logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day/''/20 aprilie - Ziua papetăriei, a bananelor şi a limbii chineze

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua mondială a papetăriei

Ziua mondială a papetăriei (#StationeryDay), creată în 2012, este un prilej de a uita pentru o zi de SMS-uri şi de e-mail-uri şi de a celebra arta scrisului de mână. Mesajele electronice au devenit atât de populare, încât practica scrisorilor şi a cărţilor poştale pare dată uitării. Până la urmă, de ce ar vrea cineva să aştepte zile întregi, dacă nu chiar săptămâni pentru a primi câteva cuvinte mâzgălite indescifrabil pe o bucată de hârtie când e mult mai uşor să citeşti pur şi simplu un e-mail?

Scrisul are o istorie de mii de ani. Tăbliţa Dispilio, o tabletă din lemn de cedru descoperită în anul 1993 în timpul săpăturilor din apropierea oraşului Kastoria, din nordul Greciei, datează, în urma analizei cu izotopi de carbon C14, aproximativ din anul 5.202 î.e.n. şi se crede că este cea mai veche dovadă a scrisului.

În acele vremuri îndepărtate, principalul motiv pentru care scrisul a devenit o necesitate era transmiterea informaţiei, în primul rând în scopul expansiunii teritoriale. Conducătorii şi autorităţile erau cei care aveau cea mai multă nevoie de a comunica şi, deşi erau educaţi, în cea mai mare parte a timpului nu scriau singuri, ci aveau scribi care se îndeletniceau cu această activitate.

Sistemul de scriere din Mesopotamia se crede că ar fi cel mai vechi, datând din anul 3.600 î.e.n. Cu mult înainte de folosirea hârtiei şi a cernelii, acest sistem consta din semne formate prin apăsarea unui stilet din trestie pe o argilă moale.

Peste un miliard de copaci sunt folosiţi în fiecare an pentru fabricarea hârtiei destinate cărţilor, ziarelor, revistelor, obiectelor de papetărie, carneţelelor şi jurnalelor. Prelucrarea celulozei este o industrie de prim rang, iar papetăria este o parte importantă a acesteia.

Ziua bananelor

Ziua bananelor (#Bananaday) este un eveniment anual care celebrează acest fruct binecunoscut în lumea întreagă, util şi benefic din numeroase puncte de vedere.

Se crede că bananele au originea în Asia de sud-est, mai exact în India. Au ajuns în Occident prin intermediul cuceritorilor arabi în anul 327 î.e.n., iar apoi şi în Europa. Până în anii 1870, bananele au ajuns în regiunea Mării Caraibilor, aduse de misionari.

Popularitatea bananelor în Occident a crescut spre sfârşitul anilor 1800 şi începutul anilor 1900. Pe măsură ce au devenit mai accesibile şi mai puţin exotice au început să fie ingredientele unor preparate speciale cum ar fi ''banana split'', sau utilizate în reţete precum ''banana bread''.

Ziua bananelor este celebrată de studenţi de la multe universităţi prestigioase din Statele Unite, care prepară diferite amestecuri pe bază de banane sau se costumează în banane.

Ziua recunoaşterii meritelor voluntarilor

Deşi nu cer să fie plătiţi pentru toată munca dezinteresată pe care o depun, voluntarii merită respect şi apreciere, dar şi o zi specială în care să le fie recunoscute meritele.

Oameni care şi-au riscat propria siguranţă pentru a-şi ajuta semenii fără să aştepte nimic în schimb au existat de-a lungul întregii istorii: Benjamin Franklin, unul dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite, a fost creatorul primului departament de pompieri pe bază de voluntariat, care a contribuit la stingerea multor incendii în Philadelphia; Florence Nightingale, considerată fondatoarea profesiei de asistent medical, a dat dovadă de eroism pe frontul din Crimeea, unde s-a ocupat de îngrijirea răniţilor. Renumita autoare Agatha Christie s-a oferit voluntar ca asistentă la spitalul Crucii Roşii din Torquay din 1914 până în 1917, când soţul ei, Archie, a luptat în Primul Război Mondial; maica Teresa din Calcutta, o călugăriţă catolică, şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în India îngrijind persoane bolnave de SIDA, lepră sau tuberculoză. Mai recent, numeroase celebrităţi hollywoodiene, cum ar fi Angelina Jolie, au făcut numeroase călătorii în diferite regiuni sărace de pe glob în încercarea de a-i ajuta pe locuitori.

Ziua limbii chineze

Înfiinţată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2010, Ziua limbii chineze celebrează multiculturalismul şi îşi propune totodată educarea oamenilor în legătură cu limba chineză, a doua cea mai utilizată de pe glob, cu 1,117 milioane de vorbitori.

Limba chineză are o istorie de mii de ani şi face parte din familia limbilor sino-tibetane.

Data de 20 aprilie marchează Guyu (''ploaia meiului'', în chineză), cea de-a şasea dintre cele 24 de perioade solare din calendarul lunar tradiţional, ziua în care fermierii încep lucrările de însămânţare. Este ziua în care este omagiat Cangjie, un personaj mitologic din folclorul chinez considerat inventatorul scrierii chineze. Potrivit legendei, când acesta a inventat caracterele, zeii şi spiritele au plâns, iar din cer a plouat cu boabe de mei.

Chineza a fost stabilită ca limbă oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1946. În 1973, a început să fie folosită ca limbă de lucru în Adunarea Generală.

Ziua profesioniştilor din administraţie

Ziua de 20 aprilie este dedicată, în Statele Unite, profesioniştilor din administraţie (#AdministrativeProfessionalsDay).

Angajaţii departamentelor administrative ocupă un rol important în companiile de pretutindeni, organizează întâlniri, vorbesc cu clienţi şi gestionează documente. Ţin totul organizat şi veghează ca lucrurile să meargă bine. Cu toate acestea, cea mai mare parte a muncii lor rămâne neapreciată şi nu mulţi oameni le remarcă abilităţile deosebite. Ziua profesioniştilor din administraţie îşi propune să le mulţumească celor care lucrează ca secretare sau asistenţi şi care îşi aduc contribuţia la bunul mers al companiilor.

Slujba de secretară a fost creată după Revoluţia Industrială, iar odată cu înmulţirea afacerilor în perioada postbelică, în 1942, a fost înfiinţată Asociaţia naţională a secretarelor pentru a atrage potenţiali recruţi interesaţi de domeniu.

În 1952, Charles Sawyer, secretarul pentru Comerţ al Statelor Unite a instituit Ziua naţională a secretarelor.

La începutul anilor 2000, numele zilei a fost schimbat în Ziua profesioniştilor din administraţie, pentru a cuprinde diversele denumiri ale profesiilor incluse în domeniu.

În această zi, angajaţii companiilor îşi fac timp pentru a le mulţumi secretarelor şi celorlalţi profesionişti din domeniu invitându-i la masă în oraş sau oferindu-le flori, ciocolată şi alte daruri. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d