INTERVIU/Guvernatorul Regiunii Mării Roşii: Românii sunt foarte importanţi, ne dorim 750.000 de turişti din România

Guvernatorul Regiunii Mării Roşii, Ahmed Abdullah, a afirmat într-un interviu acordat AGERPRES că piaţa românească este foarte importantă pentru turismul din zonă şi că are în plan o vizită la Bucureşti pentru a promova staţiunile din regiunea pe care o conduce.
Generalul Ahmed Abdullah, care conduce unul dintre cele 27 de guvernorate care compun Egiptul, a spus că şi-ar dori ca dintre cele 3 milioane de români care îşi petrec vacanţele în afara graniţelor ţării, un sfert să aleagă resorturile din Regiunea Mării Roşii.
Oficialul egiptean a dat asigurări în ceea ce priveşte securitatea turiştilor în regiune, precizând că românii nu au niciun motiv să-şi facă griji referitor la vacanţele la Marea Roşie, în ciuda avertismentelor primite de la Ministerul Afacerilor Externe din România privind deplasările în zona Peninsulei Sinai.
AGERPRES: Foarte multe ţări investesc în ceea ce este nou ca să atragă turişti, dar Egiptul trebuie să investească şi în conservarea patrimoniului mondial. Cum se împacă aceste două direcţii?
Ahmed Abdullah: Egiptul a muncit foarte mult în ceea ce priveşte infrastructura în zona aceasta. Dar şi în hotelurile din zonă. Acum sunt peste 86.000 de hoteluri care se întind de la oraşul Hurghada până la sudul oraşului Marsa Alam, pe 350 de km pe malul Mării Roşii. De fapt, regiunea Mării Roşii are 1.080 de km pe plajă. Avem două aeroporturi internaţionale în zona Mării Roşii care au capacitatea de 13 milioane de turişti pe an. Şi mai este acum un alt aeroport internaţional în sudul oraşului Marsa Alam, pentru a servi acea zonă. Continuăm acum autostrada din Hurghada până în Marea Alam, de aproximativ 200 de kilometri, care costă 100 de milioane de dolari. Dar, în acelaşi timp, aici sunt foarte multe vestigii istorice, între care cea mai veche mănăstire din toată lumea creştină, Mănăstirea Sfântului Antonie cel Mare.
AGERPRES: Recent aţi interzis utilizarea obiectelor de plastic de unică folosinţă în această regiune. Sunteţi interesat de mediu, putem vorbi despre turism sustenabil în regiunea Mării Roşii?
Ahmed Abdullah: Am construit eoliene pentru a produce curent electric curat, pentru că scopul nostru este de a păstra mediul curat în regiune. Nu avem nicio centrală care foloseşte gaz sau motorină. Deci depindem foarte mult de producerea curentului cu panouri solare sau eoliene. A avea grijă de mediu este de o importanţă maximă pentru noi. Şi păstrăm balanţa de mediu legată de flora şi fauna maritimă. Deci avem egalitate între oxigen şi carbonul din aer. Pentru că scopul nostru, pe lângă relaxarea din zona Mării Roşii, este sănătatea turistului, care este importantă şi trebuie să beneficieze de un aer curat în zonă. În plus, nu avem nicio zonă industrială.
AGERPRES: Care este situaţia turismului în zonă în general şi a românilor?
Ahmed Abdullah: Dacă este vorba despre relaţiile internaţionale dintre Egipt şi România, sunt relaţii foarte puternice, care se întind pe foarte mulţi ani şi unul dintre aspecte ţine de faptul că noi primim turişti români. Anii trecuţi turiştii români au fost foarte puţini, începând din 2018 au început să vină mai mulţi. De exemplu, în 2015 turiştii români care au ajuns la Marea Roşie au fost 7.000, dar în 2018 numărul lor a depăşit 40.000. Comparativ cu numărul românilor care călătoresc este un număr foarte mic şi scopul nostru în anii care vin este să mărim numărul turiştilor români care ajung în Egipt în zona Mării Roşii. Noi aşteptăm ca turismul să revină la nivelul de dinainte revoluţiei din 2010, când au fost 13 milioane de turişti. În 2018, ţara care a trimis cei mai mulţi turişti a fost Germania, urmată de Anglia, Ucraina, Polonia şi Cehia. Sperăm că România va fi între primele cinci ţări care vor trimite turişti aici la Marea Roşie.
AGERPRES: Aţi spus că vă doriţi ca România să fie printre primele cinci ţări care trimit turişti la Marea Roşie, aveţi şi cifre la care vă gândiţi?
Ahmed Abdullah: Câţi turişti ies din România în fiecare an? Trei milioane? Atunci noi vrem un sfert din aceasta cifră.
AGERPRES: De ce un turist german plăteşte de multe ori jumătate din preţul pe care îl plăteşte un român pentru acelaşi sejur în Egipt?
Ahmed Abdullah: Este vorba despre cerere şi ofertă. Noi ca stat nu putem să intervenim în această problemă a operatorilor, este treaba touroperatorilor din turism şi a companiilor din turism. Ştim că atunci când un avion ajunge din România aici este plin cam 60% şi atunci operatorul recuperează restul locurilor prin preţul ridicat al celor 60%. Astfel se măreşte preţul pentru excursie. Dacă ar fi o cerere mai mare, dacă avionul ar fi plin şi preţul se împarte pentru toţi. Pentru că o vacanţă în străinătate este vândută la pachet cu zborul, plus cazarea şi masa. Dacă doriţi, puteţi să măriţi numărul de turişti care ajung în Egipt şi atunci preţul va scădea. Aşadar, preţul nu are legătură cu naţionalitatea turistului.
AGERPRES: Care sunt strategiile de promovare ale Egiptului, aveţi un model ca stat?
Ahmed Abdullah: Din păcate, imaginea Egiptului care a fost promovată pe foarte multe canale, a transmis popoarelor din Europa o imagine incorectă şi neadevărată. Dar acum încercăm să modificăm această imagine greşită. Noi primim aproape săptămânal grupuri de ziarişti şi suntem dispuşi să răspundem la toate întrebările pentru a schimba această imagine. Spre exemplu, dacă se întâmplă un eveniment neplăcut în Egipt, aceste canale măresc aria zonei în care s-a produs acel incident. În acelaşi timp, dacă se întâmplă ceva mai grav în ţări precum Turcia, spre exemplu, trece totul foarte normal, e ca şi cum ar fi un lucru normal, firesc. Cred că aţi văzut foarte multe accidente care s-au întâmplat în Spania, Franţa sau Turcia şi pe care media le-a considerat ca fiind un lucru normal. Dar dacă se sparge roata unei maşini în Egipt se face o propagandă că ar fi o ţară nesigură. Aceste încercări sunt făcute de anumite cercuri şi sunt plătite tocmai pentru a face rău economiei egiptene. Şi pentru a transmite ideea greşită despre Egipt.
AGERPRES: Securitatea în regiune a fost fragilizată, dar acum situaţia pare stabilă. Ce au făcut autorităţile pentru a asigura dezvoltarea turistică, în pofida incidentelor care au dat motive de îngrijorare vizitatorilor?
Ahmed Abdullah: Avem în Hurghada peste 40.000 de străini care muncesc, trăiesc aici. Cea mai mare comunitate de străini din Hurghada este comunitatea rusă, apoi germană. Cetăţenii străini de aici sau turiştii se plimbă pe stradă până târziu în noapte fără niciun fel de probleme. Se plimbă îmbrăcaţi în orice tip de haine, nu există nicio regulă. În regiunea aceasta, prima resursă este turismul şi cei care locuiesc aici ajută la păstrarea păcii. Sunt mereu dispuşi să ajute pe oricine. Vă rog să faceţi o întâlnire cu turiştii din zonă pentru a vedea cum stă treaba cu securitatea. Asta va ajuta foarte mult pentru a transmite adevărata imagine despre Egipt pentru că din păcate foarte multe canale au transmis idei greşite despre Egipt, cum că nu ar fi o destinaţie turistică sigură. Şi asta nu este adevărat. Deci cuvântul vostru va fi mesajul adevărat pentru cei care vor să vină la Marea Roşie.
AGERPRES: Ce au făcut autorităţile pentru a trece peste perioada dificilă?
Ahmed Abdullah: Regiunea Mării Roşii, începând din 2011, când a fost Revoluţia, este foarte sigură. Cetăţenii egipteni din regiune sunt parteneri adevăraţi pentru a păstra pacea în zonă şi de aceea nu am avut niciun fel de evenimente când au fost ambele revoluţii, în 2011 şi 2013. Marea Roşie se află în partea estică a Egiptului şi e o distanţă de 450 de kilometri până la Cairo. Pe lângă faptul că munţii Mării Roşii sunt o barieră naturală care păzeşte regiunea aceasta. Cel mai important lucru este cum înţeleg şi cum respectă cetăţenii egipteni pe turişti pentru că mulţi dintre ei lucrează în acest domeniu şi beneficiază de el. Asta este ceea ce s-a întâmplat. În 2011 şi 2013 nu a fost niciun eveniment neplăcut în Hurghada. Chiar vă invit să vă plimbaţi prin oraş până la miezul nopţii, vă garantez că este o zonă foarte sigură.
AGERPRES: Avertismentul pe care cetăţenii români îl primesc din partea Ministerului Afacerilor Externe, care recomandă să evite Peninsula Sinai, afectează turismul din zonă?
Ahmed Abdullah: În primul rând între Marea Roşie şi Sinai este o distanţă foarte mare. Turismul deja a înflorit în Sudul Sinaiului. Sunt probleme în Nordul Sinaiului, dar sunt deja controlate de către armata egipteană. Deci între aceste probleme şi Marea Roşie sunt munţii din Sinai şi golful Suez care reprezintă un zid natural care protejează regiunea Mării Roşii. Pe lângă faptul că, autorităţile din Germania sau Rusia, dacă ar fi fost un pericol pentru turiştii lor, nu ar fi dat drumul ca sute de mii de turişti să ajungă aici. Mai sunt şi cetăţenii care locuiesc aici, dacă nu ar fi simţit siguranţă şi pace, plecau. Zona Mării Roşii primeşte peste 400.000 de turişti, lunar. Dacă turistul nu simţea pacea nu venea aici. (...) Din păcate lumea nu ştie care este diferenţa dintre Nordul şi Sudul Sinaiului. În Sudul Sinaiului se află cele mai faimoase staţiuni turistice, precum Sharm El Sheikh, care sunt foarte sigure şi care sunt protejate pentru că sunt munţii. Nordul Sinaiului se află pe malul Mării Mediterane şi nu are legătură cu Marea Roşie. Dacă Nordul Sinaiului este o zonă agitată pot să vă zic că armata egipteană a rezolvat foarte multe probleme de acolo şi lumea recunoaşte acest succes. Şi terorismul există deja în toată lumea, nu există o ţară care să fi combătut terorismul sută la sută. Egiptul a reuşit să rezolve această problemă şi să păstreze pacea în sudul Sinaiului şi în regiunea Mării Roşii.
AGERPRES: Ştim că vă implicaţi direct în promovarea regiunii Mării Roşii, vă gândiţi să ajungeţi în România la târgul de turism pentru a promova Egiptul?
Ahmed Abdullah: Cu voia lui Allah eu vreau să ajung cât de curând în România cu o echipă foarte pregătită pentru a promova regiunea Mării Roşii, pentru că piaţa românească este foarte importantă şi avem în plan să înfrăţim Hurghada cu un oraş din România. Dacă facem o promovare puternică pe piaţa românească va scădea preţul automat, ca şi în cazul nemţilor. Lunar nemţii ajung aici în jur de 150 de mii şi au depăşit deja un milion de turişti anul trecut doar pentru Marea Roşie. Şi este normal ca ei să primească oferte mai bune pentru că sunt în număr mult mai mare. Sigur preţul va scădea, eu vreau doar să transmiteţi imaginea reală a Egiptului, nimic mai mult. Pentru ca turistul român care ajunge aici să ştie că este o destinaţie sigură şi că nu păţeşte nimic.
AGERPRES: Aveţi un mesaj pe care vreţi să-l transmiteţi turiştilor români?
Ahmed Abdullah: Să fie convinşi că zona Mării Roşii este o zonă foarte sigură şi că vor veni din nou aşa cum fac şi alţi turişti de alte naţionalităţi. Şi să le spun că noi iubim poporul român. Şi vă aşteptăm cu mare drag.AGERPRES/(A-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: redsea.gov.eg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Valentin Ștefan: Poșta Română a redus din posturile la nivel central, evitând concedierile
Poșta Română a redus numărul net de posturi din aparatul central de la 370 la circa 300, evitând concedierile, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan. 'Am redus numărul net de posturi de la 370 la aproximativ 300, evitând concedierile. În clipa de f
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a scăzut, în martie 2025, cu 8.681 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în martie 2025, de 907.612 persoane, cu 8.681 mai mic în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 819.985 erau pensionari din sistemul public, iar 8
Meșterii populari din Breb vor avea un loc unde să-și arate măiestria, printr-un proiect de 100.000 de euro
Primul proiect din țară pentru conservarea și reabilitarea cu fonduri europene a unui număr de 12 gospodării din lemn din Breb se va finaliza la sfârșitul anului, iar pentru un alt proiect prin care vom face un târg al meșterilor populari în mijlocul satului am semnat contractul de finanțare în valoare de 100.000 de euro, a declarat primarul c
Bursa de Valori București a închis pe roșu ședința de vineri; principalul indice a scăzut cu 2,57%
Bursa de Valori București a închis cu scăderi de peste 2% pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 146,42 milioane de lei (29,41 milioane de euro), pe fondul derulării unei noi oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis. Acțiunile Banca Transilvania au fost cele mai lichide, generând
INCDFP a demarat un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare la Slănic Prahova
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a lansat Geomonitor, un proiect inovator pentru dezvoltarea unor soluții de monitorizare integrată a fenomenelor naturale la Slănic Prahova (Prahova). 'Această inițiativă răspunde provocărilor societale cu care se confruntă orașul Slănic, județul Prahova, m
Înmatriculările de autoturisme ecologice au crescut cu 19,5%, în martie; mașinile electrice, în scădere cu 58,8% (APIA)
Autoturismele 'electrificate' au înregistrat o creștere a înmatriculărilor de 19,5% în martie 2025, față de aceeași lună din 2024, marjă în care autoturismele electrice 100% au raportat o scădere de 58,8% și o cotă de piață de 2,7%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asoci
Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025
Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). 'Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înreg
CFR SA: Două linii feroviare vor fi închise pentru realizarea reviziilor bianuale, în perioada 7 - 10 aprilie
Două linii feroviare, București Nord - Pajura și Pajura - Mogoșoaia, se vor închide în perioada 7 - 10 aprilie pentru realizarea reviziilor bianuale, iar 16 trenuri vor fi anulate, a anunțat, vineri, Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'În intervalul 7 - 10 aprilie 2025 se vor închide două linii CF, a
ASF: Capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 350,2 miliarde de lei în 2024
Piața locală de capital a înregistrat evoluții pozitive în 2024, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată atingând nivelul de 350,2 miliarde de lei la finalul anului trecut, în creștere cu aproximativ 19% față de nivelul consemnat la sfârșitul anului 2023, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.
Burduja: Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc
Coridorul Sudic a schimbat semnificativ piața gazelor din Europa și a contribuit la reducerea dependenței de gazul rusesc, dar procesul nu este încheiat, ci este nevoie de extinderea Coridorului, în special către Balcani și Europa de Sud-Est, a scris, vineri, pe Facebook,
ANSVSA: Algeria intenționează să cumpere ovine exclusiv din România
Algeria intenționează să acopere exclusiv din România necesarul de ovine din acest an, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în contextul vizitei derulate în județul Constanța de o delegație algeriană, condusă de ambasadorul acestei țări în România, Abdelmadjid Naamoune.
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo