logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/ 28 februarie - Ziua Internaţională a Bolilor Rare

Image

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Internaţională a Bolilor Rare

Ziua Internaţională Bolilor Rare, #RareDiseaseDay, este marcată din 2008 în ultima zi a lunii februarie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la aceste boli de care majoritatea oamenilor nu vor şti vreodată, precum şi pentru a îmbunătăţi accesul la tratamentul acestora.

O boală rară este o boală care afectează mai puţin de 5 din 10.000 de indivizi, iar în prezent se estimează că există peste 300 de milioane de persoane cu boli rare şi peste 6.000 astfel de boli, dintre care majoritatea apar în copilărie.

 

 

Sursa foto: hcmarbella.com 


EURORDIS (Organizaţia Europeană pentru Boli Rare) susţine că tratamentul multora dintre aceste boli este insuficient, iar calitatea vieţii persoanelor care suferă de acestea este cu mult îngreunată de faptul că oamenii nu au auzit niciodată de boala lor sau nu înţeleg boala şi nevoile pacientului.

Din 2008, EURORDIS a creat reţele sociale pentru a sprijini persoanele cu boli rare şi familiile acestora, precum şi pentru a coordona evenimente pentru Ziua Internaţională a Bolilor Rare.

În 2010 au avut loc lansări de baloane, maratoane, licitaţii şi evenimente de plantare de copaci pentru a creşte gradul de conştientizare asupra acestor boli şi de atunci, în fiecare an, persoanele afectate de boli rare sunt încurajate să împărtăşească lumii poveştile lor.

Ziua Sufleului de Ciocolată

Deşi sufleurile de brânză sunt cele mai cunoscute, persoanele care poftesc la ceva dulce sunt, poate, mai predispuse să prefere un sufleu de ciocolată. Este timpul, deci, să sărbătorim şi să ne bucurăm de tot ceea ce are legătură cu acest desert delicios, este Ziua Sufleului de Ciocolată! #ChocolateSouffleDay.

Un sufleu este un preparat culinar alcătuit dintr-un aluat moale (graţie albuşurilor bătute spumă), la care se pot adăuga fructe, brânză şi, de ce nu, ciocolată. Nimeni nu cunoaşte istoria exactă a acestui fel de mâncare, deoarece există, probabil, de când există ouăle, făina şi laptele. Şi cu toate acestea, se crede că ideea şi reţeta originală pentru sufleu ar fi apărut într-o carte de reţete numită "Le Cuisinier Moderne" (1742), scrisă de francezul Vincent La Chappelle, un bucătar al celebrei Madame de Pompadour, una dintre amantele lui Ludovic al XV-lea.

A durat mai mulţi ani, însă sufleul a fost preluat în cele din urmă de un alt bucătar francez, Antoine Beauvilliers, la începutul anilor 1800. În cartea sa numită "L'Art du cuisinier" şi publicată în 1814, Beauvilliers a descris cum anume se realizează acest preparat delicios.

Cel mai faimos nume în ceea ce priveşte prepararea sufleului este însă bucătarul francez Marie-Antoine Careme, căruia i se atribuie nu doar perfecţionarea sufleului, ci şi crearea versiunii tradiţionale a bonetei de bucătar.

Probabil că, la origine, sufleurile nu erau atât de dulci precum se pregătesc în prezent, mai ales deoarece se preparau adesea cu ingrediente sărate, cum ar fi brânza, ierburile sau chiar rinichii de viţel. Este posibil ca unele versiuni de desert să fi inclus coaja de lămâie sau alte fructe, dar cu siguranţă ciocolata nu se afla printre ele.

Termenul de "soufflé" provine din cuvântul francez "souffler", care înseamnă literalmente "a sufla", "a umfla" sau "a se umfla", un mod încântător de a descrie ceea ce se întâmplă atunci când sufleul este pus la cuptor!

Potrivit Cărţii Recordurilor, cel mai mare sufleu preparat vreodată a fost la Nablus, în Palestina. Acesta măsura 243 de metri lungime şi cântărea peste 3.800 de kilograme. Cel mai scump sufleu vândut vreodată în comerţ a fost realizat la New York din ouă de prepeliţă şi caviar. În 2016, acest preparat, flambat cu coniac Hennessy şi decorat cu foiţă de aur, a fost vândut pentru suma de 2.500 de dolari.

Ziua Zânei Măseluţă

În multe culturi din întreaga lume, dar în special în Europa, Rusia, unele părţi ale Asiei (în special China) sau în America de Nord, există diverse tradiţii legate de Zâna Măseluţă, o creatură magică prezentă în viaţa copiilor încă din Evul Mediu, ale cărei origini exacte nu sunt însă cunoscute.

Tradiţia spune, de obicei, că un copil care îşi pierde un dinte îl poate lăsa sub pernă în acea noapte, iar Zâna Măseluţă îl va schimba pe furiş, în timpul nopţii, cu o monedă sau cu un cadou. Unele tradiţii atribuie acest rol unui animal mic, cum ar fi un şoarece, un iepure, o pisică sau un câine, în timp ce alte culturi tind să asocieze Zâna Măseluţă cu o creatură mitică asemănătoare "Clopoţicii".

 

 

Sursa foto: denture.care


Probabil Zână Măseluţă a fost un mit care a evoluat în timp, în unele culturi dinţii copiilor fiind consideraţi norocoşi. Este posibil şi ca Zâna Măseluţă să fi fost inventată de părinţi pentru a calma copiii care treceau prin experienţa ciudată a pierderii unui dinte.

Pentru că povestea provine dintr-o tradiţie îndelungată în diverse culturi, Ziua Zânei Măseluţă, #ToothFairyDay, marcată anual pe 28 februarie, este înconjurată de puţin mister. Deşi fanii săi o sărbătoresc adesea la sfârşitul lunii februarie în ţări precum SUA, unii sunt de părere că ea a trebui celebrată mai degrabă în august. Desigur, s-ar putea şi ca Zâna Măseluţă să merite două zile speciale!

Deşi ar fi frumos să-i întoarcem favoarea Zânei Măseluţă, nu a fost descoperită încă o metodă de a-i lăsa acestui prieten special o monedă sau o gustare, deoarece nimeni nu este sigur nici măcar dacă are o pernă! AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere:daysoftheyear.com

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 11-04-2025 17:59

Fatou, cea mai vârstnică gorilă din lume, și-a celebrat a 68-a aniversare la Grădina Zoologică din Berlin

Cea mai vârstnică gorilă din lume și-a celebrat cea de-a 68-a aniversare la Grădina Zoologică din Berlin, vineri, și a primit un desert special din partea îngrijitorilor ei, informează DPA. Fatou, care este femelă și care deține în mod oficial recordul mondial Guinness pentru cea mai bătrână gorilă din lume - cel puțin pentru cea mai v&

Zig Zag 11-04-2025 15:42

Papa Francisc este 'bucuros' că a ieșit din reședința sa, dar rămâne în convalescență, a anunțat Vaticanul

Papa Francisc, aflat în convalescență, a fost 'bucuros' că a putut să iasă din reședința papală și să se întâlnească cu mai mulți oameni în această săptămână, dar, în ciuda îmbunătățirii stării lui de sănătate, participarea sa la ceremoniile de Paște rămâne incertă, a anunțat vineri biroul de presă de la Vatican, citat

Zig Zag 11-04-2025 10:55

Australia/ O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o clinică de fertilizare in vitro a încurcat embrionii

O femeie din Australia a născut copilul unui alt cuplu după ce un medic i-a implantat accidental embrionul greșit, a declarat proprietarul clinicii de fertilitate într-o scrisoarea în care și-a cerut scuze pentru acest incident, invocând o 'eroare umană', transmite vineri Reuters. Monash IVF, care realizează aproape u

Zig Zag 11-04-2025 08:57

Lady Gaga, Green Day și Post Malone, capete de afiș la festivalul Coachella

Zecile de mii de melomani așteptați să umple deșertul californian începând de vineri vor fi nevoiți să îndure temperaturi foarte ridicate în timp ce-i vor aplauda pe artiștii care vor urca pe scenă, precum Lady Gaga, Green Day și Post Malone, capetele de afiș ale celebrului festival american Coachella, transmite AFP. Pr

Zig Zag 10-04-2025 19:10

După ce a primit cuplul regal britanic, papa Francisc, încă în convalescență, a vizitat Bazilica Sfântul Petru

Papa Francisc, aflat încă în convalescență după o gravă pneumonie, a efectuat joi o scurtă vizită la Bazilica Sfântul Petru, a doua zi după audiența privată pe care le-a acordat-o la Vatican regelui Charles al III-lea și reginei Camilla, în marja vizitei lor de stat în Italia, informează AFP. Suveranul pontif, &ic

Zig Zag 10-04-2025 18:25

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de euro datorită unui concert al cântăreței Jennifer Lopez

Autoritățile din Kazahstan au anunțat joi că speră să obțină beneficii economice de aproximativ 12 milioane de dolari în urma sosirii în țară a cântăreței Jennifer Lopez, care va susține un concert considerat a fi cel mai important spectacol organizat vreodată în acest stat din Asia Centrală de la obținerea independenței sale în 1991, in

Zig Zag 10-04-2025 16:59

Regele Charles și regina Camilla au vizitat mormântul lui Dante, considerat 'părintele' limbii italiene

Regele Charles al III-lea și regina Camilla au vizitat mormântul poetului Dante din Ravenna, joi, în ultima zi a vizitei lor de stat în Italia, care fost marcată de o întrevedere privată cu papa Francisc și de un discurs susținut de monarhul britanic în Parlamentul italian, informează AFP. Mii de persoane care flu

Zig Zag 10-04-2025 13:13

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile privind un posibil divorț

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a declarat că în prezent dorește să facă ''ceea ce e mai bine'' pentru propria persoană, pe fondul zvonurilor despre un posibil divorț după absența sa din ultimele luni de la evenimente importante, transmite joi EFE. În podcastul ''Work in Progress'

Zig Zag 10-04-2025 09:41

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o ''luptă cu cancerul'', în urmă cu șase ani

Actrița americană Anjelica Huston (''The Witches'', 1990) a dezvăluit că a trecut printr-o ''luptă cu cancerul'', în mod discret, în urmă cu șase ani, relatează joi agenția EFE care citează revista People.

Zig Zag 09-04-2025 20:12

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu pizza și înghețată italiană

Italienii i-au oferit miercuri pizza și înghețată reginei Camilla a Regatului Unit cu prilejul celebrării celei de-a 20-a aniversări a căsătoriei sale cu regele Charles al III-lea, în timpul unei vizite de stat a cuplului regal britanic în Italia, informează Reuters. Regina Camilla și regele Charles au mers la renumita cafenea Giolitti din ce

Zig Zag 09-04-2025 17:56

Regina Camilla a fost primită cu entuziasm la o școală din Roma

Regina Camilla a fost primită cu entuziasm miercuri la școala Alessandro Manzoni din cartierul Appio Latino, din Roma, informează agenția de presă ANSA. Soția regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, care a fost însoțită de ministrul italian al Educației, Giuseppe Valditara, a fost întâmpinată de numeroși elevi care fluturau drapelul Reg

Zig Zag 09-04-2025 16:11

Regele Charles, încântat de lucrările de restaurare a Colosseumului în timpul vizitei de stat la Roma

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost plăcut impresionat de 'excelentele' lucrări de restaurare a Colosseumului din Roma, în fața căruia a pozat marți alături de regina Camilla, relatează PA Media/dpa. Charles și Camilla și-au început ziua în capitala Italiei cu o ceremonie de întâmpinare grandioasă, plină de

Zig Zag 09-04-2025 15:47

#MeToo în Franța: Un raport parlamentar 'destul de terifiant', spune actrița Judith Godreche

Raportul comisiei parlamentare de anchetă asupra violențelor sexiste și sexuale comise în sectorul cultural din Franța este 'destul de terifiant', a declarat joi actrița franceză Judith Godreche, considerată un vârf de lance al mișcării #MeToo în această țară, informează AFP. 'Acest raport, eu îl așteptam și (...) el este im

Zig Zag 09-04-2025 15:17

Prințul Harry, prezent la Londra pentru a doua zi de audieri privind securitatea sa

Prințul Harry a asistat miercuri la cea de-a doua zi de audieri la Curtea de Apel din Londra, care examinează recursul său împotriva deciziei Guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de Poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, informează AFP. Audierea de miercuri se desfășoară parțial cu ușile înch

Zig Zag 09-04-2025 14:22

Viola Davis vorbește despre inspirația pentru rolul președintelui SUA din 'G20'

Pentru Viola Davis, faptul că a văzut o femeie de culoare într-un rol puternic la televizor pe când era doar o fetiță a reprezentat inspirația pentru noul său rol, cel al președintelui SUA în thriller-ul 'G20', transmite Reuters. Seria polițistă americană din 1974 'Get Christie Love!', cu Teresa Graves în rolul unei poli