logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

"It's today; My favorite day''/ 13 mai - Ziua cockteilurilor, a humusului şi a plăcintei cu mere

Image

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Diversitatea cockteilurilor, celebrată astăzi

În fiecare an, la 13 mai se celebrează una dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume, cocktailul. Amestecuri de băuturi alcoolice sau non-alcoolice, cu felurite ingrediente, într-o diversitate uimitoare de arome, culori şi forme de prezentare, cocktailurile sunt atât savuroase, cât şi amuzante, fiind alegerea perfectă la întâlnirile cu prietenii şi ocazii speciale.

Astăzi, de #CocktailDay, este momentul perfect pentru a afla mai multe despre varietatea opţiunilor de preparare a acestor tipuri de băuturi, dar şi despre istoria cockteilurilor.

În 1806, în publicaţia americană The Balance and Columbian Repository a fost publicat pentru prima dată termenul "cocktail", definit drept o licoare cu efect stimulator obţinută dintr-o varietate de băuturi dulci, amare (bitter) şi apă, conform daysoftheyear.com. Potrivit acestei surse, băutura numită cocktail ar fi o invenţie britanică din secolul al XIX-lea, însă a devenit cunoscută în Statele Unite după ce un barman din Connecticut, Jerry Thomas, a scris cartea "The Bartender's Guide", ce includea noţiuni despre amestecarea băuturilor şi reţete ale celor mai bune combinaţii de băuturi şi arome.

În timpul prohibiţiei americane din anii 1920, o perioadă în care alcoolul de calitate era indisponibil, cocktailurile reprezentau modalitatea perfectă de a face băuturile alcoolice de contrabandă - multe dintre ele obţinute prin metode improvizate - mai uşor de consumat.

În perioada post-prohibiţie, au apărut numeroase tipuri de cocktail, care se află şi astăzi în oferta barurilor din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute cocktailuri preparate şi consumate în prezent se numără: Cosmopolitan, Margarita, Mojito, Bloody Mary, Manhattan, Martini, Daiquiri, Mai Tai, Caipirinha, Screwdriver, Pina colada, Negroni sau Sidecar.

Ziua internaţională a cockteilului este, însă, o iniţiativă a organizaţiei caritabile britanice Drinkaware prin care se doreşte creşterea nivelului de conştientizare asupra efectelor negative ale abuzului de alcool.

Ziua internaţională a humusului

În această zi, #HummusDay, se celebrează unul dintre cele mai îndrăgite preparate emblematice din estul bazinului mediteranean: humusul.

Potrivit paginii oficiale a Zilei internaţionale a humusului, hummusday.com, "reţeta" acestei sărbători este clară: "mâncaţi humus la 13 mai la micul dejun, prânz sau cină".

 

 

Sursa foto: abouther.com


Humusul, un aliment nelipsit în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, obţinut din năut fiert şi zdrobit, amestecat cu pastă de susan (tahân/tahini), ulei de măsline, suc de lămâie, sare şi usturoi, a devenit un preparat savurat în toată lumea.

Acest preparat nu este doar foarte gustos şi uşor de gătit, ci şi saţios şi sănătos, oferind organismului nutrienţi importanţi, în special proteine vegetale.

De asemenea, o altă caracteristică a humusului este că poate fi servit sub formă tartinabilă sau de "dip". În ultima variantă, are potenţialul de a aduce oamenii laolaltă, în jurul unei mese pe care, respectând tradiţia orientală, este servit într-un bol mare în care fiecare persoană înmoaie câte o bucăţică de pâine sau de lipie, suficientă pentru o îmbucătură.

Astăzi, vina aparţine... altcuiva

Creată pentru o da propriei conştiinţe "o zi liberă", #BlameSomeoneElseDay, este celebrată în fiecare an în prima zi de vineri 13.

 

 

Sursa foto: nationaldaycalendar.com 


În această zi, este permis să aruncăm vina pe altcineva - sau pe altceva -, o ocazie în plus de amuzament, după cum asigură site-ul daysoftheyear.com. Aşadar, în această zi ne este îngăduit să găsim scuze pentru sosirea cu întârziere la locul de muncă, tema "mâncată", omiterea unui termen limită sau "dispariţia" unei prăjituri din frigider pe diverşi factori neprevăzuţi. După caz, aceştia pot fi nefuncţionarea alarmei de la telefon, o pană de cauciuc, un animal de companie care se ţine de ghiduşii, întreruperea curentului, vizita neaşteptată a unui vecin ori a unei cunoştinţe, sau de ce nu... Mercur retrograd. Posibilităţile sunt nelimitate. Însă, doar 24 de ore, o dată pe an.

Ziua "Top Gun"

Unul dintre cele mai cunoscute filme din istorie, "Top Gun", lansat în 1986, a fost inspirat de şcoala americană de piloţi de aviaţie US Navy Fighter Weapons School, supranumită Top Gun, înfiinţată în 1969, în timpul Războiului din Vietnam.

Cu actorul Tom Cruise în prim-plan, filmul cult, în regia lui Tony Scott, a scris istorie în cinematografie la nivel mondial, iar anul acesta are o continuare, "Top Gun: Maverick", care vine la 36 de ani după lansarea primei pelicule. Această producţie marchează revenirea lui Cruise în rolul aviatorului american Pete Mitchell "Maverick", dar şi a actorului Val Kilmer, care a jucat rolul rivalului său, "Iceman", în filmul iniţial - o performanţă deosebit de emoţionantă, deoarece actorul şi-a pierdut vocea în urma tratamentului pentru cancer de gât.

 

 

Foto: (c) Mario Anzuoni/REUTERS


Noul film rămâne fidel reţetei care a stat la baza succesului primului "Top Gun", cu scene intense de acţiune filmate la bordul unor avioane de luptă reale ale US Navy, precum şi cu un număr mare de referinţe la producţia din 1986.

Lansarea "Top Gun: Maverick", în regia lui Joseph Kosinski, a fost programată iniţial în iulie 2019, însă a fost amânată de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus, inclusiv după ce fusese reprogramată pe 26 iunie 2020.

Ziua spiriduşului irlandez

Pe lângă trifoi, harpă, crucea celtică şi Ziua Sfântului Patrick (celebrată la 17 martie), spiriduşul irlandez - leprechaun - este unul dintre cele mai cunoscute simboluri irlandeze, prezent în folclorul acestei ţări încă din cele mai vechi timpuri.

 

 

Sursa foto: fineartamerica.com


Reprezentat drept un personaj masculin scund, cu barbă roşcată, haine verzi şi cu pălărie, pus pe şotii şi imprevizibil, care ascunde un vas cu galbeni la capătul curcubeului, leprechaunul este inspirat de Tuatha De Danann, un grup de fiinţe magice din mitologia irlandeză.

Plăcinta de mere, sărbătorita zilei

Unul dintre preparatele de bază din gastronomia americană, plăcinta de mere, este celebrată în fiecare an, la 13 mai.

Însoţită de hashtag-ul #ApplePieDay, Ziua internaţională a plăcintei de mere, este o sărbătoare nu doar a deliciului culinar în sine, ci şi a apropierii de semeni, acest preparat fiind savurat de membrii familiei adunaţi în jurul mesei la ocazii festive, la petreceri în grădină cu vecinii sau la picnicuri cu prietenii.

Varianta tradiţională americană este rotundă, umplută cu bucăţi de fructe, învelite într-o crustă crocantă, decorată cu fâşii de cocă, însă plăcinta de mere este prezentă în diverse forme şi reţete în gastronomia multor ţări, cum ar fi Marea Britanie, Ţările de Jos, Germania, Polonia sau Franţa, dar şi la noi în ţară.

 

 

Sursa foto: hicookery.com 


Nu se ştie cu exactitate cine şi când a inventat plăcinta de mere, însă aceasta era consumată în urmă cu multe secole de britanici şi de olandezi, spre exemplu.

Potrivit daysoftheyear.com, cea mai veche reţetă de plăcintă de mere din Marea Britanie datează din secolul al XIV-lea.

Conform food52.com, reţeta de plăcintă de mere ar fi fost adusă în Statele Unite de colonişti europeni, dar după introducerea unor soiuri de meri care produceau fructe mai mari şi mai gustoase. Două reţete de plăcintă de mere au fost publicate în 1796 în "American Cookery", de Amelia Simmons, prima carte de bucate din Statele Unite. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: wupe.com

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Zig Zag 02-04-2025 16:32

EXPO 2025 - Osaka/ Pavilionul Japoniei, inaugurat cu expunerea unei roci marțiene rare

Japonia și-a deschis pavilionul din cadrul Expo 2025 de la Osaka cu mai puțin de două săptămâni înainte de inagurarea evenimentului de talie mondială, cu expunerea în premieră a unei 'roci marțiene', descoperită în Antarctica de o echipă de cercetători niponi, transmite miercuri agenția Kyodo. Pavilionul Japonie

Zig Zag 02-04-2025 15:20

Noua Zeelandă/ O fetiță de 11 ani, internată din greșeală într-un spital de psihiatrie

O fetiță de 11 ani din Noua Zeelandă a fost internată într-un spital de psihiatrie și a primit injecții cu un medicament puternic, după ce poliția a confundat-o cu o pacientă adultă, potrivit unui raport guvernamental dat publicității miercuri, informează AFP. Pe 9 martie, fetița - care avea 'capacități verbale limitate' - se afl

Zig Zag 02-04-2025 10:31

MI5 plonjează în istoria spionajului cu prilejul unei noi expoziții care a fost vernisată la Londra

Agenția de spionaj britanică MI5 își dezvăluie o parte din secrete într-o expoziție la Londra organizată în colaborare cu Arhivele Naționale britanice și pregătită timp de mai mulți ani chiar de arhiviștii agenției, informează Reuters. Intitulată ''MI5: Secrete oficiale'', expoziția oferă publicului șansa de a vedea echipament

Zig Zag 02-04-2025 09:09

Actorul Val Kilmer, starul filmului 'The Doors', a murit la 65 de ani (The New York Times)

Actorul Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile din filme precum ''Top Gun'', ''The Doors'', ''Tombstone'' și ''Batman Forever'', a murit la vârsta de 65 de ani, a anunțat cotidianul The New York Times, relatează Reuters. Cauza decesului starului american a fost pneumonia, a precizat ac

Zig Zag 01-04-2025 20:00

Thailanda/ Câinii antrenați pentru căutarea celor rămași sub dărâmături oferă și susținere emoțională familiilor victimelor

Între dărâmăturile unui bloc turn din Bangkok, culcat la pământ de cutremurul recent din Myanmarul vecin, câinii de căutare și salvare folosiți de echipele de intervenție joacă încă un rol neașteptat - oferă sprijin emoțional familiilor victimelor, conform unui material publicat marți de AFP. Turnul de 30 de etaje

Zig Zag 01-04-2025 17:39

Fani turci cer trupei Muse să își anuleze concertul de la Istanbul

Fani turci ai grupului britanic de rock Muse au cerut marți formației să își anuleze un concert programat la Istanbul, acuzând organizatorul evenimentului că sprijină puterea turcă în fața manifestanților care denunță încarcerarea popularului primar al orașului, informează AFP. ''Ne-ar plăcea (să venim), dar org

Zig Zag 01-04-2025 10:49

Sub o ploaie de petale, turiștii și localnicii din Tokyo admiră frumusețea cireșilor înfloriți

Sub petalele roz pal sau albe, turiștii și localnicii admiră de câteva zile frumusețea cireșilor din Tokyo, a căror înflorire simbolizează pentru japonezi reînnoirea și natura efemeră a lucrurilor, informează AFP.   Foto : (c) FRANCK ROBICHON/EPA

Zig Zag 01-04-2025 09:08

Papa Francisc a aprobat canonizarea primei sfinte venezuelene

Papa Francisc a aprobat luni canonizarea călugăriței Carmen Rendiles, prima femeie venezueleană care va fi sanctificată, a anunțat Arhidieceza din Caracas, relatează AFP. Carmen Rendiles (1903-1977), născută la Caracas fără brațul stâng și care a urmat o parte din pregătirea ei religioasă în Franța, este cunoscută pentru faptul că și-a dedicat viaț

Zig Zag 31-03-2025 20:20

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație sănătoasă cu tehnologia (experți)

Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experți internaționali, relatează DPA/PA Media. Un grup de specialiști din mediul academic a scris în British Medical Journal (BMJ) că nu exis

Zig Zag 31-03-2025 18:43

EXPO 2025-Osaka/ Un studiu arată că expoziția mondială ar putea stimula consumul intern cu 6,2 miliarde de euro

Expoziția Mondială de la Osaka, care se va deschide la 13 aprilie în acest oraș din vestul Japoniei, ar putea stimula consumul intern cu 1 trilion de yeni (aproximativ 6,2 miliarde de euro), conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Resona, transmite luni agenția EFE. Studiul, publicat cu două săptămâni înainte

Zig Zag 31-03-2025 17:31

Miniseria 'Adolescence', cu un 'impact puternic', potrivit premierului britanic, va fi difuzată în școlile din Marea Britanie

Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit luni cu creatorii miniseriei Netflix 'Adolescence', despre un băiat acuzat de uciderea unei colege de clasă, o producție ce a stârnit o dezbatere la nivel național cu privire la impactul social media asupra adolescenților, transmite Reuters. Serialul cu patru episoade

Zig Zag 31-03-2025 17:24

Slovacia/ Ministrul Mediului reacționează după un atac fatal al unui urs brun

Slovacia are 'o creștere pozitivă a populației de urși', motiv pentru care este necesară o reglementare generală, a declarat ministrul Mediului, Tomáš Taraba, după un atac fatal al unui urs în zona Detva, din regiunea Banská Bystrica, care a avut loc luni, informează TASR. Taraba a adăugat că Autoritatea de S

Zig Zag 31-03-2025 15:41

Regele Charles își reia îndatoririle publice după o scurtă spitalizare

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va relua îndatoririle publice săptămâna aceasta, după ce a fost transportat la spital joi, când a prezentat efecte secundare legate de tratamentul său împotriva cancerului, a declarat luni o sursă regală, transmite Reuters. Regel

Zig Zag 31-03-2025 12:10

Oliver Stone va depune mărturie în Camera Reprezentanților în audierile ce vizează dosarele privind asasinarea lui JFK

Regizorul Oliver Stone va depune marți mărturie în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a Statelor Unite cu privire la miile de pagini de documente legate de asasinarea lui John F. Kennedy în 1963, publicate luna aceasta la cererea președintelui Donald Trump, informează Reuters. Duminică, Anna Paulina Luna, membră &

Zig Zag 31-03-2025 10:52

La CinemaCon 2025, industria de divertisment americană speră într-o redresare după un început de an dificil

În Statele Unite, 2025 ar fi trebuit să fie anul care marchează redresarea industriei cinematografice. Dar după mai multe eșecuri răsunătoare de box-office la începutul acestui an, patronii de cinematografe participă în număr mare începând de luni la CinemaCon 2025, un eveniment organizat în orașul Las Vegas, cu speranța că marile