logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

"It's today; My favorite day''/ 21 ianuarie - O zi în care apreciem îmbrăţişările, veveriţele şi pantalonii de trening

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua îmbrăţişărilor

Îmbrăţişările reprezintă una dintre cele mai simple modalităţi de a ne arăta afecţiunea, iar Ziua îmbrăţişărilor, marcată pe 21 ianuarie, încurajează oamenii să strângă în braţe persoanele dragi.

Celebrată pentru prima dată în 1986 în Statele Unite, Ziua îmbrăţişărilor a fost fondată de Kevin Zaborney, care a venit cu ideea unei astfel de sărbători după ce a observat că în perioada dintre Crăciun, Anul Nou şi Sfântul Valentin, oamenii au tendinţa de a deveni melancolici, în ciuda atmosferei vesele din preajma sărbătorilor.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Potrivit studiilor, oamenii au tendinţa să nu-şi arate emoţiile în public, aşa că Ziua naţională a îmbrăţişărilor îşi propune să schimbe felul în care ne raportăm la emoţii. Îmbrăţişările au multe beneficii: ajută la reducerea stresului, contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţesc sănătatea inimii, produc oxitocină, un hormon asociat cu starea de bine.

Deşi este mai dificil de celebrat în perioada pandemiei de COVID-19, Ziua îmbrăţişărilor (#HuggingDay) este prilejul potrivit de a strânge în braţe persoanele dragi. O zi similară este celebrată şi pe 6 ianuarie.

Ziua aprecierii veveriţelor

Veveriţele, creaturi micuţe cu coadă stufoasă, sunt întâlnite peste tot în oraşe - în parcuri, campusuri universitare şi păduri. Trăiesc în copaci sau sapă o groapă în pământ care să le servească drept locuinţă. Au abilitatea de a se adapta rapid la mediu, o memorie impresionantă care le ajută să regăsească locurile unde şi-au ascuns proviziile de hrană şi sunt extrem de agile.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO



Ziua aprecierii veveriţelor, celebrată pe 21 ianuarie, reprezintă un îndemn de a ne documenta despre viaţa acestor animale.

Există peste 250 de specii de veveriţe care trăiesc pe cinci continente (excluzând Australia şi Antarctica). Veveriţele fac parte din familia Sciuridae şi sunt înrudite cu o varietate de rozătoare cum ar fi popândăul, marmota sau câinele de preerie. Cele mai vechi fosile de veveriţă descoperite datează din perioada Eocen, cu mai bine de 30 de milioane de ani în urmă.

Ziua aprecierii veveriţelor a fost fondată de ecologistul Christy Hargrove, afiliat la Centrul pentru Natură din Carolina de Nord. Potrivit lui Hargrove, oamenii ar trebui să celebreze mai mult aceste animale punându-le la dispoziţie hrană suplimentară şi aflând lucruri noi despre specie.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Ziua aprecierii veveriţelor (#SquirrelAppreciationDay) este atât un pretext amuzant pentru a adăuga încă o sărbătoare în calendarul lunii ianuarie, dar şi un prilej de a-ţi impresiona colegii şi prietenii cu informaţii inedite despre micile vieţuitoare: veveriţele îşi pot roti glezna cu 180 de grade, pot sări de zece ori lungimea propriului corp, iar specimenele arctice îşi pot micşora temperatura sub punctul de îngheţ pentru a supravieţui unei hibernări îndelungate de peste opt luni.

Ziua batonului de granola

Pentru a celebra toate acele momente când un mic baton de cereale ne ajută să trecem peste o zi agitată la muncă, a fost instituită Ziua batonului de granola.

Hrănitor şi delicios, batonul de granola conţine fulgi de ovăz plini de proteine şi de fibre. Cerealele granola au devenit un mic dejun din ce în ce mai popular începând cu secolul al XIX-lea, dar forma comprimată într-un baton a apărut în anii 1970. Deşi paternitatea batonului de granola este disputată, Stanley Mason este creditat pentru crearea acestei gustări compacte din granola, obţinute prin presare. Pentru a lua forma unui baton, granola este legată cu miere, unt sau sirop şi este apoi coaptă.

Cei mai mari pasionaţi de batoanele granola sunt cei care practică drumeţiile şi alte sporturi în aer liber şi care au nevoie de gustări cu un conţinut ridicat de nutrienţi pentru a căpăta energie.

Chiar dacă originile #GranolaBarDay sunt neclare, ne putem bucura de această zi oferind, pregătind sau consumând batoane de granola.

Ziua internaţională a pantalonilor de trening

Cu toţii avem zile în care, oricât ne-am strădui, nu reuşim să intrăm în rutina obişnuită. Ne luptăm cu somnul, iar gândul că trebuie să ne îmbrăcăm la patru ace ne face să ne dorim să mai stăm o vreme în patul călduros. Din fericire, există o zi specială dedicată exact unei astfel de stări: Ziua internaţională a pantalonilor de trening, care te îndeamnă să-ţi petreci ziua tolănit confortabil purtând acest comod obiect vestimentar.

Pantalonii de trening au început să fie comercializaţi în anii '1920 de Emile Camuset, fondatorul Le Coq Sportif. Iniţial, erau nişte pantaloni dintr-un jerseu cenuşiu, care le permitea atleţilor să se întindă şi să alerge confortabil. De atunci, pantalonii de trening au fost în mod tradiţional de culoare gri, dar în ultimii ani, companii precum Nike au depus eforturi în a-i face mai atractivi, păstrându-i în acelaşi timp la fel de confortabili ca cei originali.

Ziua internaţională a pantalonilor de trening (#SweatpantsDay) nu înseamnă doar să-ţi petreci ziua în pantaloni de trening sau într-o ţinută confortabilă, ci este un pretext de a ne oferi o pauză de la viaţa deseori stresantă şi agitată pe care o ducem mulţi dintre noi. O zi în care să fim mai înţelegători cu noi înşine, mai relaxaţi şi să ne bucurăm de viaţă fără să dăm importanţă părerii celorlalţi.

Ziua internaţională a întâlnirilor de joacă pentru copii

Ziua internaţională a întâlnirilor de joacă pentru copii, marcată pe 21 ianuarie, este un prilej perfect pentru părinţi de a le oferi celor mici ocazia de a socializa în aer liber alături de alţi copii. În această zi, copiii nu stau la televizor şi nici nu se joacă pe calculator, ci ies pur şi simplu afară la joacă.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO



Ziua internaţională a întâlnirilor de joacă pentru copii (#InternationalPlaydateDay) a fost creată în 2018 de letona Ilona Viluma, director executiv al companiei din domeniul jucăriilor GIGI Bloks. Ca mamă, Ilona şi-a făcut mereu griji pentru utilizarea excesivă a tehnologiei de către copii în ultimele decenii. Gândindu-se că cei mici petrec prea mult timp pe tablete şi telefoane şi prea puţin timp unul în compania celuilalt, a creat o zi specială pentru a-i determina pe copii să iasă la joacă şi a-i motiva pe părinţi să programeze întâlniri care să le ofere celor mici abilităţile sociale necesare mai târziu în viaţă.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 92

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Zig Zag 18-05-2025 14:40

Georgia Meloni spune că nu este psiholog pentru a da sfaturi despre Trump

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni s-a amuzat atunci când a fost întrebată ce sfaturi i-ar da cancelarului german Friedrich Merz înaintea primei sale vizite la Casa Albă și a răspuns că nu poate ajuta pentru că nu este psiholog, informează dpa. 'Nu mă simt neapărat calificată să acționez ca psiholog pentru liderii inte

Zig Zag 16-05-2025 20:16

Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas

O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '

Zig Zag 16-05-2025 18:14

Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în

Zig Zag 16-05-2025 17:39

Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie

Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo

Zig Zag 16-05-2025 17:28

Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion

Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă

Zig Zag 16-05-2025 16:35

'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut

Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ

Zig Zag 16-05-2025 15:22

Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani

Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)

Zig Zag 16-05-2025 13:10

Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an

Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T

Zig Zag 16-05-2025 10:33

O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale

Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche

Zig Zag 16-05-2025 10:18

Mă aflu 'în partea mai bună' a parcursului meu împotriva cancerului, a declarat regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a vorbit deschis despre tratamentul său împotriva cancerului, declarând că i-ar plăcea să creadă că se află în 'partea mai bună' a parcursului său medical, informează DPA. Declarațiile regelui Charles au fost făcute în fața unei foste bolnave de cancer pe care suveranul a înt&aci

Zig Zag 16-05-2025 09:29

Cântărețul Chris Brown, pus sub acuzare pentru agresiune și vătămare corporală în Regatul Unit

Cântărețul R&B american Chris Brown, un fost iubit al Rihannei, va trebui să se prezinte vineri în fața unui tribunal britanic, după ce a fost arestat joi de poliție și pus sub acuzare pentru 'lovituri și vătămare corporală', fiind suspectat de o 'agresiune' comisă într-un club de noapte din Londra în 2023, informează AFP.

Zig Zag 15-05-2025 17:22

Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia

O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir

Zig Zag 15-05-2025 15:58

Încă o balenă găsită eșuată pe o insulă germană din Marea Nordului

Carcasa unei alte balene eșuate a fost găsit pe o insulă germană din Marea Nordului, transmite joi agenția DPA. Balena minke a eșuat în partea estică a insulei nelocuite Minsener Oog, a declarat joi un purtător de cuvânt al Parcului Național Marea Wadden. Nu se cunoaște deocamdată cauza care a condus la moartea mamif

Zig Zag 15-05-2025 15:22

Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiștii din Hong Kong

Zvonurile online nefondate științific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiștilor din Hong Kong, îngrijorați, transmite joi AFP. Mesajele postate pe rețelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastro

Zig Zag 15-05-2025 12:35

Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene

La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP. Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AF