''It's today; My favorite day''/13 februarie - Ziua radioului, a căsătoriei şi a pastelor tortellini

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a radioului
Proclamată în 2011 de UNESCO şi adoptată de Adunare Generală a ONU în 2012 ca zi internaţională, Ziua mondială a radioului este celebrată pe 13 februarie. Radioul este un ''mediu influent, care contribuie la celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa, constituind o platformă a discursului democratic''. La nivel global, radioul este în continuare mediul cu cea mai mare audienţă. Prin această abilitate unică de a ajunge la un auditoriu larg, radioul poate modela experienţa diversităţii unei societăţi, servind drept arenă astfel încât toate vocile să fie auzite şi reprezentate. Radioul continuă să fie unul dintre cele mai de încredere şi utilizate medii din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaţionale. Tema ediţiei din 2022 a Zilei mondiale a radioului (#WorldRadioDay) este ''Radio şi încredere''.
Ziua de 13 februarie marchează lansarea primei emisii a postului de radio al Naţiunilor Unite, în 1946.
Existenţa undelor radio a fost demonstrată de fizicianul german Heinrich Hertz (1857-1894), după ce iniţial descoperise radiaţia electromagnetică. Undele radio operează într-un spectru larg de frecvenţe, de la 30 de hertzi la 300 de gigahertzi. Sunt generate de un dispozitiv denumit transmiţător, conectat la antene care permit transmiterea undelor radio. Undele sunt apoi receptate de un radio-emiţător ataşat unui alt sistem de antene. Radioul a devenit rapid popular şi a primit aplicaţii în diverse domenii, de la transmiterea de informaţii la difuzarea de muzică.
Ziua mondială a căsătoriei
Creată iniţial de organizaţia americană Worldwide Marriage Encounter, Ziua mondială a căsătoriei (#WorldMarriageDay) este marcată de obicei în a doua duminică din februarie şi îşi propune să celebreze principii care stau la baza căsătoriei, cum ar fi fidelitatea, sacrificiul şi bucuria.
Sărbătoarea îşi are originile în localitatea Baton Rouge, din Louisiana, Statele Unite, la începutul anilor 1980. A fost o iniţiativă locală a mai multor cupluri, care au solicitat primarului oraşului, guvernatorului statului şi episcopului bisericii să proclame Ziua Sfântului Valentin drept ''Credem în Ziua mondială a căsătoriei''. Până în 1983, numele zilei s-a schimbat în ''Ziua mondială a căsătoriei'' şi a început să fie celebrată în a doua duminică din februarie. Un deceniu mai târziu, în 1993, papa Ioan Paul al II-lea, a binecuvântat oficial această zi.
Ziua pastelor tortellini
Tortellini este o varietate de paste emblematică pentru regiunea italiană Bologna, preparată dintr-un aluat rulat şi modelat astfel încât să se creeze în mijloc un cerc sau o formă aproximativ triunghiulară şi care pot fi umplute cu carne, şuncă sau brânză, servite cu diferite sosuri sau cu supă. Potrivit reţetei originale, umplutura trebuie să includă un amestec de prosciutto, mortadella şi parmezan.
Ziua pastelor tortellini (#TortelliniDay) este marcată pe 13 februarie.
Aceste paste meşteşugite cu minuţiozitate au apărut în oraşul Castelfranco Emilia, din provincia Modena, în apropiere de Bologna. Deşi povestea originii variază de la oraş la oraş, se spune că, potrivit legendei, Venus, zeiţa dragostei, ar fi petrecut o noapte la un han local. Proprietarul hanului a aruncat o privire prin gaura cheii, iar după ce a văzut-o pe zeiţa încântătoare, a fost lovit de inspiraţie, a mers apoi în bucătărie şi a creat pastele tortellini, despre care se spune că sunt modelate în forma buricului lui Venus.
Îndrăgostit nebuneşte de propria persoană
Ziua în care... te îndrăgosteşti nebuneşte de tine însuţi, marcată pe 13 februarie, cu o zi înainte de Ziua Sfântului Valentin, este un prilej de a acorda mai multă atenţie iubirii şi aprecierii de sine.
Sărbătoarea a fost iniţiată de Christine Arylo, o scriitoare de cărţi motivaţionale, autoarea volumului ''Madly In Love With ME, The Daring Adventure To Becoming Your Own Best Friend''.
Filozofia sărbătorii este că pentru a putea să arăţi cu adevărat dragoste altora, trebuie în primul rând să te preţuieşti şi să te respecţi pe tine însuţi.
Ziua conştientizării drepturilor legale ale angajaţilor
A fost instituită de avocatul australian Paul Brennan pentru a sublinia importanţa educaţiei juridice pentru angajaţi şi afacerile mici. Ziua conştientizării drepturilor legale ale angajaţilor (#EmployeeLegalAwarenessDay) nu este însă doar despre legi, iar Brennan sugerează totodată că angajaţii ar trebui să devină mai conştienţi de politicile companiei. Este important ca angajaţii să deţină o copie a regulamentului de organizare al angajatorului, care conţine informaţii despre politica în caz de deces, despre frecvenţă şi punctualitate, precum şi declaraţii referitoare la conflictele de interese şi acorduri de confidenţialitate.
Ziua schimbării numelui
Viaţa presupune o serie de aventuri şi de schimbări, iar câteodată numele pe care l-am primit la naştere nu mai este în armonie cu parcursul concret al existenţei noastre. Ziua schimbării numelui (#GetaDifferentNameDay), marcată pe 13 februarie, este un prilej de a celebra posibilitatea dobândirii unui nou nume, alături de deciziile majore care determină această schimbare.
Schimbarea numelui este o practică existentă în multe culturi de pe glob. Abraham, o figură proeminentă în trei religii majore (iudaism, islamism şi creştinism), şi-a schimbat numele din Abram, care însemna ''tată slăvit'', la Abraham, care înseamnă ''mulţime''. Soţia acestuia şi-a schimbat totodată numele de la Sarai la Sarah. Schimbarea numelui are loc de obicei în urma unui eveniment semnificativ, care schimbă parcursul vieţii.
În biserica catolică, există o practică denumită confirmare, în cadrul căreia credincioşilor li se permite să-şi selecteze cu atenţie un nou nume, deseori în onoarea unuia dintre sfinţii cinstiţi în cadrul acestei religii. În anumite cazuri, primirea unui nou nume este o celebrare, aşa cum se întâmplă în cazul femeilor după ce îşi schimbă numele odată cu căsătoria. Unele cupluri însă, îmbrăţişează ideea de egalitate, iar soţul ia numele soţiei. În alte cazuri, oamenii îşi schimbă numele dacă cel existent nu reflectă caracteristicile recente ale personalităţii şi ale genului. În oricare dintre situaţii, schimbarea numelui presupune celebrarea unui nou început.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: daysoftheyear.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fatou, cea mai vârstnică gorilă din lume, și-a celebrat a 68-a aniversare la Grădina Zoologică din Berlin
Cea mai vârstnică gorilă din lume și-a celebrat cea de-a 68-a aniversare la Grădina Zoologică din Berlin, vineri, și a primit un desert special din partea îngrijitorilor ei, informează DPA. Fatou, care este femelă și care deține în mod oficial recordul mondial Guinness pentru cea mai bătrână gorilă din lume - cel puțin pentru cea mai v&
Papa Francisc este 'bucuros' că a ieșit din reședința sa, dar rămâne în convalescență, a anunțat Vaticanul
Papa Francisc, aflat în convalescență, a fost 'bucuros' că a putut să iasă din reședința papală și să se întâlnească cu mai mulți oameni în această săptămână, dar, în ciuda îmbunătățirii stării lui de sănătate, participarea sa la ceremoniile de Paște rămâne incertă, a anunțat vineri biroul de presă de la Vatican, citat
Australia/ O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o clinică de fertilizare in vitro a încurcat embrionii
O femeie din Australia a născut copilul unui alt cuplu după ce un medic i-a implantat accidental embrionul greșit, a declarat proprietarul clinicii de fertilitate într-o scrisoarea în care și-a cerut scuze pentru acest incident, invocând o 'eroare umană', transmite vineri Reuters. Monash IVF, care realizează aproape u
Lady Gaga, Green Day și Post Malone, capete de afiș la festivalul Coachella
Zecile de mii de melomani așteptați să umple deșertul californian începând de vineri vor fi nevoiți să îndure temperaturi foarte ridicate în timp ce-i vor aplauda pe artiștii care vor urca pe scenă, precum Lady Gaga, Green Day și Post Malone, capetele de afiș ale celebrului festival american Coachella, transmite AFP. Pr
După ce a primit cuplul regal britanic, papa Francisc, încă în convalescență, a vizitat Bazilica Sfântul Petru
Papa Francisc, aflat încă în convalescență după o gravă pneumonie, a efectuat joi o scurtă vizită la Bazilica Sfântul Petru, a doua zi după audiența privată pe care le-a acordat-o la Vatican regelui Charles al III-lea și reginei Camilla, în marja vizitei lor de stat în Italia, informează AFP. Suveranul pontif, &ic
Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de euro datorită unui concert al cântăreței Jennifer Lopez
Autoritățile din Kazahstan au anunțat joi că speră să obțină beneficii economice de aproximativ 12 milioane de dolari în urma sosirii în țară a cântăreței Jennifer Lopez, care va susține un concert considerat a fi cel mai important spectacol organizat vreodată în acest stat din Asia Centrală de la obținerea independenței sale în 1991, in
Regele Charles și regina Camilla au vizitat mormântul lui Dante, considerat 'părintele' limbii italiene
Regele Charles al III-lea și regina Camilla au vizitat mormântul poetului Dante din Ravenna, joi, în ultima zi a vizitei lor de stat în Italia, care fost marcată de o întrevedere privată cu papa Francisc și de un discurs susținut de monarhul britanic în Parlamentul italian, informează AFP. Mii de persoane care flu
Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile privind un posibil divorț
Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, a declarat că în prezent dorește să facă ''ceea ce e mai bine'' pentru propria persoană, pe fondul zvonurilor despre un posibil divorț după absența sa din ultimele luni de la evenimente importante, transmite joi EFE. În podcastul ''Work in Progress'
Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o ''luptă cu cancerul'', în urmă cu șase ani
Actrița americană Anjelica Huston (''The Witches'', 1990) a dezvăluit că a trecut printr-o ''luptă cu cancerul'', în mod discret, în urmă cu șase ani, relatează joi agenția EFE care citează revista People.
Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu pizza și înghețată italiană
Italienii i-au oferit miercuri pizza și înghețată reginei Camilla a Regatului Unit cu prilejul celebrării celei de-a 20-a aniversări a căsătoriei sale cu regele Charles al III-lea, în timpul unei vizite de stat a cuplului regal britanic în Italia, informează Reuters. Regina Camilla și regele Charles au mers la renumita cafenea Giolitti din ce
Regina Camilla a fost primită cu entuziasm la o școală din Roma
Regina Camilla a fost primită cu entuziasm miercuri la școala Alessandro Manzoni din cartierul Appio Latino, din Roma, informează agenția de presă ANSA. Soția regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, care a fost însoțită de ministrul italian al Educației, Giuseppe Valditara, a fost întâmpinată de numeroși elevi care fluturau drapelul Reg
Regele Charles, încântat de lucrările de restaurare a Colosseumului în timpul vizitei de stat la Roma
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost plăcut impresionat de 'excelentele' lucrări de restaurare a Colosseumului din Roma, în fața căruia a pozat marți alături de regina Camilla, relatează PA Media/dpa. Charles și Camilla și-au început ziua în capitala Italiei cu o ceremonie de întâmpinare grandioasă, plină de
#MeToo în Franța: Un raport parlamentar 'destul de terifiant', spune actrița Judith Godreche
Raportul comisiei parlamentare de anchetă asupra violențelor sexiste și sexuale comise în sectorul cultural din Franța este 'destul de terifiant', a declarat joi actrița franceză Judith Godreche, considerată un vârf de lance al mișcării #MeToo în această țară, informează AFP. 'Acest raport, eu îl așteptam și (...) el este im
Prințul Harry, prezent la Londra pentru a doua zi de audieri privind securitatea sa
Prințul Harry a asistat miercuri la cea de-a doua zi de audieri la Curtea de Apel din Londra, care examinează recursul său împotriva deciziei Guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de Poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, informează AFP. Audierea de miercuri se desfășoară parțial cu ușile înch
Viola Davis vorbește despre inspirația pentru rolul președintelui SUA din 'G20'
Pentru Viola Davis, faptul că a văzut o femeie de culoare într-un rol puternic la televizor pe când era doar o fetiță a reprezentat inspirația pentru noul său rol, cel al președintelui SUA în thriller-ul 'G20', transmite Reuters. Seria polițistă americană din 1974 'Get Christie Love!', cu Teresa Graves în rolul unei poli