logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#CentenarDiplomatic/Ambasadoarea României în Cehia, Carmen Burlacu: Relaţiile româno-cehe sunt excelente şi vor continua să fie la fel

Imagine din galeria Agerpres

Relaţiile româno-cehe "sunt excelente şi astăzi, în ciuda nenumăratelor probleme care au afectat Europa - cel puţin în ultima sută de ani - şi cred că vor continua să fie la fel, indiferent de subiectele sensibile de pe agenda europeană, care se pot rezolva, întotdeauna mai bine, prin dialog şi negocieri", afirmă, într-un interviu pentru AGERPRES, ambasadoarea României în Republica Cehă, Carmen Burlacu.

"Comunitatea română din Cehia este puţin numeroasă, dar în continuă creştere şi destul de bine integrată", mai spune ambasadoarea, adăugând că "pentru cei care sunt stabiliţi definitiv în Cehia preocupările, pe care le împărtăşesc cu ambasada, se referă la promovarea unor acţiuni de cooperare, de cele mai multe ori culturale şi educaţionale, între cehi şi români, cu precădere din zonele de unde provin dânşii".

Carmen Burlacu declară de asemenea că "Cehia este un important partener economic al României, iar volumul total al schimburilor bilaterale este cu totul remarcabil".

"La 31 decembrie 2017 a fost de circa 4 miliarde de euro şi, având în vedere că pe primul semestru sunt înregistrate deja 2,2 miliarde de euro, cred că vom depăşi în 2018 acest record. Balanţa este echilibrată, puţin favorabilă cehilor, probabil datorită industriei auto. Ca diversitate a schimburilor există, de asemenea, o abordare echilibrată a tuturor domeniilor, de la agricultură şi produse alimentare la IT&C şi sectorul energetic", explică ambasadoarea României la Praga.

Interviul, realizat prin e-mail, face parte din proiectul editorial #CentenarDiplomatic desfăşurat de AGERPRES pe parcursul întregului an, cu accent pe relaţiile diplomatice în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.


AGERPRES: Doamnă ambasador, reprezentaţi România în Republica Cehă, care pentru mulţi români înseamnă Tatra, Skoda, bere, dar poate şi Primăvara de la Praga, Havel sau 'bravul soldat Švejk'. Prin ce valori se face cunoscută astăzi România în Republica Cehă?

Carmen Burlacu: Cred că România prezintă interes şi astăzi prin frumuseţea locurilor sale deosebite, deoarece mulţi dintre cehi aleg să facă drumeţii în munţi sau îşi doresc să meargă la Marea Neagră. Continuă să aibă succes şi unele mărci consacrate, cum ar fi Dacia (în special Duster, în ultimul timp), dar şi vinurile româneşti. Sunt şi foarte multe alte domenii de interes (clasice: muzică, teatru şi film, sport sau mai noi: design şi arhitectură, sectorul IT etc.), însă depinde de preocupările interlocutorului.

AGERPRES: Republica Cehă, care face parte prin tradiţie dintre statele industrializate europene, se numără în prezent între primele zece ţări de provenienţă a investitorilor străini din România. Care ar fi direcţiile pe care se poate dezvolta pe mai departe potenţialul de cooperare bilaterală? Şi ce probleme întâmpină întreprinzătorii în acest sens, din interacţiunile pe care le-aţi avut cu mediul de afaceri?

Carmen Burlacu: Cehia este un important partener economic al României, iar volumul total al schimburilor bilaterale este cu totul remarcabil. La 31 decembrie 2017 a fost de circa 4 miliarde de euro şi, având în vedere că pe primul semestru sunt înregistrate deja 2,2 miliarde de euro, cred că vom depăşi în 2018 acest record. Balanţa este echilibrată, puţin favorabilă cehilor, probabil datorită industriei auto. Ca diversitate a schimburilor există, de asemenea, o abordare echilibrată a tuturor domeniilor, de la agricultură şi produse alimentare la IT&C şi sectorul energetic. Noi suntem, atât ca ambasadă, cât îndeosebi reprezentantul Biroului de Promovare şi Cooperare Economică, activ implicaţi mai ales în promovarea companiilor româneşti, în special IMM-uri, în Republica Cehă. O problemă semnificativă ar putea fi aceea că majoritatea companiilor multinaţionale mari au preluat o serie de companii cehe şi deciziile sunt luate în altă ţară, dar în general nu ni s-au semnalat, în ultima perioadă, probleme, din nici una dintre direcţii.

AGERPRES: Premierul ceh Andrej Babis, care este şi un cunoscut om de afaceri, a declarat într-un recent interviu acordat agenţiei Reuters că spaţiul Schengen ar trebui să includă Bulgaria, Croaţia şi România cât mai curând posibil şi că problemele din spaţiul european de liberă circulaţie sunt mult mai urgente decât cele din zona euro. Cum comentaţi această poziţie, care nu este exprimată pentru prima oară de un oficial ceh, şi în ce măsură poate ea să influenţeze în sens pozitiv apropierea noastră de Schengen?

Carmen Burlacu: Cehia a susţinut întotdeauna aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar această poziţie este reafirmată oficial ori de câte ori este cazul. Premierul Babis s-a exprimat în ultimul timp mai frecvent pe acest subiect în contextul dezbaterilor privind viitorul UE şi a pus accent - în stilul său pragmatic - pe ceea ce trebuie finalizat în prezent, înainte de a aborda şi o altă extindere, cea a zonei euro, de exemplu. Bineînţeles că sprijinul oferit la un asemenea nivel ne este de folos şi sperăm să se concretizeze în admiterea noastră în spaţiul Schengen cât mai curând posibil.

AGERPRES: În urmă cu cinci ani, ministrul de externe de atunci al Republicii Cehe, Karel Schwarzenberg, exprima susţinerea Pragăi pentru aderarea ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Aderarea la OCDE rămâne unul din proiectele prioritare pentru ţara noastră. Care este în prezent poziţia Republicii Cehe?

Carmen Burlacu: Din nou, cred că putem conta pe sprijinul Cehiei şi pentru aderarea României la OCDE, chiar dacă procesul de aderare într-o organizaţie cu caracter global este puţin mai complicat.

AGERPRES: România va deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, în prima parte a anului viitor, într-o perioadă când sunt programate evenimente-cheie cum sunt ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi alegerile europarlamentare, amândouă influenţate de chestiunea migraţiei. În acest context, pot fi afectate relaţiile româno-cehe de poziţia exprimată de premierul ceh, care a afirmat imediat după preluarea funcţiei că lupta împotriva migraţiei ilegale va fi unul din principalele obiective ale guvernului său?

Carmen Burlacu: Chestiunea migraţiei este o problemă deosebit de delicată pe agenda europeană şi mă tem că va rămâne de actualitate şi în anul 2019, date fiind abordările diferite ale politicienilor europeni. Cehia s-a manifestat de la început în favoarea ajutării migranţilor în ţările lor de origine şi nu este de acord cu discutarea unor politici comune (europene) prin prisma impunerii unor cote obligatorii statelor membre. Această poziţie este sprijinită masiv de cetăţenii cehi, care sunt sincer preocupaţi de atitudinea altor state membre sau a unor oficiali de la Bruxelles care manifestă mai mult interes pentru gestionarea efectelor crizei decât pentru tratarea cauzelor acestui fenomen. Relaţiile româno-cehe sunt excelente şi astăzi, în ciuda nenumăratelor probleme care au afectat Europa - cel puţin în ultima sută de ani - şi cred că vor continua să fie la fel, indiferent de subiectele sensibile de pe agenda europeană, care se pot rezolva, întotdeauna mai bine, prin dialog şi negocieri.

AGERPRES: Pe de altă parte, România participă - alături de Cehia - la proiecte ale unor structuri care susţin intensificarea cooperării regionale în plan politic, cultural, dar mai ales economic, cum sunt V4 sau Iniţiativa celor Trei Mări, al cărei summit are loc la Bucureşti în septembrie. Ce obiective comune au România şi Cehia în această cooperare?

Carmen Burlacu: Din aceeaşi perspectivă - a utilităţii dialogului - ţările noastre fac parte din mai multe formule de cooperare restrânsă sau deschisă, în plan subregional. Deşi nu are ieşire la mare, Cehia şi-a manifestat interesul pentru I3M şi va participa la summit-ul de la Bucureşti, cu aceeaşi deschidere cu care a promovat invitarea României şi a altor ţări la reuniunile V4+. Obiectivele comune rămân cele esenţiale: securitatea şi prosperitatea cetăţenilor noştri, iar lor li se pot adăuga multe alte obiective concrete, de etapă, care pot contribui la realizarea acestor deziderate.

AGERPRES: Republica Cehă s-a numărat printre statele care au anunţat, după SUA, că-şi vor muta ambasada din Israel la Ierusalim. Ce ecou a avut în politica internă a ţării această poziţie?

Carmen Burlacu: Preşedintele Milos Zeman este un vechi şi foarte bun prieten al Israelului şi a susţinut mai demult acest demers, aşa că, în Cehia, declaraţia nu a avut acelaşi ecou ca în alte ţări. Decizia finală nu a fost încă luată, au loc şi la Praga discuţii, îndeosebi la nivelul decidenţilor politici, mai ales că este foarte important ca orice decizie să fie anunţată la momentul oportun pentru a veni pe cât este posibil în sprijinul procesului de pace.

AGERPRES: Spuneţi-ne, vă rog, care sunt preocupările şi eventualele probleme pe care le întâmpină comunitatea română din Republica Cehă.

Carmen Burlacu: Comunitatea română din Cehia este puţin numeroasă, dar în continuă creştere şi destul de bine integrată. Pentru cei care sunt stabiliţi definitiv în Cehia, preocupările, pe care le împărtăşesc cu ambasada, se referă la promovarea unor acţiuni de cooperare, de cele mai multe ori culturale şi educaţionale, între cehi şi români, cu precădere din zonele de unde provin dânşii. Un fenomen interesant este acela că, spre deosebire de membrii mai vechi ai comunităţii, provenind din zone care aveau legătură cu Cehoslovacia sau cu minorităţile de origine slavă din România, cei care aleg în ultimii ani să rămână în Cehia sunt veniţi prin intermediul companiilor multinaţionale.

 

 

Sursa foto: (C) Ambasada României în Republica Cehă


AGERPRES: Anul 2018 marchează o triplă aniversare. Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, dar şi 50 de ani de la Primăvara de la Praga şi 25 de ani de relaţii între România şi Republica Cehă ca stat suveran şi independent. Cum se văd de la Praga aceste evenimente?

Carmen Burlacu: Interesant! Într-adevăr, 2018 este un an aniversar deosebit şi pentru Cehia, care sărbătoreşte cei 25 de ani de independenţă - în actuala sa formă statală - dar şi centenarul Cehoslovaciei, desigur împreună cu Slovacia, precum şi un eveniment de mai tristă amintire, ca cel din 1968. Trebuie să menţionez însă că nu uită niciodată să evidenţieze România, care nu s-a alăturat în 1968 celorlalte state din Pactul de la Varşovia. Chiar trebuie să vă mărturisesc că m-a impresionat faptul că am primit mesaje la ambasadă de la simpli cetăţeni cehi care ne-au scris sau telefonat la 21 august să ne mulţumească pentru atitudinea României de la acel moment. Cred că şi astfel de momente demonstrează, cum spuneam mai devreme, caracterul excelent al relaţiilor româno-cehe dincolo de orice conjunctură de moment.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 05-04-2025 08:53

Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România

'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,

Romania in lume 04-04-2025 14:55

Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'

Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b

Romania in lume 02-04-2025 16:57

Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE

Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și

Romania in lume 01-04-2025 13:18

Parlamentul European a dat undă verde desemnării lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat marți undă verde desemnării Lucian Romașcanu, nominalizat de guvernul român, ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE). Eurodeputații au susținut numirea sa cu 437 voturi pentru, 128 împotrivă și 92 abținer

Romania in lume 01-04-2025 12:41

Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general

'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press

Romania in lume 31-03-2025 17:20

Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România

România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta

Romania in lume 31-03-2025 16:35

România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului

Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s

Romania in lume 31-03-2025 15:49

Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt

Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 26-03-2025 11:58

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe

Romania in lume 25-03-2025 16:49

SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver

Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis