"It's today; My favorite day''/ 6 august - Ziua mersului pe bicicletă la serviciu, a miedului şi a castelelor de nisip

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Pedalând spre locul de muncă
În 2013, organizaţia britanică Cyclescheme, care susţine deplasarea cu bicicleta la locul de muncă prin beneficii acordate angajaţilor prin intermediul angajatorilor, a înfiinţat Ziua mersului pe bicicletă la serviciu (#CycletoWorkDay) pentru a încuraja populaţia să lase maşinile acasă şi să se bucure de libertatea şi de avantajele acestui mijloc de transport. Cel puţin o zi pe an.
Iniţiativa a fost inspirată de zile similare dedicate încurajării mersului pe bicicletă la serviciu, organizate de decenii în ţări precum Statele Unite, Canada şi în unele state europene. Una dintre aceste zile a fost înfiinţată în 1956 de Liga Bicicliştilor Americani, potrivit daysoftheyear.com.
Mersul pe bicicletă oferă numeroase beneficii, nu doar la nivel personal, ci şi pentru comunitate şi mediul înconjurător. În plus, cei care se hotărăsc să facă naveta pe două roţi s-ar putea să descopere că pedalatul pe o bicicletă clasică, dar mai ales pe una electrică, poate fi şi foarte distractiv, îndeosebi când este "fentat" astfel traficul aglomerat!
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
În plus, pedalatul este benefic organismului - ce modalitate mai bună de a începe ziua de lucru decât cu puţin sport, care creşte nivelul de endorfine şi conferă o stare de bine, asigură o doză de energie, ajută la menţinerea unei greutăţi optime şi susţine sănătatea articulaţiilor şi a aparatului cardiovascular.
De asemenea, alegând acest mijloc de deplasare pentru a parcurge drumul către şi dinspre locul de muncă se pot face economii considerabile la bugetul personal, tăind de pe lista de cheltuieli contravaloarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun sau a combustibilului. În acest caz, suma economisită într-un an poate fi un argument destul de convingător.
Nu în ultimul rând, evitând ambuteiajele şi situaţiile neprevăzute din trafic se economiseşte timp preţios.
Sărbătoarea miedului
În prima sâmbătă din august este celebrată o băutură cu rădăcini străvechi, miedul, pentru a ajuta la conservarea reţetelor tradiţionale, a contribui la popularizarea istoriei acesteia, dar şi pentru a încuraja prepararea ei, chiar şi în vremurile moderne.
Miedul este una dintre cele mai vechi băuturi fermentate din lume, fiind consumată chiar şi în anul 6500 î.e.n., potrivit izvoarelor istorice. Această licoare, care se obţine într-un mod simplu, prin fermentarea drojdiei, apei şi mierii, era preparată şi consumată inclusiv de către daci.
Asociaţia Berarilor din America a înfiinţat Ziua miedului în 2002 şi organizează anual competiţii la care este premiat cel mai gustos mied.
Sezonul castelelor de nisip
Una dintre sărbătorile cele mai potrivite în această perioadă a vacanţelor estivale petrecute la malul mării este Ziua castelului de nisip (#SandcastleDay), marcată în fiecare an în prima sâmbătă din luna august.
Puţine amintiri din copilărie sunt evocate cu mai mult drag decât clipele trăite pe plajă, cu soarele fierbinte deasupra capului, picioarele în valurile răcoroase ale mării, construind castele de nisip efemere. Aceste amintiri magice pot fi însă recreate oricând, chiar şi la vârsta adultă, mai ales în această zi dedicată castelelor de nisip.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Cu ocazia #SandcastleDay, în numeroase colţuri ale lumii sunt organizate campionate la care sunt premiate cele mai frumoase sculpturi în nisip. Potrivit daysoftheyear.com, până în iulie anul trecut cel mai înalt castel de nisip din lume era cel construit pe Myrtle Beach din Carolina de Sud, Statele Unite, în timpul Festivalului Sun Fun din 2007. Structura avea o înălţime de circa 15 metri, iar construcţia castelului, la care au fost folosite 300 de camioane cu nisip, a necesitat zece zile de muncă. Totuşi, la 2 iulie 2021, Danemarca a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai înalt castel de nisip construit vreodată. Construcţia ridicată în localitatea Blokhus de la Marea Nordului, a măsurat 21,16 metri şi a fost realizată de Skulpturparken Blokhus cu scopul de a stimula industria turismului, afectată de restricţiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19. Acest castel, deloc efemer deoarece a fost conceput pentru a rezista circa şase luni, a măsurat la bază peste 30 de metri şi a fost ridicat cu 6.400 de tone de nisip, conform guinnessworldrecords.com.
Aprecierea efortului lucrătorilor agricoli
Efortul depus de muncitorii din agricultură, datorită cărora legumele, fructele, alimentele pe bază de cereale şi alte produse ajung pe rafturi şi pe mesele noastre, este recunoscut în fiecare an la data de 6 august, în Ziua aprecierii lucrătorilor agricoli (#FarmworkerAppreciationDay).
Această zi a fost creată pentru a creşte nivelul de conştientizare cu privire la activitatea acestor lucrători şi la problemele cu care ei se confruntă în fiecare an pentru a asigura hrana populaţiei. Printre aceste probleme, care pot să difere de la ţară la ţară, se numără caracterul sezonier al activităţii lor, lipsa unei protecţii adecvate oferite de legislaţia muncii din statul respectiv, dar şi unele pericole precum expunerea la soarele puternic, la intemperii şi la pesticide şi îngrăşăminte care pot avea efecte negative.
Sărbătoarea muştarului
Prima sâmbătă din luna august este şi Ziua muştarului, unul dintre cele mai îndrăgite şi mai vechi condimente. De altfel, #MustardDay a fost înfiinţată tocmai pentru a celebra planta de muştar şi seminţele sale, utilizate de mii de ani atât în alimentaţie cât şi în scop medicinal. Totodată, prin această sărbătoare se încearcă popularizarea diverselor reţete şi sortimentele de pastă de muştar, apreciate în întreaga lume, de la cele mai cunoscute, precum Dijon şi muştar englezesc sau chinezesc, până la variantele îmbogăţite cu alte arome, cu miere, cu seminţe întregi sau deosebit de picante.
Foto: (c) RADU TUŢĂ/AGERPRES FOTO
Baloane împotriva armelor
În fiecare zi de 6 august este marcată Ziua baloanelor înălţate spre cer (#BalloonstoHeavenDay), înfiinţată în memoria victimelor incidentelor cu focuri de armă în Statele Unite, ţară care continuă să se confrunte cu astfel de violenţe, ce lasă în urmă numeroase familii îndoliate.
În această zi populaţia este încurajată să elibereze câte un balon - simbol al speranţei, al libertăţii, dar şi al inocenţei - un gest simbolic în memoria victimelor armelor de foc şi totodată un demers pentru creşterea gradului de conştientizare cu privire la durerea pe care armele de foc o provoacă familiilor victimelor.
Cu această ocazie, când se încearcă eliberarea durerii şi transformarea experienţelor negative în acţiuni pozitive pentru un viitor mai bun, se obişnuieşte ca de fiecare balon să fie agăţate bilete cu mesaje referitoare la stoparea violenţelor armate. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti