logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Dolj: Lecţii de olărit, paporniţe şi rogojini, atracţiile Festivalului zaibărului şi al prazului desfăşurat la Băileşti

Image

Lecţiile de olărit susţinute de o adolescentă în vârstă de 16 ani, precum şi paporniţele şi rogojinile împletite din trestie au fost printre atracţiile Festivalului zaibărului şi al prazului care a avut loc în perioada 19-21 octombrie, la Băileşti.

Alexandra Ştefănică, elevă la Liceul Teoretic "Petre Pandrea" din Balş, şi-a descoperit pasiunea pentru olărit la atelierul de profil înfiinţat la liceu de către primarul oraşului şi a venit îmbrăcată în costum naţional la festival, la Băileşti, ca să le arate şi altor tineri ce înseamnă meşteşugul olăritului.

"Lucrez de aproximativ 4 luni. Înainte m-am mai ocupat de sculptură, dar nu atât de mult ca să fie ceva foarte important în viaţa mea. Când a venit dl. profesor (n.red. - profesorul de la atelierul de olărit) eram la un atelier de pictură, iar dumnealui a văzut un îngeraş făcut în perioada în care sculptam şi m-a contactat. Atunci a luat naştere şi atelierul nostru de olărit din liceu şi încercăm să convingem cât mai mulţi copii că tradiţiile noastre sunt atât de frumoase şi că merită conservate. Este cu adevărat interesant să lucrezi la o roată, să încerci să ai grijă ce faci, să arate bine, să prindă o formă, plus că fiecare copil e atras de ceva anume. Unii sunt atraşi de decorat, alţii de modelat. Pur şi simplu faptul că olăritul uneşte mai multe persoane este ceva fantastic pentru noi", a spus Alexandra.

Ea a menţionat că este cu adevărat "pasionată şi îndrăgostită" de acest meşteşug, ceea ce nu ar fi crezut vreodată că i s-ar putea întâmpla.

"Maică-mea a fost la început sceptică, lucru care încă mă deranjează, dar sper că a observat şi ea că pasiunile trebuie îngrijite cât de mult poţi. Îmi zicea că e timp irosit să mergi la atelier, însă mie mi se pare cel mai bine folosit timp posibil pentru că fac ceea ce îmi place şi evoluez în ceea ce fac şi pot şi să le arăt altora cât de frumos este. Pur şi simplu lutul începe să facă parte din fiecare dintre noi care mergem la atelier. Acolo este tot timpul o competiţie, pentru că fiecare vrea şi devine mai bun ca celălalt şi asta îi încurajează să lucreze cât mai mult şi să experimenteze cât mai multe. Lucrul în echipă este foarte prezent: cineva modelează, altcineva decorează sau pur şi simplu motivele sunt adăugate de mai mulţi pe acelaşi obiect", a afirmat adolescenta.

Profesorul atelierului de olărit de la Liceul Teoretic "Petre Pandrea" din Balş, Mihai Truşcă (58 ani), care provine dintr-o familie de olari cu renume din zona Româna - Marin şi Teodora Truşcă - a povestit că a început acest meşteşug de la 6 ani şi, chiar dacă o perioadă a plecat din ţară şi l-a întrerupt, speră ca prin copiii de la liceu această tradiţie să fie dusă mai departe, mai ales că unii dintre ei sunt foarte talentaţi.

"Am venit să arătăm publicului cum se practică olăritul pe care vrem să-l continuăm cu aceşti copii minunaţi. Tatăl meu a fost unul dintre cei mai talentaţi olari, motiv pentru care are şi o statuie la Primăria oraşului Balş, iar eu am continuat după dumnealui. Lucrez de la 6 ani. Eram copil mic şi tata mă obliga să învăţ meseria asta că îmi va fi de viitor. Şi uite că s-a rezolvat", a spus Mihai Truşcă, care a reprezentat România la Washington, în 1999, la cel mai mare festival internaţional de tradiţii, unde a ocupat un loc fruntaş.

Truşcă susţine că, dacă în momentul în care a început să prindă tainele modelării lutului, olăritul mergea foarte bine, obiectele erau căutate, iar un olar câştiga cât să poată trăi decent şi să îşi ţină copiii în şcoală, acum se vinde tot mai puţin, pentru că lumea nu mai găteşte în vase de lut şi pentru că kitsch-urile sunt prezentate ca produse originale, tradiţionale.

"Sper ca aceşti copii să ducă tradiţia mai departe, pentru că în zona Româna erau 130 de olari, iar acum mai sunt şase şi aceia cu vârste peste 60 de ani. Noi am fost la părinţi trei băieţi şi o fată şi toţi băieţii am continuat acest meşteşug, dar fata, nu. La rândul meu am doi copii - o fată şi un băiat, dar niciunuia nu i-a plăcut şi nu au mai continuat. Datorită primarului oraşului Balş, am reuşit să descopăr nişte copii foarte talentaţi. În 3 luni de când această domnişoară (n.red. - Alexandra) este la mine, lucrează vase extraordinar de frumoase pe care eu la vârsta ei nu reuşeam să le fac. Am 30 de copii la Liceul Teoretic "Petre Pandrea" din Balş unde sunt angajatul primăriei şi predau olăritul, iar rezultatele se văd. Am copii cu care pot să merg direct la faza naţională a concursurilor de olărit. Am şi participat la numeroase concursuri şi am câştigat nenumărate premii. Cu aceşti copii cred că putem ajunge mai departe decât am gândit eu", a povestit profesorul Mihai Truşcă.

Un alt meşteşugar care şi-a prezentat produsele la Festivalul zaibărului şi al prazului din Băileşti a fost Gheorghe Neagoe, din Gura Călui (judeţul Olt), care a venit cu paporniţe şi rogojini împletite din papură.

"Lucrez la paporniţe de când eram copil, apoi 40 de ani nu am mai lucrat, iar în momentul în care am ieşit la pensie, în urmă cu 3 ani, am reluat activitatea. (...) Materialul trebuie desfăcut, pus la uscat, aţa urzită pe război, sucită pe sucală special făcută. Sunt foarte căutate, primesc şi comenzi speciale de peste hotare şi lucrez după comandă - unii vor de o anumită mărime şi o anumită cantitate. Şi rogojinile le fac pe comandă. Acum aştept pe cineva care vine că ia cinci rogojini să le bage în pivniţă, ca să nu tragă igrasie; prinde rogojina în scânduri şi o lăcuieşte", a spus Neagoe.

Sutele de persoane prezente la festivalul din Băileşti au fost aşteptate cu bucate tradiţionale şi concursuri de glume olteneşti şi de interpretare muzicală populară, paradă de costume populare purtate de tineri, precum şi concursuri pentru desemnarea celui mai bun vin şi a celei mai originale reţete gastronomice vechi. Oaspeţii au putut totodată să viziteze şi casa memorială a marelui actor Amza Pellea. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor: Nona Jalbă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 21-04-2025 21:40

Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital

Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven

Social 21-04-2025 21:25

Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat

Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă

Social 21-04-2025 20:52

Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl

Social 21-04-2025 20:22

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50

Social 21-04-2025 17:02

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)

Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent

Social 21-04-2025 14:30

Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har

Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc

Social 21-04-2025 14:12

IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie

Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com

Administratie 21-04-2025 13:40

Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind

Social 21-04-2025 12:05

Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu

Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic

Social 21-04-2025 11:30

Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată

Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br

Social 21-04-2025 09:28

INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în