''It's today; My favorite day'' / 1 octombrie - Ziua muzicii, a cafelei şi a vegetarianismului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi, cu unele dintre sărbătorile ei, ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Sărbătoarea muzicii
Muzica aduce un plus de lumină şi de culoare în viaţa fiecăruia, inspiră, încurajează şi uneşte oamenii. În plus, studiile au demonstrat că este benefică pentru corp şi minte, oferind reacţii fizice, mentale şi emoţionale pozitive atât atunci când este ascultată, cât şi când este interpretată, conform daysoftheyear.com. Aşadar, datorită importanţei pe care o joacă vieţile noastre, pe întreaga planetă şi de-a lungul întregii noastre istorii, indiferent sub ce formă, muzica este celebrată în fiecare an, la 1 octombrie, cu ocazia #MusicDay.
Propunerea de sărbătorire a acestei zile a fost făcută de renumitul violonist şi muzicolog Yehudi Menuhin (1916-1999), pe atunci preşedinte al Consiliului Muzical Internaţional al UNESCO (International Music Council - IMC), fondat în 1949, cea mai mare reţea mondială de organizaţii şi instituţii care activează în domeniul muzicii. IMC anunţa la acea vreme că ziua dedicată muzicii ''va constitui o mare realizare printre activităţile noastre şi va deveni un eveniment de propagare pentru o cunoaştere mai bună a artei noastre, un model de consolidare a legăturilor de pace şi de prietenie dintre oameni cu ajutorul muzicii'', potrivit site-ului www.imc-cim.org.
Prima Zi internaţională a muzicii a fost organizată, de către IMC, la 1 octombrie pe 1975, potrivit rezoluţiei adoptate de a 15-a Adunare Generală din Lausanne, în 1973. Intenţia a fost şi este de a încuraja promovarea acestei arte la toate nivelurile societăţii, aplicarea idealurilor UNESCO, promovarea activităţilor IMC, a organizaţiilor internaţionale membre şi comitetelor naţionale.
În încercarea sa de a stabili o armonie la nivel mondial prin intermediul muzicii, IMC sărbătoreşte Ziua internaţională a muzicii cu un accent deosebit pe organizarea de evenimente muzicale, programe de radio şi televiziune şi conferinţe de presă. În mijlocul tuturor acestor activităţi, se acordă o importantă deosebită şi luptei împotriva poluării sonore a mediului, iar în acest sens IMC propune ca fiecare ţară să păstreze câteva momente de tăcere în Ziua internaţională a muzicii, folosind această tăcere pentru a asculta muzica difuzată în principalele pieţe ale oraşelor, potrivit site-ului IMC.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Ziua internaţională a cafelei
Cafea dimineaţa, cafea în pauză, la serviciu, cafea la un prânz cu prietenii, la o întâlnire de afaceri... sau la prima întâlnire. Iată, doar câteva situaţii din care cafeaua este nelipsită, în toate formele ei şi în toate momentele zilei, chiar şi seara, datorită sortimentelor fără cofeină. Un motiv întemeiat pentru ca această băutură, ale cărei origini se pierd în negura vremurilor, să aibă o zi a ei, #CoffeeDay, marcată în fiecare an la 1 octombrie.
Pentru mulţi, cafeaua nu este doar o necesitate, ci şi o pasiune. În plus, cafeaua este însoţită de o subcultură, un limbaj şi un stil de viaţă specific, nemaivorbind de o întreagă industrie.
Ziua internaţională a cafelei a fost marcată, pentru prima dată, la 1 octombrie 2015, şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit www.internationalcoffeeday.org. Decizia privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate cafelei a fost luată în martie 2014 de statele membre ale Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (OIC). Aceasta din urmă numără circa 50 de membri, atât ţări exportatoare, cât şi importatoare.
Pentru majoritatea, cafeaua are un gust uimitor şi oferă un aport de energie. Cu toate acestea, ceea ce unii ar putea să nu ştie este că beneficiile cafelei se extind dincolo de aceste două calităţi, potrivit daysoftheyear.com. Astfel, cafeaua poate ajuta la arderea grăsimilor, deoarece creşte rata metabolică cu până la 11%, în plus, este cu atât mai săracă în calorii cu cât este consumată mai "neagră", cu foarte puţin, sau deloc, lapte şi/sau zahăr. Cafeaua conţine, de asemenea, o serie de nutrienţi importanţi, precum riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), magneziu, potasiu, acid pantotenic (vitamina B5), folaţi, mangan şi antioxidanţi.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Prilej de sărbătoare pentru vegetarieni
În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua mondială a vegetarianismului (#VegetarianDay), care celebrează decizia de a elimina carnea din alimentaţie, din diverse motive. La această dată începe ''Luna de conştientizare a vegetarianismului'', care cuprinde diverse evenimente desfăşurate în numeroase ţări şi îndeamnă la o informare şi conştientizare asupra beneficiilor vegetarianismului.
Această zi a fost stabilită în anul 1977 de către Societatea Vegetarienilor din America de Nord (NAVS) pentru a ajuta la promovarea modului de viaţă vegetarian şi a educa oamenii cu privire la beneficiile pentru sănătate şi societate ale eliminării cărnii din alimentaţie, potrivit daysoftheyear.com. Ziua a fost aprobată ulterior, în 1978, de Uniunea Internaţională a Vegetarienilor (UIV), conform site-ului https://worldvegetarianday.navs-online.org.
Fondată în 1974, NAVS este o organizaţie educaţională, al cărei obiectiv urmăreşte două direcţii. Prima direcţie vizează oferirea unei reţele de suport pentru membrii şi grupurile afiliate NAVS şi pentru vegetarieni în general, iar cea de-a doua direcţie vizează informarea publicului despre modul în care vegetarianismul aduce beneficii oamenilor, animalelor şi Pământului pe care cu toţi trăim.
În 1908 a fost înfiinţată la Dresda, în Germania, Uniunea Internaţională a Vegetarienilor, aceasta fiind o reţea globală care cuprinde numeroase organizaţii independente din întreaga lume şi care promovează vegetarianismul. Tot începând din 1908 au fost organizate, în diverse oraşe ale lumii, congrese privind vegetarianismul, primul congres având loc chiar la Dresda.
Motivele pentru care tot mai mulţi oameni decid să adopte o astfel de alimentaţie sunt numeroase, de la cele de natură religioasă, cele bazate pe compasiune faţă de animale, până la convingerea că acest mod de alimentaţie reprezintă un stil de viaţă sănătos. Numărul adepţilor vegetarianismului creşte de la an la an, la fel ca şi cel al sortimentelor vegetariene disponibile în comerţ.
Există însă mai multe variante de alimentaţie vegetariană, în care carnea este exclusă, nu însă şi ouăle sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele sau mierea. Sunt, astfel, ovo-lacto-vegetarieni (cei care mănâncă ouă şi produse lactate), lacto-vegetarieni (cei care consumă produse lactate, dar nu şi ouă), ovo-vegetarienii (cei care nu mănâncă produse lactate, dar manâncă ouă). De asemenea, există alimentaţia şi stilul de viaţă vegan, care exclude în totalitate produsele de origine animală. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d