''It's today; My favorite day''/ 4 ianuarie - Ziua mondială a alfabetului Braille, a hipnotismului şi a topurilor muzicale

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua jocurilor de societate de tip trivia
Ziua de 4 ianuarie este dedicată în Statele Unite celebrării unei activităţi populare de petrecere a timpului liber - jocurile de societate trivia -, prilej de îmbogăţire a culturii generale cu informaţii inedite şi de a sta în compania familiei sau a prietenilor.
Jocul Trivial Pursuit, considerat a fi la originea pasiunii pentru competiţiile gen trivia, a fost creat în Montreal, Canada, în 1979, de Chris Haney şi Scott Abbott, care, nemulţumiţi că tot pierdeau piese de pe tabla de Scrabble, au decis să creeze propriul joc. Trivial Pursuit a devenit cu rapiditate un succes şi un fenomen global şi aşa a luat naştere moda trivia.
''Take It or Leave It'', o emisiune radio din anii 40, legendarul concurs televizat ''Jeopardy!'', lansat în 1964, dar şi serile de trivia organizate în campusurile din colegiile americane sunt alte exemple ale pasiunii americanilor pentru competiţiile de cultură generală.
Dacă nu deţineţi acasă un joc de societate trivia, site-ul daysoftheyear.com sugerează ca modalitate de a marca #TriviaDay deschiderea unei enciclopedii şi aducerea în discuţie a unor fapte interesante şi mai puţin cunoscute din istoria omenirii.
Ziua mondială a alfabetului Braille
Foto: (c) ADI WEDA/EPA
Ziua mondială a alfabetului Braille celebrează naşterea lui Louis Braille, inventatorul sistemului de citire şi de scriere folosit de milioane de persoane cu deficit de vedere de pe întreg globul.
#WorldBrailleDay este totodată o oportunitate pentru profesori şi organizaţii nonguvernamentale de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor cu care se confruntă nevăzătorii şi aspra importanţei de a produce în continuare opere în Braille, care să le ofere a acces la lectură şi învăţare.
Louis Braille s-a născut în Franţa, pe 4 ianuarie 1809. Şi-a pierdut vederea în urma unui accident petrecut la o vârstă fragedă, însă a reuşit să-şi stăpânească dizabilitatea încă din copilărie. Rezultatele şcolare foarte bune i-au adus o bursă la Institutul regal pentru tineri nevăzători din Franţa, unde, inspirat de criptografia militară inventată de Charles Barbier, membru al forţelor armate franceze, a dezvoltat un sistem de cod tactil care permitea persoanelor nevăzătoare să citească şi să scrie rapid şi eficient.
Braille le-a prezentat pentru prima dată colegilor rezultatele muncii sale asidue în 1824, pe când avea doar 15 ani. În 1892 , a publicat prima carte despre sistemul creat intitulată "Metodă de scriere a cuvintelor, notelor muzicale şi cântecelor cu ajutorul punctelor pentru a fi spre folosul nevăzătorilor şi adaptat pentru aceştia".
Sistemul Braille presupune reprezentarea literelor alfabetului (şi a numerelor) în serii de şase puncte împerecheate pe trei rânduri. Simplitatea codului inventat de Braille a făcut posibilă publicarea pe scară largă a numeroase opere, iar persoanele nevăzătoare pot citi plimbându-şi degetele peste puncte.
Sărbătoarea naţională a spaghetelor
Americanii sărbătoresc pe 4 ianuarie Ziua naţională a spaghetelor, unul dintre cele mai populare preparate culinare din Statele Unite.
Deşi nu multă lume ştie acest lucru, se pare că prima referinţă istorică la paste făinoase fierte sugerează că arabii ar fi inventat acest fel de mâncare acum mii de ani, cu mult timp înainte să devină un simbol al bucătăriei italiene. Primele paste occidentale aveau o formă alungită şi subţire şi au fost atestate în Sicilia aproximativ în secolul al XII-lea. Spaghetele (în italiană "spaghetti" înseamnă "linii subţiri") au rămas până astăzi cel mai popular fel de paste.
Fluxul constant de imigranţi italieni către Statele Unite a adus cu sine preparate italiene tradiţionale, iar spaghetele au început să fie servite în restaurantele americane încă din secolul al XIX-lea. Spaghetele au devenit apoi din ce în ce mai populare - Venezuela, Tunisia şi Grecia fiind printre cele mai mari consumatoare de paste, alături de Statele Unite, unde se consumă spre exemplu peste două milioane şi jumătate de tone metrice de paste în decursul unui an, dintre care o proporţie semnificativă o reprezintă spaghetele.
În 1953 restaurantul Horton's din localitatea Walla Walla, statul Washington, a declarat fiecare zi de joi Ziua naţională a spaghetelor ca modalitate de promovare a localului. În 1969 se deschide primul restaurant din lanţul Old Spaghetti Factory în Portland, Oregon, reţeta favorită fiind spaghete cu brânză mizithra şi unt rumenit.
Ziua naţională a spaghetelor (#SpaghettiDay) este, potrivit daysoftheyear.com, prilejul perfect de a găti felul preferat de spaghete, a merge la un restaurant cu specific italian sau a urmări un Spaghetti Western - subgen de filme care au câştigat popularitate la Hollywood în anii 1960, inspirate din stilul regizorului italian Sergio Leone.
Ziua topurilor muzicale pop
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES/ FOTO
Muzica pop nu poate fi ignorată. Chiar şi în cazul celor care nu o iubesc în mod special, există şanse destul de mari să fi ascultat cel puţin câteva dintre melodiile populare în clasamentele muzicale. În magazine atunci când ne facem cumpărăturile, la reclamele de la televizor sau răsunând dintr-o maşină oprită la semafor, muzica pop se aude peste tot.
În timp ce unele melodii stau în clasament doar o săptămână, altele rămân populare luni întregi. Topurile sunt modalitatea prin care tindem să judecăm care sunt cei mai influenţi muzicieni sau formaţii. Nu este lipsit de relevanţă că nume precum The Beatles şi Elvis Presley s-au menţinut în topurile muzicale perioade îndelungate.
Ziua topurilor muzicale pop (#PopMusicChartDay) celebrează publicarea primului clasament Hit Parade de Billboard Magazine pe 4 ianuarie 1936. În fruntea clasamentului se afla melodia ''Stop, Look and Listen'', înregistrată de violonistul de jazz Joe Venuti alături de orchestra sa.
Ziua mondială a hipnotismului
Ziua Mondială a Hipnotismului a fost marcată pentru prima dată în 2006, în onoarea doctorului Jack Gibson, un hipnoterapeut irlandez care a murit în 2005 şi care şi-a dedicat cariera tratamentului afecţiunilor psihosomatice cu ajutorul hipnoterapiei. #HypnotismDay îşi propune demontarea numeroaselor mituri nocive despre hipnotism promovate de filmele hollywoodiene şi de literatura populară.
Hipnotismul este o tehnică prin care poate fi accesată mintea la nivel subconştient şi care poate fi folosită pentru a-i ajuta pe oameni să-şi rezolve problemele de viaţă, să-şi atingă ţelurile şi să-şi depăşească fricile. Poate avea efect şi în tratarea adicţiilor.
Faptul că hipnotismul presupune ''controlul minţii'', iar hipnotizatorul ar deţine puteri asupra persoanei hipnotizate, pe care o poate determina să facă lucruri pe care aceasta nu le doreşte, este una dintre concepţiile eronate pe care Ziua Mondială a Hipnotismului încearcă să le contracareze. Sub hashtag-ul #HypnotismDay, Ziua Mondială a Hipnotismului îşi propune să ofere mai multe informaţii despre hipnotism şi despre lucrurile pozitive pe care această tehnică le poate îndeplini. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vedetele au strălucit în ținute personalizate la Met Gala 2025
Cântăreața Rihanna a dezvăluit că așteaptă cel de-al treilea copil, Pharrell Williams s-a afișat cu un sacou cu 15.000 de perle, iar muzicianul Andre 3000 a purtat în spate un pian, luni, la evenimentul caritabil Met Gala din acest an, unde vedetele au celebrat stilul 'dandy de culoare', transmite Reuters. Ținute în m
Bătălia sutanelor: Cine îl va îmbrăca pe noul papă?
De mai multe decenii, un croitor din Roma confecționează sutana albă pe care noii papi o îmbracă imediat după ce sunt aleși, dar de această dată concurența începe să își facă simțită prezența, informează AFP. Croitorii de la Gammarelli pregăteau în mod tradițional trei ținute - scurtă, medie și lungă -, dar au anunțat că, de această dat
Toți cei 133 de cardinali electori au ajuns la Roma
Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunțat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.
Brazilia: Poliția a dejucat un complot ce viza plasarea unei bombe la concertul cântăreței Lady Gaga în Rio de Janeiro
Poliția braziliană a anunțat duminică că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susținut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, informează Reuters. Poliția Civilă din statul Rio de Janeiro, care lucrează în coordonare cu Ministerul Justiției,
Regele Charles și membri ai familiei regale vor asista la o paradă militară ce va marca Ziua Victoriei în Europa
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit și alți membri ai familiei regale britanice se vor alătura veteranilor de război și publicului general pentru a asista la o mare paradă militară și la zborul unei escadrile de avioane, luni, în debutul celor patru zile de evenimente care vor celebra cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, ce a marc
Lady Gaga a susținut un mega-concert gratuit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro
O operă pop în fața unui public uriaș cuprins de frenezie pe legendara plajă Copacabana: Lady Gaga a făcut spectacol la Rio de Janeiro sâmbătă seară, în timpul unui mega-concert gratuit ce a marcat marea ei revenire în Brazilia după anul 2012, informează AFP. 'Brazilia, mi-ai lipsit atât de mult!', a strig
Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale
Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c
Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție
Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în