logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ/Arad: Sobele au înlocuit caloriferele în blocurile din Lipova, ale căror faţade sunt pline de burlane

Image

Locatarii blocurilor din oraşul medieval Lipova nu mai au parte de condiţii de locuit specifice mediului urban, după ce sistemul public de termoficare a fost desfiinţat, iar oamenii şi-au înlocuit caloriferele cu sobe, astfel că faţadele blocurilor sunt acoperite de burlane, în timp ce curţile, pivniţele, garajele sau balcoanele sunt ticsite cu lemne de foc.

 

Foto: (c) Marian Buga / AGERPRES

 

Circa 2.000 de oameni locuiesc în blocurile din Lipova, adică 20% din populaţie, însă condiţiile de care au parte sunt, mai curând, de mediul rural. În această perioadă, locatarii îşi fac noi provizii de lemne pentru iarnă, pe care le depozitează în spaţiile în care înainte îşi ţineau maşinile sau murăturile, adică în garaje, pivniţe, balcoane sau diverse construcţii improvizate.

 


Foto: (c) Marian Buga / AGERPRES


Între blocuri pot fi văzute numeroase grămezi de lemne pregătite pentru a fi tăiate, iar faţadele clădirilor sunt acoperite de burlane care ies din fiecare apartament, stricând imaginea oraşului medieval, cândva o atracţie pentru turişti.

Locatarii celor aproximativ 30 de blocuri cu patru şi cinci etaje nu mai sunt racordaţi la un sistem centralizat de încălzire de aproape 20 de ani, de când centrala oraşului a fost desfiinţată. Astfel, au fost nevoiţi să-şi demonteze caloriferele, pe care le-au dus la fier vechi. În schimb, şi-au montat sobe, iar acum, cât e ziua de lungă, sparg lemne în faţa blocului şi le duc la etaje cu găleţile, în timp ce unii, mai ingenioşi, şi-au montat scripeţi motorizaţi în balcoane, pe care îi folosesc pentru a ridica lemnele în apartamente.

 


Foto: (c) Marian Buga / AGERPRES


"Nu mai avem centrală în oraş, au dat-o la fier vechi. Acum ne cumpărăm lemne de la ocol şi le ţinem pe unde putem. Trăim ca la ţară, doar taxele pe care le plătim la primărie sunt de oraş. Eu mi-am umplut pivniţa cu lemne şi le car la etaj cu găleata. Vă daţi seama că e greu, că suntem bătrâni majoritatea. Unii care au avut bani şi-au pus scripeţi cu motor şi trag uşor lemnele în balcon, că altfel e greu să le cari până la etajul cinci", spune Dumitru Creţu, de la blocul A2, de pe strada Aurel Vlaicu. Pe el l-am găsit în curtea blocului, în timp ce despica nişte butuci pentru a-i băga pe foc.

 

 

Foto: (c) Marian Buga / AGERPRES

 

Locatarii blocurilor sunt conştienţi de imaginea de "ghetou" pe care singuri au creat-o cartierului, însă spun că nu au avut de ales şi a trebuit să îşi facă burlane, din moment de blocurile nu erau prevăzute cu hornuri.

"Unii au folosit coloanele de aerisire, pe care le-au transformat în hornuri, dar majoritatea ne-am spart pereţii şi am făcut burlane. E urât să vezi blocul plin cu hornuri din tablă din care iese fum, parcă trăim în ghetou. Nici ferestrele nu le poţi deschide iarna ca să aeriseşti locuinţa, că te îneci cu fum de la vecini", spune Mirela Bulboacă, o locatară.

Administraţia locală recunoaşte că nu există soluţii pentru următorii ani, pentru că oraşul nu este racordat la reţeaua de gaze naturale.

Primarul din Lipova, Iosif Jichici, a declarat, pentru AGERPRES, că singurul proiect care se află în derulare este pentru construirea unei centrale pe biomasă, dar care va deservi exclusiv instituţiile publice.

"Vechea centrală termică a oraşului a fost închisă pentru că era ineficientă. Energia produsă era prea scumpă, iar oamenii s-au debranşat singuri, pe rând, până când a trebuit să fie închisă centrala. Avem în jur de 500 de apartamente de bloc în oraş, iar locatarii şi-au făcut sobe. Sigur, e foarte urât să vezi blocurile cu zeci de burlane care afumă oraşul, dar ar fi exagerat să aplicăm amenzi când nu putem oferi alternativă. Speranţa noastră este că vom avea şi noi gaz, cândva, iar atunci vom putea gândi o strategie. S-ar putea amenaja centrale pe gaz la fiecare bloc sau în cartier, dar nu putem şti când vom fi racordaţi, pentru că cerem asta de ani de zile. Acum avem în derulare un proiect estimat la două milioane de euro, pentru construirea unei centrale pe biomasă, care va încălzi şcolile, spitalul, primăria şi celelalte instituţii", a precizat edilul.

Din cauza burlanelor de pe faţade, proprietarii nu îşi pot face nici planuri pentru a reabilita termic blocurile.

"Nu putem pune amporă pe exterior pentru că avem burlane, ar însemna să renunţăm la ele, ca să nu luăm foc. Noi am vrut să reabilităm termic blocul, pentru a schimba şi aspectul faţadei, dar până nu avem gaz, să ne punem centrale, nu putem face asta", spune Flavius Martin, un locatar.

Una dintre grijile cele mai mari ale celor care trăiesc în apartamentele din Lipova este legată de procurarea lemnelor de foc şi de preţul tot mai mare al acestora.

 


Foto: (c) Marian Buga / AGERPRES


"În ultimii zece ani a fost foarte greu să facem rost de lemne şi sunt tot mai scumpe. Eu plătesc pentru apartamentul meu cu două camere, de nici 70 de metri pătraţi, în jur de 2.500 de lei pe iarnă. Mai ieftin era pe gaz, iar cu lemne, acum zece ani mă costa la jumătate. Când nu găsim lemne, mai cumpărăm din magazin brichete din rumeguş, dar sunt şi mai scumpe, 13 lei un pachet de 10 kilograme, iar în fiecare zi avem nevoie de două pachete", afirmă Flavius Martin.

Oraşul medieval aflat la 30 de kilometri de municipiul Arad, care are un centru cu multe imobile vechi, nu mai atrage turişti la fel ca înainte de 1989, când staţiunea Băile Lipova era principalul punct de atracţie, fiind considerată "perla" Văii Mureşului. Zona de agrement, aflată la marginea oraşului, mai are acum un ştrand cu ape termale şi un camping.

Cei mai mulţi turişti merg la Mănăstirea Franciscană "Maria Radna", principalul loc de pelerinaj catolic din vestul ţării, vizitată de aproape 100.000 de persoane în fiecare an. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 06-05-2025 20:06

Vâlcea: Mocănița de pe valea Bistriței, propusă pentru un circuit turistic prin Oltenia de sub munte

Mocănița care aducea calcar de la Costești până pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea ar putea circula din nou, la inițiativa Asociației Kogayon, care vrea să o salveze și să o introducă într-un circuit turistic prin zona geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub munte printr-un parteneriat pe care-l propune autorităților județului și celor

Social 06-05-2025 19:13

Timiș: Activitatea unei pensiuni/motel, oprită de Protecția Consumatorului, după nereguli depistate la control

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a oprit temporar activitatea unei pensiuni/motel din localitatea Moșnița Nouă, limitrofă municipiului Timișoara, pentru neregulile depistate în urma unui control efectuat marți.   Totodată, comisarii CJPC Timiș au dat o amendă contravențională de 5.000 lei, au oprit definitiv de

Administratie 06-05-2025 18:35

Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară

Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.

Social 06-05-2025 17:20

MApN: Deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis marți că până pe 23 mai au loc deplasări de tehnică și trupe pe teritoriul României, în cadrul exercițiului multinațional Dacian Spring 2025 (DASP 25). Astfel, arată sursa citată, în zilele de 16 și 17 mai sunt planificate mișcări ale unităților din cadrul Grupului de Luptă Înaintat

Social 06-05-2025 16:58

Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai

O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit

Social 06-05-2025 16:42

IGPR: Concurs de fotografie cu tema 'Școală în siguranță' pentru elevii de gimnaziu, în perioada aprilie-mai

Direcția Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) organizează, în perioada aprilie-mai, concursul de fotografie cu tema 'Școală în siguranță', prin care elevii din învățământul gimnazial sunt invitați să își exprime opiniile cu privire la importanța unui mediu școlar sigur, prin intermediul fot

Social 06-05-2025 16:28

Colonel Marian Bârsan: SEESOF 2025 va consolida și coagula structurile FOS din regiunea Mării Negre

Șeful de Stat Major la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, colonel Marian Bârsan, a declarat, marți, în cadrul conferinței de promovare a proiectului Southeast Europe Special Operations Forces Forum 2025 (SEESOF 2025), care va avea loc la Târgu Mureș, în 4-5 iunie, că această manifestare va consolida și coagula structurile FOS din regiune

Social 06-05-2025 16:22

Prahova: Operatorul regional de apă, amendat de Protecția Consumatorilor în cazul infestării apei de la Breaza

Operatorul regional de apă Hidro Prahova a fost amendat, cu 20.000 de lei, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor în urma depistării bacteriei clostridium perfringens în apa livrată în oraș

Social 06-05-2025 15:59

Cluj: Crește frecvența zborurilor directe spre Istanbul de pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu'

Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj-Napoca anunță creșterea frecvenței de la 7 la 9 a zborurilor directe săptămânale spre Istanbul. 'Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană Turkish Airlines anunță creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul începând din

Social 06-05-2025 15:41

Covasna: Festivalul SepsiRUN, precedat de conferințe motivaționale; campionul Virag Andras, printre invitați

Organizatorii SepsiRUN, cea mai mare competiție de alergare din municipiul Sfântu Gheorghe, vor susține mai multe conferințe motivaționale înaintea acestui eveniment programat în luna iunie, menite să ofere inspirație și sprijin mental participanților, iar publicului larg posibilitatea de a cunoaște sportivi cu performanțe deosebite. Printre

Administratie 06-05-2025 15:18

Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice

Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.

Social 06-05-2025 14:56

Sibiu: Transfăgărășanul se va deschide în următoarele două săptămâni

Drumul Național 7C - Transfăgărășan se va deschide în următoarele două săptămâni, cu aproape o lună și jumătate mai devreme față de termenul obișnuit care era 1 iulie, de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă) a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'Datorită stratului

Social 06-05-2025 12:17

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din 24 de județe, până miercuri la prânz

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează râuri de pe raza a 24 de județe, până miercuri la prânz. Potrivit hidrologilor, în intervalul 6 mai, ora 13:00 - 7 mai, ora 12:00, se vor înregistra viituri, creșteri de debite și de n

Social 06-05-2025 11:57

IGSU: Voluntarii salvatori au participat la peste 53.700 de intervenții în sprijinul pompierilor, în anul 2024

Voluntarii salvatori din cadrul proiectului național ''Salvator din pasiune'', inițiat de Departamentul pentru Situații de Urgență, au participat, în 2024, la 53.700 de intervenții și la peste 6.000 de activități de informare și educare preventivă. ''Astăzi marcăm nouă ani de la lansarea proiectului național '

Social 06-05-2025 11:25

Galați: Amendă de 170.000 lei și sesizare penală, dispuse de Garda de Mediu pentru nerespectarea suspendării activității

Comisarii Gărzii de Mediu Galați au amendat cu 170.000 lei și au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați în cazul unei unități de tip FNC din municipiul Tecuci, care nu a respectat măsura suspendării activității, dispusă anterior. ''În urma măsurii dispuse anterior de suspendare a activității la o unitate de