logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Gigi Căciuleanu: Forţarea limitelor mi se pare singurul lucru interesant pentru orice tip de performance

Imagine din galeria Agerpres

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că forţarea limitelor este "singurul lucru interesant pentru orice tip de performance", indiferent dacă este vorba de actori, cântăreţi, dansActori, clovni sau acrobaţi.

Căciuleanu, directorul artistic al Galei Tânărului Actor - HOP, vorbeşte în interviu despre cum a apărut ideea unei ediţii dedicată dansActorului. El mărturiseşte că nu se aştepta ca în preselecţii să vină atât de mulţi concurenţi buni.

"Nu m-am aşteptat la aşa de multă lume şi nu m-am aşteptat la atâţia buni, totuşi. (...) Nu m-am aşteptat, într-adevăr, credeam că o să fie mult mai puţină lume din cauza faptului că lumii îi este frică de mişcare în general. Şi publicul, când spui 'dans', ori are impresia că e ceva magic pe care îl idolatrizează şi din care face, aşa, un fel de fascinaţie oarbă sau zice 'nu îl înţeleg' şi tot la fel de orb, îl ignoră", spune Căciuleanu.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO



AGERPRES: Cea de-a 22-a ediţie a Galei Tânărului Actor HOP a fost, în premieră, dedicată dansActorului. Cum a apărut ideea acestei colaborări a lui Gigi Căciuleanu cu UNITER pentru un astfel de eveniment?

Gigi Căciuleanu: Domnul Caramitru, pe care l-am întâlnit din întâmplare într-un ascensor, m-a întrebat dacă am vreo idee pentru această gală şi i-am spus "Da, aceea care mă obsedează dintotdeauna, dansActorul şi teatrul coregrafic". A zis: "Perfect, asta va fi!", şi m-a numit director. Eu am aflat din ziar că m-a numit directorul acestei gale.

AGERPRES: Tema ediţiei este una aparte faţă de ediţiile anterioare. Au fost peste 150 de candidaţi în preselecţii, iar în finală au intrat 48. Aţi crezut de la bun început că vor participa atât de mulţi tineri la preselecţii?

Gigi Căciuleanu: Nu, nu m-am aşteptat la aşa de multă lume şi nu m-am aşteptat la atâţia buni. Cred că foarte mulţi au fost înspăimântaţi la început şi după aceea şi-au luat curajul şi inima în dinţi şi s-au înscris. Nu toţi pot fi la fel de buni şi, practic, în momentul când ai diferiţi oameni, fără să vrei faci o ierarhie de valori. Dar nu, nu m-am aşteptat. Într-adevăr, credeam că o să fie mult mai puţini concurenţi din cauza faptului că lumii îi este frică de mişcare, în general. Şi publicul când spui "dans", ori are impresia că e ceva magic pe care îl idolatrizează şi din care face aşa un fel de fascinaţie oarbă, sau zice "nu îl înţeleg" şi tot la fel de orb, îl ignoră. Adică, este neînţeles şi necunoscut dansul. Deci, dacă ar avea o valoare această Gală HOP şi această idee, este să facă de aşa natură ca publicul să se gândească, ca şi noi, la aceste lucruri şi să-l şi accepte, şi să intre în sălile de spectacol atunci când se fac spectacole unde nu se joacă doar "O scrisoare pierdută", doar "Lacul lebedelor" sau spectacol de dans contemporan, ci şi nişte lucruri hibride, între ghilimele.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



AGERPRES: I-aţi văzut pe toţi în preselecţii şi în concurs. S-au schimbat ei în vreun fel între timp?

Gigi Căciuleanu: De fapt, eu m-am schimbat şi noi ne-am schimbat. Este clar că observaţia reciprocă ne schimbă pe amândoi. Şi electronul pe care îl observi prin nişte aparate foarte speciale, atunci când nu este observat se pare că face total altceva, iar când este observat a doua oară, face iar altceva. Deci, noi suntem nişte electroni, şi, sper, liberi.

AGERPRES: Nu sunt puţini tinerii actori cu abilităţi certe de mişcare. Credeţi că s-ar putea crea un stil, un curent al acestui teatru coregrafic al dansActorilor?

Gigi Căciuleanu: Cred că diversitatea este importantă şi diversitatea nu numai a posibilităţilor, ci şi diversitatea corporală, a aparenţei corporale. Să nu fie numai oameni care să fie subţiri, lungi şi longilini, să fie şi o persoană corpolentă, care să poată foarte bine să existe pe scenă şi să dea publicului nişte trăiri foarte intense. Trebuie să existe nu numai entităţi dansante, ci personaje teatrale şi personaje umane.

AGERPRES: În cea de-a doua seară a galei l-aţi provocat la un duel poetic pe actorul Ion Caramitru, la Nocturnele HOP. Cum s-a născut ideea acestui performance?

Gigi Căciuleanu: S-a născut din ideea unui workshop pe care am vrut să propun să-l facem împreună, în care Pino Caramitru să vorbească despre dansul vorbei şi eu despre rostirea mişcării, adică nişte concepte pe dos, în aparenţă. Există spunători de texte, cum e dumnealui, cum este Horaţiu Mălăele, Constantin Chiriac, Victor Rebengiuc şi atâţia alţii, pe care i-am auzit povestind poeme şi recreând nişte lumi. Şi o fac şi cu un anumit fel de a se mişca sau de a nu se mişca, schimbând nişte stări, trecând dintr-o stare în alta, care este şi corporală, nu numai vocală sau de interpretare gestuală. Şi am avut dreptate, pentru că ce a făcut Ion Caramitru pe scenă m-a sedus din nou şi mi-a dat curaj şi mi-a dat această certitudine, de fapt nu certitudine, ci curajul de a crede în acest dans al vorbei, în rostirea mişcării şi în contopirea dintre cele două.

La un moment dat, Ion Caramitru se mişca, eu m-aş fi putut mişca la fel cu el. Eu nu sunt actor de meserie, el nu este dansator de meserie, dar din nişte nevoi, din nişte nebunii, din nişte clovnerii, din nişte ieşiri din ţâţâni şi ieşind din clişeele noastre ale fiecăruia, am putut să ne punem pe aceeaşi lungime de undă fără să ne facem prea tare de râs.

Prima întâlnire pe care am avut-o cu Pino Caramitru a fost când el era actor, foarte tânăr actor, eu eram foarte tânăr învăţăcel la Şcoala de Coregrafie şi Liviu Ciulei monta "Leonce şi Lena" la Teatrul Bulandra. Domnia sa m-a rugat să-i fac mişcarea scenică la acest spectacol în care Pino juca cu Irina Petrescu. Aşa ne-am cunoscut.

AGERPRES: Vom vedea şi la finalul galei spectacolul "On The Roof", pe care l-aţi făcut în această vară cu 14 dintre tinerii care au trecut de preselecţie, spectacol care a fost prezentat în iulie şi august la Sala Amfiteatru a TNB. Cu această ocazie aţi înfiinţat şi compania Ad-HOP. Urmează şi alte proiecte cu aceşti tineri?

Gigi Căciuleanu: Da. Să vedem cum va trăi acest spectacol, pentru că el a avut un rol foarte Ad-HOP sau ad-hoc, adică s-a născut dintr-o necesitate de inspiraţie de moment şi poate se va şi dispersa în aer, se va evapora cu aceeaşi uşurinţă cu care s-a alcătuit. E mai mult decât un experiment, dar în acelaşi timp este - şi era să spun mai puţin decât un spectacol - dar este mai mult decât un spectacol, este o trăire în mişcare. Aşa cum se întâmpla pe vremuri la Leaving Theatre, la Grotowski sau la Kantor în teatru, plecând de la ideea de mişcare metaforică, de mişcare controlată şi poetizată, adică nu neapărat mişcare de talent, mişcare intuitivă numai, ci transformarea ei în ceva care să se ducă mai departe de aparenţe.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO



AGERPRES: Tema de anul acesta a fost DansActorul ca fenomen al teatrului actual. Veţi păstra tema şi pentru ediţia viitoare?

Gigi Căciuleanu: Eu cred că este o temă destul de... nu inepuizabilă, dar care este deschizătoare de cugetări şi de gânduri şi de reflecţii. Deci este o sămânţă care va da poate o floare, poate un copac, poate o pădure, sau poate nu va da nimic. Eu, personal, cred că va da o foarte interesantă vegetaţie care să dea un plămân planetei noastre.

 


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO



AGERPRES: Ce le-aţi recomanda celor care ar vrea să vină către teatrul coregrafic, dar nu au curaj?

Gigi Căciuleanu: Nimeni nu este sigur niciodată că poate. Toată lumea are dubii şi toată lumea îşi cunoaşte limitele. Sau nu şi le cunoaşte întocmai. Au impresia că sunt mult mai strânse în jurul lor, iar forţarea limitelor mi se pare singurul lucru interesant, important pentru orice fel, de tip de performance - dansActor, actor, cântăreţ, clovn, acrobat. Există performanţa fizică, există performanţa umană, cea cu care se hrăneşte umanitatea din moment în moment. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b