Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Dezastrul ecologic de la Bozânta Mare: Oamenii mor cu zile, iar statul nu a alocat de peste 10 ani bani pentru ecologizare
La mai puțin de 10 kilometri de Baia Mare, oamenii se îmbolnăvesc și mor cu zile din cauza poluării, în timp ce statul se face că nu vede nicio problemă și, de peste 10 ani, nu a alocat niciun ban pentru ecologizarea Iazului de la Bozânta Mare. Drama locuitorilor din zonă și nepăsarea strigătoare la cer a autorităților este ceea ce au constatat membrii Comisiei pentru mediu, aflați timp de două zile în vizită la Baia Mare, la convocarea deputatei USR Diana Buzoianu, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.
'Un dezastru ecologic, o bombă cu ceas: asta e iazul de la Bozânta. Oamenii mor cu zile, iar statul nu alocă bani pentru ecologizare de peste 10 ani. Când plouă, apele cu metale grele ajung în râuri și, apoi, la oameni. Când nu plouă și e vară, pământul se usucă și, la primul vânt, praful cu metale grele ajunge în comunele și orașele din zonă. Locuitorii, când se dă alarma că vine praful în comune, fug acasă să închidă geamurile, să ia hainele de pe sârme de la uscat, să se baricadeze. Pentru că vine otrava peste ei. E un adevărat coșmar. Trebuie alocați banii pentru ecologizarea iazului. E singura soluție', declară deputata USR Diana Buzoianu.
Conversmin SA, societatea de conservare și închidere a minelor din subordinea Ministerului Economiei, a comunicat că au fost alocați ZERO lei în ultimii 10 ani pentru lucrări de ecologizare. Cu alte cuvinte, o societate a statului, cu angajați plătiți de la buget, care ar fi trebuit să se preocupe și de ecologizarea iazului de decantare de la Bozânta Mare, nu a primit niciun leu pentru ecologizarea propriu-zisă, dar a primit sute de mii de lei, în toți acești ani, pentru documente, avize și alte lucruri.
'Dezastrul de aici nu e o descoperire nouă, autoritățile știu, au toate datele, dar se complac în promisiuni periodice de care maramureșenii s-au săturat. Din 2015 nu s-a mai alocat niciun leu pentru lucrări reale de ecologizare. În total, în toți acești ani, statul a cheltuit puțin peste 560.000 de lei exclusiv pe documentații. Niciun metru pătrat pus în siguranță, nicio intervenție concretă. În schimb, comunitățile din zonă respiră praf toxic, apele sunt poluate, iar cazurile de cancer s-au înmulțit. Problema nu mai poate fi ignorată, pentru că nu mai vorbim despre un eșec local, ci despre o rușine națională', afirmă deputatul USR de Maramureș Brian Cristian.
Pe de altă parte, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș susține că măsurătorile pe care le-a efectuat în zonă nu au scos nereguli la iveală.
'Deci, ai acolo mii de oameni care au murit de cancer și ai o poluare fantastică, un fenomen pe care primarii din zonă îl numesc «ceața de praf». Ai boli specifice apărute de la poluarea cu metale grele, iar autoritatea care ar trebui să se ocupe de mediu și să controleze calitatea aerului susține că nu a găsit depășiri medii zilnice pe suspensii, că măsoară plumbul și cadmiul și că e totul în regulă, în limite. Ba ne-au mai zis reprezentanții ANPM și că nu există dovezi privind legătura între rata alarmantă de cancer pulmonar și poluarea aerului! Aceasta în condițiile în care experți din comunitatea academică ne-au spus că au testat alimente de la oamenii care își cresc animalele pe pășunile de lângă iazuri și că au găsit depășiri halucinante de metale grele', adaugă Diana Buzoianu.
USR va continua să pună presiune pe autorități și să facă toate demersurile parlamentare necesare pentru ca ecologizarea iazului de la Bozânta Mare să nu mai rămână un subiect blocat între promisiuni și hârtii. Maramureșenii nu trebuie să plătească în continuare, cu sănătatea și viața lor, pentru nepăsarea statului.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].