Camera Deputaţilor/ Proiectul privind reglementarea referendumului - adoptat de plen

Alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare, au decis, marţi, deputaţii, prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.
S-au înregistrat 221 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 19 abţineri.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care modifică şi completează acte normative în materie electorală în sensul eficientizării şi ordonării activităţii infrastructurii implicate, al eliminării eventualelor disfuncţionalităţi şi al înlăturării vidului de reglementare în ceea ce priveşte desfăşurarea concomitentă a operaţiunilor electorale şi referendare.
Astfel, s-a urmărit crearea mecanismului pentru ca, în acelaşi timp în care au loc fie alegeri parlamentare, fie alegeri prezidenţiale, să se poată desfăşura nu numai un referendum naţional, ci şi unul local.
Potrivit unui amendament, "în situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea 'VOTAT', pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin".
În situaţia prevăzută de proiect, pe actul de identitate al alegătorului se aplică o singură dată ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului, conform modelului aprobat pentru alegerile care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local.
Potrivit proiectului, organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, atribuţiile care revin autorităţilor publice, precum şi procedura de votare se realizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz. Operaţiunile necesare organizării şi desfăşurării referendumului naţional sau local sunt îndeplinite de organismele electorale constituite pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.
Actul normativ mai prevede că hârtia necesară pentru tipărirea buletinelor de vot şi tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul naţional sau local se asigură potrivit prevederilor legale aplicabile alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerilor pentru Preşedintele României, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.
Observatorii şi reprezentanţii mass-media acreditaţi să observe desfăşurarea votării la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, au dreptul să observe şi operaţiunile specifice referendumului naţional sau local.
Guvernul stabileşte prin hotărâre măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale aplicabile alegerilor care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local, stipulează proiectul.
La dezbaterile generale, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a subliniat că parlamentarii formaţiunii au solicitat adoptarea acestui proiect pentru a stabili o procedură care să permită desfăşurarea referendumului propus de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
"Am solicitat dezbaterea acestei ordonanţe de urgenţă, care reglementează sau a reglementat modul de desfăşurare a referendumului din 2019, pentru a stabili o procedură care să permită desfăşurarea referendumului local iniţiat de primarul general al Capitalei, modificare pe care noi o considerăm necesară, pentru a permite desfăşurarea unui referendum local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale sau cu alegerile parlamentare. Procedura ce urmează a fi instituită prin votul dumneavoastră - şi aici facem apel la funcţia de interpretare originală pe care Parlamentul o are la dispoziţie atunci când adoptă legi - va permite ca rezultatele din secţiile de votare, ca urmare a desfăşurării în aceeaşi secţie de votare şi în acelaşi timp, cu aceleaşi ştampile de vot a referendumului local, să fie numărate în secţiile de votare, să fie ulterior cumulate şi realizate procesele verbale la nivelul oficiilor constituite la nivelul municipiului Bucureşti pentru alegerile prezidenţiale, iar rezultatul final, prin cumularea rezultatelor de la oficiile din municipiul Bucureşti de sectoare, să fie realizat către Biroul Electoral Central", a explicat Andronache.
El a susţinut că "acest referendum este necesar, se vede din sondajele de opinie că cetăţenii municipiului Bucureşti doresc desfăşurarea referendumului local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale".
UDMR susţine instituţia referendumului, dar nu organizarea acestuia odată cu alegerile generale şi, de aceea, parlamentarii Uniunii se abţin la vot, a declarat deputatul Miklos Zoltan.
"Considerăm că dacă avem de-a face cu orice subiect important în viaţa unei comunităţi locale, este important ca cetăţenii să-şi exprime părerea în cadrul unui referendum. (...) În schimb, nu susţinem organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Considerăm că în cadrul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale avem de-a face cu un vot politic, care trebuie lăsat liber, fără alte interferenţe, motiv pentru care UDMR se va abţine", a precizat deputatul.
Parlamentarii USR au susţinut şi susţin propunerea lui Nicuşor Dan pentru organizarea unui referendum local odată cu alegerile prezidenţiale sau parlamentare, a amintit liderul deputaţilor Uniunii, Ionuţ Moşteanu.
"Credem că este un lucru care ţine de eficienţă. (...) Susţinem propunerea lui Nicuşor Dan, l-am susţinut încă de la început, în fiecare zi, în Consiliul Local şi la alegeri - şi în 2020, şi în 2024. USR a susţinut şi susţine viziunea de organizare şi de dezvoltare a Bucureştiului propusă de Nicuşor, nu doar din când în când, aşa cum susţin PNL-iştii, care acum patru luni de zile îl înjurau pe la televizor şi veneau cu candidaţi fantomă s-o sprijine pe Gabriela Firea prin spate. Nu le-a ieşit schema atunci, acum se gudură ca nişte căţei pe lângă Nicuşor, însă cetăţenii Bucureştiului au văzut în ce direcţie merge Bucureştiul, au văzut care sunt oamenii care ţin la Bucureşti şi au văzut care sunt găştile care se amestecă galben cu roşu convenabil din când în când", a susţinut Moşteanu.
Deputatul AUR Dan Tanasă a afirmat că Nicuşor Dan a iniţiat consultarea bucureştenilor "fără să aibă o bază legală în acest sens".
"Iar ce faceţi acum este să modificaţi o lege de aprobare a unei ordonanţe de acum cinci ani ca să încercaţi să-i puneţi la dispoziţie lui Nicuşor Dan un cadru legal. Propunerea lui Nicuşor Dan este complet în afara legii. Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a început deja şi în totală bătaie de joc modificăm legislaţia electorală în timpul campaniei electorale. (...) Călcaţi în picioare, încercaţi să-i manipulaţi pe oameni, aşa cum aţi făcut şi cu Parlamentul de 300 de aleşi", a susţinut deputatul AUR.
Deputatul independent Ludovic Orban a arătat că referendumul se poate desfăşura indiferent dacă are sau nu are loc această modificare legislativă, pentru că sunt îndeplinite condiţiile legale şi pentru că referendumul se poate desfăşura oricum - şi dacă, marţi, Camera Deputaţilor modifică sau nu modifică această lege. "PNL - care a făcut o campanie mizerabilă împotriva lui Nicuşor Dan - s-a trezit acum să vină cu un astfel de proiect de lege în disperarea de a mai scoate nişte voturi dintre cei care au încredere în Nicuşor Dan. Nu veţi reuşi lucrul ăsta", a adăugat el.
Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul fiind adoptat de Senat. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i
Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament
Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec