logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"It's today; My favorite day''/ 29 ianuarie - Ziua puzzle-ului, a morocănoşilor şi a liber-cugetătorilor

Image

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua puzzle-ului

Ziua puzzle-ului (#PuzzleDay), celebrată pe 29 ianuarie, este un bun prilej pentru o activitate relaxantă şi amuzantă, cum ar fi rezolvarea unui puzzle, dezlegarea unui rebus sau achiziţionarea unui Cub Rubik. Modalitate perfectă de a elibera stresul sau de te simţi bine, puzzle-urile nu sunt doar distractive, ci şi un ''exerciţiu'' benefic pentru creier.


Ideea de a folosi cuvintele într-un mod creativ datează din vremurile Romei antice. În acele timpuri, erau la modă pătratele de cuvinte şi palindromuri (cuvânt sau frază care poate fi citită la fel atât de la stânga la dreapta, cât şi de la dreapta la stânga).

Când vine vorba despre puzzle-uri, istoria lor este mult mai recentă. Considerate în prezent o activitate de petrecere a timpului liber, primele versiuni ale puzzle-uri au fost folosite în scopuri educative în special legate de învăţarea geografiei.

Se pare că puzzle-urile au fost create la mijlocul anilor 1700 de un cartograf şi gravor britanic pe nume John Spilsbury. Acesta a fixat o hartă a Europei pe o bucată de lemn şi a început să decupeze apoi fiecare ţară. Utilitatea acestora era aceea de a-i învăţa pe copii despre diferitele ţări de pe continent. Au început să fie comercializate devenind atât de populare, încât John Spilsbury a creat puzzle-uri şi cu alte hărţi: harta lumii, Asia, Africa, America şi insulele britanice.

În perioada Marii crize economice, la sfârşitul anilor 1920, puzzle-urile au devenit o modalitate foarte populară de petrecere a timpului liber graţie preţului accesibil şi a faptului că puteau fi refolosite de numărate ori şi chiar date la schimb între familii.

Cuvintele încrucişate au o istorie încă şi mai recentă şi au început să devină populare în 1913. Aflat în căutarea unei rubrici cu care să completeze secţiunea de ''amuzament'' a numărului consacrat perioadei sărbătorilor, Arthur Wynne, editor la publicaţia New York World, a creat ''Word Cross Puzzle'', devenit peste noapte o adevărată senzaţie.

Ziua morocănoşilor

Ziua morocănoşilor, marcată pe 29 ianuarie, poate fi celebrată şi de cei care nu sunt... morocănoşi.

În timp ce unii o văd ca pe un prilej de a sta acasă şi de a nu face nimic, alţii o văd ca pe o zi în care ţi se permite să fii pe cât de morocănos şi ursuz vrei.

Ridică moralul unei persoane morocănoase, urmăreşte un film cu morocănoşi, cum ar fi ''Grumpy Old Men'', ia-ţi câteva momente ca să apreciezi viaţa şi să înţelegi că nu ar trebui să fii morocănos, sunt doar câteva dintre modalităţile de a celebra #CurmudgeonsDay, sugerează daysoftheyear.com.

Ziua schimbului de seminţe

Toţi pasionaţii de grădinărit cărora le place să planteze soiuri noi se vor bucura de Ziua schimbului de seminţe, marcată pe 29 ianuarie. Deşi practica schimbului de seminţe este la fel de veche ca şi lumea, în vremurile noastre oamenii au tendinţa să cumpere mai degrabă seminţele din magazine specializate.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/FOTO


Ziua schimbului de seminţe #SeedSwapDay a fost marcată pentru prima dată pe 26 ianuarie 2006 în Washington D.C. şi este un prilej pentru pasionaţii de grădinărit de a se întâlni şi a-şi oferi unul altuia seminţele celor mai bune plante, precum şi o oportunitate pentru îmbunătăţirea biodiversităţii regiunilor locale.

Ziua chips-urilor din porumb

Chips-urile din porumb sunt o gustare pregătită prin prăjirea sau coacerea mălaiului, sunt comercializate la pungă şi pot fi mâncate goale sau garnisite cu un sos. Deşi originile sărbătorii sunt neclare, ziua chips-urilor de porumb celebrează acest snack popular, precum şi numeroasele modalităţi în care poate fi servit.

 

 

Sursa foto: nationaldaycalendar.com 


Originea chips-urilor din porumb datează din 1932. Potrivit legendei, americanul Charles Elmer Doolin a cumpărat o pungă de chipsuri din cartofi şi i-au plăcut atât de mult, încât a amanetat verigheta mamei sale ca să cumpere fabrica şi reţeta de fabricaţie. A început să le vândă chir din propria maşină, iar în prezent compania fondată de acesta este cel mai mare producător de chips-uri din porumb din Statele Unite.

Cu prilejul Zilei chips-urilor din porumb (#CornChipDay), putem savura aceste snack-uri delicioase alături de salsa, guacamole sau un sos din brânză topită.

Ziua liber-cugetătorilor

Pregăteşte-te să-ţi deschizi mintea pentru posibilităţi şi idei proaspete cu prilejul Zilei liber-cugetătorilor, marcată pe 29 ianuarie, când oamenilor nu doar că li se permite să gândească în afara tiparelor, ci sunt chiar încurajaţi să procedeze astfel.

Ziua liber-cugetătorilor (#FreethinkersDay) coincide cu ziua de naştere a lui Thomas Paine (1737-1809), un proeminent gânditor englez, ale cărui scrieri promovând filozofia Iluminismului au influenţat cursul revoluţiilor americane şi franceze. Lucrările sale vorbesc despre respingerea autorităţii abstracte, care întruchipa puterea şi autopromovarea în defavoarea raţiunii. Printre acestea se numără "Common Sense" (1776), ''Rights of Man'' (1791), ''The American Crisis'' (1776-1783), ''The Age of Reason'' (1794).

 

 

Sursa foto: daysoftheyear.com 


În anii 1990, revista The Truth Seeker a început să celebreze ziua de 29 ianuarie în semn de omagiu adus lui Thomas Paine, pentru a educa şi a aduce în atenţia opiniei publice semnificaţiile acestei zile, precum şi beneficiile generale ale independenţei şi libertăţii. Una dintre modalităţile de celebrare este etalarea unui trandafir alb cu spini. Albul simbolizează puritate, fragilitate şi frumuseţe, dar spinii reprezintă pericol.

Ziua liber-cugetătorilor este prilejul ideal de a pune sub semnul întrebării exercitarea arbitrară a autorităţii, chestionarea status quo-ului şi construirea unor argumente logice şi raţionale împotriva comportamentelor înrădăcinate.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: puzzleday.md

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 05-05-2025 17:43

Bătălia sutanelor: Cine îl va îmbrăca pe noul papă?

De mai multe decenii, un croitor din Roma confecționează sutana albă pe care noii papi o îmbracă imediat după ce sunt aleși, dar de această dată concurența începe să își facă simțită prezența, informează AFP. Croitorii de la Gammarelli pregăteau în mod tradițional trei ținute - scurtă, medie și lungă -, dar au anunțat că, de această dat

Zig Zag 05-05-2025 16:23

Toți cei 133 de cardinali electori au ajuns la Roma

Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunțat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.

Zig Zag 04-05-2025 18:25

Brazilia: Poliția a dejucat un complot ce viza plasarea unei bombe la concertul cântăreței Lady Gaga în Rio de Janeiro

Poliția braziliană a anunțat duminică că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susținut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, informează Reuters. Poliția Civilă din statul Rio de Janeiro, care lucrează în coordonare cu Ministerul Justiției,

Zig Zag 04-05-2025 14:39

Regele Charles și membri ai familiei regale vor asista la o paradă militară ce va marca Ziua Victoriei în Europa

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit și alți membri ai familiei regale britanice se vor alătura veteranilor de război și publicului general pentru a asista la o mare paradă militară și la zborul unei escadrile de avioane, luni, în debutul celor patru zile de evenimente care vor celebra cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, ce a marc

Zig Zag 04-05-2025 13:09

Lady Gaga a susținut un mega-concert gratuit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro

O operă pop în fața unui public uriaș cuprins de frenezie pe legendara plajă Copacabana: Lady Gaga a făcut spectacol la Rio de Janeiro sâmbătă seară, în timpul unui mega-concert gratuit ce a marcat marea ei revenire în Brazilia după anul 2012, informează AFP. 'Brazilia, mi-ai lipsit atât de mult!', a strig

Zig Zag 02-05-2025 20:34

Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale

Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c

Zig Zag 02-05-2025 17:13

Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție

Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz