''It's today; My favorite day''/ 27 apr - Ziua Codului Morse, ziua internaţională a tapirului şi a câinilor-ghid

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua Codului Morse
Codul Morse...Eroii din filmele de acţiune îl folosesc pentru a transmite mesaje secrete în speranţa de a fi eliberaţi de răufăcătorii care îi ţin captivi, iar iubiţii secreţi schimbă mesaje prin el în opere de artă sau chiar în braille. Mai important, acest alfabet a servit drept fundaţie pentru o nouă eră a comunicării şi a jucat un rol vital în războaie, fie ele vechi sau noi. Marcată anual pe 27 aprilie, Ziua Codului Morse celebrează acest mod uimitor de concis, de puternic şi de influent de transmitere a informaţiilor şi istoria felului în care acesta a schimbat lumea.
Codul Morse este o metodă de telecomunicaţii care a fost folosită pentru codificarea caracterelor de text. El presupune utilizarea unor secvenţe standardizate de două durate de semnal diferite. Acestea se numesc "dits" şi "dahs" sau "puncte" şi "liniuţe", iar numele Codului Morse a fost inspirat de inventatorul telegrafului, Samuel Morse.
Există un Cod Morse internaţional, care codifică un mic set de semne de procedură şi de punctuaţie, precum şi cifre arabe, alfabetul englezesc şi unele litere ne-englezeşti, de asemenea.
Sunt o mulţime de fapte interesante legate de Codul Morse, iar #MorseCodeDay este cu siguranţă un moment bun pentru a învăţa despre ele. De exemplu, ştiaţi că nu există nicio distincţie între minuscule şi majuscule atunci când se foloseşte codul Morse?
Mai mult, codul Morse a fost conceput astfel încât, pentru fiecare simbol, lungimea semnului să fie aproximativ inversă faţă de frecvenţa cu care apare litera respectivă în dicţionarul englez. Spre exemplu, "E" este cea mai frecventă literă din alfabetul englezesc. Prin urmare, "E" va avea cel mai mic semn, pur şi simplu un punct.
Deşi a fost dezvoltat pentru limba engleză, Codul Morse a fost frecvent modificat pentru alte limbi, ceea ce face ca raza sa de acţiune şi utilizarea sa să fie de natură universală. De atunci, acest alfabet şi-a croit drum în aviaţie, în radioamatorism şi poate fi transmis chiar şi prin lumini intermitente. Oglinzi, lanterne sau chiar şi spoturi luminoase, toate au fost folosite pentru a transmite informaţii în această bază de coduri uimitoare şi diversă. Poate cea mai uimitoare şi neaşteptată utilizare a acestui limbaj este aceea de a-i ajuta pe cei cu dizabilităţi să poată comunica prin simpla atingere.
Ziua Internaţională a Tapirului
Tapirul este o creatură ciudată, originară din America Centrală şi de Sud, cu un habitat care cuprinde şi alte zone geografice, precum Asia de Sud-Est. Asemănător unui porc, prin constituţia generală şi prin membrele terminate cu copite, dar şi unui elefant, prin buzele şi nasul prelungite într-un fel de trompă scurtă, tapirul este azi un animal monitorizat de conservaţionişti deoarece a fost vânat excesiv pentru carnea şi pielea sa. Acesta este motivul pentru care Ziua Mondială a Tapirului (#WorldTapirDay), celebrată anual pe 27 aprilie, potrivit site-ului Daysoftheyear.com, este menită să crească gradul de conştientizare cu privire la aceste animale pe cale de dispariţie şi ajute la protejarea lor pentru generaţiile viitoare.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/AGERPRES FOTO
Ziua Mondială a Tapirului a fost instituită cu intenţia de a proteja toţi membrii acestei gen de mamifere pe cale de dispariţie, pentru ca aceştia să mai fie aici şi pentru copiii noştri. Şi cum în habitatul tapirului regăsim fie păduri, fie jungle, aceste animale sunt deosebit de vulnerabile la defrişări, mai ales ca ierbivore mari. Dar pericolul extincţiei lor merge chiar mai departe decât simpla pierdere a unor alte animale unice, deoarece dispariţia tapirilor ar putea, de fapt, să pună în pericol pădurile rămase, având în vedere că ei servesc şi la dispersarea seminţelor în junglă, fiind unele dintre cele mai vechi specii întâlnite în aceste zone.
Mulţi oameni nu ştiu că tapirul este un gen de mamifere, care conţine trei specii, ceea ce înseamnă că aceşti oameni pierd o parte specială a lumii fără a şti vreodată că există. Atât de necunoscute sunt aceste animale încât chiar şi cei care vizitează grădinile zoologice le confundă frecvent cu membrii unor alte specii. Cum aceasta este o problemă chiar şi zonele unde aceste ierbivore trăiesc de obicei, Ziua Mondială a Tapirului a fost instituită pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial cu privire la acest animal.
Ziua Câinilor-ghid
Câinii-ghid sunt extrem de utili pentru stăpânii lor: îi protejează de orice pericol, îi ghidează pe parcursul zilei şi le oferă un sprijin consistent. Acesta este motivul pentru care dresorii muncesc din greu pentru a le perfecţiona câinilor aceste abilităţi, notează site-ul Daysoftheyear.com.
Câinii-ghid sunt întotdeauna văzuţi ca o bucurie care face lumea un loc mai bun pentru stăpânii lor. Marcată anual în ultima miercuri din aprilie, Ziua câinilor-ghid (#InternationalGuideDogDay) urmăreşte să îi ajute publicul să îşi arate aprecierea pentru munca grea pe care o depun aceste patrupede.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Cea mai veche reprezentare a câinilor-ghid a fost descoperită în oraşul antic Pompei, arheologii scoţând la iveală picturi care înfăţişau câini-ghid folosiţi pentru a-i ajuta pe orbi.
Câinii-ghid au fost folosiţi în diferite ţări şi regiuni de-a lungul secolelor, cum ar fi China antică sau Europa medievală, iar relatări despre aceştia au fost descoperite de istorici şi antropologi în poveştile şi cântecele de leagăn din anii 1700 şi 1800.
Abia la mijlocul anilor 1800 au început să apară unele dintre primele legi care recunoşteau câinii-ghid. În 1838, Parlamentul britanic a scutit de la plătirea unor impozite pe cei care deţineau "câini ciobăneşti şi "câinii-ghid pentru nevăzători".
La începutul anilor 1900 a început dresajul câinilor-ghid pentru nevăzători, iar în 1934 a fost înfiinţată Asociaţia Câinilor-ghid pentru Nevăzători. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial aceşti câini au fost intens folosiţi, ajutându-i în special pe veteranii care şi-au pierdut vederea în teatrele de război. Cu toate acestea, abia în 2010, ADA (Americans with Disabilities Act) a ajutat la stabilirea unor norme legale pentru persoanele cu dizabilităţi care necesitau asistenţă din partea câinilor utilitari. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d