logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl: Sperăm că România va răspunde preocupărilor privind modificările la codurile penale

Image

"Modificările la codurile penale au stârnit preocupări" în privinţa unor "posibile efecte negative" şi "sperăm că România va răspunde acestor preocupări", a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, care îndeamnă autorităţile române să consolideze "progresele considerabile" obţinute până acum în combaterea corupţiei şi instituirea unui stat de drept.

Statul de drept, precum şi "siguranţa şi predictibilitatea cadrului legal" sunt "deosebit de importante pentru investitorii străini", a afirmat Karin Kneissl, care va efectua miercuri o vizită la Bucureşti, unde se va întâlni cu oficiali români, inclusiv cu premierul Viorica Dăncilă.

Ministrul austriac pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe a mai spus că "Austria a susţinut întotdeauna şi continuă să susţină integrarea deplină a României şi Bulgariei în sistemul Schengen", dar că, "dată fiind actuala situaţie a migraţiei şi refugiaţilor, cred că nu vom reuşi să găsim consensul necesar în rândul statelor membre decât după ce frontierele noastre externe vor fi apărate într-un mod eficient şi migraţia ilegală va fi diminuată într-o măsură suficientă".

Karin Kneissl, a cărei ţară deţine de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a declarat în acelaşi timp că "Austria este dispusă să-şi pună la dispoziţie cunoştinţele" pentru a ajuta România în pregătirea preşedinţiei Consiliului UE din prima jumătate a anului viitor şi a catalogat drept "excelente" relaţiile dintre cele două ţări.

Ea a afirmat de asemenea că migraţia reprezintă o prioritate pentru preşedinţia austriacă a Consiliului UE şi că, în acest sens, Viena are în vedere "măsuri care merg de la întărirea Frontex la îmbunătăţirea cooperării cu ţări terţe relevante şi susţinerea statelor de origine şi tranzit".


AGERPRES: Cancelarul Sebastian Kurz a declarat într-un recent discurs în Parlamentul European că prioritatea preşedinţiei austriece a Consiliului UE, care a început la 1 iulie, este rezolvarea problemei migraţiei, iar motto-ul va fi "O Europă care protejează". Ce înseamnă concret acest lucru? Care este poziţia dvs. cu privire la acordul referitor la migraţie convenit de liderii europeni la recentul summit de la Bruxelles, mai ales în ceea ce priveşte înfiinţarea unor centre speciale pentru migranţi?

Karin Kneissl: Migraţia reprezintă clar o prioritate pentru preşedinţia austriacă (a Consiliului Uniunii Europene - n.r.), de care vom continua să ne preocupăm în mod comprehensiv şi constructiv. Avem în vedere în acest sens măsuri care merg de la întărirea Frontex la îmbunătăţirea cooperării cu ţări terţe relevante şi susţinerea statelor de origine şi tranzit. După ce criza migraţiei şi a refugiaţilor a erodat încrederea publică în sistemele noastre de azil şi migraţie, ne-am propus ca obiectiv să reconstruim încrederea printr-o bună gestionare a mişcărilor migratorii. Consider că este foarte important faptul că, la cel mai recent summit al UE, am reuşit să ajungem la un compromis semnificativ care pune un accent clar pe reducerea migraţiei ilegale şi pe asigurarea unei apărări eficiente a frontierei externe, ferm susţinute de mai mulţi ani de Austria. De asemenea, ideea unor "platforme regionale de debarcare" este un concept care trebuie luat în considerare.

AGERPRES: Dumneavoastră şi guvernul dumneavoastră aţi adoptat o poziţie mai curând dură în ce priveşte migraţia, afirmând că doriţi un control mai strict la graniţe, deşi cifrele arată că migraţia s-a redus semnificativ comparativ cu anul trecut. Ministerul de Interne a anunţat deja că Austria va începe controale temporare la un punct-cheie de trecere a frontierei cu Italia, după planurile Germaniei de a relua controalele la graniţa cu Austria. Care va fi abordarea dumneavoastră în această problemă în cursul preşedinţiei austriece a Consiliului UE?

Karin Kneissl: Este adevărat că, datorită unui set cuprinzător de măsuri luate de UE şi statele membre, numărul de sosiri ilegale şi de cereri de azil în state ale Uniunii a scăzut semnificativ comparativ cu 2015 sau 2016. Totuşi, nu trebuie să ne complacem în această situaţie, ci să întărim abordarea comprehensivă pe care am evidenţiat-o mai devreme. Controalele la frontiera cu Italia pe care le-aţi menţionat - şi care deja au expirat - au fost o practică normală, temporară, aplicată pe parcursul unor evenimente majore, în cazul de faţă reuniunea de la Innsbruck a miniştrilor justiţiei şi de interne din UE. Austria nu doreşte o restabilire permanentă a controalelor la graniţele interne, ci dimpotrivă, ne ocupăm de întărirea frontierelor noastre externe pentru a garanta funcţionalitatea Zonei Schengen.

AGERPRES: Cum vedeţi viitoarele relaţii dintre UE şi Rusia şi preşedintele acesteia, Vladimir Putin?

Karin Kneissl: Anexarea ilegală a Crimeii şi a Sevastopolului, precum şi destabilizarea Ucrainei de Est şi recent cazul Skripal au tensionat drastic relaţiile dintre UE şi Rusia. Trebuie să reconstruim încrederea, să depăşim stereotipurile şi să încercăm să ieşim din actualul blocaj.

Austria susţine politica UE faţă de Rusia, care are la bază o abordare dublă, incluzând atât sancţiuni cât şi cinci principii directoare. În acest context, va fi deosebit de important să susţinem bunele relaţii între populaţiile UE şi rusă şi să continuăm apropierea de societatea rusă şi tineretul rus, în special prin programul Erasmus+ şi alte programe, îndeosebi în domeniile cercetării, ştiinţei şi cooperării transfrontaliere.

În acelaşi timp, trebuie să menţinem un dialog constructiv cu Rusia, fiind clar că nu se poate ajunge la o pace durabilă şi sustenabilă în Europa şi la reglementarea unei serii de probleme regionale şi globale izolând Rusia sau acţionând împotriva ei. În acest sens, am salutat cea mai recentă întâlnire bilaterală dintre Înaltul Reprezentant (pentru politica externă a UE) Federica Mogherini şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov de la 6 iulie de la Viena. Fireşte că UE va continua de asemenea să folosească dialogul cu Rusia pentru a aduce în discuţie probleme dificile cum este Ucraina sau situaţia drepturilor omului din Rusia.

AGERPRES: Cum vă simţiţi ca ministru propus şi susţinut de un partid de extremă dreapta şi naţionalist, Partidul Libertăţii, care are membri acuzaţi de poziţii antisemite şi antimusulmane? Cum vă afectează acest lucru activitatea ca ministru de externe, în special în relaţiile cu omologii dumneavoastră?

Karin Kneissl: Nu sunt membru al niciunui partid politic. Nominalizarea mea de către Partidul Libertăţii nu-mi afectează deloc activitatea de ministru al afacerilor externe. Acest lucru nu a reprezentat până acum vreo problemă în cadrul discuţiilor politice sau în relaţiile cu omologii mei. De aceea, nu voi comenta chestiuni ţinând de formaţiunile politice.

AGERPRES: Cum răspundeţi la acuzaţiile că guvernul austriac, prin unele poziţii ale cancelarului Sebastian Kurz şi prin cooperarea cu Partidul Libertăţii, a devenit parte a unei mişcări populiste şi naţionaliste care câştigă teren în UE şi care include, între alţii, guvernele ungar şi polonez, precum şi, mai recent, pe cel italian, în principal prin vocea ministrului său de interne şi vicepremier Matteo Salvini?

Karin Kneissl: Bineînţeles că este esenţial să susţinem dialogul cu toate statele membre ale UE. În egală măsură, este justificat ca ţări cu obiective comune să coopereze îndeaproape în toate modalităţile şi forurile posibile. La urma urmei, este esenţial ca UE să rămână unită şi să vorbească pe o singură voce pentru a răspunde la provocările globale cu care ne confruntăm în acest moment. Datoria mea este de a reprezenta interesele Austriei în străinătate.

AGERPRES: Care este poziţia dumneavoastră în ce priveşte schimbările la sistemul judiciar adoptate de majoritatea aflată la putere în România şi care sunt puternic criticate de opoziţie şi de zecile de mii de români care au ieşit în stradă în ultimul an şi jumătate şi au stârnit de asemenea preocupări din partea Comisiei Europene şi a unor ambasade occidentale?

Karin Kneissl: La preşedinţia Consiliului UE, Austria se va situa pe poziţia unui mediator imparţial în aceste aspecte. România a demonstrat progrese considerabile în combaterea corupţiei şi instituirea unui stat de drept efectiv, acesta din urmă, precum şi siguranţa şi predictibilitatea cadrului legal fiind deosebit de importante pentru investitorii străini. De aceea încurajăm România să consolideze progresele realizate, în conformitate cu concluziile Consiliului cu privire Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 12 decembrie 2017.

Modificările la codurile penale au stârnit preocupări (printre altele, din partea Comisiei Europene şi a unor importanţi parteneri din UE) în privinţa unor posibile efecte negative (asupra cooperării internaţionale în planul aplicării legii, luptei împotriva corupţiei, criminalităţii cu violenţă, criminalităţii organizate transnaţionale, criminalităţii financiare şi traficului de droguri şi persoane). Sperăm că România va răspunde acestor preocupări şi că intenţionează să ceară expertiza GRECO şi a Comisiei de la Veneţia.

AGERPRES: Predecesorul dumneavoastră în guvernul anterior, Sebastian Kurz, a exprimat o poziţie critică în ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Care este poziţia guvernului Austriei în momentul de faţă?

Karin Kneissl: Austria a susţinut întotdeauna şi continuă să susţină integrarea deplină a României şi Bulgariei în sistemul Schengen. Totuşi, dată fiind actuala situaţie a migraţiei şi refugiaţilor, cred că nu vom reuşi să găsim consensul necesar în rândul statelor membre decât după ce frontierele noastre externe vor fi apărate într-un mod eficient şi migraţia ilegală va fi diminuată într-o măsură suficientă.

AGERPRES: România va prelua preşedinţia Consiliului UE la începutul anului viitor, după Austria. Pe baza experienţei Austriei în ce priveşte pregătirile, ce sfat le-aţi da autorităţilor din România? Care consideraţi că ar trebui să fie priorităţile?

Karin Kneissl: Preşedinţia austriacă a UE va fi urmată de cea a României, din ianuarie 2019. România, Finlanda şi Croaţia vor constitui următorul trio de preşedinţii ale UE şi vor elabora un program comun pe 18 luni. Este foarte probabil ca anumite chestiuni să se menţină în fruntea agendei. Nevoia de securitate şi lupta împotriva migraţiei ilegale vor rămâne de actualitate. Pentru a asigura competitivitatea economiei europene, va fi deosebit de importantă continuarea eforturilor de încurajare a digitalizării şi finalizare a Pieţei Unice digitale. În plus, suntem convinşi că preşedinţia română a UE va continua să dezvolte o perspectivă concretă a UE pentru Balcanii de Vest / Europa de Sud-Est. Austria este dispusă să-şi pună la dispoziţie cunoştinţele în ce priveşte pregătirea preşedinţiei Consiliului. Pe baza experienţei noastre, este extrem de important să fie asigurată implicarea tuturor ministerelor şi a actorilor relevanţi în procesul de pregătire şi să fie definite de la bun început priorităţile. Suntem gata să cooperăm îndeaproape pentru a asigura o tranziţie lină de la preşedinţia noastră către preşedinţia română (a Consiliului UE - n.r.).

AGERPRES: Cum aţi evalua relaţiile diplomatice şi economice dintre Austria şi România?

Karin Kneissl: Excelente. Suntem angajaţi să intensificăm pe mai departe contactele bilaterale. Avem o cooperare bilaterală economică solidă: Austria este al treilea cel mai mare investitor străin, cu 7,6 miliarde de euro (investiţii - n.r.) în 2016, 3.000 de companii cu capital austriac, în special în domenii strategice, cele mai notabile fiind OMV-Petrom, Erste Bank-Banca Comercială Română (BCR). Avem o intensă cooperare culturală. Aşteptăm cu nerăbdare să cooperăm cu Timişoara, când aceasta va fi Capitală Culturală Europeană, în 2021. Comunitatea românească este a cincea ca dimensiune din Austria, după cele germană, sârbă, turcă şi bosniacă. Deosebit de active sunt asociaţiile culturale ale diasporei româneşti. În ce priveşte preşedinţiile noastre consecutive la nivelul UE, ne bucurăm să discutăm subiecte europene şi globale. Avem interese comune şi o tradiţie de bună cooperare în ce priveşte Europa de Sud-Est, regiunea Dunării şi Parteneriatul Estic. Preşedinţiile noastre succesive reprezintă o ocazie de a avansa în ce priveşte perspectiva europeană a Balcanilor de Vest.

AGERPRES/(autori: Ionuţ Mareş, Mihaela Toth, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.

Romania in lume 05-04-2025 08:53

Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România

'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,

Romania in lume 04-04-2025 14:55

Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'

Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b

Romania in lume 02-04-2025 16:57

Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE

Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și

Romania in lume 01-04-2025 13:18

Parlamentul European a dat undă verde desemnării lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat marți undă verde desemnării Lucian Romașcanu, nominalizat de guvernul român, ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE). Eurodeputații au susținut numirea sa cu 437 voturi pentru, 128 împotrivă și 92 abținer

Romania in lume 01-04-2025 12:41

Franța: Condamnarea lui Marine Le Pen 'nu este o decizie politică', afirmă procurorul general

'Justiția nu este politică, această decizie nu este una politică, ci judiciară, dată de trei judecători independenți și imparțiali', a declarat marți unul dintre cei mai înalți doi magistrați ai Franței, Remy Heitz, ca reacție la criticile împotriva condamnării cu o zi în urmă a liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, relatează France Press

Romania in lume 31-03-2025 17:20

Un expert face apel la un proces electoral pe deplin incluziv și fără excluderi arbitrare în România

România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 'Deși sta

Romania in lume 31-03-2025 16:35

România și Coreea de Sud vor să-și intensifice cooperarea în industria armamentului

Șeful agenției de achiziții publice pentru apărare din Coreea de Sud a discutat cu oficiali români despre planurile țării noastre de a achiziționa noi echipamente militare și despre întărirea cooperării în industria armamentului în cadrul unei vizite efectuate săptămâna trecută în România, a informat luni biroul oficialului s

Romania in lume 31-03-2025 15:49

Studenți de la Bucharest Business School, în vizită la Bruxelles pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt

Pentru al doilea an consecutiv, programul de masterat în Business Intelligence (BI) de la Bucharest Business School (BBS), parte a Academiei de Studii Economice din București (ASE), a inclus o vizită de studiu la Bruxelles, concepută pentru a conecta teoria cu politica europeană la nivel înalt. Sub conducerea profesoarei Corina Mur

Romania in lume 29-03-2025 10:51

Noi acuzații la adresa lui Andrew Tate: O fostă iubită îl dă în judecată în SUA pentru agresiune sexuală

Controversatul influencer britanic de pe social media Andrew Tate se confruntă cu un nou proces, de această dată în Statele Unite, o fostă iubită acuzându-l de agresiune sexuală și acte de violență, transmit sâmbătă PA Media și dpa. Avocații care îl reprezintă pe Tate, care se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz

Romania in lume 26-03-2025 18:31

România/Alegerile locale din 2024: Recurgerea la ordonanțe de urgență în materie electorală, doar în mod excepțional (Congresul Consiliului Europei)

România ar trebui să se abțină de la a face modificări substanțiale ale cadrului legal cu puțin timp înainte de alegeri sau de la recurgerea la ordonanțe de urgență pentru a aborda probleme sensibile din punct de vedere politic, reiese din recomandările emise într-un raport al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, cu referire

Romania in lume 26-03-2025 13:29

Daniel Buda, despre afacerea Huawei: Nu am avut cunoștință că în spatele scrisorii ar putea exista o acțiune ilegală

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a declarat miercuri că nu a avut niciun moment cunoștință că în spatele scrisorii despre care publicația Politico scrie că este vizată de o anchetă a procurorilor belgieni vizând obținerea de foloase necuvenite de la Huawei ar putea exista vreo acțiune ilegală și susține că a semnat-o gândindu-se exclusiv la necesitatea

Romania in lume 26-03-2025 11:58

Procurorii belgieni anchetează dacă Huawei a plătit pentru o scrisoare semnată de opt foști și actuali eurodeputați (Politico)

Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a efectuat plăți ilegale pentru a obține, în 2021, o scrisoare elaborată și semnată de opt eurodeputați care apăra interesele gigantului tehnologic din China, potrivit unor documente judiciare consultate de

Romania in lume 25-03-2025 18:46

Comisia Europeană prezintă miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore

Comisia Europeană (CE) își va prezenta miercuri strategia de pregătire pentru crize și amenințări majore, care pot varia de la un accident nuclear la război, atacuri asupra infrastructurii critice sau pandemii, informează marți EFE. Vicepreședinta executivă a CE pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregăt

Romania in lume 25-03-2025 17:13

Amenințarea rusă în Europa nu este teoretică, avertizează ministrul francez de externe, amintind de alegerile din România

Amenințarea unei agresiuni ruse în Europa 'nu este una teoretică', a avertizat marți ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot, după ce emisarul președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a spus că nu crede într-o astfel de eventualitate, relatează France Presse. În acest sens, șe