logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlament/Greblă: Nu știu dacă este normal să fiu judecat de formațiunile politice la care verific activitatea financiară

Imagine din galeria Agerpres

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a respins, vineri, în ședința Comisiilor juridice ale Parlamentului, acuzațiile care i se aduc pentru revocarea sa din funcție, declarând că nu știe dacă este normal să fie judecat de reprezentanții formațiunilor politice pe care le verifică în activitatea financiară.

Toni Greblă a afirmat că știe ce înseamnă o decizie a coaliției de guvernământ, dar îi este teamă că exemplul care va fi dat cu el va duce la slăbirea unor activități în desfășurarea procesului electoral.

'Eu, cât și Autoritatea pe care am condus-o și o conduc și astăzi am încercat să rămânem departe de disputele politice, să nu ne angrenăm în niciun caz în acestea, pentru a putea, cel puțin Autoritatea Electorală Permanentă, să rămână să fie neutră față de toți competitorii politici. În ultimul an de zile, nimeni nu m-a auzit pe mine în spațiul public folosind numele unei formațiuni politice sau numele unui candidat la alegerile din iunie, respectiv din noiembrie, decembrie, aceasta tocmai pentru a rămâne echidistant față de campania electorală, de diverse interese care, firesc, se exprimă, se manifestă în timpul campaniei electorale. Nu am răspuns niciodată la o critică adusă de competitorii politici pentru că, dacă aș fi răspuns, aș fi considerat că mă situez de o parte sau de alta a eșichierului politic', a precizat Greblă, în ședința Comisiilor juridice.

El a respins toate acuzațiile formulate în cererea de revocare a lui din funcție, menționând că raportul Curții de Conturi a arătat că a fost o eroare în aplicarea legii la stabilirea salariului său.

În privința sediului Biroului Electoral Central, Toni Greblă a arătat că a fost aprobat un memorandum în Guvern.

Greblă s-a referit și la o posibilă 'execuție publică' a sa. 'O să răspund la niște întrebări care mi-au fost puse, lăsând la o parte unele afirmații care pot fi etichetate ca execuție publică a președintelui Autorității Electorale Permanente, care este încă în exercițiu și care are rolul să organizeze unele din activitățile tehnice pentru buna desfășurare a alegerilor', a spus el.

Șeful AEP a afirmat că știe ce înseamnă o decizie politică a coaliției de guvernare și care sunt consecințele acesteia.

'Știu ce înseamnă o decizie politică a coaliției la guvernare și care sunt consecințele acesteia, dar îmi este teamă că exemplul care va fi dat cu mine va duce la slăbirea unor activități pe care trebuie să le efectueze celelalte autorități ale statului în desfășurarea procesului electoral, iar un președinte interimar al Autorității Electorale Permanente nu cred că este cea mai bună soluție pentru ca Autoritatea să poată să își exercite, așa cum este prevăzut în lege, atribuțiile pe care le are', a subliniat Greblă.

El a evidențiat că unele dintre atribuții se referă la controlul finanțării campaniilor electorale de către formațiunile politice.

'Primele solicitări de demisie pentru președintele Autorității Electorale Permanente au apărut după alegerile europarlamentare și locale, pe care nu Autoritatea a decis să le comaseze. Autoritatea a propus Guvernului un alt program. Și, după ce au fost confiscate sume de bani de la competitorii politici, de la formațiunile politice, cuprinse între 5 milioane lei și 25 de milioane de lei, acum Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat controlul pentru competitorii politici, care au declarat venituri și cheltuieli în campania pentru președintele României de anul trecut și va confisca, de asemenea, - pentru că documentele sunt în curs de aprobare - peste 20 de milioane de lei de la competitori politici. În această situație nu știu dacă este normal ca eu să fiu judecat aici de formațiunile, de reprezentanții formațiunilor politice pe care le verific în activitatea financiară și, uneori, când se constată nelegalități dispun și confiscarea acestor sume', a punctat Toni Greblă.

Președintele AEP a arătat, de asemenea, că nu a folosit numele niciunui competitor politic.

'Suntem în precampanie electorală, iar, prin declarațiile pe care le fac eu acum nu aș vrea, în niciun caz, să influențez desfășurarea campaniei electorale, însă vorbesc de documente publice care sunt deja pe site-ul Autorității Electorale Permanente', a mai spus el.

În timpul dezbaterilor, deputatul USR Alexandru Dimitriu l-a criticat pe Toni Greblă, afirmând că acesta este 'o rușine' și că nu este prima dată când încalcă legea.

În schimb, senatoarea S.O.S România Nadia Cerva a susținut că, din punct de vedere procedural, Toni Greblă nu poate fi revocat decât la cererea grupurilor parlamentare care l-au propus în această funcție și la cererea președintelui Camerei Deputaților. Ea a afirmat că toate acuzațiile cuprinse în cererea de revocare nu se susțin din punct de vedere legal.

Acest punct de vedere a fost susținut și de reprezentantul POT, senatorul Gheorghe Vela.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat raport de adoptare, vineri, a cererii privind revocarea din funcție a președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Raportul urmează să fie supus votului plenului reunit al Parlamentului tot în cursul zilei de vineri. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

Citeşte şi:

Parlament/ Comisiile juridice - Zsombor Vajda să preia funcția de președinte interimar al AEP

Parlament/ Comisiile juridice - raport de adoptare pe cererea de revocare a lui Toni Greblă; urmează votul în plen

Afisari: 777

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:11

Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:00

Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu

Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:37

Dorin Popa, demisionar din POT: Anamaria Gavrilă m-a amenințat că o să intru cu capul în gard

Deputatul Dorin Popa, care și-a anunțat demisia din POT marți, a declarat că președintele acestui partid, Anamaria Gavrilă, l-a amenințat că o să intre 'cu capul în gard' dacă nu face ce vrea ea. 'Îmi anunț astăzi demisia din Partidul Oamenilor Tineri. Simplu. Nu sunt tânăr. Mi-am dat seama că nu sunt tânăr și atunci am deci

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:35

Camera Deputaților/ Câciu: Aș putea avea o opțiune de vot; am o părere proastă despre ambii candidați

Deputatul social-democrat Adrian Câciu a afirmat marți că nu susține un anumit candidat în turul al doilea al prezidențialelor, pentru că 'are o părere proastă' despre amândoi, acceptând că totuși ar putea avea o opțiune de vot în favoarea lui Nicușor Dan. Reacția deputatului PSD vine în contextul în care luni

Viata Parlamentara 06-05-2025 15:19

Daniel Suciu: PSD este astăzi în Opoziție

Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat marți că PSD este în acest moment în Opoziție, iar după părerea lui partidul ar trebui să rămână în Opoziție. Suciu a fost întrebat dacă ar fi oportun ca PSD să rămână în Opoziție sau să participe din nou la guvernare, după ce va fi ales

Viata Parlamentara 06-05-2025 14:46

Palatul Parlamentului - iluminat în portocaliu și galben în 3 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin

Parlamentul va fi iluminat, în seara zilei de 3 iunie, în portocaliu și galben, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin, o afecțiune congenitală care afectează unul din 1.000 de nou-născuti. Potrivit unui memorandum intern aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaților, Comisia pentru sănătate și familie susține acest demers, la