Proiect depus de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis: Amenajarea, administrarea şi conservarea traseelor pedestre de interes naţional

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, au depus la Parlament un proiect de lege care reglementează "amenajarea, administrarea şi conservarea traseelor pedestre de interes naţional în scop recreativ".
Obiectivul actului normativ este asigurarea cadrului legislativ instituţional şi investiţional pentru realizarea traseelor pedestre şi practicarea unor forme de turism durabil care vor contribui la dezvoltarea economică şi creşterea nivelului de trai al locuitorilor din oraşele mici şi zonele rurale, arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Ei consideră că legislaţia actuală nu defineşte clar acordul administraţiei publice locale pe raza căreia se află traseul pentru turism pedestru, acord care reprezintă o condiţie de omologare.
Totodată, aceştia consideră neclară menţionarea expresă a posibilităţii de desfiinţare a traseului de turism pedestru la iniţiativa autorităţii publice locale.
Iniţiatorii mai susţin că actuala reglementare nu cuprinde mijloacele juridice necesare pentru a asigura amenajarea, administrarea traseelor turistice de anvergură ce prezintă un interes naţional şi că nu este nici prevăzut un regim sancţionatoriu privind distrugerea sau alterarea traseului.
Potrivit proiectului, "traseul turistic pedestru de interes naţional în scop recreativ este calea de circulaţie pedestră a turiştilor, care traversează regiuni de importanţă naţională din punct de vedere cultural, istoric, natural sau peisagistic şi care poate fi parcursă pe durata a mai multor zile, dispunând de o infrastructură adecvată pentru turism care permite accesul şi explorarea în condiţii de siguranţă şi confort".
"Acordarea statutului de traseu pedestru de interes naţional în scop recreativ se va face de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, la solicitarea administratorului traseului sau a iniţiatorului traseului, cu condiţia ca acesta sa fie persoană juridica de drept privat", prevede actul normativ.
Statutul de traseu de interes naţional se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
"Se acordă statutul de traseu pedestru de interes naţional în scop recreativ în următoarele condiţii cumulative: a) străbate cel puţin 8 judeţe, cu o lungime de cel puţin 500 km, cu excepţia celor care promovează prin parcurgerea lor siturile naturale UNESCO cu o lungime de cel puţin 200 km; b) străbate mediul rural şi natural al României în proporţie de cel puţin 70% din lungimea traseului, având ca scop promovarea identităţii naţionale, a valorilor şi tradiţiilor zonelor tranzitate; c) uneşte siturile cu o importanţă istorică şi culturală majoră, cum ar fi monumente istorice, situri arheologice, locuri de patrimoniu UNESCO, oraşe cu o semnificaţie culturală deosebită, peisaje naturale unice, biodiversitatea, arii protejate (parcuri naţionale, parcuri naturale) care datorită valorii lor ecologice şi estetice pot fi considerate de interes naţional; d) contribuie la conservarea patrimoniului natural şi cultural-istoric şi educarea publicului cu privire la valoarea şi unicitatea regiunilor traversate", prevede iniţiativa legislativă.
Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute va fi realizată de către o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor ministere în domeniu.
Proiectul prevede că traseele pedestre de interes naţional pentru scop recreativ nu necesită şi nu se supun unei proceduri prealabile de omologare ca traseu pentru turism.
De asemenea, proiectul introduce conceptul de administrator al traseului, acesta fiind reprezentat de "unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află traseul, în parteneriat cu asociaţia de dezvoltare intercomunitară sau organizaţia neguvernamentală care a dobândit dreptul de amenajare, administrare şi conservare a unui traseu pedestru de interes naţional pentru scop recreativ".
Iniţiativa stabileşte modalitatea de acordare a angajamentului de susţinere a traseului pedestru de interes naţional pentru scop recreativ de către autoritatea publică local pe a cărei zonă teritorial-administrativă trece traseul, respectiv a acordului scris al proprietarilor terenurilor aflate în proprietate privată, acestea fiind acordate pe întreaga durată de existenţă a traseului.
Proiectul mai prevede că "autoritatea administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se situează segmentul de traseu va susţine şi finanţa întreţinerea şi dezvoltarea segmentului de traseu aferent teritoriului său, iar iniţiatorul traseului va amplasa şi aplica indicatoarele şi marcajele traseului, va asigura şi finanţa întreţinerea şi înlocuirea lor şi va promova traseul aferent scopului şi destinaţiei pentru care a fost creat".
Totodată, actul normativ mai prevede posibilitatea ca traseele pedestre de interes naţional pentru scop recreativ să se suprapună cu cele de cicloturism sau de turism ecvestru. "Pentru sectoarele de traseu unde există suprapuneri, de beneficiile legale rezultate din omologarea traseului pentru turism pedestru, ecvestru sau de cicloturism vor profita şi traseele pedestre de interes naţional pentru scop recreativ".
Actul normativ prevede sancţiuni cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru cei care distrug, degradează sau aduc în stare de neîntrebuinţare elementele de traseu, precum şi pentru cei care deteriorează, mută fără drept semnele sau indicatoarele de orientare, cu consecinţa de a pune în primejdie viaţa şi integritatea persoanelor.
De asemenea, vor fi sancţionate cu amenzi de la 1.000 lei la 2.500 lei persoanele fizice şi cu amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei pentru persoanele juridice care nu respectă obligaţiile de administrator, împiedică accesul pe traseu sau în proximitatea acestuia, împiedică activităţile de marcare sau semnalizare a traseelor, deteriorează, ridică sau mută fără drept semnele sau indicatoarele de orientare.
Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată, iar apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră
Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam
Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa
AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile
Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d
Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente
Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n
Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel
Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.
Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene
Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75
Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)
Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î