REPORTAJ Dolj: Lecţii de olărit, paporniţe şi rogojini, atracţiile Festivalului zaibărului şi al prazului desfăşurat la Băileşti

Lecţiile de olărit susţinute de o adolescentă în vârstă de 16 ani, precum şi paporniţele şi rogojinile împletite din trestie au fost printre atracţiile Festivalului zaibărului şi al prazului care a avut loc în perioada 19-21 octombrie, la Băileşti.
Alexandra Ştefănică, elevă la Liceul Teoretic "Petre Pandrea" din Balş, şi-a descoperit pasiunea pentru olărit la atelierul de profil înfiinţat la liceu de către primarul oraşului şi a venit îmbrăcată în costum naţional la festival, la Băileşti, ca să le arate şi altor tineri ce înseamnă meşteşugul olăritului.
"Lucrez de aproximativ 4 luni. Înainte m-am mai ocupat de sculptură, dar nu atât de mult ca să fie ceva foarte important în viaţa mea. Când a venit dl. profesor (n.red. - profesorul de la atelierul de olărit) eram la un atelier de pictură, iar dumnealui a văzut un îngeraş făcut în perioada în care sculptam şi m-a contactat. Atunci a luat naştere şi atelierul nostru de olărit din liceu şi încercăm să convingem cât mai mulţi copii că tradiţiile noastre sunt atât de frumoase şi că merită conservate. Este cu adevărat interesant să lucrezi la o roată, să încerci să ai grijă ce faci, să arate bine, să prindă o formă, plus că fiecare copil e atras de ceva anume. Unii sunt atraşi de decorat, alţii de modelat. Pur şi simplu faptul că olăritul uneşte mai multe persoane este ceva fantastic pentru noi", a spus Alexandra.
Ea a menţionat că este cu adevărat "pasionată şi îndrăgostită" de acest meşteşug, ceea ce nu ar fi crezut vreodată că i s-ar putea întâmpla.
"Maică-mea a fost la început sceptică, lucru care încă mă deranjează, dar sper că a observat şi ea că pasiunile trebuie îngrijite cât de mult poţi. Îmi zicea că e timp irosit să mergi la atelier, însă mie mi se pare cel mai bine folosit timp posibil pentru că fac ceea ce îmi place şi evoluez în ceea ce fac şi pot şi să le arăt altora cât de frumos este. Pur şi simplu lutul începe să facă parte din fiecare dintre noi care mergem la atelier. Acolo este tot timpul o competiţie, pentru că fiecare vrea şi devine mai bun ca celălalt şi asta îi încurajează să lucreze cât mai mult şi să experimenteze cât mai multe. Lucrul în echipă este foarte prezent: cineva modelează, altcineva decorează sau pur şi simplu motivele sunt adăugate de mai mulţi pe acelaşi obiect", a afirmat adolescenta.
Profesorul atelierului de olărit de la Liceul Teoretic "Petre Pandrea" din Balş, Mihai Truşcă (58 ani), care provine dintr-o familie de olari cu renume din zona Româna - Marin şi Teodora Truşcă - a povestit că a început acest meşteşug de la 6 ani şi, chiar dacă o perioadă a plecat din ţară şi l-a întrerupt, speră ca prin copiii de la liceu această tradiţie să fie dusă mai departe, mai ales că unii dintre ei sunt foarte talentaţi.
"Am venit să arătăm publicului cum se practică olăritul pe care vrem să-l continuăm cu aceşti copii minunaţi. Tatăl meu a fost unul dintre cei mai talentaţi olari, motiv pentru care are şi o statuie la Primăria oraşului Balş, iar eu am continuat după dumnealui. Lucrez de la 6 ani. Eram copil mic şi tata mă obliga să învăţ meseria asta că îmi va fi de viitor. Şi uite că s-a rezolvat", a spus Mihai Truşcă, care a reprezentat România la Washington, în 1999, la cel mai mare festival internaţional de tradiţii, unde a ocupat un loc fruntaş.
Truşcă susţine că, dacă în momentul în care a început să prindă tainele modelării lutului, olăritul mergea foarte bine, obiectele erau căutate, iar un olar câştiga cât să poată trăi decent şi să îşi ţină copiii în şcoală, acum se vinde tot mai puţin, pentru că lumea nu mai găteşte în vase de lut şi pentru că kitsch-urile sunt prezentate ca produse originale, tradiţionale.
"Sper ca aceşti copii să ducă tradiţia mai departe, pentru că în zona Româna erau 130 de olari, iar acum mai sunt şase şi aceia cu vârste peste 60 de ani. Noi am fost la părinţi trei băieţi şi o fată şi toţi băieţii am continuat acest meşteşug, dar fata, nu. La rândul meu am doi copii - o fată şi un băiat, dar niciunuia nu i-a plăcut şi nu au mai continuat. Datorită primarului oraşului Balş, am reuşit să descopăr nişte copii foarte talentaţi. În 3 luni de când această domnişoară (n.red. - Alexandra) este la mine, lucrează vase extraordinar de frumoase pe care eu la vârsta ei nu reuşeam să le fac. Am 30 de copii la Liceul Teoretic "Petre Pandrea" din Balş unde sunt angajatul primăriei şi predau olăritul, iar rezultatele se văd. Am copii cu care pot să merg direct la faza naţională a concursurilor de olărit. Am şi participat la numeroase concursuri şi am câştigat nenumărate premii. Cu aceşti copii cred că putem ajunge mai departe decât am gândit eu", a povestit profesorul Mihai Truşcă.
Un alt meşteşugar care şi-a prezentat produsele la Festivalul zaibărului şi al prazului din Băileşti a fost Gheorghe Neagoe, din Gura Călui (judeţul Olt), care a venit cu paporniţe şi rogojini împletite din papură.
"Lucrez la paporniţe de când eram copil, apoi 40 de ani nu am mai lucrat, iar în momentul în care am ieşit la pensie, în urmă cu 3 ani, am reluat activitatea. (...) Materialul trebuie desfăcut, pus la uscat, aţa urzită pe război, sucită pe sucală special făcută. Sunt foarte căutate, primesc şi comenzi speciale de peste hotare şi lucrez după comandă - unii vor de o anumită mărime şi o anumită cantitate. Şi rogojinile le fac pe comandă. Acum aştept pe cineva care vine că ia cinci rogojini să le bage în pivniţă, ca să nu tragă igrasie; prinde rogojina în scânduri şi o lăcuieşte", a spus Neagoe.
Sutele de persoane prezente la festivalul din Băileşti au fost aşteptate cu bucate tradiţionale şi concursuri de glume olteneşti şi de interpretare muzicală populară, paradă de costume populare purtate de tineri, precum şi concursuri pentru desemnarea celui mai bun vin şi a celei mai originale reţete gastronomice vechi. Oaspeţii au putut totodată să viziteze şi casa memorială a marelui actor Amza Pellea. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Nona Jalbă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNS 'Cartel ALFA': România are nevoie de un președinte echilibrat care să fie mediator
Confederația Națională Sindicală 'Cartel ALFA' consideră că România are nevoie de un președinte echilibrat care să fie mediator, pentru că economia nu înseamnă doar capital, ci și muncă, iar șeful statului trebuie să fie angajat față de întreaga societate, se arată într-un comunicat al confederației sindicale transmis, miercuri, AGERPRES.
Harghita: Bărbatul posibil dispărut în râul Mureș, căutat și în aval, pe raza județului Mureș
Bărbatul posibil dispărut în râul Mureș, în municipiul Toplița, este căutat, miercuri, și în aval, pe raza județului Mureș, misiunea fiind îngreunată de terenul dificil și de vegetația deasă, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'Pentru căutarea persoanei pos
Buzău: 'Nopți albe' în inima domeniului Marghiloman, cu experiențe sonore prin căști wireless și vânătoare de comori
Primăria Buzău organizează, în inima domeniului Maghiloman din parcul cu același nume, 'nopți albe', la care publicul este invitat să ia parte la experiențe culturale nocturne, participanții având posibilitatea de a-și alege fiecare muzica preferată prin intermediul căștilor wireless. Primăria Buzău și Centrul Cultural și Educațional 'A
Maramureș: Minus trei grade Celsius la stația meteo Iezer din Munții Rodnei și zăpadă consistentă
Cea mai scăzută temperatură din județul Maramureș, minus trei grade Celsius, a fost înregistrată miercuri dimineață la stația meteo Iezer (1.825 de metri altitudine) din Munții Rodnei, a informat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă. 'Cel mai rece a fost în cursul nopții și în această dimineață la
Mureș: Cinematograful Patria, predat Primăriei Reghin de ministrul Dezvoltării; investiție de peste 15 milioane de lei
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a predat, marți, municipiului Reghin Cinematograful Patria, o investiție de peste 15 milioane de lei, derulată prin Compania Națională de Investiții, care a constat în reparații capitale și modernizarea unei clădiri în ruină, abandonată timp de 20 de ani.
Brigada Rutieră: Pieton accidentat de o mașină de poliție aflată în misiune, pe linia de tramvai a șoselei Colentina
O mașină de poliție aflată în misiune a accidentat, marți, un pieton aflat în traversarea șoselei Colentina, pe linia de tramvai, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei. 'La data de 13 mai, în jurul orei 18:00, Brigada Rutieră a fost sesizată prin 112 cu privire la producerea unui accident de circulație care a avut loc pe șoseaua Colentina
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat
Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat
Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o