Incursiuni pe mapamond/ Povestea portocalelor amare din Sevilla care ajung pe mesele Palatului Buckingham

Legenda spune, şi cine ştie dacă este adevărat, că cel mai bătrân portocal din Real Alcazar din Sevilia (Andaluzia, Spania), a fost plantat de Petru I al Castiliei (1334-1369), un copac care este încă în picioare şi care continuă să producă ceva portocale. Citrice care, paradoxuri ale destinului, secole mai târziu, îndulcesc papilele gustative ale - nici mai mult, nici mai puţin - iluştrilor locatari ai Palatului Buckingham, reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici.
Foarte aproape de acel portocal, ambasadorul Regatului Unit în Spania, Hugh Elliott, şi primarul oraşului Sevilla, Antonio Munoz, s-au întâlnit în februarie, la fel ca în fiecare an, în cadrul unei tradiţii pierdute în anii 1980 şi recuperate în 2018: aceea de a livra Regatului Unit o parte din portocalele amare recoltate, care erau apoi folosite la fabricarea marmeladei care îi plăcea atât de mult defunctei regine Elisabeta a II-a, scrie EFE.
Tradiţia are atâtea semnificaţii încât cele treizeci de kilograme de portocale care au fost livrate la începutul acestui an au ajuns direct la reşedinţa ambasadorului britanic, care se ocupă personal de pregătirea marmeladei, pe baza unei reţete pe care a moştenit-o de la bunica lui şi care "este mai secretă decât toate secretele de stat", a glumit el în faţa jurnaliştilor, deşi a dezvăluit că reţeta "are circa o mie de ingrediente, deci sigur că unele pot fi deduse".
Ambasadorul britanic şi primarul spaniol s-au plimbat prin grădinile din Real Alcazar, unde sunt plantaţi 1.053 de portocali şi 39 de lămâi, a căror recoltare este dată în grija unei firme specializate, care se ocupă de culegerea manuală a tuturor fructelor.
Ambasadorul Hugh Elliott a recunoscut că, printre portocale, s-au strecurat şi câteva lămâi "tocmai bune pentru un gin tonic", iar primarul a ţinut să-i aducă aminte că livrarea portocalelor vine cu o condiţie: să returneze Consiliului Municipal din Sevilia o parte din aceste portocale, dar sub formă de marmeladă pusă frumos în borcane, al căror caracter artizanal este atât de pronunţat încât până şi eticheta este realizată şi personalizată de ambasadorul britanic însuşi, pentru a-i conferi mai multă valoare.
Un dar demn de o regină şi, poate, chiar de un rege
"Marmelada făcută din portocale de Sevilia este foarte iubită în Anglia şi reprezintă o fuziune perfectă" a celor două culturi, spune ambasadorul Elliot, bucuros că se recuperează o tradiţie care, totuşi, nu ştie dacă îi va face plăcere şi regelui Charles al III-lea, pentru că este pentru prima dată când va primi delicatesa, în calitate de suveran.
Ambasadorul britanic îşi aminteşte însă cu emoţie cât de mult se bucura în fiecare an regina Elisabeta a II-a când primea aceste portocale.
O altă legendă spune că regele Carol Quintul al Spaniei şi Isabela a Portugaliei au plantat un portocal în grădinile lor cu ocazia căsătoriei, pe 11 martie 1526.
Această ultimă parte a poveştii nu a fost verificată, dar s-a dovedit ştiinţific că un portocal datează de la începutul secolului al XVI-lea, aşa că ar putea foarte bine să fie cel pe care cuplul regal l-a plantat.
Au trecut cinci veacuri pentru un copac care este încă în viaţă şi care produce portocale amare, din care s-au luat numeroşi butaşi pentru a fi plantaţi în alte locuri.
Portocalii amari creşteau în grădinile Real Alcazar încă din secolul al XII-lea, iar prezenţa lor în livezile sale a fost documentată istoric încă dinainte de secolul al XV-lea.
Aşa că nu a fost deloc greu ca povestea acestor portocale din Sevilia să ajungă la urechile casei regale britanice şi să devină favoritele reginei Elisabeta a II-a. De altfel, cu prilejul Jubileului de platină, sărbătorit în iunie 2022, suverana britanică a scos din geantă un sandviş cu marmeladă de portocale de Sevilia, într-un videoclip extrem de popular în care regina apărea alături de ursuleţul Paddington.
După moartea reginei Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, cererea pentru gemul de portocale a crescut cu aproape 20%, potrivit firmei de consultanţă Kantar.
Cel mai vechi palat regal din Europa încă locuit
Construit în secolul al XII-lea, Real Alcazar, înconjurat de circa 7.000 de metri pătraţi de livezi de portocali şi lămâi, este cel mai vechi palat regal din Europa care este încă locuit.
Toate portocalele amare care sunt culese în fiecare an în Sevilia - cu o producţie în 2021 de 5,7 milioane de kilograme obţinute de la copacii din Alcazar şi de la alţi mai bine de 48.000 de arbori care împânzesc parcurile şi străzile din acest oraş din sudul Spaniei - sunt folosite pentru compost şi produse cosmetice, pentru a hrăni caprele de la fermele industriale şi pe post de combustibil pentru a produce electricitate.
O cantitate infimă din această recoltă este folosită în industria alimentară, ca urmare a controalelor de calitate foarte stricte.
Fructele sunt culese de mână pentru a încuraja înflorirea şi pentru ca oraşul să nu-şi piardă aroma îmbătătoare de flori de portocal din timpul primăverii. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: elpais.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti