"It's today; My favorite day''/ 21 martie - Ziua mondială a poeziei, a personelor cu sindrom Down şi a baghetei franţuzeşti

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a poeziei
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Marcată pe 21 martie în fiecare an, Ziua mondială a poeziei celebrează ''una dintre cele mai preţioase forme de expresie şi identitate culturală şi lingvistică. Practicată de-a lungul întregii istorii - în fiecare cultură şi pe fiecare continent -, poezia se adresează umanităţii şi valorilor noastre comune, transformând cele mai simple dintre poeme într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace'', se spune pe site-ul oficial al evenimentului (unesco.org/commemorations/worldpoetryday).
UNESCO a adoptat data de 21 martie ca fiind Ziua mondială a poeziei în timpul celei de-a 30-a Conferinţe Generale din 1999 de la Paris, în scopul încurajării diversităţii lingvistice prin expresie poetică şi a creşterii oportunităţilor pentru limbile periclitate de a se face auzite. Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a cinsti poeţi, de a face să renască tradiţia orală a recitării de poezie, pentru promovarea lecturii, scrierii şi predării poeziei, stimularea convergenţei dintre poezie şi alte arte precum teatru, dans, muzică şi pictură, precum şi creşterea vizibilităţii poeziei în mass-media.
Ziua mondială a vermutului
Pe 21 martie, celebrăm istoria celui mai elegant aromatizator şi vin fortificat, ingredient nelipsit din numeroase cocktail-uri. Iniţiată de barmanul italian Giancarlo Mancino, Ziua vermutului (#VermouthDay) a fost celebrată pentru prima dată în 2021.
Vermutul este un vin fortificat prin adaos de alcool şi aromatizat cu mirodenii precum cuişoare, scorţişoară, cardamom, portocală, ienupăr, ghimbir, sovârf. Rezultatul este o băutură dulce folosită ca ingredient în cocktailuri cum ar fi Martini, Manhattan şi Negroni, deşi în Italia şi Franţa este consumată simplă, pe post de aperitiv. Cea mai faimoasă utilizare a vermutului este în Martini, cocktail care a devenit extrem de popular datorită lui James Bond şi preferinţelor sale pentru ''agitat, nu amestecat''.
Termenul ''vermut'' vine din cuvântul german pentru ''pelin'' întrucât reţeta originală a băuturii avea această plantă drept ingredient. La un moment dat, pelinul a devenit un ingredient interzis, dar numele băuturii s-a păstrat ca o amintire a trecutului său. Pelinul este în continuare utilizat ca ingredient principal în alte băuturi cum ar fi absintul. ''Vermut'' a fost folosit pentru prima dată ca denumire comercială de Antonio Benedetto Carpano, din Torino, Italia, în 1786.
Ziua internaţională a parfumurilor
Pe 21 martie celebrăm Ziua internaţională a parfumurilor (#FragranceDay), dedicată nu doar parfumurilor, ci miliardelor de experienţe olfactive pe care le experimentăm zilnic. Cu toţii avem un parfum sau o aromă preferată care ne transportă înapoi în timp, fie că este vorba despre mirosul de vopsea proaspăt aplicată pe gardul unei grădini sau aroma îmbătătoare a unui gazon proaspăt tăiat.
Cuvântul ''parfum'' provine de la cuvintele latineşti ''per'', care înseamnă ''printre'', şi ''fumus'', care înseamnă ''fum''. Francezii au folosit termenul de parfum pentru a desemna aromelor produse în urma arderii tămâii. Prima forma de parfum a fost într-adevăr tămâia, folosită de mesopotamieni cu circa 4.000 de ani în urmă. Culturile antice ardeau o varietate de răşini şi de lemn cu prilejul ceremoniilor lor religioase. O tăbliţă cuneiformă descoperită în anul 1.200 î.Hr în Mesopotamia este dovada că o femeie chimist pe nume Tapputi este primul fabricat de parfum din lume.
Ziua mondială a persoanelor cu sindrom Down
Ziua mondiala a persoanelor cu sindrom Down, înfiinţată în 2006 de Organizaţia Internaţionala a Persoanelor cu Sindromul Down, este marcată la 21 martie. În decembrie 2011, a fost declarată zi mondială printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite, care a invitat toate statele membre, organizaţiile din domeniu să se implice prin acţiuni pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down.
Sindromul Down (sau Trisomie 21) este o modificare cromozomială reprezentată de prezenţa unui cromozom 21 în plus faţă de perechea de cromozomi 21 din cadrul cariotipului uman normal. Medicul englez John Langdon Haydon Down (1828-1896) a fost primul care a descris caracteristicile sindromul în 1866.
Potrivit statisticilor ONU, incidenţa sindromului Down este de 1 la 1.000 de naşteri în întreaga lume şi în fiecare an, între 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu aceasta tulburare cromozomială.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Ziua memoriei
Celebrată la începutul primăverii, Ziua memoriei (#MemoryDay) este dedicată unuia dintre cele mai fascinante şi complexe mecanisme umane.
Oamenii încearcă de multă vreme să descifrezele tainele acestui mecanism. Artistotel credea că memoria oamenilor la naştere este asemenea unei plăcuţe albe, pe care mai apoi sunt imprimate amintirile asemenea unui mulaj în ceară. Tehnologia modernă a adus progrese semnificative în ceea ce priveşte înţelegerea proceselor de memorie. Potrivit unui studiu, creierul trece prin trei stadii ale memoriei: codare, depozitare şi reamintire.
Cercetările ştiinţifice arată că primele amintiri încep să se dezvolte încă din stadiul intrauterin şi, deşi posibilităţile memoriei umane sunt nelimitate, majoritatea oamenilor nu-şi pot reaminti întâmplări înaintea vârstei de 3-4 ani. Unii cercetători cred că acest lucru se întâmplă nu pentru că amintirile nu ar fi acolo, ci pur şi simplu pentru că ar imposibil de reactualizat.
Ziua părinţilor singuri
Ziua părinţilor singuri (#SingleParentDay) îi celebrează pe toţi acei părinţi curajoşi care îşi cresc copiii pe cont propriu.
Data de 21 martie coincide cu data înfiinţării Parents Without Partners, organizaţie pentru sprijinirea părinţilor singuri, înfiinţată pe 21 martie 1957 în Statele Unite.
Data a fost declarată zi oficială printr-un decret semnat de preşedintele Ronald Reagan în 1984.
Ziua baghetei franţuzeşti
Ziua baghetei franţuzeşti (#FrenchBreadDay) este ocazia perfectă de aprecia gustul unic al celui mai emblematic produs de panificaţie franţuzesc şi de a ne îmbogăţi bagajul de cunoştinţe despre cultura franceză.
Potrivit Observatoire du Pain, o sursă de referinţă din domeniul alimentar, francezii consumă 320 de baghete la fiecare secundă în fiecare zi.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Există mai multe poveşti despre originile baghetei franţuzeşti. Una dintre ele spune că Napoleon Bonaparte a decretat că pâinea ar trebui să aibă o formă lungă şi subţire ca să poată încăpea în buzunarele soldaţilor. Potrivit unei alte legende, când au fost demarate lucrările la metroul din Paris, în 1898 şi au fost aduşi muncitori de pe tot teritoriul Franţei, brutarilor li s-a cerut să creeze o pâine care să poată fi mai degrabă ruptă decât tăiată, astfel încât, din cauza numeroaselor conflicte între muncitori, cuţitele să poată fi interzise, potrivit completefrance.com.
În 2021, Franţa a ales să prezinte candidatura baghetei sale tradiţionale pentru a fi înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Cannes 2025: Un câine din rasa Ciobănesc islandez, premiat cu trofeul Palme Dog
CDupă Messi, câinele din rasa Border Collie din filmul 'Anatomie d'une chute' în 2023 și după Kodi, Grifonul metis din filmul 'Le proces du chien'' în 2024, i-a venit rândul lui Panda, un Ciobănesc islandez din lungmetrajul 'The Love That Remains', să câștige vineri seară trofeul Palme Dog, un premiu care recompen
Premieră în gastronomie: Un restaurant indian din Dubai, recompensat cu trei stele Michelin
Celebrul Ghid Michelin a atribuit trei stele, joi, la Dubai, unui restaurant indian din acest emirat situat în regiunea Golfului Persic, marcând astfel o premieră pentru gastronomia indiană, informează AFP. Strigăte de bucurie și ropote de aplauze au salutat anunțul prin care prestigioasa recompensă a fost atribuită restaurantului indian Tresind St
Disney amână următoarele două filme Marvel din seria 'Avengers'
Disney a amânat lansarea următoarelor două filme Marvel din seria de succes 'Avengers', a anunțat joi compania, informează Reuters. 'Avengers: Doomsday' va fi lansat pe 18 decembrie 2026, cu circa șapte luni mai târziu decât data inițială, 1 mai. 'Doomsday' îl va readuce pe Robert Downey Jr. în franciză &ic
Cannes 2025/Adrien Brody, Duran Duran și Spike Lee, printre celebritățile prezente la gala caritabilă amfAR
Actori, regizori și muzicieni faimoși printre care Adrien Brody, Duran Duran și Spike Lee au abandonat joi seară aglomeratul bulevard La Croisette, unde se desfășoară Festivalul de Film de la Cannes, în schimbul hotelului exclusivist din apropiere Hotel du Cap-Eden-Roc pentru a contribui la o cauză nobilă, informează Reuters. În schimbul achizițion
Producătorul muzical Dave Shapiro a murit într-un accident de avion
Celebrul producător muzical american Dave Shapiro și Daniel Williams, fostul baterist al trupei The Devil Wears Prada, se numără printre victimele prăbușirii unui avion de mici dimensiuni cu șase persoane la bord, joi, la San Diego, California, potrivit presei locale, transmite EFE. Autoritățile investighează cauzele accidentului și numărul mo
Verdict așteptat în procesul autorilor jafului comis asupra lui Kim Kardashian la Paris
Verdictul procesului din Paris în care sunt judecați așa-numiții 'bunici bandiți', ce sunt acuzați că au furat bijuterii în valoare de milioane de euro de la vedeta de reality show Kim Kardashian (44 de ani) în 2016, este așteptat vineri, transmite DPA. Porecliți 'bunicii bandiți' de presa franceză din cauza f
VIDEO Brad Pitt i-a impresionat pe câțiva piloți celebri cu aptitudinile sale dintr-un film despre Formula 1
Rolul interpretat de Brad Pitt într-un film despre Formula 1 a fost descris ca fiind 'impresionant' de mai mulți piloți de monoposturi, care au reacționat pozitiv după ce au vizionat această superproducție cinematografică, informează DPA. Mai mulți piloți vedetă au asistat la o proiecție în regim de exclusivitate a acestui film de acțiune,
Câștigătorul Eurovision 2025 vrea excluderea Israelului de la ediția 2026 din cauza războiului din Gaza
Cântărețul austriac JJ, care a câștigat concursul muzical Eurovision 2025, a lansat un apel, într-un interviu publicat joi, pentru excluderea Israelului din ediția 2026 a competiției, care va avea loc la Viena, din cauza războiului din Gaza, informează Reuters. Eurovision, care și-a afirmat neutralitatea politică, a dat din n
Rapperii Kneecap neagă sprijinul pentru Hezbollah după ce un membru al trupei a fost pus sub acuzare
Trupa rap nord-irlandeză Kneecap a negat că susține mișcarea islamistă libaneză pro-iraniană Hezbollah, la o zi după ce unul dintre membrii săi a fost acuzat de infracțiune teroristă pentru că a fluturat un steag al mișcării la un concert din Londra, transmite joi AFP. 'Negăm aceste acuzații și ne vom apăra vehement', a scris trupa &ic
Procurorii francezi cer pedepse aspre în cazul jafului armat care a vizat-o pe Kim Kardashian
Procurorii francezi au solicitat miercuri pedepse aspre pentru cei 10 inculpați în dosarul jafului armat din 2016 care a vizat-o pe Kim Kardashian într-un hotel de lux din Paris, informează DPA. Patru dintre bărbații inculpați ar trebui să primească pedepse de 10 ani de închisoare, unul dintre inculpați - opt ani, doi dintre ei - șapte ani, i
Cântărețul american Chris Brown, eliberat pe cauțiune de un tribunal britanic
Cântărețul american Chris Brown, pus sub acuzare pentru o agresiune gravă comisă în Regatul Unit, a fost eliberat pe cauțiune de un tribunal din Londra, miercuri, printr-o decizie ce deschide calea pentru turneul său mondial care va începe luna viitoare, informează Reuters. Chris Brown a fost acuzat de vătămare corporală gravă în ceea c
Actorul de comedie George Wendt, interpretul personajului Norm din serialul ''Cheers'', a murit la 76 de ani
Actorul de comedie George Wendt, interpretul personajului Norm din serialul de televiziune NBC ''Cheers'', rol care i-a adus mai multe nominalizări la premiile Emmy, a murit marți la Los Angeles, la vârsta de 76 de ani, informează Reuters. Decesul actorului originar din Chicago a fost anunțat printr-un comunicat remis de publicista sa, Me
O nouă statuie din ceară a prințesei Kate a fost inaugurată la Muzeul Madame Tussauds din Londra
Muzeul Madame Tussauds din Londra a dezvăluit miercuri o nouă statuie din ceară a foarte popularei prințese Kate, soția prințului moștenitor William, informează AFP. Statuia se află alături de cea a soțului ei și de cele ale regelui Charles al III-lea și reginei Camilla. Prințesa britanică, în vârstă de 43 de ani, este înfățișa
Patru britanici au devenit primii alpiniști care au escaladat Everestul cu ajutorul gazului xenon
Patru britanici au devenit primii alpiniști care au urcat pe Everest, miercuri, cu ajutorul gazului xenon, care i-a ajutat să scurteze foarte mult perioada de timp de câteva săptămâni de care au nevoie de obicei alpiniștii pentru a se obișnui cu altitudinea ridicată, a anunțat un reprezentant al companiei care le-a organizat escalada, transmite Reuters.
Peppa Pig are o surioară; numele ei și prima sa fotografie, dezvăluite marți
Numele și prima fotografie oficială a surioarei personajului Peppa Pig (Purcelușa Peppa) au fost dezvăluite marți, după ce familia acesteia s-a mărit cu un nou membru, informează DPA. Creatorii celebrului serial TV animat, care prezintă povestea personajelor Peppa Pig, Daddy Pig, Mummy Pig și a frățiorului George de peste două decenii, au dezvăluit 'sarcin