logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Marina Constantinescu: Ediţia XXIX a FNT, dedicată celor 30 de ani care au trecut de la Decembrie '89

Imagine din galeria Agerpres

Criticul de teatru Marina Constantinescu, director şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), explică, într-un interviu acordat AGERPRES, modul în care a selectat spectacolele din cadrul ediţiei din acest an, despre care spune că este una dedicată celor 30 de ani care au trecut de la Revoluţia din 1989.

"Ediţia a XXIX-a este dedicată acestor 30 de ani care au trecut de la Decembrie '89, în care nu s-a mers profund şi determinat către lumina libertăţii, către profunzimea şi metafizica şi fizica democraţiei. Sunt ani în care şi teatrul românesc a suferit schimbări, multe reaşezări, ca după un cutremur, multe descoperiri umane destul de dezamăgitoare, altele, dimpotrivă, ca forţă de rezistenţă pentru tot ce a fost greu şi urât înainte", afirmă Marina Constantinescu.


AGERPRES: Ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura sub motto-ul "Teatrul, clipa magică a Istoriei". Care a fost ideea din spatele alegerii acestui motto?

Marina Constantinescu: Este motto-ul festivalului şi, de câţiva ani, îmi place să aleg un motto care nu vorbeşte aşa dezvăluitor despre conţinut, dar anul acesta motto-ul vorbeşte exact despre ce ne-am propus să facem cu această ediţie. Aproape fiecare ediţie am dedicat-o câte unui mare creator, câte unei personalităţi model, lecţie a teatrului românesc. Ediţia a XXIX-a este dedicată acestor 30 de ani care au trecut de la Decembrie '89, în care nu s-a mers profund şi determinat către lumina libertăţii, către profunzimea şi metafizica şi fizica democraţiei. Sunt ani în care şi teatrul românesc a suferit schimbări, multe reaşezări, ca după un cutremur, multe descoperiri umane destul de dezamăgitoare, altele, dimpotrivă, ca forţă de rezistenţă pentru tot ce a fost greu şi urât înainte. Este un exerciţiu pe care noi îl propunem şi spectatorilor maturi, cu istorie în spate, în sensul că au trăit şi înainte de '89, au văzut teatru şi înainte de '89, ştiu ce înseamnă cenzura (...) şi ştiu ce înseamnă, astăzi, să asişti la neîngrădirea sub nicio formă a libertăţii creatorului.

AGERPRES: Aceste lucruri se vor vedea şi în dezbaterile, conferinţele şi spectacole care vor fi prezente în festival...

Marina Constantinescu: Spectacolele nu le aleg în funcţie de motto. De regulă, motto-ul apare atunci când imaginea mea asupra selecţiei este destul de clară. Aici, conţinutul selecţiei mă direcţionează către ideea motto-ului. Mi-a fost destul de limpede că asta vreau cu această ediţie, să vorbesc despre cei 30 de ani, să vorbesc despre cei care au rezistat înainte, cei care au rezistat pe 21 decembrie, pe 16-17 decembrie la Timişoara, în noiembrie la Braşov, despre oamenii cu care am avut şansa să cresc la Radio Europa Liberă, toate întâlnirile mele, pentru că totuşi libertatea este probabil axul fiinţei, este cel mai important lucru.

AGERPRES: Cum aţi făcut selecţia spectacolelor pentru ediţia din acest an a festivalului?

Marina Constantinescu: Niciodată nu-mi propun anumite spectacole. Nu e o împărţire geografică într-o aritmetică foarte clară. Nu! Eu văd ca să invit la Bucureşti lucrurile semnificative sau normale dintr-o stagiune, pentru că mă ocup pe o stagiune, 2018-2019 a fost anul acesta. Deci, ce s-a construit normal, corect, pentru că numai de aici se pot naşte spectacolele mari, istorice, memorabile. Acestea nu se nasc în fiecare an. Oferta înseamnă o imagine a ceea ce se întâmplă acum. Sigur că te opreşti la un moment dat, pentru că nu o să aduci lucruri care ne arată îndepărtare, dar în fiecare spectacol am încercat să se vadă nuanţele, căutările unui regizor, întâlnirile cu trupele, dacă au mai apărut scenografi, cum mai lucrează ei, cum există o trupă în raport cu un regizor, sunt foarte multe lucruri de studiat.

AGERPRES: Ediţia din acest an are şi o nouă identitate vizuală, inspirată dintr-un spectacol pe care îl vom vedea în Festivalul Naţional de Teatru. Ce ne puteţi spune despre acest spectacol - "MAY B" - şi despre expoziţia care îl însoţeşte?

Marina Constantinescu: Opţiunea mea a fost destul de clară, pentru că este un spectacol istoric, în sensul că a parcurs zeci de ani păstrându-şi şi misterul, dar şi interesul oamenilor. Este un spectacol de teatru-dans dedicat clar lui Beckett şi lumii lui. Este o călătorie a unei comunităţi care încearcă să găsească drumul, este unul dintre cele mai emoţionante şi discrete aparent mesaje despre artă, despre cum te pregăteşti să ajungi pe scenă, urmele pe care le laşi pe scenă, dispariţia ta şi tot ce rămâne în mine. Este filosofic, este foarte simplu aparent, dar formula asta este de nişte ani.

Eu am văzut spectacolul la Théâtre de la Ville, la Paris, atunci când împlineau 50 de ani, când se sărbătoreau. Foarte interesant a fost programul, cu ce artişti s-au sărbătorit ei. Tot foaierul, culoarele, drumul către bar, toate erau drumuri, de fapt, către acest spectacol, fotografii foarte mari, erai captiv de la început în altceva. Faptul că noi aducem această expoziţie la Bucureşti mi se pare extraordinar pentru că reîntregim complexitatea lucrurilor din jurul unui artist, a unei opere. Există şi o proiecţie de film pe perioada repetiţiilor. Întotdeauna am încercat să creăm în jurul cuiva, să creăm o percepţie şi o receptare din mai multe puncte de vedere, iar imaginea acestui artist, Carl Joker, care se pregăteşte de scenă, de călătoria într-o lume ficţională, de personaj, mi se pare că acesta este mesajul teatrului, artei şi al ficţiunii.

AGERPRES: În festival vom putea vedea nu doar spectacole, ci şi o suită de alte evenimente conexe, dedicate unor mari artişti, mari scenografi, oameni de teatru pe diverse paliere.

Marina Constantinescu: Un festival nu are evenimente conexe. Un festival, cum este la Edinburgh sau la Avignon, este o imagine cu tot ce se întâmplă, nu e nimic mai important, nu e ceva mai important decât altceva. Sigur că pentru un festival carnea lui principală este dată de spectacole, dar fiecare imagine din acest puzzle este la fel de importantă. Dacă ai o absenţă, portretul nu este complet şi mesajul este ciuntit, ciobit.

Când eu am început acest ciclu de expoziţii de autor, dedicate marilor scenografi, am început cu Vittorio Holtier. El a fost coleg de facultate cu Câlţia, cu Ilfoveanu, deci o altă esenţă. Întotdeauna am spus: dacă o să mai am timp, va trebui să închid ciclul ăsta cu Paul Bortnovschi, pentru că el a fost spiritul avangardei din scenografia românească. El şi cu Liviu Ciulei au văzut spaţiul tridimensional, cum spune Brook, au construit săli, au schimbat săli şi au schimbat vizualul şi ideea de spaţiu pe scenă.

Eu datorez enorm celor care ne-au făcut să fim altfel. Paul Bortnovschi. prin anvergura lui de arhitect, de scenograf, de profesor, de gânditor smerit, blând, modest, aparent aiurit şi pierdut undeva în sfere înalte, în atelierul lui, în detaliile unei linii pe care o trăgea, în delicateţea şi bunele maniere ale unui om cu o mare perspectivă asupra lumii. La această expoziţie visez de mult. Am avut noroc să se întâmple anul acesta. Nu vreau să spun mai mult pentru că toată lumea, şi arhitecţii, sunt aşteptaţi să o viziteze. Se vor întâlni acolo cu spiritul lui. Şi Doina Levintza da, pentru că am avut multe intersecţii cu personalitatea ei şi ea, pentru mine, ca scenograf vorbesc, rămâne absolut inepuizabilă, nu ştiu de unde îşi toarnă ceva ce pare că se duce irecuperabil din fiinţa ei. Şi ea se autoalimentează ca să fie atât de vie, şi de puternică, şi de inventivă. Neapărat expoziţia lui Dragoş Galgoţiu, care este atât de inteligent, spiritual şi în lumea lui. Şi acolo vezi semnele lumii lui. Peppino cu păpuşile lui... Asta înseamnă o breaslă şi, până la urmă, un festival, un loc în care să călătorim, un loc în care să ne provocăm să călătorim, dar şi să descoperim întotdeauna mai mult decât se vede pe scenă. Pe Purcărete l-am asimilat, după 30 de ani de când ne ştim, mai mulţi de când îl urmăresc. Pentru mine, el este spiritul liber al acestor 30 de ani şi mai mult, în care nu a făcut nimic să fie pe placul cuiva, să fie sociabil, să discute cu cine nu-i face plăcere, să gâdile personalitatea cuiva. Şi de aceea, Silviu Purcărete nu este receptat şi cunoscut aici, la noi, ca cine este.

***
Festivalul Naţional de Teatru începe vineri, odată cu vernisajul expoziţiei "Doina Levintza - experiment teatral", în foaierul central al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale", şi se va încheia pe 27 octombrie.

În cele zece zile de festival, vor putea fi văzute 41 de producţii naţionale, realizate în stagiunea 2018-2019, cărora li se vor adăuga patru spectacole străine, de teatru şi dans de înaltă clasă, ce vor fi jucate pe scenele celor mai importante teatre partenere din Bucureşti.

De asemenea, în HUB-ul FNT, la ARCUB Gabroveni, vor avea loc şi o serie conferinţe, dezbateri, expoziţii, proiecţii de film, evenimente speciale, workshop-uri. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Mirela Bărbulescu
, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b