logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day'' / 29 martie - Ziua sirenelor şi a pianului

Image

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua pandişpanului cu lămâie

Ziua pandişpanului cu lămâie (#LemonChiffonCakeDay) celebrează o prăjitura pufoasă cu aromă de lămâie inventată de Harry Baker în 1927.

În anii 1920, în Statele Unite era la modă o prăjitură cunoscută sub denumirea de ''prăjitura îngerilor'', însă Henry Baker, un comis voiajor din domeniul asigurărilor, s-a gândit că ar putea crea o prăjitură mult mai pufoasă. A început să experimenteze cu ingredientele, iar în 1927 a descoperit combinaţia perfectă şi metoda de a produce textura vaporoasă pe care o căuta.

 

 

Sursa foto:cakejournal.com 


Păstrând secretul reţetei, Henry Baker şi-a oferit serviciile restaurantului Brown Derby din Los Angeles, care servea elitele de la Hollywood. Până în 1947, Baker a fost singurul care a preparat pandişpanul cu lămâie. Textura uşoară şi aerată este obţinută din albuşurile bătute spumă şi încorporate în aluat, iar ingredientul secret folosit de Baker era uleiul vegetal, care, pe vremea aceea, era o prezenţă mai nouă în bucătării. În 1947, Baker a vândut reţeta către General Mills, o companie americană din industria alimentară, pentru o sumă nedezvăluită.

Ziua când Cascada Niagara a rămas fără apă

Ziua când Niagara a rămas fără apă (#NiagaraFallsRunsDryDay) este marcată în fiecare an pe 29 martie şi aminteşte un incident mai puţin obişnuit când, în 1848, celebra cascadă, cu un debit de 3.160 de tone pe secundă, a încetat să mai curgă.

Cu puţin timp înainte de miezul nopţii, pe 29 martie 1848, rezidenţii oraşului Niagara, obişnuiţi cu sunetul făcut de cascadă, s-au trezit speriaţi de liniştea care se lăsase brusc. Cascada Niagara încetase brusc să mai curgă. Un vânt puternic din sud-vest a dislocat blocuri de gheaţă de pe lacul Erie, iar milioane de tone de gheaţă au blocat gura râului Niagara din dreptul lacului Erie. Blocajul a durat circa 30 de ore până când vântul şi-a schimbat direcţia, iar râul Niagara a început să curgă din nou.

 

 

Foto: (c) Zou Zheng/XINHUA


Pentru a preveni ca un astfel de lucru să se mai întâmple şi pentru a menţine curgerea cascadei în scopuri hidroenergetice, în fiecare an e instalat un dig împotriva gheţii cu o lungime de aproape trei kilometri la gura de vărsare a râului Niagara din dreptul Fort Erie. Formată din 22 de pontoane metalice ancorate pe fundul râului, stăvilarul reduce în mod esenţial cantitatea de gheaţă care ajunge în râu, potrivit niagarafallstourism.com.

Ziua internaţională a sirenelor

Ziua internaţională a sirenelor (#MermaidDay), marcată pe 29 martie, celebrează faimoasele creaturi fantastice submarine cu trupul jumătate om, jumătate peşte, care continuă să fascineze şi să intrige până în ziua de astăzi.

Descrieri ale unor creaturi bizare, jumătate umane, jumătate peşte, au existat din cele mai vechi timpuri, încă din perioada vechiului Babilon, iar povestiri despre fiinţe subacvatice misterioase au apărut pentru prima dată în Asiria în urmă cu circa 3.000 de ani.

 

 

Sursa foto: bbc.com 


Reprezentarea modernă a sirenelor este influenţată în mare parte de mitologia Greciei Antice. Deşi iniţial aceste fiinţe au fost descrise ca fiind jumătate femeie, jumătate pasăre, posedau multe dintre calităţile asociate sirenelor: frumuseţe încântătoare, voce nepământeană, abilitatea de a stăpâni valurile şi vântul, precum şi o tendinţă maliţioasă de a ademeni marinari şi a le provoca moartea.

Există diferite versiuni şi interpretări ale sirenelor de la o cultură la alta. De la o legendă din Cornwell a unei sirene care se îndrăgosteşte de un corist la zeiţa mării din Java care câteodată se întrupează în sirenă, la rusalka din mitologia slavă, la poveşti despre spirite tulburate ale unor tinere femei care au murit pe neaşteptate sau au avut morţi groaznice, la oamenii mărilor din ''O mie şi una de nopţi''.

Temperamentul acestor fiinţe variază de asemenea de la o reprezentare la alta, în unele apar ca fiinţe periculoase, care stârnesc furtuni, capabile să ademenească oamenii spre moarte cu cântecul lor nefiresc de frumos, în timp ce în alte povestiri apar binevoitoare, fiinţe magice care dezvăluie comori şi aduc noroc celor care le întâlnesc.

Probabil cea mai cunoscută reprezentare este cea a scriitorului danez Hans Christian Anderson, autorul basmului ''Mica sirenă'', adaptat ulterior într-un popular film Disney. În onoarea acestei poveşti îndrăgite, în oraşul Copenhaga din Danemarca, ţara natală a scriitorului, a fost ridicată o statuie a celebrei sirene.

În ciuda popularităţii acestor fiinţe marine fantastice, Ziua internaţională a sirenelor este o sărbătoare relativ recentă, care a debutat în 2018, înfiinţată de canalul american de televiziune prin cablu Freeform TV, data fiind aleasă pentru a marca premiera noului lor serial ''Siren''.

În zilele noastre există şi o practică denumită ''mermaiding'', ai cărei adepţi se costumează în sirene elegante şi interpretează diferite rutine şi acrobaţii submarine.

Ziua ''dă mai departe''

Ziua ''dă mai departe'' (#PayDayItForward) este un îndemn de a transmite mai departe tinerei generaţii bunătatea pe care am primit-o la rândul nostru de-a lungul timpului. Este o zi creată din dorinţa de a motiva comunităţile să-şi celebreze tinerii, să-i facă să se simtă membri valoroşi ai comunităţii

Ziua mondială a pianului

Prezent în majoritatea concertelor, pianul, celebrat pe 29 martie, este apreciat pentru sunetele sale delicate şi rezonanţa maiestuoasă.

Invenţia pianului a început prin strămoşii săi medievali cum ar fi dulcimerul, un instrument cu trei sau patru coarde, urmat apoi de clavicord, spinet, virginal, clavecin, gravicembalo şi, în cele din urmă, clavecinul, în secolul al XV-lea.

Clavecinul a fost inventat de Bartolomeo di Francesco Cristofori şi este considerat cel mai apropiat predecesor al pianului modern. Clavecinul s-a dezvoltat apoi în următorii 300 de ani până a luat forma de astăzi a pianului.

Ziua pianului a fost o idee a compozitorului şi pianistului german Nils Frahm, care a lansat sărbătoarea în 2015. Când a fost întrebat de ce are lumea nevoie de Ziua pianului, Frahm a răspuns: ''... în principal pentru că nu strică să celebrezi pianul şi tot ceea ce ţine de acesta: interpreţi, compozitori, fabricanţi de piane, acordori, transportatori şi, cel mai important, ascultătorul''.

Ziua ''fum şi oglinzi''

Ziua de 29 martie este dedicată magiei şi iluziilor (#SmokeandMirrorsDay), precum şi celebrării tehnicilor folosite de magicieni pentru distragerea atenţiei publicului.

Artele magiei au o istorie de mii de ani. După desenele rupestre din perioada Egiptului Antic care înfăţişează trucul ''pahare şi mingi'' folosit şi în ziua de astăzi, istoria trucurilor iluzioniste continuă în vremea grecilor şi romanilor, traversează Evul Mediu, iar în secolul al XVIII-lea prinde avânt după ce nu a mai fost o parte marginală a spectacolelor de circ şi s-a mutat pe propria scenă.

 

 

Foto: (c)  Diego Fernandez/EPA


Expresia ''fum şi oglinzi'' a fost documentată pentru prima dată în 1770, când a fost folosită de şarlatanul şi francmasonul german Johann Georg Schröpfer, şi se referă la un truc iluzionist care foloseşte bineînţeles... fum şi oglinzi.

Trucul mai folosea în plus un proiector ascuns vederii (denumit iniţial ''lanternă magică''), care făcea ca lumina să se reflecte în oglinzi şi să dea naştere unor forme fantastice învăluite în fum. Schröpfer folosea acest truc încercând să facă auditoriul să creadă că vede ''spirite''. În ziua de astăzi, expresia ''fum şi oglinzi'' se referă generic la ceva fals sau denaturat.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d