. Astfel, nici persoanele fizice, nici cele juridice nu mai pot accesa banii din băncile externe, nu mai pot efectua încasări şi plăţi internaţionale, fapt echivalent, practic, cu imposibilitatea realizării tranzacţiilor comerciale în afara ţării.

În prezent, sistemul SWIFT este utilizat de peste 11.000 de instituţii financiare din peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume, potrivit swift.com. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Octavia Spencer

Actrița Octavia Spencer a intrat în atenția publicului odată cu rolul Minny Jackson din filmul 'The Help' (2011) pentru care a fost recompensată cu un Premiu Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. Pentru același rol a mai primit, la aceeași categorie, în 2012, premiile Golden Globe, BAFTA, Critics Choice, Satellite, Screen Actors G

Documentare 25-05-2025 10:00

Săptămâna internațională de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome (ONU) (25-31 mai)

În perioada 25-31 mai 2025, Organizația Națiunilor Unite marchează Săptămâna internațională a solidarității cu popoarele din teritoriile neautonome, conform www.un.org. Aniversarea anuală a Săptămânii internaționale de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome a fost stabilită de Ad

Documentare 25-05-2025 09:30

25 mai - Ziua internațională a copiilor dispăruți

La data de 25 mai este marcată, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a evidenția tragedia copiilor răpiți, stoparea cazurile de dispariții voluntare în rândul copiilor, informarea părinților în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și de a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată.

Documentare 25-05-2025 09:00

25 mai - Ziua limbii slovace

La 25 mai 2025 este sărbătorită în România Ziua limbii slovace, conform Legii nr. 142/2014. Această zi este marcată prin organizarea de manifestări dedicate acestei sărbători în localitățile în care trăiesc membri ai comunității slovace. Proiectul legislativ a fost inițiat de Merka Adrian Miroslav, deputat al Uniunii Demo

Documentare 25-05-2025 08:30

25 mai - Ziua mondială a fotbalului (ONU)

La 25 mai 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua mondială a fotbalului, potrivit https://www.un.org/. Organizația Națiunilor Unite a organizat un eveniment dedicat acestei zile, în Sala Adunării Generale a ONU, la New York, la 22 mai 2025, în intervalul orar 11.0

Documentare 25-05-2025 08:00

25 mai - Ziua Românilor de Pretutindeni

La 25 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit prevederilor Legii 101/2015, care a stabilit marcarea acestei zile în ultima duminică a lunii mai. Inițial, înainte de anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel &

Documentare 25-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Libertatea nu este un dar oferit nouă de alți oameni, ci este un drept care ne aparține prin legile lui Dumnezeu și ale naturii.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).

Documentare 25-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 mai

Ortodoxe A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul Duminica a 6-a după Paști Greco-catolice Duminica a 6-a a Paștilor. A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul Romano-catolice Duminica a 6-a a Paștelui Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.; Grigore al VII-lea, pp.; Maria Magdalena de'Pazzi, f

Documentare 25-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 mai

Este a 145-a zi a anului 2025. Au mai rămas 220 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 39 m și apune la 20 h 47 m. Luna răsare la 04 h 04 m și apune la 19 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-05-2025 20:46

FRAGMENT DE ISTORIE: 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (24 mai)

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne, indică site-ul https://pnl.ro/. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult m

Documentare 24-05-2025 20:45

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Priscilla Presley

Actrița Priscilla Presley s-a născut la 24 mai 1945, în Brooklyn, New York. Tatăl său, pilotul de marină James Wagner, a murit într-un accident de avion la numai câteva luni de la nașterea ei. Mama sa, Ann, s-a recăsătorit în 1948, cu Paul Beaulieu, un ofițer al Forțelor Aeriene, originar din Quebec, Canada. Familia sa s-a mutat de mai multe ori și a

Documentare 24-05-2025 20:29

24 mai - Ziua limbii bulgare

La 24 mai 2025 este marcată Ziua limbii bulgare, instituită prin Legea nr. 100/2015. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară, potrivit http://www.cdep.ro/. Senatul a adoptat la 11 martie 2015 p

Documentare 24-05-2025 20:21

24 mai - Ziua europeană a parcurilor naționale

Ziua europeană a parcurilor naționale, sărbătorită pe 24 mai, a fost lansată în 1999 de Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Aceasta celebrează crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri delimitate în Suedia în 1909, notează https://www

Documentare 24-05-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).