"It's today; My favorite day''/ 17 iulie - Ziua justiţiei penale internaţionale, a îngheţatei, emojiurilor şi tatuajelor

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale
În această zi este aniversată adoptarea, în 1998, a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI), prima instanţă penală internaţională permanentă. Statutul este un document de referinţă pentru justiţia internaţională pentru a combate impunitatea şi a face dreptate victimelor în cazuri deosebit de grave, de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.
Sursa foto: rsf.org
Alegerea acestei date a avut loc în 2014, ca urmare a declaraţiei adoptate, la Kampala, cu prilejul Conferinţei de revizuire a Statutului.
Marcarea acestei zile constituie un bun prilej pentru confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea impunităţii privind crimele cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.
Omniprezentele emojiuri
Astăzi este marcată şi Ziua mondială a emojiurilor (#EmojiDay), pictograme utilizate pentru a transmite emoţii în mediul scris şi precedate de emoticoane, folosite încă de la începuturile internetului.
Pe măsură ce tehnologia internetului a avansat, la fel s-a întâmplat şi cu utilizarea emoticoanelor, caracterele iniţiale ASCII (un sistem de codificare a caracterelor text folosit pentru computere) care s-au transformat cu timpul în feţe expresive şi simboluri grăitoare, cu ajutorul căruia utilizatorii pot transmite ceea ce simt în timp ce scriu.
Companiile japoneze NTT DoCoMo şi Softbank Mobile au creat primele emojiuri, în anii '90. În cele din urmă, în 2000, o bibliotecă cu peste o mie de astfel de caractere grafice a fost lansată în lume şi, de atunci, a fost îmbunătăţită continuu. În prezent, emojiurile sunt omniprezente, regăsindu-se pe aproape orice dispozitiv şi în aproape orice conversaţie online, iar stilurile lor, temele şi personajele, continuă să evolueze.
Cuvântul "emoji" este derivat din cuvintele japoneze e (pentru imagine) şi moji (pentru caracter), potrivit daysoftheyear.com.
Primul emoticon - o combinaţie de caractere :-) care exprima o "faţă zâmbitoare" - a fost trimis în glumă, într-un e-mail, la 19 septembrie 1982, de profesorul Scott Fahlman de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Statele Unite, cu intenţia de a-şi amuza prietenii dintr-un grup de discuţii.
Răsfăţ cu îngheţată
Ce dată poate fi mai potrivită pentru Ziua îngheţatei decât o duminică de la jumătatea lunii iulie, numită în tradiţia populară "Cuptor"?
Astăzi, îngheţata, care a devenit unul dintre cele mai savurate delicii în toată lumea, în special în timpul verii, este celebrată în toate formele, culorile şi gusturile ei.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
#IceCreamDay, este marcată, de fapt, în fiecare an, în a treia duminică din luna iulie şi reprezintă o adevărată "dezlegare" pentru fiecare pasionat de îngheţată, care poate să se răsfeţe astăzi cu acest deliciu fără să se simtă vinovat.
Nu se ştie când a fost creată prima îngheţată sau ce formă avea aceasta, însă, din cauza dificultăţii de a obţine gheaţă în lunile toride de vară în anumite zone ale lumii acest preparat era odinioară foarte rar, fiind rezervat doar nobililor, conform daysoftheyear.com.
Potrivit site-ului International Dairy Foods Association (IDFA) din Statele Unite, Alexandru cel Mare (356-323 î.e.n.) se desfăta cu zăpadă şi gheaţă cu aromă de miere şi nectar. De asemenea, în timpul Imperiului Roman, Nero Claudius Caesar (37-68 e.n.), împărat roman, obişnuia să trimită frecvent alergători în munţi pentru a aduce zăpadă, care era aromată cu fructe şi sucuri. Peste o mie de ani mai târziu, Marco Polo (1254-1324) s-a întors în Italia din Orientul Îndepărtat cu o reţetă care aducea cu şerbetul de astăzi. Istoricii estimează că această reţetă a evoluat în îngheţată în jurul secolului al XVI-lea. Aproximativ în aceeaşi perioadă, o formă de îngheţată apăruse şi în Franţa - deserturi îngheţate introduse din Italia de Caterina de Medici la curtea lui Henric al II-lea - sau Anglia - în secolul al XVII-lea "crema îngheţată" era prezentă în meniul regelui Carol I al Angliei.
Arta controversată a tatuajelor
În fiecare an la 17 iulie este marcată Ziua Tatuajelor (#TattooDay), din ce în ce mai populare, dar care continuă să provoace controverse în anumite zone ale lumii.
Tatuarea nu este, însă, o practică nouă, oamenii de ştiinţă descoperind numeroase mărturii ale desenelor imprimate definitiv pe piele din cele mai vechi timpuri. Unul dintre aceste exemple este cel al lui Otzi, ''Omul gheţurilor'' - cea mai veche mumie din Europa - descoperit în septembrie 1991 în Alpii Ötztal. Pe trupul acestui bărbat, care a murit cu câteva sute de ani înainte de construcţia Stonehenge şi a primelor piramide egiptene, cercetătorii au descoperit, cu ajutorul tehnologiei moderne, 61 de tatuaje, probabil realizate în scopuri medicinale şi nu ornamentale ţinând cont de faptul că punctele de pe corp în care se găseau corespund astăzi celor folosite în acupunctură.
Foto: (c) ROMULUS BRUMA / AGERPRES FOTO
Totodată, în 2019, o echipă de arheologi din Australia a anunţat că a identificat într-un sit din Tonga cea mai veche trusă de tatuat din lume, care conţinea obiecte confecţionate din oase de păsări şi de om. Uneltele complexe cu mai mulţi dinţi, sub formă de pieptăn, au fost descoperite în anul 1963 în Tongatapu, principala insulă din Tonga, în Oceanul Pacific. Datarea cu carbon a confirmat că obiectele aveau o vechime de aproximativ 2.700 de ani, ceea ce înseamnă că sunt cele mai vechi instrumente de tatuat cu mai mulţi dinţi descoperite până în prezent în Oceania, după cum au afirmat cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia (ANU). Ei au declarat că descoperirea "antedatează tatuajul polinezian la începuturile culturii polineziene, în urmă cu circa 2.700 de ani''.
De asemenea, unele dintre cele mai vechi dovezi ale tatuajelor realizate pe piele umană datează din urmă cu peste 5.000 de ani, de pe vremea mumiilor din Egipt.
Prin #TattooDay se doreşte promovarea artei din spatele tatuajelor, cunoaşterea istoriei lor şi creşterea nivelului de conştientizare cu privire la această formă de expresie. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: stackumbrella.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'