''It's today; My favorite day''/ 13 ianuarie - Ziua îndeplinirii unui vis, a scepticilor şi a răţuştei de cauciuc

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua îndeplinirii unui vis
Există oameni care depun în fiecare zi eforturi pentru a-şi îndeplini visurile, în timp ce alţii evită, sau amână, să facă paşi în această direcţie, temându-se că dorinţele nu li se vor adeveri. Indiferent în ce categorie vă încadraţi şi chiar dacă vă situaţi undeva la mijloc, Ziua îndeplinirii unui vis (#MakeYourDreamComeTrueDay) este imboldul perfect pentru a transforma în realitate cel puţin unul dintre lucrurile la care visaţi. Sau de a contribui la îndeplinirea visului altei persoane.
Această zi a fost inspirată, potrivit www.daysoftheyear.com, de efortul şi de ambiţia tuturor celor care au reuşit să îşi transforme un vis în realitate, de la Bob Dylan, care a compus muzică şi versuri bazate pe ceea ce visa, până la Mary Shelley, care a scris "Frankenstein" după un coşmar sau James Cameron, a cărui capodoperă "Avatar" a fost, de asemenea, bazată pe un vis al său, deosebit de colorat şi de detaliat.
Cu o planificare adecvată, chiar şi visurile mari pot deveni realitate. În cazul ţelurilor ce par aproape imposibil de atins, secretul este ca acestea să fie împărţite în obiective mai mici, mai uşor de gestionat. Acest lucru va face visul mai realizabil şi, în plus, va menţine motivaţia, deoarece vor exista mai multe ocazii de sărbătorire a reuşitelor mai mici, pe parcurs.
În cazul visurilor mai mici, este nevoie doar de hotărâre, de alocarea unor resurse şi, uneori, de puţin ajutor din partea apropiaţilor.
De altfel, această zi poate fi celebrată şi încurajând o persoană apropiată să îşi îndeplinească un vis. Uneori, nu este nevoie decât de un imbold şi de susţinere pentru a descoperi în propria persoană forţa de a atinge un obiectiv mult visat.
Ziua scepticilor
Deşi există o necesitate aproape vitală de a menţine vie imaginaţia, optimismul şi credinţa, este nevoie totodată de o doză de rezervă, de îndoială şi de neîncredere, balanţa fiind astfel echilibrată de sceptici.
Ziua internaţională dedicată reprezentanţilor scepticismului (#SkepticsDay) a fost creată pentru a-i celebra pe cei care ne ajută să rămânem cu picioarele pe pământ în timp ce ajungem la stele.
În ciuda părerii generale, scepticii nu sunt aceia care nu cred nimic, ci au nevoie de lucruri concrete, nu doar de opinii, de dovezi şi nu de probabilităţi, de fapte testate şi reale. Deşi acest lucru îi face uneori dificili, fără ei lumea ar arăta cu totul altfel, iar progresul ar fi mai greu de realizat.
#SkepticsDay este ocazia perfectă pentru a arăta apreciere faţă de persoanele caracterizate de scepticism, pentru a le asculta şi a învăţa de la ele, dar şi pentru a testa, timp de 24 de ore, viaţa de sceptic.
Ziua transmisiunii radiofonice
La data de 13 ianuarie 1910 a avut loc prima transmisiune radiofonică publică - unul dintre cei mai faimoşi tenori din istorie, Enrico Caruso, a cântat pe scena Metropolitan Opera din New York, un concert ce a putut fi ascultat până la 20-30 de kilometri distanţă datorită radioului - o invenţie intens disputată între Nikola Tesla (1856-1943) şi Guglielmo Marconi (1873-1937). Din păcate, nu multă lume a putut să capteze acest concert, neavând posibilităţile tehnice necesare. Concertul s-a auzit, însă, în laboratorul inventatorului Lee de Forest, care a pus la cale acest experiment, dar şi la bordul unor nave din portul New York şi în hotelurile mari din Times Square.
Cea mai bună modalitate de a celebra Ziua transmisiunii radiofonice (#PublicRadioBroadcastingDay) este aceea de a căuta informaţii despre invenţiile care au stat la baza apariţiei radioului şi a transmisiunilor "în eter", dar şi despre importanţa pe care a avut-o radioul de-a lungul istoriei, în special în timpul evenimentelor de talie mondială.
Ziua autocolantului
Autocolantul, cunoscut şi sub numele de "sticker", un accesoriu care ne înfrumuseţează viaţa dar are şi rol practic, este celebrat în Statele Unite în fiecare an, pe 13 ianuarie.
De la cele folosite în scop decorativ, cu diverse imagini şi mesaje, până la cele cu rol informativ, autocolantele şi-au dovedit utilitatea de-a lungul timpului şi au devenit omniprezente.
Primii care au folosit o versiune rudimentară a autocolantelor au fost negustorii europeni, în preajma anilor 1880, care lipeau etichete pe produsele pe care le vindeau în încercarea de a le promova mai eficient şi de a atrage atenţia trecătorilor, potrivit www.daysoftheyear.com.
La început, pentru lipit erau folosite paste obţinute din diverse materiale, precum răşină, cauciuc natural, amidon sau a clei. Până în anii 1900 a fost dezvoltată o soluţie specială, utilizată pe scară largă, în special pentru lipirea timbrelor, care se usca şi putea fi reaplicată atunci când era umezită.
Ziua autocolantului îl celebrează, însă, pe inventatorul american R. Stanton Avery (1907-1997), care a creat şi a patentat prima maşină de etichetare auto-adezivă din lume. El a fost cel care a inventat versiunea modernă a autocolantului, în 1935, lansând o nouă industrie.
Pentru a realiza produsele sale inovatoare şi a înfiinţa Kum-Kleen Adhesive Products Company - redenumită în 1938 Avery Adhesives - inventatorul a fost nevoit să împrumute 100 de dolari. La moartea sa, compania valora zeci de milioane de dolari, iar în prezent Avery Dennison Corporation - denumirea actuală - are peste 35.000 de angajaţi, o distribuţie în zeci de ţări şi o valoare a vânzărilor de 6,7 miliarde de dolari.
Cea mai bună modalitate prin care poate fi celebrată această zi, însoţită de hashtag-ul #StickerDay, este aceea de a cumpăra, comanda ori dărui autocolante creative. Sau, de ce nu, de a realiza ceva deosebit din acestea. La fel ca americanul John Fischer care, alături de echipa sa de la compania StickerGiant, a creat o minge din circa 200.000 de autocolante, cu o greutate de 105,05 kilograme, care a intrat în Cartea Recordurilor Guinness. Sau ca Nidhi Bansal din India, care a început să colecţioneze autocolante în 2007, iar în 2013 a doborât recordul mondial pentru cele mai multe "stickere" deţinute - 102.317.
Ziua răţuştelor de cauciuc
Ziua răţuştei de cauciuc (#RubberDuckyDay) a fost creată pentru a aduce un omagiu acestei jucării, ce stârneşte multora amintiri plăcute din copilărie.
Istoria acestei jucării plutitoare, al cărei scop principal a fost acela de a-i ajuta pe copiii mici să se simtă în siguranţă în apă, nu este foarte clară, originile sale nefiind bine cunoscute. Se ştie, însă, că răţuşca era cel mai căutat model de jucărie din cauciuc în timpul Primului Război Mondial.
De altfel, răţuşca din cauciuc se numără printre cele câteva zeci de jucării importante incluse în muzeul american National Toy Hall of Fame, alături de obiecte precum păpuşa Barbie, jocul de şah, domino, zmeul, scrabble sau de coarda de sărit.
În prezent, există sute de variante de răţuşte de cauciuc, dar şi cluburi şi grupuri de împătimiţi de toate vârstele ai acestei jucării care a scris istorie.
De asemenea, în fiecare an, în diverse oraşe ale lumii, se organizează concursuri de răţuşte de cauciuc pe ape curgătoare, majoritatea competiţiilor de acest tip având scop caritabil. Printre acestea se numără "Freestore Foodbank Rubber Duck Regatta", "Aspen Ducky Derby", "Great Knoxville Rubber Duck Race" sau "Halifax Duck Derby" din SUA, "The Great Brisbane Duck Race", în Australia, sau "Hebden Bridge Duck Race", în Marea Britanie, ori "Entencup", în Germania. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bătălia sutanelor: Cine îl va îmbrăca pe noul papă?
De mai multe decenii, un croitor din Roma confecționează sutana albă pe care noii papi o îmbracă imediat după ce sunt aleși, dar de această dată concurența începe să își facă simțită prezența, informează AFP. Croitorii de la Gammarelli pregăteau în mod tradițional trei ținute - scurtă, medie și lungă -, dar au anunțat că, de această dat
Toți cei 133 de cardinali electori au ajuns la Roma
Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunțat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.
Brazilia: Poliția a dejucat un complot ce viza plasarea unei bombe la concertul cântăreței Lady Gaga în Rio de Janeiro
Poliția braziliană a anunțat duminică că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susținut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, informează Reuters. Poliția Civilă din statul Rio de Janeiro, care lucrează în coordonare cu Ministerul Justiției,
Regele Charles și membri ai familiei regale vor asista la o paradă militară ce va marca Ziua Victoriei în Europa
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit și alți membri ai familiei regale britanice se vor alătura veteranilor de război și publicului general pentru a asista la o mare paradă militară și la zborul unei escadrile de avioane, luni, în debutul celor patru zile de evenimente care vor celebra cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, ce a marc
Lady Gaga a susținut un mega-concert gratuit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro
O operă pop în fața unui public uriaș cuprins de frenezie pe legendara plajă Copacabana: Lady Gaga a făcut spectacol la Rio de Janeiro sâmbătă seară, în timpul unui mega-concert gratuit ce a marcat marea ei revenire în Brazilia după anul 2012, informează AFP. 'Brazilia, mi-ai lipsit atât de mult!', a strig
Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale
Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c
Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție
Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz