logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Actorul Cristian Popa despre filmul 'Monştri.': Am aşteptat 18 ani un casting pentru un rol cu încărcătură emoţională

Image

Cristian Popa, actorul care interpretează rolul lui Andrei, personajul principal al lungmetrajului 'Monştri.', singurul film românesc prezent anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin, a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, că a aşteptat 18 ani să fie chemat la un casting pentru un astfel de rol, cu încărcătură emoţională, în condiţiile în care anterior a primit mai multe roluri de băiat frumuşel, superficial.

El s-a aflat joi seară la Iaşi, pentru a lua parte la avanpremiera de la Cinema Ateneu a filmului 'Monştri.' regizat de Marius Olteanu, şi care poate fi văzut de vineri, 27 septembrie, şi în sălile de cinematograf din ţară. Cristian Popa, care este absolvent al Secţiei de Actorie a Universităţii de Arte 'George Enescu' din Iaşi, mărturiseşte în interviu şi că nu a mai revenit în oraş în ultimii 18 ani de după terminarea studiilor, iar acum a avut surpriza şi încântarea ca printre cei prezenţi în publicul de la avanpremiera filmului 'Monştri.'să fie prezenţi şi foşti profesori.


AGERPRES: Ai studiat la Universitatea de Arte 'George Enescu' din Iaşi. Cum a fost perioada studiilor?
CRISTIAN POPA: Exact acum 18 ani am început studiile la secţia Actorie. Aveam 18 ani. Am petrecut patru ani aici la Iaşi. De atunci nu am mai fost. Am mai fost acum o lună de zile cu un spectacol, tot aici la Ateneul Naţional din Iaşi.

AGERPRES: Cum ai regăsit oraşul?
CRISTIAN POPA: Schimbat, sincer. Arată mai bine, dar multe lucruri sunt schimbate. Astăzi am fost la bibliotecă, pentru că în timpul studenţiei mergeam des la bibliotecă. Sala aceea de lectură, cu mobila frumoasă din lemn e schimbată cu nişte biroaşe despărţite, ceva foarte sec, foarte urât mi s-a părut. Am fost nostalgic azi şi m-am plimbat puţin prin oraş. Cât am stat la Iaşi am locuit un an într-o casă boierească, care acum este distrusă. E în Copou, vis-a-vis de Casa Memorială Topârceanu. Acum acea casă e distrusă. M-am simţit fizic rău când am văzut cum arată. Am fost pe bulevardul Ştefan cel Mare, unde înainte nu era zonă pietonală. Data trecută când am fost la Iaşi am vizitat Palatul Culturii, am fost pe (strada - n.red.) Lăpuşneanu. Era înainte un anticariat Grumăzescu. M-am uitat după el, dar nu mai era nimic. Am înţeles că nici domnul Grumăzescu nu mai e printre noi. Am fost pe la Râpa Galbenă, (mănăstirea -n.r) Golia.

AGERPRES: Acesta este oraşul. Cum ai regăsit Iaşiul cultural?
CRISTIAN POPA. Nu am avut timp să-l văd. Sunt doar de o jumătate de zi. Am colegi care lucrează la Teatrul Naţional 'Vasile Alecsandri', am înţeles că şi aici la Ateneul Naţional din Iaşi este o trupă de teatru, un lucru foarte bun. Am înţeles că la Cinema Ateneu sunt doar filme artistice, filme româneşti, pentru că la mall sunt filme blockbuster şi filme americane. E o diferenţă clară între cinematograful românesc, european şi cel american.

AGERPRES: Este diferenţă între teatru şi film?
CRISTIAN POPA: Cred că este o diferenţă între teatru şi film. Până şi modul în care trebuie abordat un rol, e mai multă seriozitate, mai multă rigoare la film pentru că se întâmplă atunci, în ziua aceea. Costă foarte mulţi bani să filmezi. Dacă ceva nu-ţi iese în ziua respectivă, sunt puţine şanse să mai repeţi. O zi de filmare costă mii de euro.

AGERPRES: Eşti actorul principal din filmul 'Monştri.'. Cum ai ajuns să joci în film?
CRISTIAN POPA: După spusele regizorului (Marius Olteanu - n.red.), au dat casting vreo 40 de actori pentru acest rol. Era într-un impas. A fost o recomandare a agentului de casting, o insistenţă din partea persoanei respective, Simona Ghiţă. El a spus "nu, că e prea drăguţ pentru ceea ce vreau eu". Ea a tot insistat pe parcursul unei săptămâni. Până la urmă am fost să dau proba respectivă. Era un monolog de vreo patru pagini. Era o secvenţă în care eu vorbeam foarte mult, semăna cu povestea unui vis. Eu tocmai terminasem lucrul la Unchiul Vanea (piesa de teatru de Anton Cehov - n.red.) şi veneam cu o anumită încărcătură emoţională. Când am venit la casting şi am spus textul, el şi-a dat seama că textul acela capătă un sens, că are valoare. El tocmai se gândea să-l taie. Scena respectivă nu se regăseşte în film pentru că scenariul a suferit modificări. Practic asta l-a convins să mă ia şi să particip la repetiţii, iar până la urmă s-a ajuns să fac parte din distribuţia filmului.

AGERPRES: Ai povestit cum te-a ales regizorul să interpretezi în acest film. Pe tine ce te-a determinat să joci în 'Monştri.'?
CRISTIAN POPA: Pentru că am aşteptat. Sincer, am aşteptat 18 ani să fiu chemat la un casting pentru un rol cu o anumită încărcătură emoţională, pentru că la noi există riscul clişeelor - un băiat frumuşel, cum eram categorisit, poate să joace doar roluri din astea de superficial, băiat de bani gata care agaţă fete în cluburi, merge cu maşini scumpe, dar viaţa lui interioară nu era, nu aveam de ce să mă agăţ când mergeam la filmele alea. Trebuia construit personajul, dar nu exista niciun element de spirit care să-mi dea ceva să mă agăţ. Cu filmul acesta am simţit cum respiră personajul, cum trăieşte el. Ciudat, dar mi-a fost mai uşor decât un rol din acela.

AGERPRES: Cum au fost filmările de la 'Monştri.'?
CRISTIAN POPA: Au fost foarte intense. Au fost foarte concentrate. S-a filmat în aproape o lună de zile. A fost primul lung metraj al lui Marius Olteanu şi a fost primul meu lung metraj în rol principal. În ceea ce priveşte rolul meu, noi l-am construit. A fost important că am repetat şi de la zi la zi acumulam. Spre deosebire de experienţa din teatru când faci acum tot, în film construieşti personajul încet, încet. A fost un personaj care s-a creat de la zi la zi şi s-a ajuns la ce am filmat.

AGERPRES: Fiecare film este o provocare. 'Monştri.' este pentru tine cea mai mare provocare de până acum?
CRISTIAN POPA: Ca film, da. Da, a fost ceva intens. Şi a mai fost o mare provocare şi acum un an sau doi înainte, când am jucat într-o mini serie americană produsă de Channing Tatum, un foarte bun actor de acolo, unde am avut tot aşa o secvenţă infernală de vreo 12 pagini şi o singură repetiţie de câteva ore, cu câteva zile înainte. A trebuit ca în două nopţi filmate în tricou şi sacou să filmez în ger. Dar nu rezistenţa fizică în ger a fost dificil, cât toată încărcătura emoţională, ceea ce trebuia să fac. Să jonglez cu toate lucrurile alea mi s-a părut dificil şi pentru prima dată am avut impresia că mi-e frică să intru. Când s-a strigat "acţiune" nu am avut încotro, am intrat şi am spus, iar de la repetiţie la repetiţie mergea mai bine. Până la urmă a fost o reuşită. Filmul a fost pe locul 6 într-un Top Ten anul trecut în SUA. Se numeşte Comrade Detective. Dar ca intensitate reală şi lucrat la filigran, rolul lui Arthur sau Andrei din 'Monştri.' e o mare provocare.

AGERPRES: Prin ce provoacă acest film ?
CRISTIAN POPA: Filmul e o introspecţie în viaţa unui cuplu căsătorit de 10 ani. Sunt doi oameni Andrei, sau Arthur cum îi spune soţia Dana. Sunt doi oameni care se iubesc , dar nu sunt compatibili din mai multe motive. Aici e şi problema sexualităţii lui. E un film foarte delicat, după cum a fost catalogat, pentru că aşa şi este, un film foarte sensibil, pe care trebuie să îl descoperi pas cu pas. E făcut ca un puzzle. Sunt trei capitole: capitolul Dana, capitolul Andrei, şi al treilea Monştri, care spune povestea lor separat şi împreună pe parcursul a 24 de ore, o noapte şi o zi.

AGERPRES: Ştiu că 'Monştri.' a primit foarte multe premii.
Cristian Popa: 'Monştri.' a fost singurul film românesc selectat la Berlin, a câştigat premiul publicului oferit de cotidianul Tagespigel, a câştigat Marele Premiu la Sofia, iar în Muntenegru a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu, a câştigat şi premiul de debut la TIFF (Festivalul Internaţional de Fim Transilvania -n.r). Filmul a fost prezentat la 15 festivaluri şi va participa la numeroase selecţii şi competiţii cinematografice şi în anul următor. Va fi distribuit în Franţa, Olanda, Belgia.

AGERPRES: Te aşteptai la un asemenea succes?
Cristian Popa: Speram, să spunem, dar atunci m-am concentrat mai mult pe ce am de făcut şi nu m-am gândit atât de mult. Cu toate astea ştiam, simţeam că e ceva important şi că nu e aşa, te duci să filmezi, ai două- trei zile de filmare şi gata. Nu. Faptul că am lucrat acele 20 de zile, cât a fost partea mea, simţeai o coerenţă şi de la zi la zi vedeai cum se dezvoltă lucrurile.

***

Cristian Popa s-a născut în 1979, fiind absolvent al Secţiei de Actorie a Universităţii 'George Enescu' din Iaşi, promoţia 2001, la clasa actorilor Cornelia Gheorghiu şi Emil Coşeru.

După absolvire a devenit actor la Teatrul Municipal Focşani, unde a interpretat roluri puse în scenă de Cătălin Naum. Cristian Popa a jucat pe mai multe scene din ţară, precum Teatrul 'Toma Caragiu' din Ploieşti, Teatrul 'Maria Filoti' din Brăila, Teatrul de Operetă 'Ion Dacian', Teatrul Act şi Teatrul Mic din Bucureşti.

El este cunoscut şi publicului micului şi marelui ecran, prin rolurile interpretate în "În familie", "Vlad", "Examen", "Damen Tango", "Băieţi buni", "Secretul Mariei", "Sceond in Command", "Caved In", "Bună Cristina! Pa Cristina!", "Afermariage", "Transylmania", "Fetele Marinarului", "Narcisa sălbatică", "Liceenii, în 53 de ore şi ceva", "Un passo dal cielo", "Comrade Detective" sau "Proiecte de trecut". AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b