logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 65 de ani de la înfiinţarea Televiziunii Române (31 decembrie)

Imagine din galeria Agerpres

La 31 decembrie 1956 era înfiinţată Televiziunea Română, cu un timp de emisie, la acea vreme, de 21 ore/lună, folosind un emiţător de 22 KW, standard D. Primele emisiuni (alb-negru) au fost transmise în direct cu prilejul Revelionului din 31 decembrie 1956, potrivit site-ului www.tvr.ro.

 


În 1955, un colectiv de specialişti din cadrul Laboratorului Central de Telecomunicaţii, sub conducerea profesorului Alexandru Spătaru, a realizat echipamentele necesare cu care s-au realizat primele emisii experimentale de televiziune din România. Staţia era amplasată la sediul Laboratorului din Calea Dudeşti nr. 101.

 

 

Primele transmisiuni ale Televiziunii Romane (placă fotografică).

Foto: (c)  AGERPRES


Pentru reuşita acestor programe, Ministerul Poştelor şi Telecomunicaţiilor a importat din Republica Democrată Germană câteva zeci de televizoare. În 1956 s-au importat din URSS echipamentele necesare realizării şi difuzării unor programe de televiziune în condiţii profesionale. Centrul era modest: un studio pentru transmis filme, precum şi un car de reportaj, amplasate în Floreasca, pe strada Moliere. Pentru difuzarea emisiunilor exista un emiţător de 22 kW, amplasat la Casa Scânteii, legat de studiouri printr-un cablu coaxial. Pentru recepţia programelor de televiziune s-au importat din URSS şi s-au pus în vânzare televizoare "Temp 2".

 

 

'Expo TVR60', expoziţie organizată cu ocazia celebrării a şase decenii de la prima transmisie, creată ca o 'călătorie în timp' interactivă prin istoria TVR, organizată la sediul TVR din Capitală.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Postul funcţiona în cadrul Radioteleviziunii Române, conduse de un comitet numit de Consiliul de Miniştri. Televiziunea avea în jur de 150 de angajaţi şi un singur car de reportaj, primit de la ruşi, după cum îşi aminteşte Ilie Băbeanu (76 de ani), citat de site-ul Televiziunii Române, care a trăit începuturile televiziunii, ca tehnician.

 

 

 Echipa de filmare a Televiziunii Române (placă fotografică).

Foto: (c) AGERPRES


Timp de câţiva ani, emisiunile erau doar în direct. În 1959, după trei ani de la înfiinţare, Televiziunea avea 1.000 de abonaţi şi emitea 13 ore pe zi (8.00 - 23.00, cu două ore de pauză după prânz).

 

 

Aparatură expusă în cadrul 'Expo TVR60', expoziţie organizată cu ocazia celebrării a şase decenii de la prima transmisie, creată ca o 'călătorie în timp' interactivă prin istoria TVR, la sediul TVR din Capitală.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


În 1965, programul TV se putea recepţiona pe 40% din teritoriul ţării, prin intermediul releelor. Televiziunea avea 500.000 de abonaţi.

În anul 1968, a început să funcţioneze un telecentru nou, cu şase studiouri. Televiziunea avea 700 de angajaţi şi emitea 3.000 de ore pe an. Tot atunci a început să emită al doilea program al Televiziunii.

 

 

'Expo TVR60', expoziţie organizată cu ocazia celebrării a şase decenii de la prima transmisie, creată ca o 'călătorie în timp' interactivă prin istoria TVR, organizată la sediul TVR din Capitală.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Televiziunea se mută, în anul 1970, în noul sediu, de pe Calea Dorobanţilor, construit după modelul BBC. Programele se puteau recepţiona pe 83% din teritoriul ţării. Televiziunea avea 1,5 milioane de abonaţi.

În 1985 începe transmisiunea color zilnică, dar programul de emisie se reduce la două ore pe zi.

În 1989, Televiziunea Română a fost singura televiziune din lume care a transmis în direct o schimbare de regim politic.

După evenimentele din 1989, Televiziunea Română a devenit membru al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) în 1993. Un an mai târziu, a fost adoptată de către Parlament Legea nr. 41/1994, prin care s-a înfiinţat Societatea Română de Televiziune.

În 1997, începe producţia digitală, iar în 2008 se lansează canalul experimental TVR HD.

În 2011, TVR lansează aplicaţii mobile pentru conţinut video şi dă startul unui proiect de platformă online (biblioteca video). Peste un an, TVR îşi reface site-ul de internet şi lansează platforma TVR+, un portal de tip replay cu cele mai importante emisiuni şi înregistrări din arhivă.

La data de 1 decembrie 2013, s-a lansat TVR Moldova, care este canalul Societăţii Române de Televiziune pentru Republica Moldova.

În 2014, au fost lansate aplicaţiile www.tvrplus.ro, prin intermediul cărora orice emisiune sau producţie a Televiziunii Române putea fi vizionată, în direct sau înregistrată, pe ecranul tabletei sau al telefonului mobil.

În anul 2016, emisia digitală terestră acoperă întreg teritoriul României şi Republicii Moldova. În acelaşi an, Studioul 4 se modernizează. Producţiile TV se transmit sau înregistrează în format 16:9. Tot în 2016, pentru prima dată în istoria televiziunilor din România, o competiţie majoră se vede în direct, simultan, pe patru canale. Astfel, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR HD au fost transmisiuni diferite de la Jocurile Olimpice Rio 2016. Într-o singură zi, telespectatorii au putut vedea peste 60 de ore de transmisiuni în direct de la Rio 2016.

În 2017, sursa preponderenta de finanţare a TVR devine alocaţia bugetară, conform unei hotărâri a Parlamentului României. TVR achită datoriile istorice, notează site-ul televiziunii.

În 2018, Studioul 4 al TVR a căpătat numele "Cristian Ţopescu" - în semn de omagiu adus marelui jurnalist sportiv şi comentator de radio şi de televiziune. În acelaşi an, TVR obţine de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) licenţe pentru emisia HD a canalelor TVR 1 şi TVR 2.

De asemenea, există studiourile "Tudor Vornicu" (fostul Studio 1) - după numele fostului ziarist, realizator şi manager al TVR, "Iosif Sava" (fostul Studio 2) - după numele celebrului muzicolog, publicist, scriitor, om de radio şi de televiziune; "Alexandru Bocăneţ" (fostul Studio 3) - în memoria regizorului de teatru, film şi televiziune, conform site-ului http://media.tvrinfo.ro/.

În prezent, Televiziunea Română are statut de serviciu public autonom de interes naţional şi emite pe cinci canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş.

Din 3 noiembrie 2019, canalele TVR 1 şi TVR 2 ale Televiziunii Române emit integral în format High Definition (HD).

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioada de patru ani. Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dan Cristian Turturică a fost validat de Parlamentul României, în octombrie 2021, în funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune.

 


De-a lungul timpului, mai multe emisiuni au făcut şi fac istorie la TVR: "Gala Lunilor", "Surprize, Surprize", "Robingo", "Teleenciclopedia", "Iartă-mă", "Şcoala vedetelor", "Tonomatul DP2", "Stele de 5 stele", "Ceaiul de la ora 5", "Piersic Show", "Viaţa satului", "Destine ca-n filme", "D'ale lu' Mitică", transmisiunile concursului Eurovision şi altele.

 

 

 

 

Andreea Marin,  prezentatoare de televiziune; moderatoarea emisiunii "Surprize, surprize" la TVR 1.

Foto: (c)  ADRIAN MARTALOGU/ AGERPRES FOTO/ARHIVA


Printre vedetele TVR merită amintite: Iuliana Tudor, Andreea Marin, Mitică Popescu, Tudor Furdui, Iuliana Marciuc, Cosmin Cernat, Alexandra Velniciuc, Horia Moculescu, Dan Manoliu, Eveline Păuna, Cristina Şoloc, Eda Marcus, Bogdan Ghiţulescu, Marian Olaianos, Marina Almăşan, Maria Buză, Marius Rizea, Nicolae Botgros, Raluca Moianu, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dan Spătaru, Alexandru Stark, Sanda Ţăranu, Cristiana Botta, Lia Mărăscu, Carmen Movileanu, Delia Budeanu, Cornelius Roşiianu, Mircea Radu, Fuego etc. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)