INTERVIU Pianistul Lucian Ban: Doi muzicieni de jazz improvizând împreună - o provocare pentru fiecare

Cunoscutul pianist de jazz Lucian Ban revine la Bucureşti într-un concert de promovare a celui mai nou album al său, "Dark Blue", alături de saxofonistul american Alex Harding şi de pianistul francez Benoît Delbecq.
Muzicianul a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES împreună cu Alex Harding şi Benoît Delbecq, despre concertul care va avea loc la Institutul Francez din Bucureşti pe 20 mai, dar şi despre planurile sale artistice pentru acest an. În cadrul spectacolului de luni, iubitorii de jazz îl vor putea asculta pe Lucian Ban împreună cu ceilalţi doi muzicieni, la final cei trei artişti urmând a răspunde întrebărilor adresate de moderatorul Andrei Ţărnea.
Pianistul afirmă că evenimentul va înregistra o premieră, un recital la două piane.
"Deşi ideea a doi muzicieni de jazz improvizând împreună poate sugera un duel muzical, de fapt nu este exact asta. Este mai degrabă o colaborare, o provocare pentru fiecare să creeze muzică la moment, folosind acelaşi limbaj al jazz-ului şi al improvizaţiei", susţine Lucian Ban.
AGERPRES: Două piane, patru mâini, un saxofon bariton şi foarte multe explorări de jazz modern în concertul "Jazz Confluences" de la Elvira Popesco, de luni seara. Concertul propune, de asemenea, şi o serie de premiere. Care vor fi acestea şi ce va însemna asta pentru publicul spectator?
Lucian Ban: Într-adevăr, pe 20 mai vom avea mai multe premiere la concertul "Jazz Confluences" de la Institutul Francez din Bucureşti. În primul rând, eu voi avea bucuria şi plăcerea să cânt prima oară cu reputatul pianist francez Benoît Delbecq. Ne cunoaştem de mai mulţi ani, ne apreciem reciproc, dar acum este pentru prima oară când avem şansa să concertăm la două piane. E o şansă şi, de fapt, ideea a venit de la Irina Petrescu, directoarea Institutului Francez din Bucureşti, deci asta ar fi o primă premieră. Cred că este de asemenea o premieră faptul că e un concert, un recital la două piane pe scena Elvira Popesco de la Institutul Francez, iar în a doua parte o să prezentăm în premieră proiectul şi albumul "Dark Blue", cu Alex Harding. Este ultimul album pe care l-am făcut cu reputatul saxofonist bariton Alex Harding, unul dintre cei mai vechi colaboratori ai mei din America, iar Alex Harding va cânta şi el cu Benoît Delbecq. La sfârşit toţi trei vom încheia acest concert "Jazz Confluences" într-un trio la două piane şi saxofon bariton. O altă premieră ar fi, cred, această mică discuţie post-concert care va fi moderată de Andrei Ţărnea pe scenă, în care ne va provoca să răspundem la ce înseamnă jazz-ul în secolul XXI, ce se prefigurează şi cum vedem noi viitorul. Cred că acestea ar fi premierele.
AGERPRES: Este binecunoscută publicului din România colaborarea cu saxofonistul Alex Harding. Acum vă aflaţi în plină campanie de promovare a celui mai nou album realizat împreună - "Dark Blue". Cum s-a născut acest proiect?
Lucian Ban: Colaborez cu Alex Harding de aproape două decenii, mai exact din anul 2000, dacă nu chiar din anul 1999. Alex Harding e unul dintre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi saxofon baritoni, aş spune al ultimelor trei decenii în jazz-ul modern, iar la vremea la care eu am ajuns în New York, în 1999, el era deja consacrat sau, aş spune, cu totul recunoscut pe scena newyorkeză de jazz. Atunci ne-am cunoscut, l-am ascultat prima dată cu Sun Ra Archestra după care am vorbit cu el la un concert al său în Lower East Side în New York şi am început o colaborare care continuă de atunci. "Dark Blue" este o celebrare a duetului nostru care a avut prima editare discografică în 2001, s-a numit "Somethin' Holy", la casa de discuri CIMP Records, a fost şi debutul meu discografic american, iar după acel album noi am avut şansa şi bucuria să colaborăm la o serie de albume. Am scos şapte albume împreună. Printre acestea se află 'Premonition' - un quintet (Alex Harding, Erik Torrente, Lucian Ban, Chris Dahlgren şi Damion Reid), 'Tuba Project' în care i-am avut alături pe legendarul tubist Bob Stewart, Alex Harding, JD Allen şi Derrek Phillipps, "The Romanian-American Jazz Suite" cu Sam Newsome, Arthur Balogh, Alex Harding, Sorin Romanescu şi Willard Dyson, sau albumul editat împreună cu muzicianul de muzică electronică din România, Silent Strike, care s-a numit '3 AM'. Acum, în 2019, după aproape două decenii de colaborare, lansăm 'Dark Blue', o celebrare a colaborării noastre în duet. A fost înregistrat anul trecut în New Jersey, la Tedesco Studios, editat de Sony Side Records, şi avem bucuria să-l prezentăm într-o serie de concerte în România, la Timişoara, Brăila, Braşov, Baia Mare, Zalău, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Satu Mare.
Alex Harding: Este o continuare a unei călătorii muzicale împreună. Prima noastră înregistrare a fost în undeva prin anul 2001 sau 2002. Am avut mai multe proiecte împreună, dar acesta este cel de-al doilea album duo pe care îl scoatem împreună. Este un mic pas în călătoria noastră pe care o facem împreună - "Dark Blue". Nu am mai lucrasem împreună de ceva vreme şi ne-am spus că ar trebui să o facem din nou şi să vedem ce se întâmplă. Am fost într-un turneu anul trecut şi acesta a stat la baza albumului.
AGERPRES: Lucian Ban şi Benoît Delbecq, concertaţi pentru prima dată împreună. Cum s-a produs această întâlnire?
Lucian Ban: Benoît Delbecq este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai reputaţi pianişti de jazz ai Franţei. El activează cred că de aproape două decenii. Este un improvizator de rang mondial, ne cunoaştem demult, colaborăm cu o serie de muzicieni similari - John Hebert, cu care eu am făcut "Enescu Re-Imagined", a colaborat şi are un trio cu Benoît Delbecq. Gerald Cleaver, de asemenea, au colaborat şi au un album împreună. Gerald Cleaver a colaborat şi cu mine şi are mai multe albume, deci există o relaţie de apreciere a ceea ce facem fiecare. Ne cunoşteam, vorbeam, dar acest concert este prima oară când noi vom cânta împreună pe aceeaşi scenă la două piane. A fost ideea doamnei Irina Petrescu, directoarea Institutului Francez din Bucureşti. Anul trecut am discutat cu dânsa şi în acest context am reuşit să facem acest concert şi să-l legăm de lansarea albumului "Dark Blue". Va fi o surpriză şi pentru mine şi cred că va fi o provocare atât pentru noi ca pianişti, ca improvizatori de jazz, şi sper şi pentru publicul care se va afla la sala Elvira Popesco.
Benoît Delbecq: Cunoşteam activitatea lui Lucian în circuitul jazz-ului internaţional. Prima dată l-am întânit în seara concertului meu solo la Bucureşti, acum doi ani. Ne-am revăzut la Londra, unde el cânta cu Mat Maneri, iar eu, cu grupul Medusa Beats, la Vortex-Club.
AGERPRES: În prima parte a spectacolului publicul va putea asculta un duet la două piane, Lucian Ban cu Benoît Delbecq, iar în cea de-a doua un duet saxofon-pian, Alex Harding - Lucian Ban. Cum văd cei trei artişti aceste două "dueluri"?
Lucian Ban: Deşi ideea a doi muzicieni de jazz improvizând împreună poate sugera un duel muzical, de fapt nu este exact asta. Este mai degrabă o colaborare, o provocare pentru fiecare să creeze muzică la moment, folosind acelaşi limbaj al jazz-ului şi al improvizaţiei. Cu Alex Harding colaborez de aproape două decenii, cum am menţionat, şi există deja o chimie între noi extraordinară. E un 'give and take', e o provocare, fiecare îl provoacă pe celălalt, dar în acelaşi timp împărţim o pasiune pentru aceeaşi direcţie în jazz-ul modern, o pasiune pentru blues, o pasiune pentru istoria jazz-ului şi pentru experiment. Aceste lucruri ne leagă pe mine şi pe Alex Harding într-un duet care, iată, este activ de două decenii pe scenele atât din America cât şi din Europa. În cazul lui Benoît Delbecq rămâne de văzut dacă va fi un duel. Cred că va fi mai degrabă o aceeaşi convorbire şi un acelaşi dialog muzical între doi improvizatori moderni de jazz.
Benoît Delbecq: În niciun caz nu este vorba despre nişte dueluri - chiar dacă am înţeles ghilimelele! Este vorba despre întrepătrunderea mai multor universuri de o mare bogăţie, o întâlnire a trei artişti de renume internaţional. Jazz-ul este o artă a momentului, o artă a schimbului, o artă a ascultării celuilalt. Ca pianişti, rolul nostru este să-i facem pe ceilalţi (n.r. muzicieni) să sune bine. Aceasta este, în opinia mea, cheia unei seri magnifice, de care mă bucur. Concertele la două piane sunt mereu nişte momente speciale, pentru că întâlnirea dintre doi pianişti de jazz este asemenea unei mari orchestre de gânduri muzicale care prinde contur.
Alex Harding: Nu cred că este un duel, sunt doar două părţi ale unui concert cu doi muzicieni diferiţi care colaborează, care creează o muzică foarte frumoasă în acel moment. Deci, nu este niciun duel, nu este o competiţie, doar lucrăm împreună.
AGERPRES: După spectacolul de la Bucureşti urmează să ajungi la Cluj, oraşul tău natal. Va fi un sentiment special când cânţi acasă?
Lucian Ban: Cluj este într-adevăr oraşul în care m-am născut şi m-am format şi de fiecare dată când concertez în Cluj e o bucurie. Colaborez foarte bine şi aproape toate concertele mele în Cluj au loc la Teatrul Maghiar. Colaborez extraordinar de bine cu cei de acolo, acolo există deschidere pentru jazz, care mă bucură enorm. E un public mixt care e pasionat de jazz deci, "It's home", e acasă, e întotdeauna cu bucurie. Marţi, pe 21 mai, vom concerta la sala Studio a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.
AGERPRES: Ce urmează pentru Lucian Ban în acest an? Vei mai avea concerte pe scene din România?
Lucian Ban: E un an destul de aglomerat. A început cu un turneu în Germania, cu Trio Fantasm, cu Albrecht Maurer şi Mat Maneri, violonistul şi, respectiv, violistul, cu care colaborez de mai mulţi ani. Avem acum acest turneu de lansare pentru "Dark Blue" în România, pe urmă o să am o serie de concerte la New York pentru vară, după care o să am un turneu în America cu Alex Harding, pentru "Dark Blue", pe coasta de est, în Mid West şi pe coasta de vest, o să am concerte în New York, Baltimore, Rochester, Cleveland, Pittsburgh, Detroit, după care o să zburăm şi o să concertăm la San Francisco, Los Angeles, Bakersfield - este un turneu mai mare, după care o să revin în România pentru un proiect legat de Bartok, la Timişoara, pentru Capitala Europeană, împreună cu Gerald Cleaver, Mat Maneri şi Silent Strike. După aceea o să am un turneu cu Alex Simu pentru albumul "Free Fall" care a fost lansat de Sony Side Record, care are o primire neaşteptată, spectaculoasă, şi o să fim în turneu cu acest album, după care o să prezint proiectul "Oedipe Redux" în Europa, în cadrul Festivalului Europalia şi în alte festivaluri mari - un octet creat împreună cu Mat Maneri, în care, de fapt, am reorchestrat opera Oedipe a lui Enescu. O să fim într-o serie de festivaluri şi săli de prestigiu în Bruxelles, Amsterdam, după care o să revin la New York şi o să cânt acasă, în Brooklyn, la Barbes, cu Mat Maneri.AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)
Credit foto: Lorand Szazi (Lucian Ban / Facebook)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost
Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal
Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di
Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'
Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a
CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările
Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale
Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al
Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'
Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b