Industria de la Hollywood, afectată deja de greva scenariştilor, s-ar putea confrunta şi cu o grevă a actorilor

După ce scenariştii au intrat în grevă, vor decide oare actorii să blocheze complet industria de la Hollywood? Suspansul planează în Statele Unite în faţa posibilităţii unei duble mişcări sociale, ce ar putea să înceapă în acest weekend şi care ar provoca oprirea aproape totală a producţiilor cinematografice şi de televiziune, informează AFP.
Data limită fixată pentru negocierile dintre patronii marilor studiouri şi platforme de streaming, pe de-o parte, şi Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA), de cealaltă parte, este miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, după ora din Los Angeles. Iar cei 160.000 de membri ai organizaţiei sindicale au aprobat aproape unanim, în principiu, posibilitatea de declanşare a unei greve dacă niciun acord privitor la o nouă convenţie colectivă nu va fi găsit.
După modelul scenariştilor, aflaţi deja în grevă de la începutul lunii mai, actorii cer salarii mai bune pentru a lupta contra inflaţiei şi precarităţii acestei profesii, precum şi garanţii în faţa bulversărilor potenţiale asociate cu utilizarea inteligenţei artificiale.
O dublă mişcare socială care i-ar reuni pe actori şi pe scenarişti ar reprezenta o premieră la Hollywood după 1960, epocă în care Ronald Reagan a condus o grevă majoră ce a dus la concesii importante ale studiourilor şi a consacrat anvergura politică a unui actor devenit ulterior preşedinte al Statelor Unite.
Deja încetinită considerabil de greva scenariştilor, industria de la Hollywood ar fi astfel complet oprită: actorii sunt capabili să îngheţe nu doar producţiile bazate pe scenarii deja terminate înaintea lunii mai 2023, ci şi campaniile de promovare a superproducţiilor aşteptate în cinematografe în această vară, precum "Barbie", "Oppenheimer", "Gran Turismo", etc.
Doar câteva talk-show-uri şi emisiuni de tip reality-shiw ar putea fi continuate. Iar câteva evenimente importante, precum Emmy Awards, în cadrul căreia vor atribuite în luna septembrie echivalentul din televiziune al premiilor Oscar, ar fi ameninţate.
Streamingul, arătat cu degetul
"Oamenii care nu sunt în această industrie şi chiar unii care fac parte din ea supraestimează foarte mult banii pe care îi câştigă actorii - ei presupun că dacă văd pe cinema la televizor, atunci acea persoană este bogată", a declarat actriţa Rebecca Metz. "Însă lucrurile nu stau deloc aşa de mai mulţi ani", a adăugat ea.
Să îţi câştigi existenţa lucrând ca actor a devenit "extrem de dificil", a insistat actriţa de comedie, care s-a remarcat în roluri secundare interpretate în seriale TV precum "Better Things" şi "Shameless".
"Cunosc multe persoane aflate la acelaşi nivel cu mine şi care sunt nevoite să îşi caute un al doilea loc de muncă", a adăugat ea.
La fel ca în cazul scenariştilor, revendicările vizează în special nivelul remuneraţiilor "reziduale", asociate fiecărei difuzări a unui film sau a unui serial TV. Consecinţe ale unei difuzări la televiziune, întrucât sunt bazate pe modelul publicitar, aceste redevenţe sunt însă mult mai mici pentru platformele de streaming, care nu comunică cifrele lor de audienţă.
Pentru o redifuzare pe Netflix sau Disney+, actorii încasează o remuneraţie forfetară, indiferent de popularitatea producţiei în care joacă.
"Veniturile mele reziduale au scăzut în ultimii 10-15 ani", a declarat Rebecca Metz, precizând că aceste sume nu mai reprezintă acum decât "o fracţie minusculă" din cele de altădată. Este o problemă serioasă pentru mulţi actori, reaminteşte artista, întrucât actorii trebuie să atingă o remuneraţie minimală pentru a putea beneficia de o asigurare medicală.
Prelungirea negocierilor?
Nimeni nu ştie încă dacă greva actorilor va avea loc, deoarece taberele comunică foarte puţine informaţii.
Fran Drescher, fosta protagonistă a serialului TV "The Nanny" şi actuala preşedintă a sindicatului SAG-AFTRA, a publicat vineri un mesaj video în care a vorbit despre "negocieri extrem de productive" şi a promis "un acord decisiv".
Însă negociatorul şef al sindicatului, Duncan Crabtree-Ireland, s-a declarat îngrijorat de "fereastra foarte îngustă" de timp ce ar fi necesară pentru obţinerea unui acord. Declaraţia sa a alimentat speculaţiile despre o posibilă prelungire temporară a negocierilor.
Chestiunea inteligenţei artificiale complică şi mai mult negocierile, întrucât actorii vor garanţii pentru utilizarea viitoare a acestei tehnologii, mai ales în materie de clonare vocală.
"În prezent nu există nicio protecţie împotriva posibilităţii ca un producător să preia vocea noastră, imaginea noastră", pentru a le utiliza după bunul său plac, fără să fie nevoit să îi plătească pe actori, a precizat Rebecca Metz.
Actorii doresc, de asemenea, reglementarea "audiţiilor autoînregistrate", devenite o practică uzuală în timpul pandemiei de coronavirus: studiourile le cer candidaţilor să se filmeze cu programe informatice precum Zoom, ceea ce îi obligă să înveţe scene din ce în ce mai lungi, fără a fi plătiţi, afectând totodată revenirea în activitate a directorilor de casting.
"Să vorbeşti în faţa unei camere video în locuinţa ta, ştiind că nu vei primi niciodată un răspuns, înseamnă să te îndepărtezi de ceea ce înseamnă meseria de actor", a deplâns Rebecca Metz. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti