"It's today; My favorite day''/ 15 ianuarie - Ziua gropilor din asfalt, a covrigului şi a pălăriei

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua gropilor din asfalt
Gropile de pe drumurile publice reprezintă pericole majore la adresa siguranţei participanţilor la traficul rutier şi sunt una dintre principalele cauze ale uzurii premature a autovehiculelor. Ziua gropii (#PotholeDay) a fost creată pentru a atrage atenţia asupra prezenţei acestor pericole şi pentru a stimula acţiuni pentru remedierea lor.
Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO
Gropile din asfalt sunt provocate de uzura cauzată de fluctuaţiile de temperatură, de umiditate şi de deplasările repetate ale vehiculelor peste ele. Apariţia lor este observată în general târziu de autorităţi, iar "peticele" utilizate pentru astuparea lor sunt aplicate de multe ori după ce răul a fost deja făcut.
Potrivit daysoftheyear.com, deşi sunt puţine lucruri pe care cetăţeanul obişnuit le pot face în privinţa gropilor de pe drumurile publice, sesizările adresate autorităţilor publice competente de un număr semnificativ de persoane într-o anumită zi, precum #PotholeDay, au mai multe şanse de succes.
Ziua pălăriei
De la simplu obiect menit să protejeze capul de frig, de soare sau de intemperii până la accesoriu ce completează vestimentaţia, pălăria a scris istorie, din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi, sub cele mai variate forme ale sale. De aceea, în Statele Unite a fost creată o zi în care se poate spune, pe bună dreptate, "Jos pălăria!" în faţa meritelor acestui obiect, sărbătoare însoţită de hashtag-ul #HatDay.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Persoanele pasionate de modă şi de pălării sunt încurajate să descopere în această zi istoria acestui obiect - care există cel puţin din anul 3.000 î.Hr., potrivit imaginii unui bărbat purtând un acoperământ pentru cap ce pare realizat din paie, descoperită într-o pictură murală din acea perioadă -, dar şi a tehnicilor folosite la fabricare de-a lungul timpului şi în diverse culturi, conform daysoftheyear.com.
Alte modalităţi de a sărbători Ziua pălăriei sunt organizarea unei petreceri tematice, la care participanţii să fie invitaţi să poarte pălării care mai de care mai diverse, sau confecţionarea unui astfel de accesoriu, din imaginaţie sau pe baza unui tipar, o activitate distractivă, cu siguranţă pe placul în special al celor mici.
Ziua covrigului
Unul dintre cele mai îndrăgite produse alimentare, cu numeroase forme şi gusturi în ziua de azi, covrigul are un trecut de cel puţin câteva sute de ani şi o origine destul de incertă, fiind prezent în istoria a numeroase culturi, precum cea poloneză, turcă, sârbă, macedoneană, elenă, germană sau din Orientul Mijlociu.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/FOTO
Covrigul tip "bagel", cu formă rotundă şi gaură în mijloc, se pare că îşi are originea în zone din Polonia şi Germania, unde era preparat cu ocazia unor sărbători religioase. Ulterior, covrigii au fost împletiţi, căpătând formă de "pretzel".
Atât mărimea şi forma, cât şi reţeta, consistenţa, gustul şi modul de servire a covrigului variază de la o cultură la alta. Ziua covrigului este o sărbătoare care celebrează tocmai această diversitate şi popularitate de care se bucură acest preparat.
#Bagel Day a fost iniţiată în Statele Unite, ţară în care covrigul a fost adus de emigranţi în secolul al XVIII-lea. În 1907, a fost înfiinţată Uniunea Internaţională a Covrigarilor din SUA, menită să protejeze interesele celor care îşi câştigau traiul din producţia şi vânzarea acestui produs alimentar, popular în special în oraşul New York, iar în 1999, covrigii au depăşit gogoşile în popularitate în SUA. O popularitate de care covrigul se bucură şi în ţara noastră.
Ziua îngheţatei de căpşune
Deşi este iarnă, îngheţata de căpşune este un deliciu greu de refuzat, fiind savurat cu plăcere din cele mai vechi timpuri, chiar şi în vremurile în care nu existau frigidere şi în regiunile în care gheaţa era greu de procurat, persoanele influente şi înstărite făcând eforturi pentru a-şi procura şi a menţine rece cât mai mult timp acest desert.
Foto: (c) Dana Kesnerova/XINHUA
Una dintre ţările în care acest preparat savuros este deosebit de apreciat este Statele Unite, unde îngheţata de căpşune se află pe locul al treilea în topul popularităţii, după cea vanilie şi cea de ciocolată. De altfel, unii istorici susţin că Ziua îngheţatei de căpşune a fi fost celebrată în Statele Unite în 1932, potrivit daysoftheyear.com.
Şi ce altă modalitate mai bună de a sărbători #StrawberryIceCreamDay decât prin a degusta mai multe sortimente din comerţ sau de a prepara acasă acest desert delicios sau de a inventa propria reţetă de îngheţată cu căpşune? AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bătălia sutanelor: Cine îl va îmbrăca pe noul papă?
De mai multe decenii, un croitor din Roma confecționează sutana albă pe care noii papi o îmbracă imediat după ce sunt aleși, dar de această dată concurența începe să își facă simțită prezența, informează AFP. Croitorii de la Gammarelli pregăteau în mod tradițional trei ținute - scurtă, medie și lungă -, dar au anunțat că, de această dat
Toți cei 133 de cardinali electori au ajuns la Roma
Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunțat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.
Brazilia: Poliția a dejucat un complot ce viza plasarea unei bombe la concertul cântăreței Lady Gaga în Rio de Janeiro
Poliția braziliană a anunțat duminică că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susținut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, informează Reuters. Poliția Civilă din statul Rio de Janeiro, care lucrează în coordonare cu Ministerul Justiției,
Regele Charles și membri ai familiei regale vor asista la o paradă militară ce va marca Ziua Victoriei în Europa
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit și alți membri ai familiei regale britanice se vor alătura veteranilor de război și publicului general pentru a asista la o mare paradă militară și la zborul unei escadrile de avioane, luni, în debutul celor patru zile de evenimente care vor celebra cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, ce a marc
Lady Gaga a susținut un mega-concert gratuit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro
O operă pop în fața unui public uriaș cuprins de frenezie pe legendara plajă Copacabana: Lady Gaga a făcut spectacol la Rio de Janeiro sâmbătă seară, în timpul unui mega-concert gratuit ce a marcat marea ei revenire în Brazilia după anul 2012, informează AFP. 'Brazilia, mi-ai lipsit atât de mult!', a strig
Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale
Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c
Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție
Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz