"It's today; My favorite day''/ 26 august - Ziua internaţională a câinelui

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Ziua Internaţională a Câinelui
Nimeni nu poate cuceri inimile asemenea celui mai bun prieten al omului şi, în onoarea acestei legături speciale dintre om şi patruped, în fiecare an pe 26 august sărbătorim Ziua Internaţională a Câinelui.
Foto: (c) VASILIY ZHLOBSKY / EPA
Faceţi-vă, deci, timp pentru a aprecia dragostea şi valoarea pe care câinii le aduc în viaţa noastră de zi cu zi, dar şi pentru a ajuta câinii fără adăpost sau abuzaţi din întreaga lume. De la faptul că ne menţin în siguranţă lucrând pentru serviciile de urgenţă până la asistenţa oferită persoanelor nevăzătoare, surde sau cu dizabilităţi, câinii fac numeroase lucruri pentru noi, oamenii, iar această zi este o oportunitate de a da le ceva înapoi, notează site-ul Daysoftheyear.com.
Foto: (c) JULIEN WARNAND / EPA
Aflaţi mai multe despre Ziua Internaţională a Câinelui
#InternationalDogDay îşi propune să aducă un omagiu acestor animale incredibile care lucrează cu abnegaţie pentru a ne oferi confort, a ne menţine în siguranţă şi a salva vieţi. În fiecare zi, aceste animale îşi pun viaţa în pericol. Există câini care ne protejează siguranţa şi libertatea prin detectarea drogurilor şi a bombelor, dar şi câini care scot victimele din epave şi din situaţii tragice. În plus, avem câini care asistă persoanele cu handicap, nevăzătoare, dar şi forţele de ordine. De la câinii eroi până la cei pe care ni-i alegem ca animale de companie, aceşti prieteni cu blană ocupă locuri speciale în vieţile noastre şi, prin urmare, este normal să îi onorăm.
Fapte uimitoare despre câini
Haideţi să aruncăm o privire asupra unor fapte incredibile făcute de câini pentru a înţelege mai bine aceste creaturi uimitoare. Ştiaţi, de exemplu, că cel mai de succes vânător din lume este câinele sălbatic african? Aceşti câini reuşesc să aibă succes în 50 până la 70 la sută dintre vânătorile lor şi deţin chiar recordul mondial Guinness pentru acest lucru. Un alt record mondial Guinness aparţine câinilor din rasa Saluki, cea mai veche de lume, fix pentru această caracteristică. Istoria acestei rase se întoarce în anul 329 î.Hr. Pe atunci, în Egiptul Antic, aceşti câini erau crescuţi ca animale de companie regale. Există însă zvonuri potrivit cărora această rasă ar putea avea chiar o istorie mai veche, deoarece pe sculpturi descoperite în sudul Irakului, datând din anul 7.000 î. Hr., se poate vedea un câine care seamănă foarte mult cu această rasă.
Ştiaţi că... câinii au trei pleoape? Aceasta este o caracteristică pe care o mulţime de oameni nu o cunosc despre prietenii lor blănoşi. Cea de-a treia pleoapă este o membrană nictitantă, importantă pentru a asigura lubrifierea şi protecţia ochilor. Există, de asemenea, unele caracteristici distincte ale unor anumite rase de câini. De exemplu, câinii din rasele Shar-Pei şi Chow Chow au limba neagră. De asemenea, 30 la sută dintre dalmaţieni sunt surzi de o ureche. De asemenea, ştiaţi că, dacă un ghepard şi un ogar s-ar întrece într-o cursă pe distanţe lungi, ogarul ar câştiga? Acest lucru se datorează faptului că ogarii se mândresc cu viteze excepţionale pe distanţe lungi, putând atinge aproape 57 de kilometri pe oră pe o distanţă de până la 11 km.
Ziua Internaţională a Câinelui este, de asemenea, momentul oportun de a ne aminti de câinii care au comis fapte eroice. De fapt, acesta este un lucru pe care ne place să îl facem în fiecare an cu ocazia acestei zile: să citim poveşti în care câinii au făcut lucruri incredibile - şi vă recomandăm să faceţi acelaşi lucru. Poate fi incredibil de revelator şi foarte înduioşător.
Să începem cu Killian, un Labrador Retriever care şi-a salvat micul prieten de la un abuz prelungit. Jordan şi Benjamin Hope angajaseră o dădacă pentru fiul lor după ce au petrecut ceva timp căutând online. Au fost atât de încrezători în alegerea lor încât au decis să angajeze bona pentru cinci luni. Cu toate acestea, Alexis Khan nu era bona incredibilă care părea. Îi dădea palme copilului şi îl certa constant. Abuzurile ar fi continuat cel puţin cinci luni dacă câinele lor, Killian, nu ar fi avertizat cuplul. Ori de câte ori sosea bona, Killian se lipea de copil şi manifesta un comportament agresiv faţă de bonă. Acest comportament i-a îngrijorat pe părinţi, care au decis să ascundă un iPhone sub canapea pentru a înregistra ce se întâmplă. Înregistrările au dezvăluit comportamentul bonei, şi dacă nu ar fi fost Killian, părinţii micuţului nu ar fi ştiut niciodată.
O altă poveste uimitoare este despre un Golden Retriever pe nume Toby. Când stăpânei sale, Debbie Parkhurst, i-a rămas blocată o bucată mare de măr în gât, pe care a încercat fără succes să o scoată lovindu-se cu pumnul în piept, Golden Retriever-ul ei de doi ani i-a observat disperarea şi i-a sărit în sus şi în jos pe stomac pentru a forţa mărul să iasă, salvându-i astfel viaţa! Există o mulţime de alte poveşti ca aceasta, aşa că vă recomandăm să le acordaţi o lectură. Veţi fi uimiţi.
Date importante pentru o istorie a câinilor
Poate vă întrebaţi cine a iniţiat această zi incredibilă. Răspunsul este Colleen Paige. Colleen este o activistă pentru salvarea animalelor şi un expert în stilul de viaţă al animalelor de companie. Această zi marchează data (26 august) la care familia lui Colleen a adoptat primul câine, Sheltie, când aceasta avea doar 10 ani. Această zi a fost adoptată în întreaga lume şi este chiar inclusă în legislaţia din New York, ceea ce îi dovedeşte importanţa.
25.000 î.Hr.
Este posibil ca primii câini să fi fost domesticiţi
Nimeni nu este foarte sigur de datele exacte, însă unii oameni de ştiinţă estimează că domesticirea câinilor ar fi putut avea loc în jurul acestei perioade.
1859
Prima expoziţie canină are loc în Anglia
Acest prim spectacol canin oficial are loc în Newcastle, urmat de un altul în 1863, mai impresionant.
1869
Se înfiinţează primul adăpost pentru animale din America
Societatea femeilor pentru prevenirea cruzimii faţă de animale (SPCA) înfiinţează un adăpost pentru animalele abandonate.
1950
Unul dintre primele personaje ale lui Charles Shulz, Snoopy, câinele lui Charlie Brown, are prima apariţie pe 4 octombrie 1950 la doar două zile după lansarea benzii desenate "Peanuts".
2004
Este sărbătorită prima Zi Internaţională a Câinelui
Iniţiată de Colleen Paige, o susţinătoare a bunăstării animalelor şi expertă în stilul de viaţă al animalelor de companie, această zi celebrează toate rasele şi varietăţile de câini pentru a contribui la creşterea numărului de câini salvaţi în fiecare an.
Foto: (c) Henadz Zhinkov / XINHUA
În ceea ce priveşte celebrarea acestei zile dedicate tuturor câinilor - de rasă pură sau mixtă -, recomandările variază de la adoptarea unui câine până la oferirea unui tratament holistic la Spa patrupedului tău sau cumpărarea de tricouri asortate pentru tine şi câinele tău.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&