logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#CentenarDiplomatic Nicolae Comănescu: Iordania, un partener real pentru România şi comunitatea euro-atlantică

Image

Printr-o ''politică echilibrată şi printr-o gândire strategică la nivel înalt'', Iordania reprezintă un ''factor esenţial pentru stabilitatea regiunii'' în care se află şi ''un partener real pentru România şi pentru comunitatea euro-atlantică în general'', a afirmat ambasadorul României în Regatul Haşemit al Iordaniei, Nicolae Comănescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Ambasadorul român a vorbit, în cadrul acestui interviu acordat prin email, despre istoria relaţiilor politico-diplomatice şi economice dintre România şi Iordania şi despre rolul comunităţii româno-iordaniane în consolidarea acestora. Diplomatul a apreciat că există o mare deschidere pentru identificarea şi stimularea de noi oportunităţi comerciale şi de investiţii. În opinia sa, cooperarea în domeniul cultural şi educaţional reprezintă de asemenea o prioritate, precum şi promovarea şi dezvoltarea turismului între cele două ţări.

Nicolae Comănescu a precizat că o prioritate a mandatului său o constituie întărirea cooperării în domeniul educaţiei superioare. ''Sistemul educaţiei din România este bine cunoscut şi apreciat în Iordania, în special prin numărul mare de absolvenţi iordanieni care au contribuit la dezvoltarea Iordaniei şi care astăzi sunt recunoscuţi ca specialişti ocupând funcţii importante în statul iordanian, de la miniştri şi parlamentari la autorităţi locale'', a menţionat ambasadorul român.

Cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, ambasadorul a menţionat între evenimentele organizate un proiect semnificativ, expoziţia "Tricolor", dedicată drapelului românesc, ''simbol marcant al evenimentelor istorice'' aniversate. Comunitatea românească se va implica într-o serie de evenimente şi apariţii în mass media din Iordania cu prilejul zilei de 1 Decembrie.

Interviul face parte din proiectul editorial #CentenarDiplomatic desfăşurat de AGERPRES pe parcursul întregului an, cu accent pe relaţiile diplomatice în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire.


AGERPRES: Iordania, ţara în care vă exercitaţi mandatul, se află într-o regiune extrem de volatilă, dacă ne gândim la războiul din Siria vecină, la instabilitatea din Irak sau la ultimele evenimente din Israel şi teritoriile palestiniene. Cât de grea este misiunea unui înalt diplomat într-o astfel de regiune?

Nicolae Comănescu: Regiunea este într-adevăr extrem de complexă şi, aşa cum bine aţi surprins, este foarte volatilă. Iordania este înconjurată de o serie de conflicte, variate şi inter-conectate, prin natura lor şi acţiunea celor implicaţi. Impactul acestor conflicte asupra Iordaniei este masiv, fiind vizibil în economie şi în societate, nu în ultimul rând prin presiunea numărului foarte mare de refugiaţi, a căror găzduire solicită eforturi majore din partea autorităţilor, precum şi un sprijin internaţional considerabil şi constant.

În acest context tensionat, Regatul Haşemit încearcă să promoveze şi să reprezinte un model de reformă, deschidere şi toleranţă în societate. Iordania, prin politicile adoptate, reprezintă o ancoră de stabilitate în regiune, încercând printr-o politică externă activă să reprezinte o voce moderată şi un factor de echilibru. Rolul este unul dificil, însă leadership-ul Iordaniei îl susţine eficient. Prin această politică echilibrată şi printr-o gândire strategică la nivel înalt, Iordania reprezintă un factor esenţial pentru stabilitatea regiunii şi un partener real pentru România şi pentru comunitatea euro-atlantică în general.

După aproape doi ani de mandat, pot afirma că Iordania este o ţară complexă, dinamică şi foarte frumoasă. Tot astfel aş caracteriza şi misiunea diplomaţilor acreditaţi aici, sau cel puţin a mea, din punct de vedere profesional şi personal. Sunt multe provocări, nu este o misiune uşoară, dar avem şi multe satisfacţii, pentru că marcăm constant progrese în relaţia dintre cele două ţări. Această realitate se datorează şi profesionalismului interlocutorilor iordanieni, prin sprijinul constant pe care ni-l acordă la nivel politic. Iordania este o ţară cu un potenţial turistic deosebit, pe care încercăm să îl susţinem şi să îl încurajăm, o ţară cu oameni prietenoşi şi deschişi, care privesc România cu simpatie.

AGERPRES: Cum au evoluat relaţiile dintre România şi Iordania de la stabilirea contactelor diplomatice la 2 aprilie 1965? În ce domenii există potenţial de dezvoltare a acestora?

Nicolae Comănescu: Relaţiile dintre România şi Iordania au o lungă istorie de cooperare politico-diplomatică şi economică, care au cunoscut o permanentă consolidare. Relaţiile au fost substanţial întărite şi de o puternică şi activă comunitate româno-iordaniană. Se poate spune cu certitudine că există un fond pozitiv al relaţiei şi un mare potenţial pentru aprofundarea cooperării în câteva domenii specifice.

Pe parcursul mandatului meu am avut în vedere tratarea cu cea mai mare prioritate a domeniului economic. Avem o mare deschidere pentru identificarea şi stimularea de noi oportunităţi comerciale şi de investiţii. Dispunem şi de cadrul juridic necesar, în ultimii ani fiind semnate o serie de documente bilaterale în acest scop. Urmărim creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale bilaterale, inclusiv prin sprijinirea importurilor iordaniene în România, câteva modalităţi concrete fiind deja identificate, în urma ultimelor vizite şi a organizării unui Forum de Afaceri în luna aprilie a acestui an, unde au participat peste 100 de companii româneşti şi iordaniene.

Cooperarea în domeniul cultural şi educaţional este de asemenea susţinută prioritar, ca una dintre cele mai bune modalităţi de a apropia societăţile noastre.

Promovarea şi dezvoltarea turismului între ţările noastre reprezintă o altă direcţie de interes, constant urmărită, deja constatăm progrese cel puţin în ce priveşte numărul turiştilor români care vizitează Iordania.

În scopul stimulării contactelor între ţările noastre lucrăm în prezent la simplificarea procedurilor de călătorie. Avem în vedere eficientizarea procesului de acordare a vizelor, prin sistemul de aplicaţii online, care reduce substanţial timpul de aşteptare/acordare a vizelor.

Avem, aşadar, toate premisele pentru ridicarea relaţiei de ansamblu la un nivel superior iar frecvenţa deosebită din ultima perioadă şi nivelul înalt al dialogului politic bilateral pot susţine un astfel de obiectiv.

AGERPRES: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerul Fondurilor Europene au în derulare programul Diaspora Start-UP, care asigură linii de finanţare destinate cetăţenilor români din afara graniţelor şi celor reîntorşi recent care doresc să-şi valorifice abilităţile profesionale dobândite în exterior, prin deschiderea unei afaceri în România. Câţi români din Iordania au beneficiat de acest program?

Nicolae Comănescu: Din datele pe care le deţinem, nu există cetăţeni români din Iordania care să fi beneficiat de programul Diaspora Start-Up până în prezent. Am încurajat permanent cetăţenii români din Iordania să aplice, prin intermediul celor trei asociaţii româneşti, pentru programele destinate diasporei şi cred că, prin specificul comunităţii româneşti din Iordania, există un mare potenţial. Reprezentată în majoritate de femei căsătorite cu iordanieni, comunitatea este organizată în asociaţii cu profil românesc, care contribuie constant cu sau în sprijinul Ambasadei, la promovarea produselor tradiţionale româneşti, cele mai multe dintre acestea fiind create de membre ale asociaţiilor şi având un nivel calitativ şi estetic ridicat.

Aceste produse sunt foarte apreciate pe plan local, un exemplu concludent fiind Bazarul Diplomatic, o expoziţie de produse tradiţionale, cu vânzare în scopuri caritabile, la care ambasada, cu sprijinul comunităţii, a fost reprezentată foarte bine, inclusiv printr-o donaţie substanţială.

Printr-o mai bună organizare a acestor asociaţii sau prin iniţiative individuale ale reprezentanţilor comunităţii de a elabora proiecte, încurajate constant de ambasadă, accesarea fondurilor guvernamentale puse la dispoziţie pentru sprijinirea diasporei reprezintă o modalitate concretă de a extinde şi dinamiza activitatea şi interesele comunităţii.

AGERPRES: Acelaşi minister derulează şi proiectul editorial Revista Comunităţilor Româneşti, care îşi propune promovarea activităţilor asociaţiilor româneşti şi sprijinirea acestora, pentru a crea noi conexiuni între entităţile mediului asociativ din afara graniţelor ţării, dar şi pentru a le invita să fie parteneri de dialog ai ministerului. În ce stadiu se află acest proiect în cazul comunităţii româneşti din Iordania?

Nicolae Comănescu: Asociaţia Iordaniano-Română pentru Cultură (AIRC), una dintre cele mai active şi dinamice asociaţii, condusă de doamna Geanina Abu Al-Haija, cooperează în mod constant cu Revista Comunităţilor Româneşti, prin publicarea de articole care prezintă activităţile culturale organizate de AIRC, dar şi prin promovarea revistei în rândul comunităţii românilor din Iordania prin intermediul AIRC (web-site, social media etc.).

AIRC şi celelalte două asociaţii iordaniano-române (Asociaţia Româncelor din Iordania pentru Dezvoltare Socială / ARIDS, condusă de doamna Viloria Dawood, şi Forumul Cultural Româno-Iordanian pentru Tineret / FCRIT, condus de domnişoara Maria Barakat) desfăşoară constant activităţi pentru menţinerea vie a limbii şi culturii române în rândul comunităţii româneşti din Iordania (în special al celei de-a doua generaţii de români - proveniţi din familii mixte), sprijinind astfel, chiar dacă nu printr-un dialog direct, obiectivele Ministerului Românilor de Pretutindeni.

AGERPRES: Numărul cetăţenilor români în Iordania este estimat la circa 3.500 de persoane, majoritatea având şi cetăţenia iordaniană. În ultimii ani, în Iordania au fost înfiinţate şi funcţionează organizaţii de reprezentare ale comunităţii româneşti şi româno-iordaniene. Care este rolul acestora şi în ce constau activităţile lor?

Nicolae Comănescu: Numărul cetăţenilor români din Iordania este de aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea făcând parte din familii mixte, alături de cetăţeni iordanieni care au studiat în România în perioada anilor '70 - '80. Mare parte a cetăţenilor români au obţinut şi cetăţenia iordaniană urmare a întemeierii familiei şi stabilirii în Iordania. Îi sprijinim cu toată deschiderea şi îi încurajăm să ţină legătura cu ambasada.

În Iordania funcţionează trei asociaţii cu profil românesc şi un club al absolvenţilor iordanieni de studii superioare în România. Rolul de bază al asociaţiilor este de a promova interesele comunităţii româneşti, cu accent pe activităţi cu profil cultural, iar scopul clubului este de a sprijini relaţia de cooperare între România şi Regatul Haşemit al Iordaniei.

Asociaţiile româneşti se implică, în sprijinul ambasadei sau chiar individual, în organizarea unor evenimente care promovează cultura, civilizaţia şi tradiţiile româneşti - "Ziua Brâncuşi", "Ziua Limbii Române", "Ziua Mărţişorului" etc. Ocazional, comunitatea se implică pentru sprijinirea unor conaţionali care traversează situaţii personale delicate, cum ar fi dificultăţi financiare sau conflicte domestice.

Susţinem mediul asociativ şi promovăm proiecte de interes pentru aceştia, inclusiv prin atragerea de fonduri de la instituţii din România. Unul dintre proiectele concrete pe care l-am dori concretizat este organizarea unor cursuri de limbă română şi contăm pe sprijinul asociaţiilor în acest sens.

În ceea ce îi priveşte pe foştii absolvenţi de studii superioare în România - în număr de aproximativ 13.000-, aceştia sunt acum specialişti de succes, cu experienţă considerabilă în cele mai variate domenii, care se bucură de respectul comunităţilor din care fac parte şi al României în mod special. Succesul acestora este un motiv de mândrie pentru şcoala românească iar menţinerea legăturii acestora cu România este un privilegiu pentru Ambasadă.

Colaborarea cu ambele categorii a decurs întotdeauna foarte bine, limba şi cultura română fiind un liant între cele două comunităţi. Trebuie subliniat că cele două comunităţi au un rol deosebit. Ele reprezintă o punte de legătură între societăţile noastre, contribuind la creşterea încrederii, simpatiei şi prieteniei reciproce şi la dezvoltarea unei baze reale pe care se poate construi pe mai departe relaţia solidă între ţările noastre.

O prioritate a mandatului meu este întărirea cooperării în domeniul educaţiei superioare. Deşi România nu mai poate acorda acelaşi număr de burse ca în anii '70-'80, consider că stabilirea unor relaţii directe între universităţile din România şi cele din Iordania este un mijloc eficient de creştere, în perioada următoare, a schimbului de studenţi, inclusiv prin accesarea programelor europene, precum Erasmus Plus.

Sistemul educaţiei din România este bine cunoscut şi apreciat în Iordania, în special prin numărul mare de absolvenţi iordanieni care au contribuit la dezvoltarea Iordaniei şi care astăzi sunt recunoscuţi ca specialişti ocupând funcţii importante în statul iordanian, de la miniştri şi parlamentari la autorităţi locale.

AGERPRES: Pe fondul preocupării de păstrare a identităţii românilor din Regatul Haşemit al Iordaniei prin cultură, limbă şi tradiţii, precum şi pentru promovarea culturii româneşti şi europene în rândul publicului iordanian, în 2014 Institutul Cultural Român s-a afiliat la cluster-ul EUNIC din Amman. Cum evoluează această colaborare şi care sunt obiectivele acesteia pentru comunitatea românească?

Nicolae Comănescu: Participarea la proiectele EUNIC a devenit o constantă a activităţii misiunii pentru promovarea culturii româneşti şi a valorilor comune europene. Afilierea Institutului Cultural Român la cluster-ul EUNIC Amman aduce un plus real de valoare eforturilor desfăşurate de ambasadă pentru a promova aceste obiective în Iordania, misiunea fiind reprezentantul local al României în cluster.

Contextul profund european în care se desfăşoară toate proiectele EUNIC integrează promovarea limbii şi culturii române în sistemul de valori şi principii care stau la baza civilizaţiei europene. Această asociere extinde valenţele, impactul şi publicul ţintă al proiectelor noastre culturale.

Trebuie menţionat şi că activitatea EUNIC Amman este între cele mai consistente din regiune, clusterul fiind considerat un model în ce priveşte numărul şi substanţa activităţilor organizate. Programul EUNIC conţine o varietate de activităţi culturale şi artistice (concerte, proiecţii de film, expoziţii, ateliere lingvistice şi culinare etc.) iar colaborarea se desfăşoară foarte bine.

Printre cele mai cunoscute şi ample proiecte sunt Ziua Europeană a Limbilor şi Festivalul Filmului European (la a 30-a aniversare anul acesta), la care s-a participat constant după afilierea ICR la cluster. Pe lângă sprijinul constant al ICR pentru susţinerea acestor activităţi, anul acesta am avut o contribuţie şi din partea mediului asociativ românesc la activităţile asumate de ambasadă sub umbrela EUNIC, aspect care pune în valoare potenţialul cultural existent în rândul membrilor comunităţii româneşti din Iordania.

AGERPRES: Anul 2018 este anul Centenarului Marii Uniri. Ce evenimente vor fi organizate cu acest prilej de către Ambasada României în Iordania?

Nicolae Comănescu: Centenarul Marii Uniri reprezintă o aniversare de o semnificaţie deosebită pentru toţi românii. Ca şi realizarea remarcabilă din 1918, de unire a românilor din principalele regiuni româneşti, centenarul ei trebuie să fie o ocazie de a marca forţa, unitatea şi continuitatea poporului român. Noi ne-am propus celebrarea acestei idei pe parcursul întregului an, atât în cadrul evenimentelor care compun programul cultural anual (Ziua Brâncuşi, Ziua Unirii, Ziua Francofoniei, Ziua limbii Române, Ziua Naţională), cărora le dăm o mai mare amploare şi vizibilitate, făcând cunoscută aniversarea şi semnificaţia sa deosebită, precum şi prin introducerea unor proiecte şi evenimente noi, special dedicate Centenarului.

Din categoria celor din urmă menţionăm o serie de colaborări ale Ambasadei cu mass-media, în special TV dar şi presa scrisă, pentru a face cunoscut publicului larg din ţara de reşedinţă simbolistica Centenarului şi România. O primă invitaţie a avut deja loc, la o emisiune culturală de mare audienţă, în cadrul căreia reprezentantele comunităţii româneşti au prezentat tradiţii şi costume populare româneşti (prezenţa acestora fiind facilitată de Ambasadă).

Un proiect semnificativ dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri, de care suntem foarte mândri, este expoziţia "Tricolor", dedicată drapelului românesc, simbol marcant al evenimentelor istorice pe care le celebrăm. Este un proiect de artă iniţiat şi finalizat exclusiv pe plan local, cu un impact şi o simbolistică deosebite, care a avut un prim succes la lansarea sa în cadrul Săptămânii Francofoniei, împreună cu ambasada Franţei la Amman.

 

Sursa foto: (C) Ambasada Romaniei in Iordania


Pentru expoziţia "Tricolor" au fost realizate, de către un cunoscut pictor iordanian, Khaldoun Daoud, creaţii artistice cu utilizarea exclusivă a celor trei culori ale steagului românesc (picturi în ulei pe pânză şi lemn, sculpturi şi obiecte din lemn, acuarelă). Toate picturile şi obiectele de artă expuse reprezintă, în viziunea artistului, faţete ale României - de la frumuseţea naturii sale până la trăsături de suflet ale poporului român. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul omului de afaceri iordanian Hasan Wahbeh, absolvent de studii superioare în România. Personalităţile celor doi şi afinitatea lor faţă de România au transformat acest proiect într-un act artistic impresionant şi într-o frumoasă punte culturală de legătură între Iordania şi România. Avem în vedere vernisarea expoziţiei şi în România.

Lansarea acestei expoziţii la Institutul Francez a fost un eveniment de succes. Au fost aproximativ 150 de participanţi, printre care înalţi oficiali iordanieni (miniştri), reprezentanţi ai corpului diplomatic (ambasadori, ataşaţi culturali etc), membri ai mediilor academic, de afaceri şi mass-media locale (preşedintele Jordan TV etc). Creativitatea, originalitatea şi simbolismul expoziţiei au avut un real impact de imagine, fiind apreciate în mod deosebit de audienţă.

Totodată, am dorit să celebrăm Centenarul şi împreună cu Franţa, pentru că sprijinul său a fost esenţial pentru concretizarea realizării istorice reprezentante de Marea Unire, precum şi pentru că în 2018 sărbătorim, de asemenea, 170 de ani de la prezentarea pentru prima dată a drapelului tricolor la Paris, în contextul Revoluţiei franceze.

Mai avem câteva evenimente planificate, până la sfârşitul anului, dar cele mai semnificative vor fi cu siguranţă cele organizate în contextul Zilei Naţionale, de 1 Decembrie, care marchează aniversarea efectivă a celor 100 de ani de la Marea Unire şi a căror organizare se află în derulare.

La Festivalul de Film European, care va avea loc în luna octombrie, vom proiecta filmul românesc "România Neîmblânzită" care va deschide Festivalul. Festivitatea de deschidere se bucură de maximă vizibilitate şi va fi, cu siguranţă,un bun prilej de a marca contextul Centenarului.

Vom avea, de asemenea, o serie de evenimente şi apariţii în mass media din Iordania pe măsură ce ne vom apropria de 1 Decembrie, acţiuni la care vom invita comunitatea românească din Iordania să se implice.AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 05-04-2025 08:53

Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România

'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,

Romania in lume 04-04-2025 14:55

Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'

Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b

Romania in lume 02-04-2025 16:57

Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE

Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și

Romania in lume 01-04-2025 13:18

Parlamentul European a dat undă verde desemnării lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat marți undă verde desemnării Lucian Romașcanu, nominalizat de guvernul român, ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE). Eurodeputații au susținut numirea sa cu 437 voturi pentru, 128 împotrivă și 92 abținer

Romania in lume 01-04-2025 12:41

Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general

'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press

Romania in lume 31-03-2025 17:20

Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România

România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta

Romania in lume 31-03-2025 16:35

România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului

Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s

Romania in lume 31-03-2025 15:49

Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt

Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 26-03-2025 11:58

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe

Romania in lume 25-03-2025 16:49

SUA suspendă oficial intrarea României în Programul Visa Waiver

Guvernul american revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP), în scopul asigurării respectării cerințelor stricte de securitate impuse de acest program, a anunțat marți Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite întrerup implementarea Sis