"It's today; My favorite day''/ 18 iulie - Ziua Internaţională Nelson Mandela, a îmbrăţişării copiilor şi a ascultării

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua Internaţională Nelson Mandela
În fiecare an, la 18 iulie, este marcată Ziua Internaţională Nelson Mandela. La această dată, în 1918, s-a născut Nelson Mandela, cel care a fost primul preşedinte de culoare al Republicii Africa de Sud (1994-1999), un luptător în numele democraţiei, al libertăţii şi drepturilor omului, potrivit www.un.org.
Din 1942, când şi-a început campania pentru drepturile omului şi până în 1999, când s-a retras de pe scena politică, Nelson Mandela şi-a pus viaţa în slujba umanităţii, ca apărător al drepturilor omului şi al păcii internaţionale.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1993, alături de fostul preşedinte al Africii de Sud, F.W. de Klerk, Nelson Mandela a primit, de-a lungul timpului, peste 250 de distincţii şi medalii.
De aceea, în noiembrie 2009, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a instituit ziua de 18 iulie drept Ziua internaţională Nelson Mandela, în semn de recunoaştere a contribuţiei fostului preşedinte sud-african la cultivarea păcii şi a libertăţii. A fost pentru prima dată când Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat o zi în onoarea unei persoane.
Rezoluţia A/RES/64/13 a recunoscut valorile promovate de Nelson Mandela şi punerea sa în slujba umanităţii, în vederea soluţionării, pe de o parte a conflictelor civile şi, pe de altă parte, de îmbunătăţire a relaţiilor dintre oameni, promovarea şi protejarea drepturilor omului, reconcilierea, egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi ale altor grupuri vulnerabile, precum şi în dezvoltarea comunităţilor sărace şi subdezvoltate. Aceasta recunoaşte, de asemenea, contribuţia liderului sud-african la lupta pentru democraţie pe plan internaţional şi promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume, se menţionează pe www.un.org.
În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât extinderea scopului Zilei internaţionale Nelson Mandela, în vederea susţinerii condiţiilor umane în închisori, a creşterii gradului de conştientizare faţă de cei închişi care sunt o parte continuă a societăţii, precum şi aprecierea muncii personalului din închisori, un serviciu social cu o importanţă aparte. Rezoluţia A/RES/70/175 a Adunării Generale a adoptat normele minime standard revizuite pentru tratamentul deţinuţilor, a aprobat că acestea ar trebui să fie cunoscute drept "Normele Nelson Mandela", în amintirea moştenirii primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, care a petrecut 27 de ani în detenţie luptând pentru democraţie şi libertate.
Prin această zi se doreşte atragerea atenţiei tuturor asupra importanţei acţiunilor realizate în folosul oamenilor din jur şi a comunităţii, pornind de la ideea că fiecare persoană are puterea de a schimba lumea în bine.
Potrivit site-ului oficial al evenimentului, www.mandeladay.com, în 2022 vor fi scoase în evidenţă problemele legate de securitatea alimentară şi schimbările climatice, sloganul fiind "Fă ceea ce poţi, cu ceea ce ai, acolo unde eşti".
Îmbrăţişarea copiilor
În a treia zi de luni din iulie este marcată Ziua mondială a îmbrăţişării copiilor, însoţită de hashtag-ul #GlobalHugYourKidsDay.
Îmbrăţişarea ca semn de afecţiune este probabil un obicei cultural şi familial de mii de ani, probabil de la începuturile omenirii, potrivit daysoftheyear.com. Deşi este posibil să fi început ca o modalitate de a împărtăşi căldura corporală, îmbrăţişarea pare a fi, de asemenea, un gest înnăscut pentru a oferi alinare şi a transmite afecţiune.
Această zi a fost înfiinţată în Statele Unite, de Michelle Nichols, în 2008, la zece ani după ce fiul său, Mark, a murit de cancer la vârsta de opt ani. Prin această zi ea dorit să le reamintească părinţilor că perioada copilăriei este efemeră şi că este important să îşi îmbrăţişeze copiii, nu doar astăzi, ci în fiecare zi.
Ascultarea naturii
În fiecare an, la 18 iulie, este marcată Ziua mondială a ascultării (#ListeningDay), creată pentru a atrage atenţia asupra faptului că oamenii trebuie să asculte nu doar ceea ce spun semenii lor, ci şi lumea în ansamblul ei, mediul înconjurător şi sunetele naturii.
Studiul ecologiei acustice a început la sfârşitul anilor '60. Denumită şi ecoacustică sau studii ale peisajului sonor, aceasta promovează înţelegerea relaţiei dintre fiinţele umane şi mediul lor înconjurător, în special în ceea ce priveşte sunetele. Astfel, s-a format World Soundscape Project (WSP), dedicat problemelor asociate poluării fonice şi promovării armoniei în mediul sonic.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Prima Zi mondială a ascultării a fost celebrată în 2010 şi de atunci este sărbătorită anual.
Data de 18 iulie a fost aleasă deoarece este ziua de naştere a compozitorului canadian R. Murray Schafer, unul dintre fondatorii mişcării ecologiei acustice.
Fondatorii acestei sărbători încurajează în această zi alocarea unei perioade de timp pentru ascultarea mediului înconjurător, preferabil într-un parc sau o pădure, departe de agitaţia lumii, de zonele urbane şi de tehnologie, evadând prin lumea sunetelor.
Totodată, această sărbătoare militează pentru reducerea nivelului poluării sonore.
Ziua caviarului
Caviarul este o delicatesă scumpă, inaccesibilă pentru mulţi, însă cel puţin o dată pe an, la 18 iulie, de #CaviarDay, se încurajează consumul acestor icre, dar şi descoperirea peştilor care le produc şi a modului în care sunt obţinute.
Potrivit guinnessworldrecords.com, cel mai scump caviar se numeşte "Almas" sau "caviar beluga" şi provine de la un peşte din specia Huso huso, din familia sturionilor. De fapt, caviarul "Almas" este produs de un sturion albinos cu vârsta cuprinsă între 60-100 de ani, care înoată în sudul Mării Caspice, unde se pare că ar exista mai puţină poluare. Preţul unui kilogram este de aproximativ 34.500 de dolari.
Sursa foto: phillyvoice.com
În 2013, datele World Wild Found prezentate în cadrul lansării proiectului "Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al naturii" au arătat că România şi Bulgaria, care erau cei mai importanţi exportatori de caviar provenit de la sturionii sălbatici din zona Dunării, deţineau cea mai mare populaţie naturală la această specie din Uniunea Europeană. Prohibiţia la sturion a fost introdusă în România în 2006, iar în Bulgaria în 2011.
Pe lângă Marea Caspică, morunul (Huso huso) trăieşte şi în Marea Neagră şi Marea Adriatică, fiind cel mai mare dintre sturionii din apele noastre. Acest peşte, clasificat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca specie pe cale de dispariţie, trăieşte 30-60 de ani şi chiar mai mult şi poate depăşi 5 metri lungime şi greutatea de o tonă. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'