"It's today; My favorite day''/ 14 iulie - Ziua de conştientizare asupra rechinilor şi ziua pandemoniului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua de conştientizare asupra rechinilor
Asemenea prădătorilor importanţi din orice ecosistem, rechinii joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii şi productivităţii mărilor, însă diverse ameninţări fac din aceşti "oligarhi" ai oceanelor o specie persecutată şi vulnerabilă. Deşi nimeni nu ne sugerează să ieşim şi să îmbrăţişăm un mare rechin alb cu ocazia #SharkAwarenessDay, cel puţin putem respecta aceste creaturi minunate şi contribui la protejarea lor.
De la rechinul mako la rechinul pelerin, de la marele alb la rechinul ciocan şi de la rechinul infirmier la rechinul tigru, rechinii cutreieră oceanele (şi, în câteva cazuri, râurile de apă dulce) din întreaga lume. Aceste vieţuitoare cu dinţi de temut, înrudite îndeaproape cu calcanii, trăiesc în medie în jur de 30 de ani, însă unele specii ajung la peste 100, fiind descoperit chiar un rechin de Groenlanda care avea cel puţin 272 de ani!
Caracteristica lor cea mai uşor de recunoscut, bineînţeles - dinţii lor ascuţiţi ca briciul: rechinii pot avea până la şapte rânduri de dinţi şi pot folosi până la 30.000 de dinţi în timpul vieţii. O altă armă cheie în arsenalul lor de vânătoare este sensibilitatea lor electrică, fiind capabili să capteze câmpurile electromagnetice mai bine decât orice alt animal. Acest lucru le permite să îşi caute prada, chiar dacă aceasta se ascunde sau este camuflată.
Cu atât de multe specii de rechini întâlnite pe globul, nu este de mirare că aceste vieţuitoare marine au şi câteva ciudăţenii minunate! Ştiaţi, spre exemplu, că rechinii de bambus nu ştiu să înoate (în schimb, se împing pe nisip cu ajutorul aripioarelor) sau că sarcina femelelor de rechin gulerat durează 3,5 ani? Ştiaţi că rechinii ciocan au un câmp vizual de 360 de grade sau că femelele de rechin se reproduc ocazional prin partenogeneză (în esenţă, un tip de clonare)?
Rechinii sunt una dintre cele mai vechi specii de pe planetă, fosilele arătând că aceştia populau oceanele Terrei cu cel puţin 420 de milioane de ani în urmă. Rechinii din zilele noastre au o istorie de aproximativ 100 de milioane de ani, trăind chiar şi în perioada dinozaurilor! În prezent, există peste 500 de specii de rechini, de la micul rechin-lanternă, care poate încăpea într-o palmă, la giganticul rechin-balenă, care poate atinge până la 10 metri. Nimic nu se putea compara însă cu megalodon-ul, o rudă dispărută a rechinului alb de astăzi, care putea ajunge până la 20 de metri.
Unele culturi, cum ar fi cea hawaiană sau cea a insulelor din Pacific, au venerat şi respectat mult timp aceşti vânători şi prădători impresionanţi, prin legende şi mitologii, însă, din păcate, reprezentările culturale ale acestor creaturi au contribuit în mare măsură la frica şi stigmatul care le înconjoară. Este greu să găseşti un film despre rechini care să nu prezinte aceste animale într-o lumină cel puţin parţial defavorabilă, iar majoritatea blockbusterelor de la Hollywood, de la "Jaws" şi "Deep Blue Sea" la "The Shallows" şi "In the Deep" au perpetuat ideea că rechinii sunt monştri însetaţi de sânge şi răzbunători.
Cei familiarizaţi cu rechinii vor şti că această reputaţie nedreaptă este departe de adevăr şi că aceste creaturi magnifice sunt ameninţate mult mai mult de noi, oamenii, decât suntem noi de ei. De fapt, deşi anual se înregistrează circa 10 atacuri fatale ale rechinilor (pentru context, vacile ucid 20 de oameni pe an, furnicile, 50, iar nucile de cocos care cad fac anual 150 de victime!), aproximativ 100 de milioane de rechini sunt ucişi de oameni în fiecare an.
Printre motivele uciderii acestora figurează pescuitul excesiv şi capturile accidentale, poluarea, cererea mondială de produse cum ar fi supa de aripioare de rechin şi medalioanele din dinţi de rechin, precum şi un sentiment exagerat de ameninţare pe plaje şi în regiuni de coastă unde se ştie că există rechini, ceea ce duce la sacrificări excesive. Îndepărtarea aripioarelor este, în particular, o practică deosebit de crudă şi de inutilă, în care după tăierea acestora, animalele vii sunt aruncate înapoi în mare, unde se vor îneca în curând sau vor fi mâncate de un alt prădător.
Ca urmare a acestor activităţi, experţii consideră că, în ultimii 50 de ani, numărul rechinilor a scăzut cu peste 70%, ceea ce reprezintă o pierdere devastatoare pentru biodiversitatea oceanelor noastre.
În acest context, Ziua de conştientizare asupra rechinilor urmăreşte atât să risipească teama, stigmatizarea şi dezinformarea care înconjoară rechinii, cât şi să crească gradul de conştientizare cu privire la situaţia dificilă în care se află aceste animale, inspirând oamenii din întreaga lume să acţioneze pentru conservarea lor, în condiţiile în numeroase specii sunt clasificate de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) drept ameninţate, iar unele sunt chiar în pericol critic de dispariţie.
În calitate de prădători, rechinii sunt de o importanţă vitală pentru ecosistemele sănătoase, împiedicând alte animale să se înmulţească prea mult şi consumând adesea exemplare bătrâne şi bolnave, ceea ce ajută la menţinerea în bună stare a populaţiilor rămase. Acest aspect are, de asemenea, efecte în lanţ asupra condiţiilor oceanice şi planetare mai largi. Spre exemplu, prin menţinerea sub control a numărului de ţestoase marine, rechinii contribuie, de asemenea, la menţinerea nivelului de iarbă marină, un rezervor important de dioxid de carbon. Un ecosistem oceanic echilibrat înseamnă o planetă sănătoasă, iar rechinii sunt esenţiali pentru menţinerea acestui echilibru.
Ziua pandemoniului
Eliberaţi-vă de viaţa ordonată şi lăsaţi să domnească "pandemoniul". Purtaţi ce vrei, mâncaţi ce vreţi şi nu faceţi nimic pentru că sunteţi de părere că "trebuie". Trăiască forţele haosului! Lăsaţi biroul neorganizat, opriţi alarmele şi lăsaţi rufele nespălate! Abandonaţi-vă programul şi lăsaţi ca abandonul să vă ghideze această zi! Aveţi un plan de acţiune? Întrerupeţi-l. Vă plimbaţi pe un dig şi aveţi brusc dorinţa de a sări în apă? Faceţi-o! Decideţi la întâmplare că movul şi verdele neon sunt culori perfect complementare? Purtaţi-le! Marcată anual în data de 14 iulie, Ziua pandemoniului este dedicată neaşteptatului, iar dacă duceţi o viaţă ordonată, aceasta este ocazia ideală pentru a lăsa dezordinea să pătrundă măcar o zi în viaţa dumneavoastră.
Cuvântul "pandemoniu" a apărut în secolul al XVII-lea, fiind folosit în poemul "Paradisul pierdut" al lui John Milton. Una dintre cele mai faimoase poezii ale literaturii engleze, poemul reia povestea biblică a lui Adam şi a Evei şi a modului în care aceştia sunt ispitiţi de Satana.
"Pandemoniu" este un cuvânt hibrid care combină grecescul "pan" (tot) şi latinescul "daemonium" ("diavol"). "Pandaemonium" era capitala Infernului în poemul lui Milton, însă folosit în zilele noastre, cuvântul nu are implicaţii atât de înfricoşătoare, reprezentând în schimb tot ceea ce este imprevizibil, dezorganizat şi haotic.
#PandemoniumDay a fost concepută pentru a vă ajuta să vă recăpătaţi viaţa înapoi. Dacă simţi că viaţa dumneavoastră este prea previzibilă, plictisitoare, programată şi ordonată, atunci aceasta este ziua în care poţi să aruncaţi pe fereastră regulile şi să faceţi ceva v-aţi dorit întotdeauna să realizaţi.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'