"It's today; My favorite day''/ 16 iulie - Ziua mondială a şerpilor şi cea a aprecierii porcuşorilor de Guineea

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a şerpilor
Şerpii au căpătat o reputaţie proastă în ultimele câteva mii de ani. După ce un şarpe a păcălit-o pe acea doamnă drăguţă numită Eva să mănânce un măr, condamnând astfel întreaga rasă umană la moarte, oamenii nu au mai avut încredere în ei, ba chiar au devenit de temut.
Şi chiar dacă este perfect de înţeles că oamenii se pot teme de un animal care îi poate ucide cu uşurinţă, noi credem că aceste creaturi fascinante şi diverse merită ca oamenii să afle mai multe despre ele. În acest context, Ziua mondială a şerpilor, marcată anual pe 16 iulie, este, prin urmare, o zi importantă atunci când vine vorba de creşterea gradului de conştientizare cu privire la diferitele specii de şerpi care populează planeta.
Din cele mai puţin de 3.500 de specii de şarpe din întreaga lume, doar aproximativ 600 sunt veninoase, reprezentând mai puţin de 25 la sută din totalul acestora, şi doar 200 prezintă un risc considerabil şi pentru viaţa oamenilor. Prin urmare, şerpii nu sunt nici pe departe atât de îngrijorători sau de înfricoşători pe cât credem noi că sunt. Desigur, aceasta nu înseamnă că ar trebui să vă apropiaţi şi să începeţi să mângâiaţi orice şarpe pe care îl întâlniţi, dar este, cu siguranţă, ceva la care vă puteţi gândi. Poate că le facem acestor animale viaţa mai grea decât merită?
Şarpele este unul dintre cele mai vechi personaje mitologice şi a fost venerat de civilizaţiile din întreaga lume. Există aproximativ 3.458 de specii de şerpi cunoscute până în prezent, variind de la cei care trăiesc în tundra semi-îngheţată din nordul Canadei până la cei din junglele ecuatoriale şi din majoritatea oceanelor lumii. Şerpii sunt prădători foarte eficienţi şi joacă un rol vital în menţinerea echilibrului naturii în fiecare dintre aceste zone. Şerpii sunt, de asemenea, fascinanţi prin faptul că trecutul lor merge până în preistorie, oferindu-ne astfel o perspectivă asupra timpurilor în care Pământul era dominat de reptile.
Speciile care par să-i fascineze cel mai mult pe oameni sunt cobra regală, cel mai lung şarpe veninos din lume, pe care majoritatea oamenilor l-au văzut în filme ademenit de îmblânzitor de şerpi să iasă dintr-un coş; şarpele cu clopoţei, care a obligat nenumăraţi oameni să-şi sugă otrava din muşcătură înainte de a fi prea târziu; şi pitonul reticulat, cel mai lung şarpe din lume care îşi ucide prada strangulând-o.
V-aţi gândit vreodată să aveţi un şarpe animal de companie? S-ar putea ca şerpii să nu fie animalul de companie potrivit pentru toată lumea, dar dacă acceptaţi provocarea de a deţine şi îngriji un şarpe, #WorldSnakeDay ar putea fi momentul potrivit pentru a lua această decizie. Dacă nu, puteţi profita de această zi pentru a afla mai multe despre aceste animale incredibile. Iată câteva date interesante care să vă ajute în acest sens:
Unde trăiesc şerpii?
Şerpii se găsesc pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii, în mări, păduri, deşerturi şi preerii şi chiar în curtea sau în garajul dumneavoastră.
Ce mănâncă şerpii?
Şerpii se hrănesc cu numeroase animale, inclusiv cu insecte, rozătoare mici şi broaşte. Şerpii înghit prada întreagă, deoarece maxilarul lor inferior se poate separa de maxilarul superior. Şerpii foarte mari pot mânca chiar şi căprioare mici, porci, maimuţe şi chiar primate.
Cum se comportă şerpii?
Şerpii se bazează pe mediul înconjurător pentru a-şi regla temperatura corpului. Ei stau la soare atât timp cât este necesar pentru a se încălzi, iar când le este prea cald, găsesc umbra pentru a se răcori. În general, nu sunt agresivi, cu excepţia cazului în care vânează sau simt că trebuie să se apere. Şerpii îşi schimbă pielea de trei până la şase ori pe an.
Cum se apără?
Şerpii folosesc o varietate de tehnici pentru a se apăra, inclusiv camuflarea, muşcarea şi injectarea de venin celor pe care îi consideră ameninţători. Uneori, pur şi simplu se fac ghem pentru a nu fi văzuţi.
De ce sunt unii şerpi pe cale de dispariţie?
Din fericire, şerpii nu sunt vânaţi pe scară largă, însă numărul lor este în continuare în scădere din cauza defrişărilor şi a schimbărilor climatice care le deteriorează habitatele şi le restrâng accesul la hrană.
Ziua aprecierii porcuşorilor de Guineea
Porcuşorul de Guineea este cu siguranţă unul dintre cele mai îndrăgite animale la nivel mondial. Domesticit în America de Sud în urmă cu mii de ani, el este unul dintre cei mai longevivi tovarăşi ai oamenilor şi animalul de companie preferat de mulţi copii şi adulţi deopotrivă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Pentru a menţine vie dragostea pentru aceste rozătoare, Ziua aprecierii porcuşorilor de Guineea, marcată anual pe 16 iulie, sărbătoreşte tot ceea ce iubim la aceste creaturi drăgălaşe şi celebrează ceea ce face din porcuşorii de Guineea nişte animale de companie minunate.
Domesticirea porcuşorilor de Guineea a început în 5.000 î.Hr., când erau de obicei ţinuţi ca animale pentru hrană. În Europa, porcuşorii de Guineea au devenit cunoscuţi drept animale de companie exotice atunci când comercianţii i-au adus în Marea Britanie în anii 1500, chiar şi membrii familiei regale fiind dornici să îi păstreze.
De-a lungul anilor au apărut rase foarte diferite de porcuşori de Guineea - de la cele cu blană lungă şi luxuriantă, care trebuie tunsă frecvent, la cele complet fără păr!
Indiferent de rasă, un lucru pe care toţi porcuşorii de Guineea îl au în comun este dragostea lor pentru legume: aceste rozătoare se hrănesc cu verdeţuri şi fructe şi, deoarece sunt animale în general sănătoase, nu au de obicei nevoie de prea multe îngrijiri veterinare. Cu toate acestea, deoarece dinţii lor cresc continuu pe toată durata vieţii, alimentaţia lor trebuie să conţină fân, pentru a-i menţine tociţi.
Porcuşorii de Guineea sunt animale foarte sociabile şi orice "părinte" de porcuşori de Guineea vă va spune că trebuie ţinuţi întotdeauna în perechi sau în grupuri.
Dacă v-aţi gândit să aveţi un animal de companie, de ce nu este #GuineaPigAppreciationDay ocazia perfectă de a vă lua câţiva porcuşori de Guineea? Iar dacă aveţi deja unii, asiguraţi-vă în această zi că îi răsfăţaţi, legumele verzi proaspete fiind preferatele lor!
Porcuşorii de Guineea au nevoie de destul de mult spaţiu în cuşcă - 0,74 metri pătraţi - aşa că ţineţi cont de acest lucru dacă doriţi să vă cumpăraţi una. Nu este neobişnuit să găsim în magazinele de animale de companie cuşti pentru porcuşori de Guineea mult prea mici, aşa că aveţi grijă să o alegeţi pe cea potrivită.
Perechile de acelaşi sex trebuie ţinute împreună sau, dacă vreţi un băiat şi o fată, aceştia trebuie sterilizaţi sau castraţi. Porcuşorii de Guineea nu aşteaptă foarte mult timp înainte de a începe să se împerecheze şi sunt gata să se reproducă încă de la vârsta de 4 săptămâni!
Şi nu uitaţi că, dacă vă decideţi să cumpăraţi sau să adoptaţi un porcuşor de Guineea, acesta va avea nevoie de dragostea şi îngrijirea dumneavoastră timp de câţiva ani, durata lor medie de viaţă fiind între 5 şi 8 ani. Cel mai bătrân porcuşor de Guineea despre care se ştie se numea "Snowball" şi a murit în 1979 la vârsta de 15 ani!AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'