"It's today; My favorite day''/ 20 ianuarie - O zi dedicată DJ-ilor, pasionaţilor de brânzeturi şi pinguinilor

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua DJ-ilor
În cluburi, la petreceri şi chiar la nunţi, DJ-ii dansează în spatele platanelor cu gândul la următoarea melodie care va ţine mulţimea fericită şi binedispusă. Ziua DJ-ilor este un prilej de a celebra arta muzicii la platane şi de a ne aminti numele unor DJ legendari.
În urmă cu câteva decenii, munca DJ-ilor presupunea o colecţie masivă de discuri de vinil, copii suplimentare pentru cazul în care acestea se zgâriau, echipament costisitor şi un loc prevăzut cu dotări speciale. În ziua de astăzi oricine poate deveni DJ cu ajutorul unei aplicaţii şi a unor platane digitale, care pot reda fişiere muzicale direct de pe computer.
Primul DJ a apărut în urma unui experiment radio live. Un băiat de 16 ani pe nume Ray Newby a redat câteva discuri pe calea undelor, demarând o mişcare care s-a răspândit din California în lumea întreagă. Termenul ''disc jockey'' a apărut abia după circa 25 de ani când comentatorul radio Walter Winchell l-a folosit pentru a-i descrie pe cei care difuzează muzică în direct.
Albert James Freed (1921-1965), supranumit ''Moondog'', a fost unul dintre pionierii muzicii la platane şi a popularizat termenul ''rock n' roll''.
Foto: (c) CAROLINE BREHMAN/EPA
Pasionaţii pot celebra ziua DJ-ilor (#DiscJockeyDay) încercând să mixeze ei înşişi melodii cu ajutorul aplicaţiilor existente online în cadrul unei petreceri cu prietenii şi familia.
Ziua camerelor video cu casetă
Celebrată pe 20 ianuarie, Ziua camerelor video cu casetă (#NationalCamcorderDay) este un omagiu adus videografiei şi diverselor forme de înregistrări video neprofesioniste. Cine nu s-a uitat niciodată la emisiunea de televiziune cu filmuleţe de amator care aduce în prim-plan diverse momente jenante din viaţa personală, de la momente penibile din timpul balului de absolvire, la cascadorii periculoase care s-au terminat dezastruos sau accidente jenante?
Camera video cu casetă (camcorder) este un dispozitiv portabil, autonom, care captează şi înregistrează imagini video. Funcţiile avansate au evoluat odată cu diferitele versiuni ale dispozitivului. Versiunile iniţiale funcţionau pe baza unei casete video şi înregistrau semnal video analog. După 2006, au devenit populare înregistrările digitale odată ce caseta a fost înlocuită de medii de stocare digitale precum carduri SD sau memorie internă. Invenţiile recente capabile de înregistrări video includ camerele telefoanelor mobile şi camere digitale.
Ziua pasionaţilor de brânzeturi
Există puţine alimente care au o istorie la fel de bogată şi de extravagantă ca brânza. Unele regiuni de pe glob sunt extrem de protectoare şi de mândre când vine vorba despre brânzeturile pe care le produc şi foarte scrupuloase în ceea ce priveşte ingredientele şi tehnicile folosite.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
De la brânzeturile Roquefort maturate în peşteri, brânza putrezită casu marzu, la brânza cheddar sau mozzarella, pe glob există cel puţin 2.000 de varietăţi de brânzeturi, iar Ziua pasionaţilor de brânzeturi (#CheeseLoversDay), celebrată pe 20 ianuarie, este un prilej de a sărbători această diversitate culinară uimitoare. Nu este însă rezervată doar connoisseur-ilor cu gusturi exotice, ci se adresează oricărei persoane dornice să deguste noi sortimente de brânzeturi.
Ziua greutăţii sănătoase la femei
Celebrată pe 20 ianuarie, Ziua greutăţii sănătoase la femei ne reaminteşte că un stil de viaţă sănătos nu se reduce la a avea o anumită greutate corporală şi ne îndeamnă să renunţăm la stereotipuri şi să ne simţim confortabil în propriile corpuri.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
O greutate sănătoasă înseamnă greutatea optimă în raport cu tipul de corp, înălţimea, dimensiunile şi alţi factori. A duce un stil de viaţă sănătos presupune o alimentaţie sănătoasă, activitate fizică, somn odihnitor şi gestionarea situaţiilor stresante.
#WomensHealthyWeightDay nu este despre a număra caloriile, ci despre a consuma mai multe fructe şi legume, a fi activă cel puţin 30 de minute în fiecare zi, a nu discrimina şi a nu te compara cu alte femei, sugerează site-ul readunwritten.com.
Ziua internaţională a acceptării
Ziua internaţională a acceptării este dedicată incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi şi are în spate povestea emoţionantă a lui Annie Hopkins, fondatoarea organizaţiei 3E Love şi creatoarea Simbolului Internaţional al Acceptării, care înfăţişează un scaun rulant sub forma unei inimi.
Annie Hopkins, născută în 1984, a murit pe 20 ianuarie 2009 din cauza unor complicaţii neaşteptate apărute în timpul unei proceduri medicale de rutină. Fratele ei, Stevie Hopkins, care a ajutat-o să iniţieze 3E Love, şi-a luat angajamentul de a duce mai departe eforturile generoase ale surorii sale. La un an de la moartea lui Annie, Stevie împreună cu familia au iniţiat o zi internaţională (#DayofAcceptance) în semn de omagiu pentru viaţa şi activitatea acesteia.
Ziua aprecierii pinguinilor
Pinguinii sunt vietăţi interesante şi amuzante, unice din diverse puncte de vedere. Există peste 18 specii cunoscute şi au fost descoperite dovezi potrivit cărora unele dintre acestea au fost prezente pe Terra cu până la 65 de milioane de ani în urmă. Au devenit îndrăgite graţie numeroaselor reprezentări populare din filme şi poveşti pentru copii.
Însă nu toată lumea ştie că populaţia de pinguini se reduce la nivel global într-un ritm alarmant în fiecare an, iar Ziua aprecierii pinguinilor (#PenguinAwarenessDay ) îşi propune să aducă mai aproape de realitate percepţia generală a pinguinilor şi a problemelor care afectează specia.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Pinguinii sunt un fel de barometru al efectelor activităţii omului asupra regiunilor polare, potrivit oamenilor de ştiinţă. A trage un semnal de alarmă în legătură cu problemele acestei specii este aşadar o modalitate de a comunica pericolele iminente pe care le reprezintă încălzirea globală. Dacă oamenii văd cum sunt afectate aceste păsări, atunci poate ar fi mai motivaţi să facă schimbări în ceea ce priveşte propriul stil de viaţă.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bătălia sutanelor: Cine îl va îmbrăca pe noul papă?
De mai multe decenii, un croitor din Roma confecționează sutana albă pe care noii papi o îmbracă imediat după ce sunt aleși, dar de această dată concurența începe să își facă simțită prezența, informează AFP. Croitorii de la Gammarelli pregăteau în mod tradițional trei ținute - scurtă, medie și lungă -, dar au anunțat că, de această dat
Toți cei 133 de cardinali electori au ajuns la Roma
Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunțat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.
Brazilia: Poliția a dejucat un complot ce viza plasarea unei bombe la concertul cântăreței Lady Gaga în Rio de Janeiro
Poliția braziliană a anunțat duminică că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susținut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, informează Reuters. Poliția Civilă din statul Rio de Janeiro, care lucrează în coordonare cu Ministerul Justiției,
Regele Charles și membri ai familiei regale vor asista la o paradă militară ce va marca Ziua Victoriei în Europa
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit și alți membri ai familiei regale britanice se vor alătura veteranilor de război și publicului general pentru a asista la o mare paradă militară și la zborul unei escadrile de avioane, luni, în debutul celor patru zile de evenimente care vor celebra cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, ce a marc
Lady Gaga a susținut un mega-concert gratuit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro
O operă pop în fața unui public uriaș cuprins de frenezie pe legendara plajă Copacabana: Lady Gaga a făcut spectacol la Rio de Janeiro sâmbătă seară, în timpul unui mega-concert gratuit ce a marcat marea ei revenire în Brazilia după anul 2012, informează AFP. 'Brazilia, mi-ai lipsit atât de mult!', a strig
Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale
Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c
Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție
Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz