Locuri emblematice pentru istoria Turciei - pe traseul TransAnatolia Rally Ride

Traseul TransAnatolia Rally Ride, concursul internaţional prin care organizatorii aniversează 100 de ani de la întemeierea Republicii Turcia, realizată de Mustafa Kemal Atatürk, trece printr-un loc cu însemnătate atât pentru Turcia cât şi pentru România - Castelul Temniţă Tokat, locul în care se presupune că ar fi fost închis Vlad Ţepeş în copilărie.
Vlad Ţepeş a fost luat ostatic de turci, alături de fratele său, Radu cel Frumos, în 1442, când avea 11 ani. Cei doi au fost eliberaţi în 1447, după moartea tatălui lor şi a fratelui lor mai mare, Mircea. Arheologii turci susţin că în această perioadă Vlad Ţepeş ar fi fost ţinut ostatic în temniţele din Castelul Tokat.
"În secolul al XV-lea, Vlad Ţepeş a fost ţinut ostatic de padişahul otoman în schimbul loialităţii regelui român. El a fost ţinut prizonier câţiva ani şi după această perioadă s-a întors în România şi a început războiul împotriva otomanilor", povesteşte reprezentantul Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia.
Castelul care se află pe vârful unui deal a fost construit, potrivit ghidului, prin secolul al V-lea, ca o adevărată fortăreaţă.
Castelul Temniţă din Tokat este situat pe traseul TransAnatolia Rally Ride, un concurs internaţional organizat pe un traseu unic, prin care se doreşte marcarea a 100 de ani de la întemeierea Republicii Turcia, realizată de Mustafa Kemal Atatürk.
Competiţia internaţională urmăreşte traseul pe care l-a parcurs Atatürk, începând din 1919, de la Samsun, şi care s-a terminat în 1923, la Izmir.
În concurs sunt prezenţi 126 de concurenţi, locali şi internaţionali, din 13 ţări, inclusiv Italia, Franţa, Anglia, Ţările de Jos şi Portugalia, cu 84 de vehicule - motociclete, SUV-uri, automobile, camioane şi buggy-uri.
"Un nou traseu este pregătit pentru cursă în fiecare an, iar competiţia din 2023 îi duce pe participanţi prin unele dintre cele mai importante situri naturale şi istorice din Turcia. În timp ce traseele sunt caracterizate de terenuri foarte stâncoase care alternează cu drumuri de pământ, nisip şi etape de mare viteză, ele oferă participanţilor diverse întâlniri şi cunoştinţe interesante, de neuitat, dar, cel mai important, o mai bună înţelegere a stilului de viaţă al turcilor şi a Turciei", au precizat organizatorii.
Cursa, care a pornit pe data de 2 septembrie din Samsun, se va încheia pe 9 septembrie în oraşul Izmir.
Traseul rally-ului are 2.350 de kilometri şi trece prin 17 oraşe.
TransAnatolia a trecut în acest an şi prin oraşul Amasya, un oraş vechi aflat în mijlocul unui peisaj spectaculos în care stâncile răsar chiar din spatele caselor tradiţionale turceşti din secolul al XIX-lea.
Una dintre atracţiile zonei sunt mormintele săpate în stâncă ale regilor pontici, care au fost folosite ca lăcaşuri pentru cultul conducătorilor zeificaţi după moarte. Există 14 astfel de morminte în zonă, iar cinci dintre ele pot fi vizitate. Drumul spre acestea urcă pe versantul muntelui pe scări săpate în stâncă.
Foto: (c) Petronius Craiu/AGERPRES
"Mormintele săpate în stâncă sunt construite cu faţa spre Est, astfel încât atunci când răsare soarele primele raze să se oprească pe aceste morminte", precizează reprezentantul Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia.
Amasya este, de asemenea, o piatră de hotar în istoria Turciei moderne.
Din acest loc, Mustafa Kemal Atatürk şi companionii săi au pregătit şi telegrafiat în toată ţara Circulara de la Amasya, considerată primul document scris care a pus în mişcare Războiul pentru independenţa Turciei.
O altă oprire pe traseul TransAnatolia este oraşul Tokat, un loc în care se găseşte Turnul cu ceas înalt de 33 de metri.
Foto: (c) Petronius Craiu/AGERPRES
Cu cadrane aşezate spre toate cele patru puncte cardinale, ceasul din turn marchează fiecare jumătate de oră scurt şi bate câte două minute la fiecare oră fixă. Turnul cu ceas a fost construit pentru aniversarea a 25 de ani de la urcarea la tron a sultanului Abdul-Hamid al II-lea.
"Artefacte ale civilizaţiilor care au populat de-a lungul timpului această regiune se găsesc mai peste tot şi am putea spune că Tokat poate fi considerat şi un muzeu în aer liber", a arătat ghidul.
O clădire simbol în Turcia este şi Muzeul Congresului Atatürk din Sivas. "Delegaţii reprezentanţi ai naţiunii au dezbătut foaia de parcurs pentru mişcările împotriva forţelor invadatoare ale aliaţilor care ocupaseră capitala otomană Istanbul. Atatürk şi alţi lideri militari au stat la Sivas timp de 108 zile după congres şi au folosit clădirea congresului ca un cartier general informal pentru forţele naţionale. Muzeul Congresului Atatürk, unde s-a desfăşurat Congresul Sivas, este astăzi testul timpului ca martor al unei pietre de hotar în istoria Turciei", precizează reprezentantul TGA. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editori online: Adrian Dădârlat, Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'