logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 205 ani de la naşterea poetului naţional ucrainean Taras Şevcenko

Imagine din galeria Agerpres

Poet, prozator şi pictor, Taras Şevcenko s-a născut la 9 martie 1814, într-o familie de iobagi, în localitatea Morinţî din Ucraina, atunci parte a Imperiului Ţarist, potrivit http://shevchenko.ukrlib.com.ua/. Opera sa literară inspirată din filonul etno-folcloric ucrainean, din miturile locale, este considerată fondatoarea limbii şi literaturii ucrainene moderne.

După pierderea tatălui şi, mai târziu, a mamei, Taras Şevecenko a fost trimis, de către mama vitregă, să înveţe să citească şi să scrie cu diaconul din sat. În acelaşi timp a început să deseneze, fiind înzestrat cu mult talent. În 1829, moşierul Engelhardt l-a luat pe Taras Şevcenko în serviciul său, acesta plecând la Vilnius. Acolo a studiat pictura de la un meşter cu experienţă. Răscoala poloneză pentru eliberarea naţională a început în noiembrie 1830, Şevcenko fiind martorul acelor evenimente revoluţionare. În 1831, Şevcenko a plecat la St. Petersburg, urmându-l pe stăpânul său. Impresionat de talentul artistic, acesta l-a trimis ca ucenic la maestrul Shiriaev, cu care a studiat timp de patru ani. Ei au făcut parte din echipa care a pictat Teatrul Bolshoi, potrivit www.infoukes.com.

Taras Şevcenko a fost eliberat din iobăgie, în primăvara anului 1838, cu ajutorul prietenilor şi maeştrilor care i-au recunoscut talentul artistic, între aceştia aflându-se Ivan Soshenko, Karl Briullov, Vasili Jukovski, Alexey Venetsianov, Apollon Mokritsky. În acelaşi timp a fost acceptat ca student străin la Academia de Arte din Sankt Petersburg, lucrând în atelierul pictorului rus Karl Briullov. Şi-a completat cunoştinţele cu istoria şi cultura Greciei şi a Romei, i-a citit pe Puşkin, Lermontov, Gogol, dar şi pe Kotliarevsky, Kvitka-Osnovyanenko, scriitori ucraineni, a studiat literatura occidentală şi a învăţat limba franceză.

Acumulând din ce în ce mai multe cunoştinţe, Şevcenko a făcut progrese semnificative şi în pictură. A devenit un fin portretist şi un maestru al picturilor în acuarelă. A fost premiat de către Academie pentru talentul său cu medalia de argint: în 1840 pentru ''Băiat sărman hrănind un câine'' şi în 1841 - ''Ţigancă ghicitoare''. Spre deosebire de alţi studenţi ai Academiei, lucrările sale aveau în centrul lor oameni sărmani, abrutizaţi de condiţiile Rusiei ţariste. Alte lucrări: ''Autoportret'' (1841), ''Kateryna'' (1842).

Prima sa colecţie de poezii, intitulată ''Cobzarul'' (1840), ce conţinea opt poeme romantice, a fost publicată la St. Petersburg. Volumul a marcat o etapă nouă în dezvoltarea literaturii ucrainene, poetul arătând că limba ucraineană, folosită până atunci la transcrierea unor poezii şi cântece populare, poate deveni o limbă literară de mare profunzime. A urmat, în 1841, poemul epic ''Haidamaky'', în 1842 tragedia ''Nykyta Hayday'' şi în 1843, drama ''Nazar Stodolya''.

În 1843, Taras Şevcenko a mers în Ucraina, pentru prima dată după eliberarea din iobăgie, şi a vizitat sate, oraşe, realizând o serie de schiţe. A fost martorul condiţiilor politice, economice şi sociale dificile în care se afla poporul său, acest fapt având un impact deosebit asupra operei sale literare şi artistice. S-a întors în 1845, după ce şi-a încheiat studiile. În decembrie 1845 a scris poemul ''Testament'' (''Zapovit'') în care încuraja poporul ucrainean să ia armele şi destinul ţării în mâini.

Taras Şevcenko a început în 1846 să participe la reuniunile societăţii ''Sf. Chiril şi Metodiu'', din care făceau parte studenţi şi profesori ai universităţilor din Kiev şi Harkov şi unde se citeau poezii revoluţionare. La 5 aprilie 1847, Şevcenko a fost arestat pentru scrierea poemelor "Visul", "Caucazul" şi "Epistola", în care a evocat opresiunea Ucrainei de către Imperiul Ţarist şi a vorbit despre revoluţie. A fost închis la Sankt Petersburg şi apoi, trimis în exil, în regiunea Orenburg, în apropiere de Munţii Ural. Deşi i-a fost interzis să scrie sau să picteze, Şevcenko a scris poezii lirice şi a realizat numeroase schiţe, potrivit www.ukrcdn.com.

În cele din urmă, în 1857, a fost eliberat din exil şi trimis în oraşul rusesc Nizni Novgorod. S-a aflat mereu sub supravegherea poliţiei. Ultima călătorie a lui Şevcenko în Ucraina a fost în vara anului 1859. La 15 iulie, Taras a fost arestat din nou, fiind trimis la Sankt Petersburg.

În ianuarie 1860, a fost publicată o nouă ediţie a volumului "Cobzarul". La 2 septembrie 1860, Consiliul Academiei Imperiale de Arte a recunoscut măiestria lui Şevcenko, acordându-i titlul de ''academician în gravură'', potrivit www.infoukes.com.

Şevcenko şi-a petrecut ultimii ani din viaţă scriind poezii, pictând şi realizând gravuri, dar şi publicând noi ediţii ale cărţilor deja apărute. Din creaţia sa literară, mai amintim volumele de versuri: ''Vis'' (1844), ''Ereticii'' (1845), ''Neofiţii'' (1857), ''Maria'' (1859); volumul de povestiri ''Viaţă de artist'' (1849) şi ''Jurnalul'' său tipărit postum, abia în 1931, la Moscova, notează http://main.radioromaniacultural.ro.

Însă anii dificili petrecuţi în exil şi-au spus cuvântul. Poetul şi pictorul Taras Şevcenko a murit la 10 martie 1861. A fost înmormântat în cimitirul Smolensk din Sankt Petersburg, însă, potrivit dorinţei sale exprimată în poezia ''Testament'', rămăşiţele sale au fost mutate în Ucraina, fiind înhumate pe dealul Chernecha, astăzi dealul Taras, lângă fluviul Nipru din oraşul Kaniv.

UNESCO a declarat anul 2014 Anul Taras Şevcenko, aniversându-se 200 de ani de la naşterea acestuia. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 75

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit